Hlavné menu

  • Pozvánka

  • Celoslovenská informatická súťaž iBobor

    Dňa 10.11.2022 sa naši žiaci prvých ročníkov zapojili do celoslovenskej online informatickej súťaže iBobor v kategórii Junior.

  • Študenti z Tlmáč putovali po stopách literárnej Oravy

    Región Oravy je veľmi bohatý na prírodné i kultúrne krásy. My sme sa zamerali na tie druhé, ktoré súvisia s krásou slova v literatúre. Putovali sme na dvojdňovú literárno-poznávaciu exkurziu do prekrásneho prostredia. Pod vedením učiteľov sa tlmačskí stredoškoláci, podľa hesla „lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“, vydali po stopách troch osobností slovenskej literatúry - Pavla Országha Hviezdoslava, Martina Kukučína a Mila Urbana.

    Tohtoroční prváci a druháci, študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, navštívili Pamätný dom Martina Kukučína v Jasenovej, Hviezdoslavovo múzeum v Dolnom Kubíne, Hviezdoslavovu hájovňu na Babej hore, Literárnu expozíciu Mila Urbana, kde spoznali skvosty našej literatúry. Videli ukážky vzácnej a hodnotnej Čaplovičovej knižnice. Cieľom exkurzie bolo sprostredkovať študentom osobnú skúsenosť so životnými príbehmi významných osobností slovenskej literatúry.

    Prvou zástavkou na Orave bolo rodisko Martina Kukučína. Dedinka Jasenová, učupená medzi vrchmi a v nej chalúpka, v ktorej sa Kukučín narodil, útly domček. Všetci sme sa dnu nevošli, a tak sme museli skláňať hlavy pod nízkymi stropmi, ale i históriou a životom ľudí vo vtedajších ťažkých časoch. O jednom z najvýznamnejších predstaviteľov realizmu sme sa dozvedeli veľa, ale prekvapilo nás najmä to, že veľkú časť svojho života prežil v Chorvátsku a v Južnej Amerike, kde našiel inšpiráciu a námety svojich kníh. Naša pozornosť sa sústredila na autorov rodný dom, ktorý bol zrekonštruovaný. Zaujímavý výklad o živote reprezentanta slovenskej prózy bol spojený s prehliadkou fotografického materiálu, ktorý dokumentuje životné cesty a tvorbu v slovenskom, aj v chorvátskom prostredí. Jednotlivé miestnosti sú zariadené dobovým nábytkom tak, ako to bolo za spisovateľovho života. Vedľa rodného domu mali študenti možnosť vidieť i sochu Kukučína v nadživotnej veľkosti.
    Druhou literárnou zastávkou bolo Literárne múzeum Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. V jednotlivých miestnostiach múzea si počas výkladu prezreli obrazový a textový materiál doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalostí básnika. Pozreli si stálu expozíciu o jeho živote obohatenú o kvíz, ktorý ich nabádal pozorne počúvať, aby vedeli správne odpovedať na otázky a vyplniť úlohy.

    Študentom prijalo pekné počasie a preto ich kroky smerovali aj do Hviezdoslavovej hájovne a Literárnej expozícii Mila Urbana, ktorá je jednou z najkrajších turistických atrakcií severného Slovenska.

    Celému podujatiu pridalo na atraktivite aj skutočnosť, že technici z Tlmáč strávili jednu noc mimo domova v penzióne Slanický dvor v blízkosti Oravskej priehrady, čím sa exkurzia zároveň stala výletom plným zábavy a nezabudnuteľných zážitkov. Vieme, že dané poznatky z exkurzie budú využívať dlhé roky, no i zážitky so spolužiakmi im dlho zostanú v pamäti.

        Mgr. Marián Sabala

  • Úspešní absolventi tlmačskej strednej školy

    Jednou z najťažších úloh, s ktorou sa musí absolvent školy popasovať, je nájsť si po absolvovaní školy pracovné miesto alebo vybrať si vhodnú vysokú školu pre ďalšiu prípravu na povolanie. Situáciu majú jednoduchšiu tí študenti, ktorí držia v rukách remeslo. Nie nadarmo sa hovorí: „Remeslo ma zlaté dno.“ Správny výber povolania je teda polovica úspešného uplatenia sa. Tú druhú tvorí vôľa pracovať sám na sebe a vlastná šikovnosť.

    Stredná odborná škola technická v Tlmačoch vzdeláva a vychováva technicky vzdelaných študentov - strojárov, programátorov a elektrikárov už 73 rokov. Škola má tradíciu a dobré meno vo vzdelávaní šikovných strojárov, zváračov, elektrotechnikov či obrábačov kovov. Z jej brán nevychádzajú absolventi, ktorí by húfne zapĺňali rad nezamestnaných, ale práve naopak dosahuje takmer sto percentnú zamestnanosť na trhu práce. Veď práve v dnešných časoch je vysoký dopyt po technicky vzdelaných mladých ľudí.

    „Naša škola má veľmi dobrú spoluprácu s viacerými firmami v našom okrese, ktoré ponúkajú študentom nielen možnosť získania praktických skúseností, ale popri tom aj možnosť finančného prilepšenia si počas štúdia. Študenti sú za prax aj finančne odmeňovaní. Tí najlepší si mesačne privyrobia až do tristo eur,“ prezrádza riaditeľka školy Ing. Janka Mrázová.

    Aj tento rok opustilo brány našej školy 66 absolventov rôznych odborov. Za zmienku stojí aj jedna skutočnosť. Viacero študentov má o prácu už postarané. Onedlho od odovzdávania maturitných vysvedčení nastupujú do zamestnania. Vďaka dobrým výkonom počas odbornej praxe, im svoje dvere pootvorili viacerí významní zamestnávatelia v Levickom okrese. Niektorí zo študentov sa rozhodli pokračovať v štúdiu na vysokých školách. Tí čo už chcú nedočkavo pracovať a zarábať dostali mnoho ponúk už počas štúdia, ktoré teraz využili a našli si svoje pracovné miesto. Nie každý absolvent to má takéto jednoduché, ale technicky vzdelaní mladí ľudia sa na trhu práce uplatnia oveľa jednoduchšie, o čom svedčia aj štatistiky úradu práce. Veď pozrite do nich, ale našich absolventov tam budete zbytočne hľadať. Jednou vetou napísané: Žiadaní pre trh práce.

                                                                                                                           Mgr. Marián Sabala

  • Medzinárodný strojársky veľtrh Nitra 2023

    Dňa 25. mája 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili Medzinárodného strojárskeho veľtrhuhu v Nitre. Výstavné haly nitrianskeho výstaviska Agrokomplex boli 23. – 26. mája naplnené novinkami zo sveta strojov, zvárania, hutníctva, automatizácie a mechanizácie. 

    Medzinárodný strojársky veľtrh sa v Nitre konal už po 28. krát a opäť bolo pre návštevníkov pripravené množstvo expozícií s najnovšími strojmi či technológiami zo sveta strojárstva a elektrotechniky. Široké portfólio odbornosti tento rok zabezpečili aj sprievodné programy a výstavy.

    V rámci sprievodného programu sa zástupcovia našej školy Bc. Ján Salaj a naši úspešní zvárači, zúčastnili  prezentácie "Inovácie vo zváraní", ktorú pripravil Cez zváračských odborníkov z Trnavy. Súčasťou prezentácie bolo odovzdávanie ocenenia pre našich úspešných zváračov, ktorí úspešne reprezentovali našu školu nie len na domácej zváračskej súťaže pre stredoškolákov Mladý zvárač, ale aj v zahranči, konkrétne na súťaži Zlatý pohár Linde vo Frýdku Místku.

  • 24.4.2024 Deň Zeme

    Žiaci škôl z Tlmáč si Deň Zeme pripomenuli aj v pondelok 24.4.. So svojimi vyučujúcimi vyšli do terénu katastra mesta Tlmače a pokúsili sa vyčistiť niektoré zóny od odpadkov, ktoré sme našej Matke Zemi zanechali.

  • Zlatý pohár LINDE 2023 znovu putoval do SOŠT Tlmače

    Vo Frýdku Místku  sa v dňoch 17. -19. apríla 2023  konal  24. ročník medzinárodnej zváračskej súťaže žiakov stredných škôl o Zlatý pohár LINDE 2023.  Súťaže sa zúčastnilo celkovo 95  mladých zváračov  zo  34 škôl z Česka, 7 škôl zo Slovenska a 2 školy z Nemecka.

    Tento ročník súťaže sa uskutočnil po trojročnej pandemickej prestávke. Úroveň tejto prestížnej súťaže aj v tomto ročníku nijako nezaostala, a vrátila sa znovu na tú istú úroveň ako v predošlých ročníkoch.

    V hodnotiacej komisii mala zastúpenie každá krajina. Slovensko zastupovali  doc. Ing. Jozef  Jasenák, PhD. a  Ing. Dušan Malárik z Cechu zváračských odborníkov Trnava.

    Súťažilo sa v štyroch metódach: TIG (141) - zváranie v ochrannej atmosfére Argónu, MIG/MAG (135) - zváranie v ochrannej atmosfére CO2,,  MMA (111) – zváranie  elektrickým oblúkom obalenou elektródou,  GAS (311) – zváranie  kyslíkovo-acetylénovým plameňom.

    SOŠT Tlmače reprezentovali  Peter Štefanka,  MMA (111) , Adrián Mihál, MIG/MAG (131/135)  a Pavol Lasab, TIG /141) všetci žiaci druhého ročníka študijného odboru  mechanik strojov a zariadení II.E trieda.  Pedagogický sprievod zabezpečovali inštruktor zvárania a zároveň aj majster odborného výcviku  Bc. Ján Salaj a majster OV Mgr. Jaroslav Borik.

    Úroveň súťaže sa z roka na rok zvyšuje a konkurencia rastie. Nie je jednoduché stáť na stupňoch víťazov v silnej medzinárodnej konkurencii. Všetky krajiny svojich zástupcov vyberajú veľmi starostlivo. Preto sa aj naša škola a naši žiaci na túto súťaž poctivo a vzorne pripravovali. Nič sme nechceli nechať na náhodu, a to sa odrazilo aj na výsledku.

    Tlmačania  znovu ukázali že patria medzi svetovú špičku vo zváraní medzi žiakmi stredných škôl.  1.  miesto a teda Zlatý pohár LINDE 2023 priniesol domov Pavol Lasab, ktorý stál na najvyššom stupni a zaslúžil sa o víťazstvo v metóde 141 TIG. Ani ostatní súťažiaci z našej zváračskej školy sa nestratili a umiestnili sa na krásnych bodovaných miestach vo svojich kategóriách. Peter Štefanka obsadil v kategórii 111 MMA  5.miesto a Adrián Mihál v kategórii 135 MAG 4.miesto.

    Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným žiakom za vzornú reprezentáciu školy a celého Slovenska na náročnej súťaži. Zásluhu na našom úspechu má aj Zváračská škola pri Tatravagónke Tlmače, ktorá aktívne pomohla s prípravou žiakov na súťaž.

    História uplynulých  ročníkov súťaže potvrdzuje, že mladí zvárači z Tlmáč tu majú svoje pravidelné zastúpenie.Treba pripomenúť, že za posledné obdobie to už bolo naše  desiate víťazstvo. Prvý Zlatý pohár Linde si z Frýdku Místku v roku 2007 priniesol Ivan Laurečník, nasledoval  František Holečka (2009),  Štefan Farkaš  a Matúš Dóka (2010), Peter Jakubík  (2011),  Dávid Baláž (2013 a 2014 )Frederik Machajdík 2016  Jakub Kuruc 2019.Mená týchto úspešných mladých zváračov sú zapísané veľkými písmenami v kronike súťaže.  Dosiahnuté úspechy budú dozaista motiváciou aj pre ďalších žiakov našej školy.

    Bc.Ján Salaj

    inštruktor zvárania-majster OV SOŠT Tlmače

  • Oznam pre maturantov

    Vážení maturanti,

    1. júla 2022 nadobudla účinnosť nová vyhláška č. 224/2022 Z. z. o strednej škole, ktorá (okrem iného) určuje povinnosť stredným školám:– zverejniť maturitné zadania ústnej formy internej časti maturitnej skúšky pripravené príslušnou predmetovou maturitnou komisiou – PK VVP, PKCJ (III. časť, bod 5),– zverejniť maturitné témy pre teoretickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky a praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky pripravené príslušnou predmetovou maturitnou komisiou –  PKEP a PKTP (IV. časť, bod 3).

    V zmysle Usmernenia MŠVVŠ SR, č. 2022/11415:34-A2220  zo dňa 07.12.2021

    7 dní pred termínom konania

    a) ústnej formy internej časti maturitnej skúšky

    • zo SJL a AJ zadania ústnej formy internej časti maturitnej skúšky s cieľom poskytnúť žiakom posledných ročníkov informáciu o tematickom zameraní úloh v jednotlivých maturitných zadaniach. Zverejnenie maturitných zadaní neznamená zverejnenie konkrétnych úloh, obrázkov, grafov, máp alebo literárnych ukážok, ale poskytnutie informácie o skladbe zadania j. len o názvoch príslušných tém a o všeobecnom obsahovom vymedzení úloh a informácie o zameraní jednotlivých úloh z hľadiska požadovaných myšlienkových operácií, kompetencií a metód vykonania maturitnej skúšky.
    • pre teoretickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky obsahujú len názov témy a zoznam odborných vyučovacích predmetov, z ktorých má žiak využiť a aplikovať vedomosti.
    • pre praktickú časť odbornej zložky sa termín ich zverejnenia viaže na formu praktickej časti odbornej zložky (praktická realizácia a predvedenie komplexnej úlohy, obhajoba vlastného projekt ) j. témy sa zverejnia, podľa školou zvolenej formy maturitnej skúšky.

    Zverejnené témy  MS 2023  sa nachádzajú:

    • na nástenke vo vestibule školy
  • 22.apríl – svetový Deň Zeme

    Deň, ktorý upozorňuje ľudí na dopady ničenia životného prostredia a rozvíja diskusie o možných riešeniach.  Súčasťou tejto kampane na našej škole sú tradične a neodmysliteľne kampane a brigády úpravu a zveľadenie okolia školy. Keďže v dňoch 18.4. – 21.4. prebiehajú na škole praktické maturitné skúšky, spojili sme dva v jednom. Kľudom a pokojom  pre maturantov a pomoci nášmu kúsku planéty krajším, čistejším a príjemnejším  miestom v  priestoroch školy 

    Chlapci z I.D triedy odbor POSZ strávili príjemné dopoludnie plné pohybu na čerstvom vzduchu, ale čo je chvályhodné aj niečím užitočným, praktickým.

    V priestoroch školského internátu pripravujeme v popoludńajšich hodinách zaujímavú videoprojekciu  o odpadoch. Jej zmyslom je upozorniť na fakt, že súčasná generácia je možno posledná, ktorá má ešte šancu zachrániť našu matičku Zem.

                                                                                                        Hatiarová

  • Svet peňazí

    Dňa 05. 04. 2023 prebehol na SOŠ technickej v Tlmačoch "hudobno-výchovný koncert - Svet peňazí“ umeleckej agentúry AMOS z Banskej Bystrice. Realizoval sa v Kultúrnom dome na Lipníku a týkal sa finančnej gramotnosti, ktorá je v súčasnosti veľmi dôležitá, pretože umožňuje  porozumieť financiám ako takým a dáva návody, ako s nimi správne zaobchádzať.
    Program sa niesol v duchu základných info o peniazoch, správnych rozhodnutiach, rodinnom rozpočte, úveroch a bol obohatený zaujímavými, reálnymi príbehmi ľudí, ktorí na jednej strane šikovne zbohatli, ale na strane druhej to osud zariadil tak, že nerozvážnosťou ich pripravil úplne o všetko. Súčasťou tohto vzdelávacieho programu bola aj zaujímavá a bohatá hudobná vsuvka, kde predstavitelia koncertu hrali populárne skladby od známych skupín súvisiace s danou tematikou. Veríme, že každý účastník dnešného  koncertu si odniesol nové znalosti z oblasti ekonomických zručností a bude dobre pripravený pre rodinný a pracovný život. Hudobný zážitok bol tiež veľkým bonusom, takže AMOSU patrí srdečná vďaka 👌👍👏    
       Bronislava Tomljenovičová

  • Mladý zvárač 2023

  • Jedinečný svet elektromobility - Volkswagen Bratislava

    Výrobná spoločnosť Volkswagen Slovakia je priekopníkom v nasadzovaní najmodernejších technológií, automatizácie a digitalizácie. V rámci projektu "Terminus technicus v praxi" žiaci strojárskych ale aj elektrotechnických odborov absolvovali odbornú prehliadku dvoch hál – karosáreňa agregátna hala a Auto Fora, kde boli oboznámení s históriou a konečnými produktmi, ktoré sa konštruujú v závode. Zoznámili sa s jedinečným svetom elektromobility a z bezprostrednej blízkosti sledovali výrobu čisto elektrického Volkswagenu e-up!.

    Žiaci sa rozdelili na 2 skupiny, ktoré po závode sprevádzali dvaja sympatickí mladí sprievodcovia. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti nielen o výrobe automobilov, ale aj o histórii podniku a benefitoch, ktoré ponúka výrobný podnik svojim zamestnancom.

    Závod v Bratislave vznikol v roku 1991. V súčasnosti sa v ňom vyrábajú vozidlá Volkswagen Touareg, Audi Q7 a karosérie pre Porsche Cayenne. Od roku 2011 k nim pribudli Volkswagen up!, SEAT Mii a ŠKODA Citigo. Vyrobené vozidlá smerujú najmä do krajín Európskej únie, Číny, USA, Ruska. Bratislavský závod je zároveň jediným automobilovým závodom na svete vyrábajúcim vozidlá piatich značiek pod jednou strechou.

  • "Zo slabosti železa a uhlia sa rodí sila ocele"

    Kým sa v laviciach školy, nad písomnými maturitami, trápili naši štvrtáci - maturanti, žiaci prvých a druhých ročníkov absolvovali odborné exkurzie v rámci projektu „Terminus technicus v praxi“.

    V dňoch 14.3. a 15.3. 2023 absolvovali exkurziu vo výrobnom podniku Železiarne Podbrezová, ktorý je výrobcom ocele a oceľových bezšvíkových rúr. Žiaci mali možnosť získať cenné informácie a oboznámiť sa so spracovaním a prípravou vstupných surovín potrebných v procese výroby oceľových bezšvíkových rúr.

    Cieľom exkurzie bolo zážitkovou formou sprístupniť žiakom pohľad na výrobu ocele a bezšvíkových rúr. Na vlastné oči mali možnosť vidieť, ako sa "Zo slabosti železa a uhlia sa rodí sila ocele". Prezerali si celý proces premeny oceľového šrotu na presnú rúru.

    V rámci exkurzie si mali možnosť prezrieť valcovňu a ťaháreň. Počas celej prehliadky závodu museli dodržiavať prísne bezpečnostné predpisy.

    Dozvedeli sa množstvo zaujímavých informácií, ako napríklad, že prvá oceľ tu bola vyrobená v roku 1851 a že elektrická oblúková pec dokáže roztaviť za 1 hodinu 60 ton šrotu pri teplote 1600 °C, že oceľ je jeden z najekologickejších materiálov, pretože je 100% recyklovateľný a že firma svoju produkciu vyváža do viac ako 30 štátov celého sveta.

    Na konci prehliadky zamestnankyňa firmy pochválila dvoch našich žiakov - M. Brestenského a B. Chlebu za veľký záujem a množstvo otázok, ktoré jej počas výkladu položili.

     

  • Ľudskosť, spolupatričnosť a empatia

    Opäť sme sa aj my z SOŠt v Tlmačoch podieľali na humánnej záchrane ľudských životov.

    Ročne sa na Slovensku spotrebuje 180 tis. transfúznych jednotiek červených krviniek, na jeden odber pripadá cca 450 ml krvi. Päť litrov krvi môže zachrániť život dvom ľuďom. Najviac sa jej spotrebuje pri operácii srdca, mozgu a hrubého čreva, pri úrazoch s vnútorným krvácaním a pri operáciách nádorov. Preto nebuďme ľahostajní a apatickí.

    Medzi našimi žiakmi sa dnes našli aj prvodarcovia, ktorí to zvládli statočne a verím, že aj my učitelia sme pre nich boli príkladom.

    Vďaka patrí Vám všetkým, ktorí ste sa do tejto akcie v Starom Tekove zapojili a šírite myšlienky ľudskosti, spolupatričnosti a empatie.                                                                                             

    Bronislava Tomljenovičová

  • Lyžiarsky výcvik 2023 "horám ZDAR"

    V dňoch 06. - 10. 2 2023 sa žiaci Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, za pomoci štátnej dotácie MŠVVaŠ zúčastnili výchovno-výcvikového lyžiarskeho kurzu /ďalej LVVK/  vo vychýrenom lyžiarskom stredisku Ski Park Snow Donovaly spojený s ubytovaním v nádhernom Penzióne Limba.

    Lyžiarskeho kurzu sa zúčastnili najmä prvé a druhé ročníky, ale pridali sa k nám aj niektorí starší žiaci. Žiakov sme rozdelili do piatich družstiev podľa lyžiarskej zdatnosti. Tri najlepšie skupiny zdolávali náročnejšie trasy na vrchu Nová Hoľa pod dohľadom inštruktorov Miroslava Bernáta,  Roba Lacka a Bronislavy Tomjlenovičovej, pričom ich cieľom bolo vedieť zjazdiť terén otvorenými a uzatvorenými carvingovými oblúkmi.

    U začiatočníkov sme sa zamerali na to, aby vedeli zjazdiť terén oblúkmi z pluhu, z rozšírenej stopy a pre tých talentovaných, základným carvingovým oblúkom na menej strmšom svahu na Záhradišti za pomoci inštruktoriek Olinky Hatiarovej a Majky Kundrikovej.

    Počas LVVK sme mali nadpočetnú skupinu skúsených lyžiarov, čo je v dnešnej hektickej dobe, zameranej len na výpočtovú techniku a sedavý spôsob života, veľmi vzácne. Na konci LVVK sa aj z nelyžiarov stali lyžiari, ktorí dokážu bezpečne a technicky správne zjazdiť svah. Snažili sme sa umožniť žiakom hlbšie si osvojiť základy lyžiarskeho športu a tak vytvárať predpoklady pre ich trvalý vzťah k tejto aktivite.

    Vyhodnotenie LVVK sa uskutočňovalo každý deň počas výcviku v skupinách, ale aj na poobedňajších nástupoch priebežne, formatívne  pri ukončení LVVK s odovzdávaním vecných odmien a diplomov pre najlepších žiakov. Možnosť dostali i súťažiaci v rámci sebahodnotenia.

    LVVK prebehol bez vážnych úrazov a žiaci sa počas celého pobytu správali vzorne a nenastala žiadna kolízna situácia.

    Celý týždeň nám prialo počasie, užili sme si päť nádherných slnečných dní bez jediného obláčika, počas ktorých sme sa venovali hlavne lyžiarskym zručnostiam žiakov, upevňovaniu priateľstva a vzťahov, zažili sme veľa zábavy pri hraní bowlingu, biliardu, či bazénových šanteniach a odniesli sme si množstvo nezabudnuteľných zážitkov.

    V rámci vzdelávacej oblasti má telesná výchova, ako aj zdravie a pohyb, svoje postavenie, a zvlášť lyžovanie, ako pohybová aktivita, ktorá je kombináciou multifunkčných vedomostí, motorických zručností a praktických postojov človeka nesmierny význam pre rozvíjajúceho sa ducha mladej osobnosti. Tieto vlastnosti sú nevyhnutné pre pohybový, fyziologický, psychologický a motorický rast a rozvoj mladého človeka.

    Úzkou špecializáciou podmienok na pohyb v konkrétnych podmienkach pomáha lyžovanie prebudiť u žiakov trvalý záujem o telesný pohyb vo voľnej prírode. Lyžovanie vedie žiakov k správnemu vzťahu k vedeniu ich zdravému životnému štýlu a k vzťahu k prírodnej kráse a k jej ochrane. Zmyslom je, aby žiak spoznal pôsobenie a využitie prírodných síl na realizáciu telovýchovných a športových činností.

    Ďakujem z celého srdca žiakom, rodičom, priateľom a vedeniu za prežitých „pár“ dní s Vami milí moji žiaci a kolegovia.

    Verím, že sa stretneme v tejto športovo-priateľskej nálade zas o rok.

     

    S pozdravom a „horám Zdar!“ Vaša inštruktorka Majka K.

  • ZENIT v elektronike

    Dňa 24.11.2022 prebehlo krajské kolo ZENITu v elektronike a naše farby hájili dvaja žiaci odboru mechanik elektrotechnik, Dušan Valach a Tadeáš Valent.​

    Krajské kolo súťaže Zenit sa konalo v Strednej odbornej škole technickej vo Vrábľoch. Študenti stredných škôl Nitrianskeho samosprávneho kraja boli rozdelení do dvoch kategórií A (žiaci 3.a 4. ročníka) a B (žiaci 1. a 2. ročníka ). Súťaž mala dve časti – teoretickú a praktickú. V teoretickej časti mali žiaci za úlohu  vypracovať  test odborných vedomostí s 30 otázkami. V druhej náročnej praktickej časti pomocou softvéru EAGLE navrhli dosku plošných spojov podľa elektrickej schémy, ktorú následne vyrobili a pred súťažnou komisiou predviedli jej funkčnosť. V kategórii  B sa Dušan Valach umiestnil  na krásnom 2. mieste. 

    Gratulujeme

  • Dve prvé, dve druhé a jedno tretie miesto pre technikov z Tlmáč

    23.novembra 2022 naši žiaci nesklamali a opäť všetkým ukázali, že medzi svojimi rovesníkmi len ťažko nájdu premožiteľov. Tentokrát mali možnosť preukázať svoje vedomosti a zručnosti v krajskom kole súťaže ZENIT v strojárstve. ​​​​​​​

    Vyhlasovateľom 23. ročníka súťaže je MŠVVaŠ SR a metodickým, organizačným a finančným garantom je Štátny inštitút odborného vzdelávania. Už piaty rok sa krajské kolo súťaže Zenit v strojárstve konalo na pôde SOŠ technickej v Tlmačoch. V tomto ročníku boli naši žiaci znovu úspešní a náš kraj budú reprezentovať na celoštátnom kole v kategórii ručné a strojové spracovanie kovov. 

    Súťažilo sa v štyroch kategóriách. S - strojové obrábanie, R - ručné postupy spracovania, C -  výroba pomocou technológií CNC a kategória A - obsahovo je určená pre žiakov stredných priemyselných škôl - kreslenie výkresov v grafickom programe, pevnostné výpočty. Najsilnejšou kategóriou bola v tomto ročníku kategória strojového obrábania (S), kde prvé miesto získala naša Melánia Plašeková, žiačka II. D triedy. Prvé miesto v kategórii ručných postupov spracovania získal Pavol Lasab, žiak II.E triedy a len o pár bodov na druhom mieste v tejto kategórii skončil jeho spolužiak Peter Štefanka. Nesklamali ani ďalší zástupcovia z radov našich žiakov - Peter Kárás z III.D triedy obsadil krásne druhé miesto v kategórii CNC programovania a tretie miesto v kategórii strojového obrábania patrilo Martinovi Slukovi z II.D triedy.  

    Gratulujeme a držíme palce na celoštátnom kole, ktoré sa bude konať 21.-23.februára 2023.

     

  • Mikuláš prišiel aj k nám

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35