Hlavné menu

  • Reprezentácia školy v cezpoľnom behu

    Dňa 25. septembra 2012 organizovala ZŠ v Kalnej nad Hronom, ktorá má vo svojom okolí vhodné terény a trate, okresné majstrovstvá v cezpoľnom behu žiakov a študentov SŠ. Jedná súťaž trojčlenných družstiev a do výsledku družstva sa započítava výsledok dvoch lepších jednotlivcov z družstva. Našu školu reprezentovali chlapci v zložení: Fides Michal, Varga Patrik, Višňa Vladimír z triedy  I.D a náhradník Slabý Dian  z I.A triedy. Hoci svojimi výkonmi neprekročili svoj tieň,  ukázali dostatok odvahy postaviť sa na štart, čo je pri obrovskej konkurencii veľmi náročné.

  • V SOŠ technickej Tlmače pribudli ďalší darcovia krvi

      V bežnom živote sa stretávame s javom nazývaným problémové správanie detí a dospievajúcej mládeže. Charakteristiky ako tvrdohlavý, hádavý, neprispôsobivý, agresívny, nevyspytateľný, vznetlivý, neposedný označujú človeka, ktorý sa dostáva do problémov. Ale aj za takýmito charakteristikami sa môže skrývať tvorivý spôsob riešenia. To, že nás naše dospievajúce ratolesti neraz dokážu riadne prekvapiť, potvrdili i študenti SOŠt v Tlmačoch, ktorí sa 3. Októbra 2012 zúčastnili odberu krvi už po druhý krát na našej škole. Rozhodnutie darovať krv nie je vždy ľahké, teda najmä ak ide o prvodarcov.
       Na prekvapenie mnohých, na výzvu, bez zaváhania okamžite zareagovalo 33 študentov končiacich ročníkov a 7 zamestnancov školy. Dvaja, keďže im to nevyšlo, sa pokúsia o nový odber v budúcom školskom roku. Odberu sa zúčastnili aj traja žiaci z družobnej školy zo Žďáru nad Sázavou , ktorí sú tu na výmennej praxi.
       Väčšinou to bola ich prvá skúsenosť v živote, určite v nich zanechala nezabudnuteľné zážitky. Obavy a strach sa totiž po chvíli vytratili a vystriedalo ich poznanie, že odber nebolí, a pocit, že práve moja krv môže niekomu pomôcť, je na nezaplatenie.
       Rozmanitosť vekovej kategórie i množstvo darcov inšpirovalo väčšinu z nich a ak to bude možné, chcú sa stať pravidelnými darcami krvi.

    Fotky nájdete v našom rozšírenom fotoalbume

     

    Štefan Pajerský

  • 4. 10. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
  • Prezentácie Zdravého životného štýlu

       Žiaci Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, v odbore pracovník marketingu, sa zúčastnili dňa 21. septembra 2012 prezentácie Zdravého životného štýlu.

    Prváci a druháci mali za úlohu spracovať informácie z oblasti zdravia, odpočinku, stravy, pohybu, pitného režimu, výživy, ale hlavne mali opísať svoj vlastný životný štýl a aké zmeny by uvítali v oblasti zdravého životného štýlu u seba a v neposlednej rade, čo sú ochotní urobiť preto, aby žili zdravšie.

      Pracovníci marketingu konštatovali, že človek žije z toho, čo zje. To, čo jeme, nám môže predĺžiť, ale aj skrátiť život. Výživa sa stáva dôležitým nástrojom prevencie a liečby mnohých chorôb a preto aj žiaci si uvedomili, aké je dôležité pristupovať ku svojmu zdraviu zodpovednejšie. Z prezentácie si odniesli nové poznatky zo sledovania a počúvania ostatných žiakov v tomto odbore.

       V predchádzaní a liečení takzvaných civilizačných chorôb sa preukazuje zmena zdravého životného štýlu ako možno najdôležitejšie opatrenie. Pre zdravie je dôležitý dostatočný pohyb tela na čerstvom vzduchu najmenej jednu hodinu denne a pitný režim.

    Do zdravej výživy tiež patrí: celozrnný chlieb, ovsené vločky, čerstvé ovocie a surová zelenina, ktoré by mali tvoriť veľký podiel v celkovom príjme potravín, pričom mäso, mäsové výrobky, maslo, margarín, plnotučný syr by mali byť konzumované s mierou.

    Zdravý životný štýl vystihuje aj nasledujúci citát: „V budúcnosti lekár nebude musieť svojim pacientom predpisovať žiadne lieky, ale prebudí v nich záujem o starostlivosť o ľudské telo, stravu a príčiny a prevenciu chorôb.“ (Thomas Edison)

        

                                                                                                  Pracovníci marketingu I.E a II.D trieda

  • 28. 9. 2012

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Vďaka spoločnosti ZF SACHS Slovakia a.s. sme úspešne zrekonštruovali podlahu v našej telocvični. Ďakujeme.

  • 28. 9. 2012 Aktualizovali sme modul O škole
  • Obedy na október 2012

    Októbrové obedy v pdf sťahujte TU. Hlavne pre prvákov, ktorí ešte nevedia ako to chodí opakujem, že je možnosť zahlasovať si obed II aj prostredníctvom emailovej adresy: marta.kovacsova@sostlmace.sk  Prosím do emailu uviesť meno, triedu a číslo stravenky ktorú chcem obed II. Samozrejme ako predmet by bolo fajn uviesť "obedy na mesiac oktober". A ako vždy... dobrú chuť!

  • 19. 9. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
  • Autosalón Nitra 2012

    Žiaci Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch sa  zúčastnili dňa 14. septembra 2012 jedinečnej prehliadky automobilových noviniek, ktorá bola spojená s atraktívnou show na výstavisku Agrokomplex Nitra.  Najväčšiu radosť mali prváci, ktorí sa zúčastnili Autosalónu prvýkrát.

    Jesenný Autosalón v Nitre patrí medzi tradičné podujatia, kde sme videli to najnovšie z automobilového priemyslu. Okrem osobných, úžitkových a nákladných automobilov sa prezentovala aj dopravná technika, autopríslušenstvo a servisná a garážová technika. I napriek nepriaznivému počasiu sme mali možnosť vidieť veľký Truck show, preteky  Supercross, na ktorom pretekal 14-násobný majster SR Marián Duchoň, a prítomných žiakov zaujala aj  adrenalínová šou na bicykloch BMX a mototrial.

    Všetky sprievodné akcie  zanechali v žiakoch príjemné zážitky z videného, kde si každý vybral svoj vytúžený „budúci“ automobil.

    Fotky si môžete prehliadnuť v našom Rozšírenom fotoalbume.

  • Súťaž študentských krátkych filmov na tému ľudských práv 2012

    Každoročný filmový festival o ľudských právach vo Viedni “this human world” opäť usporadúva sekciu Súťaž študentských krátkych filmov 2012. Účasť je otvorená pre žiakov a študentov z Rakúska, Slovenska a ďalších krajín. V roku 2011 bola súťaž v spolupráci s miestnymi Informačnými službami OSN úspešne spustená v Rakúsku, Ukrajine, Gruzínsku, Arménsku. Viac podrobností TU.

  • 5. 9. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
  • 5. 9. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
  • Obedy na september 2012

    V novom školskom roku Vám tiež prostredníctvom našich www stránok budeme prinášať aktuálny jedálny lístok na daný mesiac. Pre september stahujte TU. Obed B sa varí až od 3. školského týždňa, teda od pondelka 17.09.2012. Prosíme ale všetkých žiakov a zamestnancov školy, aby si obedy nahlásili prvý septembrový týžden, teda do 07.09.2012. Dobrú chuť!

  • „EUROSCOLA 2013“

    Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku vyhlasuje súťaž organizovanú v rámci programu Euroscola – „EUROSCOLA 2013“. Do súťaže sa môžu zapojiť stredné školy, žiaci od 16 do 18 rokov.

    Podrobné informácie nájdete na http://www.europskyparlament.sk/view/sk/Europa_pre_mladych/Projekt_Euroscola/Pravidla2013.html

  • 9. 7. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
  • 4. 7. 2012 Aktualizovali sme modul Videá a fotky
  • Ocenenie najúspešnejších žiakov NSK Nitra

    Nitriansky samosprávny kraj pozýva žiakov:

     

    Matúša Dóku

    Štefana Farkaša

    Jaroslava Karaffu

     

    na slávnostné ocenenie najúspešnejších žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja za školský rok 2011/2012, ktoré sa uskutoční dňa 13. 06. 2012  o 10: 00 h v spoločenskej miestnosti  Spojenej školy, Slančíkovej 2, Nitra.

     

    Prezentácia pozvaných hostí je o 9: 30 h.

     

    Tešíme sa na stretnutie s Vami

     

                                                               PhDr. Ľubica Libová, PhD., v. r.

                                                                         vedúca odboru

  • ARC CUP International Welding Copetition Peking 2012

    Už v januári sme v našich novinách prvýkrát informovali o pozvaní pre študentov Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch  na prestížnu celosvetovú súťaž  mladých zváračov do Číny. Stalo sa tak vlani, na súťaži HUISMAN WELDING CUP 2011 vo Frýdku Místku, kde žiaci SOŠT Tlmače dosiahli vynikajúce výsledky a domov sa vrátili s víťaznými pohármi. Pozvanie slovenskej delegácii vtedy odovzdal hlavný organizátor a vedúci čínskeho tímu Dr. Zhenying Liu. 

    Hoci sa pred pár mesiacmi zdalo, že je to iba sen, podarilo sa ho zrealizovať. Pozvanie bolo na jednej strane veľkou poctou, na druhej aj  nákladnou finančnou záležitosťou. Vedenie školy na čele s riaditeľkou Ing. Janou Mrázovou sa do zrealizovania tohto sna pustilo s plným nasadením, pretože išlo o výnimočnú šancu zviditeľniť nielen školu, či región, ale aj celé Slovensko.  Oslovovali sponzorov a hľadali pomocnú ruku, ktorá umožní chlapcom vycestovať na súťaž.  Mladí zvárači, maturanti zo IV E. triedy Štefan Farkas,  Matúš Dóka a Jaroslav Karaffa sa zatiaľ veľmi zodpovedne pripravovali na súťaž pod vedením majstra odborného výcviku Bc. Jána Salaja. Trénovali aj na úkor voľného času s maximálnym zanietením, v spolupráci  so Zváračskou školou SES Tlmače a s inštruktorom Zdenkom Šikeťom.  Uvedomovali si veľkú zodpovednosť, ktorá ich čaká a od prvých chvíľ pochopili, že takáto príležitosť sa naskytne len raz v živote. Po náročnej príprave a vybavovaní mnohých formalít, ktoré s vycestovaním a účasťou na súťaži súviseli prišiel deň D.  1. jún 2012 z letiska Schwechat vo Viedni odleteli do Pekingu.  

     

    Pompézne a veľkolepo

     

    bola pripravená celosvetová súťaž v hlavnom meste najľudnatejšej krajiny sveta, a to od privítania až po záverečný ceremoniál.  Ukázalo sa to už pred štvorhviezdičkovým hotelom, kde boli ubytovaní. Čakalo ich tu skutočne srdečné prijatie, ku ktorému patrili aj obrovské uvítacie kytice nielen pre členky slovenského tímu, ale pre všetkých. V tíme zo Slovenska boli:  riaditeľka SOŠT Ing. Jana Mrázová,  Bc. Ján Salaj, prekladateľka Mgr. Petra Majlingová a súťažiaci: Matúš Dóka  (metóda 141 – GTAW, zváranie argónom),  Štefan Farkas (metóda 135 GMAW , zváranie  CO2), Jaroslav Karafa (metóda 111 – SMAW, zváranie obalenou elektródou).

    Medzinárodná súťaž s názvom „ARC CUP  International Welding Copetition 2012“ sa uskutočnila v dňoch 2. - 6. júna. Zúčastnilo sa jej 75  profesionálnych zváračov vo veku od 18 do 35 rokov, súťažilo  17 tímov. Najpočetnejšie zastúpenie mali tímy z usporiadateľskej krajiny, okrem nich sa súťaže zúčastnili  tímy zo Slovenska, Ukrajiny, Bieloruska, Bulharska, Nemecka a Južnej Kórey. Najmladší tím tvorilo družstvo Slovenska.

    Súťažilo sa v metódach:

    1. 141 – GTAW, zváranie v ochrannej atmosfére Argónu
    2. 135 – GMAW, zváranie v ochrannej atmosfére CO2
    3. 111 – SMAW, zváranie obalenou elektródou MMA
    4. 311 – OFW – kyslíko-acetylénovým plameňom
    5. Robot Welding – robotizované zváranie

     

    Viac nám o súťaži prezradil Bc. Ján Salaj: “Podľa propozícií k súťaži bolo navrhnutých 24 rôznych polôh zvarov na plechoch a rúrkach. Na tieto polohy sa súťažiaci  pripravovali v domácom prostredí. Na spoločnom stretnutí všetkých vedúcich tímov (leader team), organizačného štábu a rozhodcovskej komisie (judge team) boli vyžrebované tri súťažné zvary pre všetky metódy zvárania. Súťažiaci museli zvládnuť vyžrebované zvary v stanovenom čase a predpísanej kvalite.

    Každý zvar bol zhodnotený nezávislou rozhodcovskou komisiou zloženou zo zváračských expertov z Číny a okolitých krajín a jedného zváračského odborníka z každého štátu. Ja som mal zastúpenie v rozhodcovskej komisii za SR. Zvary, ktoré nespĺňali podmienky časové a kvalitatívne boli z hodnotenia vyradené. Ostatné zvary dostali bodové hodnotenie a bolo im pridelené poradie v súťaži. Hodnotenie bolo anonymné, pretože každý súťažil pod svojim vyžrebovaným číslom.“

    V čom bol rozdiel od súťaží v našich podmienkach, na aké sú chlapci zvyknutí?

    ..................................................................................................................................

     

    Očakávania sa naplnili

     

    Ako sme už spomínali, od prvých chvíľ až do vyhlásenia výsledkov bola súťaž pripravená na vysokej úrovni.  O všetky zahraničné delegácie sa organizátori maximálne starali a snažili sa im vo všetkom byť ústretoví. Okrem stretnutí  pracovných v rámci súťaže absolvovali hostia viacero sprievodných, kultúrnych a poznávacích  akcií.

    Samotná  súťaž ARC Welding CUP prebiehala na veľmi vysokej organizačnej, odbornej a profesionálnej úrovni.  Veľkolepým zážitkom bol záverečný ceremoniál, kde boli s veľkou poctou ocenení najlepší celosvetoví zvárači.  Veľmi dobre obstáli v celkovom hodnotení naši slovenskí súťažiaci, ktorí dosiahli výborné výsledky a dokázali, že ich príprava a kvalita zvárania bola na vysokej odbornej úrovni. Matúš Dóka získal 8 miesto, Štefan Farkas 10. miesto a Jaroslav Karaffa 12. miesto. (Pre zaujímavosť spomeňme, že na všetkých medailových priečkach sa umiestnili domáci zvárači).  „Našim súťažiacim patrí veľká vďaka za vzornú reprezentáciu školy ako aj celého Slovenska na tak prestížnej celosvetovej súťaži akou bol ARC CUP 2012 v Pekingu. Naši chlapci boli najmladší a jediní neprofesionálni zvárači na súťaži Počas celej súťaže naše družstvo absolvovalo veľa stretnutí s rôznymi zváračskými  odborníkmi zo zúčastnených štátov, kde sme si vymenili skúsenosti z oblastí zvárania a organizovania takýchto podujatí. Na stretnutí s hlavným organizátorom tejto súťaže Dr. Zhenying Liu sme pozvali čínsku delegáciu na celoslovenskú súťaž Mladý zvárač 2013 do Tlmáč. Od ukrajinskej delegácie, ktorú viedol Alexander Vorobyov sme dostali pozvanie na zváračskú súťaž do Odesy v termíne 13. -17.  augusta 2012“ – zhodnotil Bc. Ján Salaj. 

     

    Poďakovanie na záver

     

    Účasť na tejto prestížnej medzinárodnej súťaži by nebolo možné zorganizovať bez pomoci sponzorov a silných partnerov, ktorí umožnili talentovaným mladým zváračom zo SOŠT Tlmače zmerať si svoje kvality v silnej medzinárodnej konkurencii. Určite je pre nich odmenou výborné umiestnenie chlapcov, ktorí sa medzi 75 súťažiacimi nestratili a dokonca bodovali v prvej desiatke! Poďakovanie patrí celému organizačnému tímu Slovenska za vzornú prípravu a reprezentáciu ako aj ZVÁRAČSKEJ ŠKOLE SES TLMAČE, SES Tlmače ktorá bola vo veľkej miere nápomocná pri odbornej príprave súťažiacich. Veľké poďakovanie patrí aj sponzorom, ktorí podporili slovenský tím finančne a materiálovo akýmkoľvek spôsobom.

    Je úžasné, že vďaka našim súťažiacim v Číne viala aj slovenská vlajka a o našej krajine a mladých zváračoch sa tu hovorilo s rešpektom.  Spoločne s Bc. Jánom Salajom ako aj s  riaditeľkou školy sme v redakcii veľmi intenzívne prežívali účasť  chlapcov na súťaži v Číne a viackrát sme o tejto  téme písali na stránkach našich novín. Podarila sa úžasná vec, ktorá sa veľkými písmenami zapísala do kroniky školy ako aj na stránky našich novín.    

     

     

    Fotky zo súťaže sú uverejnené v našom rozšírenom fotoalbume, video si pozrite tu.

     

     

     

     

  • Súťaž: Moje Leto

    Vážené kolegyne, kolegovia, milí žiaci. Dovoľte aby sme vám predstavili súťaž o najlepšiu fotografiu na tému "MOJE LETO". Zdieľajte tie najkrajšie okamihy z vysnívaného leta. Viac informácií nájdete v prílohe alebo na www.talentagent.sk. Ďakujeme a tešíme sa na Vás.

  • Rozvrh hodín počas maturitného týždňa pre nižšie ročníky

    Žiaci 1., 2., a 3. ročníkov pozor! Cez maturitný týždeň bude rozvrh hodín zmenený. Upravený rozvrh platí len 28.05.2012 - 01.06.2012.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35