Hlavné menu

  • Nádejný mladý talent z SOŠt Tlmače

    Dňa 21. 11. 2012 sa v Leviciach v priestoroch kultúrneho strediska Junior konala súťaž Levicko má talent. Tejto sa zúčastnil aj študent klavíra na Súkromnej Hudobnej akadémii v Leviciach - Marcel Vávra. Mladý nádejný klavirista, ktorý si svojou precíznou hrou na klavíri získal porotu, a tá mu udelila cenu poroty. Do súťaže Levicko má talent ho prihlásila profesorka Mgr. Bronislava Havranová, ktorá učí na SOŠt Tlmače, kde Marcel študuje už druhý rok. Marcela som po skončení hodiny klavíra požiadala o krátky rozhovor:

     

    Koľko máš rokov a akú školu navštevuješ?

    V januári dovŕšim 17 rokov a už dva roky navštevujem Strednú odbornú školu v Tlmačoch, odbor programátor.

    Kde študuješ a ako dlho hráš na klavíri?

    Hru na klavír študujem na Súkromnej Akadémii v Leviciach štvrtý rok pod vedením Mgr. Elii Kačiovej.

    Ako spolu vychádzate?

    Pani učiteľka je príkladný učiteľ s veľmi trpezlivým prístupom a veľkým temperamentom, vychádzame spolu veľmi dobre, aj keď má so mnou niekedy veľa trápenia :-)

    Kto Ťa prihlásil do súťaže?

    Do súťaže ma prihlásila moja p. učiteľka technológie Bronislava Havranová..

    Aký repertoár si si vybral na súťaž?

    Na súťaži som si zahral: A. Seriabin – Prelude op.10 po 10 cis mol; Čajkovskij - Prelúdium

    Edur.

    Prečo taký talentovaný človek ako ty nenavštevuje konzervatórium?

    V dobe keď som sa rozhodoval akú školu budem navštevovať po skončení základnej školy som sa konzervatórium vôbec necítil.

    Máte v rodine okrem teba ešte nejaký hudobný talent, po kom by si mohol zdediť talent alebo si ojedinelý zjav?

    Môj prastarký hral na bass gitaru.

    Kto ťa podporuje v hudobnom vzdelávaní?

    Podporujú ma moji najbližší: rodičia a stará mama, ktorá ma pred štyrmi rokmi prihlásila na klavír.

    Vedel by si si predstaviť svoju budúcnosť v hudbe?

    A čo tvoji súrodenci, tiež sa zaujímajú o hudbu?

    Moje sestry sú ešte malé, ale v jednej vidím záujem o hudbu a klavír.

    Predstaviť by som si vedel, ale neviem či je to reálne, každopádne hrať a cvičiť na klavíri budem naďalej s veľkou radosťou.

    Aké reakcie dostávaš od svojich kamarátov, keď sa dozvedia, že hráš na klavíri?

    Niektorí to ocenia, ale na druhej strane niektorí to nechápu, je im to cudzie.

     

    Ďakujem Marcelovi za čas, ktorý si našiel, aby mi odpovedal na moje zvedavé otázky a dovolím si popriať mu v mene všetkých ktorí ho poznajú veľa úspechov a ešte veľa vyhraných súťaží.

     

    Video zo súťaže si pozriete tu.

    Fotky zo súťaže sú prístupné tu.

  • Mikulášsky futbalový turnaj

    Dňa 07.12.2012 sa v školskej telocvični uskutoční futbalový turnaj o mikulášsku nádielku. Leták k akcii tu.

  • Slávnostná imatrikulácia na SOŠt Tlmače 2012

    Stredná odborná škola technická v Tlmačoch žije plnohodnotným študentským životom. Tradíciou sa stal Deň študentstva, ktorý sa na našej škole  spája so slávnostnou imatrikuláciu žiakov prvého ročníka. 16. novembra skúsení tretiaci pripravili pre svojich mladších kamarátov veselé predpoludnie. Moderátori Patrik Valentíny a Dušan Hájek  privítali všetkých prvákov, ktorí sa nezľakli a prišli sa spoločne zabaviť a zabojovať za svoju triedu. Najskôr všetkých prítomných zabavili svojim programom zo stužkovej slávnosti žiaci IV. C, D a E triedy. Potom nasledoval slávnostný sľub  všetkých  prvákov „čo smú, čo musia a čo nesmú“ počas štyroch rokov štúdia na našej škole. Pri plnení disciplín mali „nováčikovia v radoch stredoškolských“ preukázať svoju šikovnosť a obratnosť. Tretiaci povymýšľali úlohy, ktoré rozosmiali aj budúcich prváčikov, pretože v tento deň bol na našej škole Deň otvorených dverí. Za úspešné zvládnutie disciplíny dostal každý súťažiaci sladkú odmenu. Zvíťazili šikovné dievčatá a strojári z I.E triedy, druhí skončili programátori z I.D triedy, najmenej bodov získali chlapci z I.A. Úspešným absolvovaním imatrikulácie boli žiaci I. ročníka prijatí do „Cechu strojárskeho“.

     

    Fotky z imatrikulácií v našom rozšírenom fotoalbume...

    Video na youtube.com...

     

    Žiaci III.D a III.E triedy SOŠt Tlmače

  • Školské majstrovstvá okresu Levice vo floorballe

    Aj v tomto školskom roku nás čakali opäť dva dni floorballu, kedy sa odohrala  okresná súťaž stredných škôl.  Pre veľkému počtu prihlásených družstiev, sa museli hrať obvodné kolá.  Prvé kolo sa hralo v utorok  08.11. v našej telocvični,  za účasti piatich družstiev: SOŠ technická Tlmače, OA Levice, SPŠ Levice, SOŠ pod amfiteátrom Levice a SOŠ PaSV Levice.

    Reprezentanti školy  nastúpili s cieľom vyhrať a postúpiť do bojov v okresnom kole, čo sa im aj podarilo a napokon  sa nominovali z druhého miesta.  Okresné kolo, ktoré sa konalo 13. novembra a bolo na čo pozerať. Tímy predviedli pekný kombinačný a rýchly floorball. Na prvé góly sa v jednotlivých zápasoch nemuselo dlho čakať.  Naši chlapci odohrali v domácom prostredí výborný turnaj, ale aj napriek tomu sa im nepodarilo umiestniť tak, ako si plánovali. Výborné výkony podali všetci hráči, len svoje dobre začiatky nedokázali dotiahnuť do víťazného konca. Exceloval aj brankár Peter Brandis, ktorý vychytal nejednu horúcu strelu v turnaji. Napriek tomu, že v turnaji podali výborný výkon, súperi svojím floorballovým umením boli lepší. Po vyčerpávajúcom turnaji, ktorý bol náročný nielen po floorballovej, ale aj fyzickej stránke sa mohlo z postupu do krajského kola  tešiť družstvo  z KSŠ sv. V. de Paul Levice.

    Našu školu reprezentovali: žiaci 2. ročníka -J. Majerník, D. Knoška, J. Slušný, M Kúdela, M Gulyás, P. Brandis .  Z ročníka P. Valentíny, D. Baláž, J. Titurus, S. Kolen. A nezabudli sme ani na žiakov 1. ročníka: J. Tököly, O. Szabo, M Michňa.

    Fotky z podujatia sú v našom Rozšírenom fotoalbume...

     

    Mgr. Oľga Papcunová

     

  • Obedy na december 2012

    Prinášame Vám obedy na posledný mesiac roka 2012 - december 2012. Sme radi, že ste boli v tomto roku našimi stravníkmi. Dúfame, že Vám chutilo a veríme, že bude aj v roku 2013. Ako vždy, dobrú chuť! ;)

  • 18. 11. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
  • 16. 11. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
  • Konferencia na tému: Inovácie vo zváraní

    Cech zváračských odborníkov Trnava (certifikačný orgán pre certifikáciu osôb vo zváraní) v spolupráci so Slovenským zváračským spolkom mesta Spišské Podhradie usporiadali v dňoch 6. a 9. novembra 2012 konferenciu pod názvom Inovácie vo zváraní. Konferencia sa uskutočnila pod záštitou štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ing. Štefana Chudobu, PhD. Stretnutie zváračských odborníkov a priaznivcov zvárania bolo venované pamiatke Jána Harmattu pri príležitosti 100. výročia od udelenia patentu na odporové bodové zváranie.

    Stretnutia pri tejto príležitosti sa zúčastnili firmy zaoberajúce sa zváraním, predajom a servisom zváracej techniky, certifikačné orgány, vzdelávaním zváračského personálu a živnostenského zväzu, veľa priaznivcov v oblasti zvárania.

    Najväčšie zásluhy na zorganizovaní tejto konferencie a organizovaní všetkých aktivít súvisiacich s touto akciou mal doc. Ing. Jozef Jasenák, PhD., z CZO Trnava. Program stretnutia bol veľmi bohatý na načerpanie nových vedomostí a odovzdanie si skúseností v oblasti zvárania

    Pozvanie dostala aj delegácia zo Strednej odbornej školy technickej Tlmače, ktorá je veľmi dobrý a úspešný partner všetkých zúčastnených v tejto oblasti. Zúčastnila sa ho riaditeľka školy Ing. Jana Mrázová a vedúci zváračskej školy Bc. Ján Salaj.

    Jedným bodom programu bolo aj vystúpenie zástupcov našej školy s prezentáciou aktivít a úspechov vo zváraní, ktorá zožala medzi zúčastnenými veľký úspech. Ďalším dôležitým bodom bolo stretnutie so zástupcami ministerstva školstva a Slovenskej živnostenskej komory.

    Na záver tohto zaujímavého stretnutia bolo odhalenie pamätnej tabule a múzea Ing. Jána Harmattu, vynálezcovi bodového odporového zvárania, ktorý pochádza zo Spišského Podhradia. 3. decembra 2012 uplynie 100. výročie od udelenia patentu na tento vynález. Na záver sa konalo stretnutie s miestnymi podnikateľmi na slávnostnom večeri v Dome pôvodných remesiel v Spišskom Podhradí.

    Bc. Ján Salaj SOŠT

  • Elektronici súťažili

    Koncom októbra sa v priestoroch SOŠT konal už XXIX. ročník súťaže ZENIT v elektronike na úrovni školského kola. Triedne kolá jednotlivých ročníkov študijného odboru Mechanik elektrotechnik sa uskutočnili formou testu už týždeň pred plánovaným termínom školského kola. Na základe výsledkov testu do školského kola postúpil jeden žiak 1. ročníka, jeden žiak 2. ročníka, traja žiaci 3.ročníka a štyria žiaci 4. ročníka.

    Súťaž pozostávala z teoretickej časti,  kde súťažiaci žiak mohol  získať 30 bodov a z praktickej časti, ktorej náplňou bola stavba zadaného elektronického obvodu – pre tento ročník organizátori súťaže zvolili stavebnicu alarmu s optickou signalizáciou. Tu žiak za funkčný výrobok mohol získať 50 bodov; po 5 bodov mohla ešte hodnotiaca komisia prideliť za kvalitu spájkovania a za čistotu vyhotovenia výrobku – maximálny zisk teda predstavoval 90 možných bodov.

    Na prvom mieste sa umiestnil Kristián CSUKA zo 4.C triedy s počtom bodov 84. Treba dodať, že tento žiak našu školu úspešne reprezentoval aj na Krajských kolách predchádzajúcich dvoch ročníkov, kde pred dvomi rokmi obsadil pekné 3. miesto.

    S počtom bodov 78 sa na druhom mieste umiestnil Tomáš LÍŠKA z 3.D triedy a na treťom mieste  s počtom bodov 76 žiak Tomáš KISS taktiež z 3.D triedy. Rovnaký počet bodov, teda 76,  získal aj Patrik TOMAŠKOVIC zo 4.C triedy; čas odovzdania výrobku mal však horší, preto obsadil štvrtú priečku v rebríčku hodnotených žiakov.

    Súťažiaci, ktorí sa umiestnili na prvých dvoch miestach, nás budú 5. decembra 2012 reprezentovať na Krajskej súťaži organizáciou ktorej bola aj tento rok poverená SPŠ elektrotechnická v Nových Zámkoch.

    Našim žiakom držíme palce.                             

                                                                     Bc. PRANDORFY Ladislav,

                                                                     predseda hodnotiacej komisie

  • MOTIVAČNÉ ŠTIPENDIÁ V SOŠt TLMAČE

    MOTIVAČNÉ ŠTIPENDIÁ  V SOŠt  TLMAČE

    – finančná podpora počas štúdia a istota zamestnania

     

    V piatok 9. novembra 2012 o 13 hodine vyvrcholilo úsilie pracovníkov sekcie Získavanie a rozvoj ľudských zdrojov spoločnosti SES a.s. Tlmače, ktoré začalo začiatkom školského roka prijatím a spracovávaním žiadostí študentov našej školy o poskytnutie motivačného  štipendia.

    V zasadačke SES Tlmače sa zišli zástupcovia sekcie Získavanie a rozvoj ľudských zdrojov Ing. Miroslava Takácsová – vedúca sekcie a pán Ľubomír Forgáč,  Ing. Milan Šebo z montážneho úseku- oddelenia získavania ľudských zdrojov,  Ing. Jana Mrázová - riaditeľka SOŠt Tlmače, jej  zástupkyňa pre teoretické vzdelávanie Ing. Ružena Žilková a samozrejme všetkých 24 študentov  študijného odboru mechanik strojov a zariadení a nadstavbového štúdia odboru strojárstvo, ktorí si žiadosť o poskytnutie štipendia podali.

    Na úvod prítomných privítala  Ing. Takácsová. V krátkom príhovore zdôraznila význam niekoľkoročnej dobrej spolupráce medzi SES a SOŠt pri zabezpečovaní kvalitných pracovníkov. Po nej sa slova ujala Ing. Jana Mrázová. Poďakovala v mene školy a  študentov za možnosť získať  toto štipendium, ktoré okrem finančného príspevku  zaisťuje študentom aj istotu zamestnania po ukončení štúdia.

    Ing. Šebo študentom prízvukoval význam kvalitného technického štúdia - akú veľkú  výhodu môžu absolventom SOŠt  poskytnúť  vedomosti  a zručnosti nadobudnuté počas štvorročného štúdia oproti iným pracovníkom z hľadiska postupu v pracovnom zaradení  po nástupe do zamestnania.

    Po všetkých motivujúcich slovách nastal čas na praktickú stránku celého stretnutia– podpisovanie zmlúv o poskytnutí motivačných štipendií (27 – 50 eur mesačne podľa prospechu). Túto záležitosť riadil pán Forgáč.  Na začiatku oznámil piatim študentom, že im nebude poskytnuté štipendium z dôvodu horších študijných výsledkov na konci posledného školského roka ako je limit pre poskytnutie štipendia daný školou . Títo študenti zasadačku opustili. Potom boli študentom vysvetlené jednotlivé body uvedené v zmluve; zvlášť podmienky, ktoré by boli platné pri nedodržaní zmluvy. Plnoletí študenti následne zmluvy podpísali, neplnoletí si ich vzali domov, aby ich mohli podpísať ich zákonní zástupcovia a tým sa oficiálna časť celého podujatia skončila.

    Pracovníci sekcie Získavanie a rozvoj ľudských zdrojov pripravili na záver pre študentov malé občerstvenie v podobe lákavých obložených chlebíkov, čerstvých veterníkov a nealko- nápojov.

    Ing. Ružena Žilková

  • Prezentácia školy v tlačených médiách

    SOŠt Tlmače pripravilo prezentáciu školy pre tlačené médiá. Aktuálne informácie o škole sú dostupné v letáku.

  • Plenárne rodičovské združenie

    SOŠt Tlmače pozýva všetkých rodičov na plenárne  rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční v UTOROK 20.11.2012 o 15:30 v priestoroch jedálne školy - Kozmálovská cesta 9, Tlmače. Po plenárnom rodičovskom združení budú nasledovať rodičovské združenia jednotlivých tried. Ak sa zaujímate o správanie, dochádzku a prospech svojich detí, prosím zúčastnite sa!

  • Imatrikulácia 2012

    Pozývame všetkých učiteľov ako aj žiakov školy na imatrikulácie prvákov v školskom roku 2012/13. Podrobnosti v letáku.

  • Navždy sa zachová v pamäti stužková...

    Piatok, 12. októbra 2012, pre niekoho deň ako každý iný, no pre nás žiakov 4.C a 4.D triedy zo Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch to bol nezabudnuteľný deň s veľkým D.

    Ranné vstávanie sa nezaobišlo bez  motýlikov v bruchu a nedočkavosti, kedy už bude ten dlho očakávaný večer. Treba ešte absolvovať návštevu kaderníčky, kozmetičky, nagélovať neposlušné vlasy, uviazať kravatu, obliecť sa do krásnych šiat, nového obleku a konečne vyraziť  tou správnou nohou na cestu, pre nás žiakov cestu „do neznáma“.

    Po príchode do spoločenskej sály v hoteli Lev sme zostali stáť vo dverách s otvorenými ústami a bez slov. Krásne vyzdobená sála, vyparádení spolužiaci, z vážnych triednych učiteľov sa stali učitelia na nespoznanie.

    „Aká si krásna, pekné šaty, tá košela sa ti hodí“ chvála sa ozývala z každej strany. Pomaly začali prichádzať hostia a náš veľký večer sa mohol začať. Cesta k zeleným stužkám bola tak blízko, no naše tváre boli vážne, triasli sa nám nohy a potili dlane.

     Po slávnostnom nástupe prišli na rad príhovory, pri ktorých sme si všetci zaspomínali na časy, ktoré sú už len v krásnych spomienkach.  Zrazu nastala tá dlho očakávaná chvíľa – odovzdávanie stužiek. To bolo radosti a ten pocit... Bolo jednoducho super, mať na hrudi túto vecičku - nádej na veky vekov…  Po Gaudeamuse, odovzdaní darov triednym učiteľom,  kvetov rodičom a pedagógom a prípitku sme sa usadili každý na svoje miesto a čakali na slávnostnú večeru.

    Po jej konzumácii sa nám dosť ťažko tancovalo s plným žalúdkom,  ale dopadlo to nad očakávanie dobre, myslím, že aj vďaka výbornému DJ-ovi a skvelým ľuďom. Rozprúdili sme poriadnu zábavu, ale po tanečkoch sme sa začali pomaličky, nenápadne vykrádať  z parketu a pripravovať sa na kultúrny program. To bolo stresu ako to dopadne, viete si predstaviť že tie nácviky nás fakt veľmi nebavili. Aj tak ale všetko dopadlo tak, ako malo. O pol noci sme si prevzali častušky, chutné tortičky, napili sa z džbánu a zaspievali si  neodmysliteľný hit  „Nie sme zlí“.

    Spokojnosť bola videná a počutá všade - u rodičov, žiakov, pedagógov, ako  aj hostí. Večer dopadol tak, ako mal a nohy nás boleli ešte aj v stredu.

    Všetci sme sa nakoniec zhodli, že ešte jednu takúto akciu by sme brali. Stužková, to vám je vec! Vrelo odporúčam.

     

    Miroslava Bokníková, žiačka 4.C triedy

  • 30. 10. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
  • Poznávací zájazd do Bratislavy

    Dňa 03.12.2012 sa uskutoční poznávací zájazd do Národnej banky Slovenska v Bratislave spojený s návštevou Vianočných trhov. Podrobnosti tu

  • Obedy na november 2012

    Nastal ten pravý čas na objednávanie obedov pre november 2012. Dobrú chuť!

  • Dni otvorených dverí

    SOŠ technická TLMAČE pozýva žiakov končiacich ročníkov ZŠ a ich rodičov na návštevu počas dní otvorených dverí, ktoré sa uskutočnia

     

    16. novembra 2012 a 07. decembra 2012

    v čase od 9.00 – 15.00 v priestoroch SOŠ technickej v Tlmačoch.

     

    • Informácie o možnostiach štúdia a jednotlivých odboroch
    • Prehliadka areálu školy so sprievodom pedagogických pracovníkov a žiakov školy
    • Ukážky odborných činností žiakov
    • Ukážky prác so špeciálnym softwarovým vybavením školy
    • Možnosť návštevy dielní odborného výcviku v areáli SES Tlmače

     

    Tešíme sa na Vašu návštevu

  • Halloween 2012

    Dňa 30. októbra 2012, t. j. v utorok, organizuje Stredná odborná škola technická Tlmače Halloween pre žiakov a zamestnancov školy. Podrobnosti o pripravovanom podujatí nájdete tu

  • 17. 10. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35