Hlavné menu

  • Naši technici priniesli z Martina striebro

    29.11.2022 sa konal XVI. ročník celoslovenskej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl v oblasti strojárstva a naši chlapci pre školu vybojovali krásne druhé miesto.

    Vyhlasovateľom a organizačným garantom súťaže je Sekcia odborného, ďalšieho a celoživotného vzdelávania pri Slovneskej a obchodnej komore a usporiadateľom bola Spojená škola v Martine. Každá škola mohla do súťaže prihlásiť dvoch žiakov z odboru mechanik strojov a zariadení alebo z odboru strojný mechanik. 

    Cieľom vyhlasovateľa a organizátorov bolo upevniť u žiakov vzťah k zvolenej profesii, rozvíjať ich odborné vedomosti, zručnosti, schopnosti a aktivitu a hlavne umožniť žiakom vzájomne si  konfrontovať odborné zručnosti, vedomosti a návyky z prípravy na povolanie, s dôrazom na odbornosť a tvorivosť ako i výmenu skúseností medzi pedagógmi.

    Súťaž pozostáva z teoretickej a praktickej časti. V praktickej časti mali súťažiaci za úlohu vyhotoviť výrobok podľa zadania. Išlo dve licovacie časti zostavy, ktoré súťažiaci vyrábali len ručným spracovaním. Teoretická časť pozostávala z písomného testu, ktorého obsahom bolo 30 otázok z učiva 1. až 3. ročníka príslušných odborov.

    Našich mechanikov strojov a zariadení na súťaži zastúpili Pavol Lasab a Peter Štefanka. V celoslovenskej konkurencii Pavol Lasab obsadil 4. miesto a Peter Štefanka 8. miesto. Po spočítaní dosiahnutých bodov za jednotlivé školy nám chlapci priniesli ďalší pohár a diplom za celkové II. miesto.            

  • Raz vidieť je viac ako stokrát počuť

    Srdečne pozývame deviatakov a aj ich rodičov na Deň otvorených dverí, ktorý sa bude konať 16.11.2022 v priestoroch našej školy. Máte možnosť získať informácie o odboroch, ktoré škola ponúka a stretnúť sa so zástupcami firiem, ktorí našim žiakom zabezpečujú duálne vzdelávanie.

    Tešíme sa na Vašu návštevu.

  • Tlmačskí technici po stopách literárnej Oravy

    Orava je región bohatý na prírodné, no i kultúrne krásy. My sme sa zamerali na tie druhé, ktoré súvisia s krásou slova v literatúre. Vybrali sme sa na dvojdňovú literárno-poznávaciu exkurziu do prekrásneho prostredia Oravy. Pod vedením pedagógov sa tlmačskí stredoškoláci podľa hesla „lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“, vydali po stopách troch velikánov slovenskej literatúry - Pavla Országha Hviezdoslava, Martina Kukučína a Mila Urbana.

    Tohtoroční tretiaci a prváci, študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, navštívili Pamätný dom Martina Kukučína v Jasenovej, Hviezdoslavovo múzeum v Dolnom Kubíne, Hviezdoslavovu hájovňu pod vrchom Babia hora, kde spoznali bližšie skvosty slovenskej literatúry. Videli ukážky vzácnej a hodnotnej Čaplovičovej knižnice. Cieľom exkurzie bolo sprostredkovať študentom osobnú skúsenosť so životnými príbehmi významných osobností slovenskej literatúry pochádzajúcich z tohto regiónu.

    Prvou zástavkou na Orave bolo rodisko spisovateľa Martina Kukučína. Dedinka Jasenová, učupená medzi vrchmi a v nej chalúpka, v ktorej sa Kukučín narodil, útly domček. Všetci sme sa dnu nevošli, a tak sme museli skláňať hlavy pod nízkymi stropmi, ale i históriou a životom ľudí vo vtedajších ťažkých časoch. O jednom z najvýznamnejších predstaviteľov realizmu sme sa dozvedeli veľa, ale prekvapilo nás najmä to, že veľkú časť svojho života prežil v Chorvátsku a v Južnej Amerike, kde našiel inšpiráciu a námety svojich kníh. Naša pozornosť sa sústredila na autorov rodný dom, ktorý bol zrekonštruovaný. Zaujímavý výklad o živote tohto reprezentanta slovenskej prózy bol spojený s prehliadkou fotografického materiálu, ktorý dokumentuje životné cesty a tvorbu v slovenskom, aj v chorvátskom prostredí. Jednotlivé miestnosti sú zariadené dobovým nábytkom tak, ako to bolo za spisovateľovho života. Vedľa rodného domu mali študenti možnosť vidieť i sochu Kukučína v nadživotnej veľkosti.
    Druhou literárnou zastávkou bolo Literárne múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. V jednotlivých miestnostiach múzea si počas odborného výkladu prezreli obrazový a textový materiál doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalostí básnika. Pozreli si stálu expozíciu o jeho živote obohatenú o kvíz, ktorý ich nabádal pozorne počúvať, aby vedeli správne odpovedať na otázky a vyplniť úlohy.

    Študentom prijalo pekné počasie a preto ich kroky smerovali aj do Hviezdoslavovej hájovne, ktorá je jednou z najkrajších turistických atrakcií severného Slovenska.

    Celému podujatiu pridalo na atraktivite aj skutočnosť, že technici z Tlmáč strávili jednu noc mimo domova v penzióne Slanický dvor v blízkosti Oravskej priehrady, čím sa exkurzia zároveň stala výletom plným zábavy a nezabudnuteľných zážitkov. Vieme, že dané poznatky z exkurzie budú využívať dlhé roky, no i zážitky so spolužiakmi im dlho zostanú v pamäti.

        Mgr. Marián Sabala

  • Tlmačskí študenti siahali po bronze

    Stredoškoláci z Tlmáč dosiahli ďalší výborný úspech. Tentokrát veľmi dobre obstáli v náročnom vedomostnom kvíze, ktorého 23. ročník sa konal v Leviciach. V Dome Matice slovenskej v Leviciach sa stretli trojčlenné družstvá stredných škôl okresu Levice na súťaži „Poznaj svoju vlasť“, ktorú organizuje miestny odbor Matice slovenskej. Zúčastnilo sa jej osem stredných škôl Levického okresu, ktoré medzi sebou súťažili formou kvízu v troch kolách. Naši študenti úspešne bodovali v silnej konkurencii svojich rovesníkov aj v tomto školskom roku.

    Ako každý ročník súťaže nebolo tomu inak ani teraz. Stredná odborná škola technická v Tlmačoch mala svoje zastúpenie. Trojčlenný tím tvorili študenti štvrtého ročníka technického odboru mechanik elektrotechnik v zložení: Adam Belecky, Peter Lukács a Tadeáš Valent. Aj keď po prvom kole boli výsledky ešte veľmi tesné, ďalšie dve kolá ukázali rozdiely vo vedomostiach jednotlivých tímov.

    Zúčastnení študenti museli hlboko načrieť do svojich vedomostí o Slovensku a našom regióne. Vo všetkých troch kolách kvízu - slovenská literatúra, história a príroda naše družstvo získalo úctyhodných 29 bodov rovnako ako ďalší tím. V rozstrele, tesne o jeden bod, sa nakoniec umiestnili na štvrtom mieste, z ktorého mali študenti obrovskú radosť. Otázky boli veľmi náročné a preto nás toto umiestnenie milo potešilo zároveň, keďže konkurencia bola veľmi silná. Získali sme do zbierky ďalšie cenné umiestnenie v tejto súťaži. Úspešnému tímu blahoželáme a ďakujeme za úspešnú a vzornú reprezentáciu SOŠT Tlmače.

                                 Mgr. Marián Sabala

  • "Pre technika je aj najmenšia skrutka dôležitá"

    V rámci projektu “Termínus technicus v praxi" , žiaci prvých ročníkov odboru programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, mechanici strojov a zariadení a mechanici mechatronici navštívili spoločnosť RIBE Slovakia k.s. v Nitre. Je jednou z firiem, ktorá patrí do skupiny RIBE GROUP s viac ako 100 ročnou históriou. Spoločnosť sa zaoberá výrobou a predajom spojovacieho materiálu, skrutiek predovšetkým pre automobilový priemysel, poskytovanie služieb v chemicko-tepelnom spracovaní kovov, montáži skrutiek a povrchových úprav kovov.

    Žiaci mali možnosť nahlidnúť do výrobných priestorov spoločnosti, kde im zamestnanci spoločnosti vysvetlili postup výroby rôznych druhov skrutiek a iných spojovacích súčiastok, ktoré firma vyrába hlavne pre automobilový priemysel. Celá prehliadka bola spojená aj s odborným výkladom a podrobným popisom postupu výroby špeciálnych skrutiek vyrábaných na zákzku.

    Zamestnancom spoločnosti veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

    Ing. Jana Hollá

  • Charitatívna akcia ,,INTEGRÁCIA“

    Skvelý nápad, dobrá myšlienka a charitatívny rozmer boli hlavné atribúty najväčšej športovej exhibície Legendy Slovenska vs. Osobnosti Integrácie. Na futbalovom štadióne pod Zoborom v Nitre s účasťou takmer 7000 žiakov sa stretli rôzne osobnosti z oblasti kultúry, športu, vedy či spoločenského života, ktorých spájala nosná myšlienka podujatia – eliminácia nenávistných prejavov na deťoch, odsúdenie šikany a ďalších nenávistných javov v spoločnosti. Cieľ podujatia – povzbudenie žiakov k aktívnemu životnému štýlu, rešpektu a tolerancii – zároveň korešponduje s ustanovením Pamätného dňa boja proti nenávistným prejavom na deťoch, preto aj záštitu nad podujatím prevzal predseda NR SR v spolupráci s Ministerstvom školstva. Charitatívny futbalový zápas zaručoval, že výťažok z podujatia smeroval do neziskových organizácií, nemocníc, športových klubov, ale i k jednotlivcom. Naši žiaci si užili neopakovateľnú atmosféru a zážitok z športových i hudobných vystúpení v nich bude ešte dlho rezonovať.                                                                           

    Mgr. Katarína Ružičková

  • Deň kariéry v Mochovciach

    18.10.2022 sa žiaci prvých, druhých a štvrtého ročníka zúčastnili zujímavého Dňa kariéry v elektrárňach, ktoré organizovali Slovenské elektrárne, a.s. v Infocentre Energoland Mochovce. Bol to plný deň zaujímavých prednášok a aktivít, ktoré pripravili zamestnanci elektrární pre žiakov stredných a vysokých škôl.

    O tom, že najlepšia reklama je spokojný zamestnanec sme sa presvedčili v Slovenských elektrárňach Mochovce. Pracovný trh neustále žiada absolventov SOŠ technickej v Tlmačoch, preto aj v rámci Dňa kariéry boli našim žiakom prezentované rôzne pracovné pozície s perspektívou kariérneho rastu a stabilného zamestnania. Ako funguje trh s elektrinou, ako si správne vybrať zamestnávateľa, aká je budúcnosť energetiky, aké nezmysly fyziky sú vo filmoch, aký vplyv má umelá inteligencia na predikciu výroby energie na základe počasia? Na tieto a mnohé iné otázky sme sa dozvedeli odpovede, ktoré boli zúčastneným sprístupnené formou podnetných diskusií, prezentácií, prednášok a kvízových otázok. SE podporujú našich žiakov v praktickej výchove mladých technikov, odbornom výcviku, programe pre absolventov, praxi, brigádach, letných stážach a my budeme len radi, ak žiaci SOŠ t využijú svoj potenciál, získané vedomosti a stanú sa z nich lídri vo svojom odbore.

    Mgr. Katarína Ružičková

  • Získali sme Mimoriadnu cenu Ministerstva hospodárstva SR

    Aj tento školský rok Štátny inštitút odborného vzdelávania zorganizoval súťaž so zameraní na elektroniku pre žiakov 1. a 2 ročníkov stredných odborných škôl SR s názvom „Súťaž mladých elektronikov“. Cieľom už 4. ročníka tejto súťaže je zapojiť čo najviac žiakov stredných škôl do aktivít, v rámci ktorých si môžu  konfrontovať svoje odborné vedomosti a praktické zručnosti z elektroniky a elektrotechniky. Miestom konania bolo Školiace stredisko KIA v Gbeľanoch pri Žiline a súťaž sa konala v dňoch 18.-19.10.2022. 

    Súťaže sa zúčastnili aj dvaja žiaci našej školy –  Dušan Valach a Adam Tichý z II.D triedy. Počas dvoch dní mali súťažiaci preukázať svoje teoretické vedomosti a praktické zručnosti v konkurencii svojich rovesníkov z celého Slovenska.

    V prvý deň mali za úlohu riešiť e-test pozostávajúci z otázok z oblasti elektrotechniky, elektroniky a výpočtovej techniky. Súčasťou testu boli aj otázky týkajúce sa ochrany a bezpečnosti pri práci s elektrickými zariadeniami a základnej znalosti elektrotechnickej angličtiny. Test bol zameraný na schopnosť orientovať sa v danej problematike, na schopnosť riešiť konkrétne problémy aplikáciou nadobudnutých teoretických vedomostí a na orientáciu vo využívaní elektrotechniky v praxi. V rámci praktickej časti bolo  úlohou súťažiacich vytvoriť a zapojiť elektronický obvod podľa predloženej schémy zapojenia. Zhotovené elektronické stavebnice „Elektronická hra na postreh s mikrokontrolérom“ žiaci predviedli na záver komisii. Súčasťou hodnotenia praktickej časti bolo samozrejme overenie funkčnosti zapojenia, hodnotila sa kvalita spájkovania, tvarovanie súčiastok a aj čas zhotovenia. 

    Súťaže za zúčastnilo 45 žiakov stredných škôl z celej Slovenskej republiky. V tejto konkurencii si celkové víťazstvo odniesol náš žiak Dušan Valach. Okrem pohára pre víťaza si z rúk Ing. Branislava Hadára, riaditeľa Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, prevzal množstvo hodnotných cien, ktoré ako zanietený elektrotechnik určite využije. Zahanbiť sa nenechal ani Adam Tichý, ktorý skončil na krásnom 5. mieste. Pre výrazné úspechy žiakov sa komisia rozhodla udeliť aj Mimoriadnu cenu Ministerstva hospodárstva SR jednej z najlepšie pripravených škôl. Sme veľmi radi, že tou ocenenou školou bola práve naša, Stredná odborná škola technická v Tlmačoch.

    Našim žiakom ďakujeme za ochotu reprezentovať a ešte viac za výborné umiestnenie. Ale vďaka patrí aj Ing. Jánovi Kuníkovi, učiteľovi odborných elektrotechnických predmetov a odborného výcviku, ktorý žiakov na súťaž pripravoval a aj počas súťaže nad nimi držal ochrannú ruku.                                                           Ing. Jana Hollá

  • Poďakovanie

    Chceli by sme sa poďakovať každému jednému darcovi, ktorý dnes prišiel na SOŠ technickú v Tlmačoch a daroval vzácnu krv. Bolo nás dokopy 35, niektorí prvodarcovia, najmä z radov našich žiakov, ale aj učitelia a dobrovoľníci z okolia. Zároveň by sme chceli poďakovať Národnej transfúznej službe SR, ktorá nám už niekoľko rokov umožňuje túto dôležitú aktivitu realizovať na pôde našej školy.
    Sme veľmi radi, že aj takýmto spôsobom pomáhame tým, ktorí to potrebujú, denne sa tak podarí zachraňovať ľudské životy. Z mnohých našich žiakov sa stali pravidelní darcovia a viem, že to bolo práve na našej škole, kedy sa pvý krát rozhodli pre tento záslužný čin. Ďakujeme všetkým 👏

  • Stužková slávnosť technikov z Tlmáč

    Ako by to bolo len včera, čo sme prvýkrát prekročili brány našej školy. Maturitný ročník sa nám zdal vzdialený a obraz stužkovej slávnosti sme poznali prevažne z rozprávania. Ale ubehlo to veľmi rýchlo. Uvedomili sme si to nastupujúc pred svojich rodičov a pedagógov. Hlavou nám prebleskli okamihy strávené v školských laviciach aj mimo nich. Poďakovania, ktoré na úvod odzneli, vtisli slzy do očí našich rodičov, ale aj nás.

     „Navždy sa zachová v pamäti stužková, keď si sa nesmelo, choval tak dospelo, až si sa čudoval, tá naša stužková...“, to sú slová známej piesne, ktoré v sebe skrývajú veľkú životnú pravdu. Inak tomu nebolo ani v IV.E triede, ktorej 24 študentov, odborov mechanik strojov a zariadení a mechanik elektrotechnik, si skladbu spoločne zaspievalo počas stužkovej slávnosti.

    08. október 2022 bol magickým dátumom pre celú triedu IV.E Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch. Na túto slávnosť sme sa zodpovedne pripravovali už niekoľko týždňov dopredu. Na naše prekvapenie sme sa prvotných problémov a pochybností okamžite zbavili a vynaložili sme čo najviac úsilia na tvorbu programu. Najviac úsmevných spomienok v nás zanechá program, ktorým sme sa snažili pobaviť prítomných.

    Plní napätia sme očakávali úvodný tón piesne, ktorá nás sprevádzala pri nástupe a potom sa to všetko začalo. Príhovor, stužkovanie, zábavný program, fotenie, večera, tanec a noc plná zábavy. Do života si odnesieme dobre mienené rady, ktoré do svojho príhovoru zahrnula pani riaditeľka Ing. Janka Mrázová.

    Stužková prebehla bez akýchkoľvek problémov a my, spolu s ostatnými, sme si naplno užívali náš večer. Nádherný večer sa niesol v atmosfére radosti, ale aj vďačnosti. Nezabudnuteľné momenty umocňovali zelené stužky, kvety, slávnostné oblečenie i krásne vyzdobená miestnosť. Zábava pokračovala do skorých ranných hodín a nikto si neželal aby skončila... a opäť sa nedalo nespomenúť na slová klasikov: „A predsa minúty nikdy tak nebežia....“

    Naša stužková slávnosť sa skončila nad naše očakávania, a to aj vďaka nášmu triednemu profesorovi Mgr. Mariánovi Sabalovi, ktorému patrí naše poďakovanie za to, že to s nami perfektne zvládol.

    Čo môže byť krajšie ako to, keď ste s ľuďmi, ktorých máte radi a prežívate tie najkrajšie okamihy. Presne taká bola naša stužková slávnosť. Úžasné a nezabudnuteľné štyri roky. Hľadiac na svojich rodičov, akí sú hrdí a pyšní, si uvedomujeme, že jednu etapu už máme za sebou... jednu z tých mnohých... Stužková, to bola pre nás zábava, zážitky, spomienky, jedinečné chvíle, šťastie, radosť, láska, priateľstvo, jednoducho tie najkrajšie okamihy, ktoré si odnášame a na ktoré nikdy nezabudne. A tak ako si mnohí pamätajú tú svoju stužkovú, veríme, že aj tá naša ostane v našich mysliach čo najdlhšie. Stužková slávnosť je však za nami a my sa budeme čo najviac snažiť, aby sme úspešne zložili skúšku dospelosti v máji 2023.

                                                                    Študenti IV.E triedy

  • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

    Vedenie SOŠ technickej v Tlmačoch oznamuje všetkým žiakom a rodičom, že slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční dňa 5.9.2022 o 8.00 hod pred budovou školy. Na všetkých sa už tešíme.

  • Exkurzia Brno

    Dňa 6. októbra 2022 sa naši tretiaci spolu s triednymi učiteľmi zúčastnili Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie priemyselné veľtrhy v strednej Európe, s každoročnou účasťou viac ako 1660 vystavovateľov.

    Mali sme možnosť vidieť zaujímavé prezentácie strojárskych a elektrotechnických firiem zo Slovenska a Česka, ale aj zahraničných partnerov a ich pestrý sortiment inovatívnych výrobkov.

    Hlavnými témami veľtrhu boli "Priemysel 4.0 a digitálna továreň, digitalizácia výroby, cirkulárna ekonomika využívania materiálových zdrojov a udržateľný rozvoj".

    K dispozícii bolo 7 tematicky zameraných moderných pavilónov, pričom najviac zastúpenými oblasťami boli - priemyslová automatizácia, meracia, riadiaca a regulačná technika. Pre naše študijné odbory boli najzaujímavejšie nové odvetvia automatizácie a robotizácie s mnohými prvkami aplikácií a možnosťami riadenia. Získali sme nové informácie, odborné vedomosti a zároveň si prehĺbili teoretické poznatky z oblasti CNC strojov a nástrojov, nových nekonvenčných spôsobov obrábania, zvárania, povrchových úprav, pneumatických a hydraulických pohonov.

    V rámci praktických skúseností si žiaci v školiacich strediskách mohli vyskúšať programovanie CNC strojov, kreslenie pomocou robotov, pozrieť si 3D tlač modelov, 3D meranie drsnosti, akosti povrchu a 5-osové obrábanie. Všetci vystavovatelia boli veľmi ochotní vysvetliť nám jednotlivé postupy a ukázali nám aj ovládanie prezentovaných zariadení.

    Účasť na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne obohatila nielen naše odborné vedomosti, ale vďaka dobrému počasiu sme spoznali aj krásy Brna.

  • Technici z Tlmáč naberali nové skúsenosti

     

    Ďalšia možnosť získať nové poznatky a skúsenosti v príprave na povolanie sa naskytla tlmačskím stredoškolákom. Vďaka grantu z programu Európskej únie Erasmus+ študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch vycestovali na dve odborné stáže do susednej Českej republiky. Tentokrát do Brna a Prahy, kde počas dvoch týždňov budú získavať nové zručnosti a skúsenosti vo svojom odbore na stredných školách rovnakého zamerania. Takúto ponuku využilo 20 študentov dvoch odborov, programátor obrábacích strojov a zariadení a mechanik elektrotechnik, ktorí si môžu svoje doterajšie zručnosti znásobiť a obohatiť. Ich dvojtýždňovým domovom sa stalo Brno a Praha.

    Cieľom mobility Erasmus+ je strávenie určitej doby v inom členskom štáte EÚ a získať nové pracovné a odborné spôsobilosti. Nie je to po prvýkrát, nakoľko pravidelne sa podarí pripraviť kvalitný projekt, ktorý je schválený a študentom nič nebráni na ceste za poznaním a zdokonaľovaním sa v tom čo ich baví a prináša skúsenosti do života. Prváci až tretiaci pobudnú v Brne a v Prahe na stredných školách, kde vďaka pedagógom získajú nové praktické skúsenosti.

    „Nesmierne ma potešilo, že vďaka získanému grantu z programu Erasmus+ sa nám podarilo pripraviť odborné stáže pre našich študentov. Po dôslednej príprave a výbere chlapcov majú počas dvoch týždňov príležitosť získavať nové odborné zručnosti a skúsenosti vo svojom odbore v hostiteľských školách v Českej republike. Desať chlapcov odboru mechanik elektrotechnik zavítalo na pôdu strednej odbornej školy v Brne a ďalších desať programátorov strojov a zariadení do Prahy, kde majú vytvorené výborné a veľmi kvalitné podmienky pre zdokonalenie sa vo svojom študijnom zameraní. Je to pre nich nielen výzva, aby nadobudli nové zručnosti a skúsenosti, ktoré potrebujú pre výkon svojho budúceho povolania, ale aj taká odmena za dosiahnuté doterajšie študijné výsledky“ prezradila koordinátorka projektu a zástupkyňa riaditeľky školy Mária Medzihradská.

    Prioritou je rozšírenie odbornej pripravenosti študentov pre ich budúce profesionálne zaradenie do pracovného pomeru. „Nakoľko veľmi častou požiadavkou dnešných zamestnávateľov, s ktorými naša škola spolupracuje je zvýšenie odbornej pripravenosti študentov na programovanie a obsluhu CNC obrábacích strojov a zariadení, či obsluha pneumatických alebo poloautomatických, ba dokonca plne automatických systémov a liniek, prípadne ich realizácia, ponúkame chlapcom i dievčatám absolvovať odborné stáže počas ich štúdia. Je to pre nich fantastická príležitosť naučiť sa nielen nové veci a zlepšiť sa v tom, čo už vedia, ale aj možnosť okúsiť život v českých veľkomestách. Vďaka modernému a vysokokvalitnému vybaveniu spolupracujúcich škôl môžu po návrate odovzdávať svoje skúsenosti ďalším svojim kamarátom a spolužiakom,“ doplnila riaditeľka školy Jana Mrázová.

    Záujem o odbornú stáž pri výbere bol medzi študentmi obrovský. Bol to doslova boj o miesto. Nedostali sa však všetci, len tí, ktorí splnili kritériá pri výbere účastníkov. Aj to svedčí o tom, že o projektoch, ktoré škola robí kolujú medzi žiakmi pozitívne správy. „Veľmi sa teším, že na našej škole máme možnosť vycestovať počas štúdia aj do zahraničia na odborné stáže. Vďaka tomu máme možnosť pracovať aj na takých strojoch a zariadeniach, ktoré my nemáme. Okrem nových skúseností zažijeme veľa zážitkov so spolužiakmi pri spoznávaní kultúrnych a historických pamiatok v Prahe. Aj touto cestou chcem za všetkých stážistov poďakovať zapojeným učiteľom pri príprave a realizácii stáží,“ prezradil tretiak Dávid Hanula.

    „Z odbornej stáže si odnášam nielen bohaté skúsenosti, ale aj nádherné zážitky, ktoré som so svojimi spolužiakmi mohla prežiť,“ prezrádza nám druháčka Alexandra Bednáriková. Vzápätí ju dopĺňa ďalší z účastníkov Dávid Timko. „Aj mne sa tam veľmi páčilo. Naučil som sa ovládať jeden z najnovších systémov v programovaní, pracoval som na špičkovom CNC programovacom stroji, o ktorom som doteraz len počul. Táto stáž mi dala do môjho osobného života veľmi veľa.“

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Mladý zvárač - najväčšia súťaž pre mladých a nádejných zváračov na Slovensku

    V Číne sa číslo 13 vyslovuje ako „shisan“ a znie veľmi podobne ako „shēngzhǎng“, čo znamená „úspech, rast“. Číňania preto považujú 13-tku za číslo šťastia.

    V spolupráci so Zváračskou školou spoločnosti Tatravagónka Tlmače a Cechom zváračských odborníkov v Trnave sa našej škole podarilo úspešne zorganizovať už 13. ročník súťaže Mladý zvárač,  ktorý sa  tiež niesol v duchu úspechu a rastu.

    Súťaž slávnostne otvorila riaditeľka školy Ing. Jana Mrázová, ktorá srdečne poďakovala všetkým prítomným za to, že prijali pozvanie a osobne sa zúčastnili tejto jedinečnej súťaže. Súťaž preverila praktickú zručnosť žiakov stredných odborných škôl z celého Slovenska a sme veľmi radi, že aj v tomto ročníku sa môže pochváliť s výsledkami našich žiakov.

    Celkovo sa na súťaži zúčastnilo 22 mladých zváračov. Svoje zručnosti predviedli vo zváraní v metóde 111 MMA, 135 MIG a 141 TIG. Zverenci nášho inštruktora zvárania Bc. Jána Salaja v kategórii 111 MMA  Michal Mikulajs z triedy II.A  a v kategórii 141 TIG  Denis Lippo z triedy II.E, získali prvé miesta.

    Gratulujeme

  • Študenti z Tlmáč po stopách literárnej Oravy

    Orava je región bohatý na prírodné, no i kultúrne krásy. My sme sa zamerali na tie druhé, ktoré súvisia s krásou slova v literatúre. Vybrali sme sa na tradičnú dvojdňovú literárno-poznávaciu exkurziu do prekrásneho prostredia Oravy. Pod vedením pedagógov sa tlmačskí stredoškoláci podľa hesla „lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“, vydali po stopách troch velikánov slovenskej literatúry - Pavla Országha Hviezdoslava, Martina Kukučína a Mila Urbana.

    Tohtoroční tretiaci, študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, navštívili Pamätný dom Martina Kukučína v Jasenovej, Hviezdoslavovo múzeum v Dolnom Kubíne, Hviezdoslavovu hájovňu pod vrchom Babia hora, kde spoznali bližšie skvosty slovenskej literatúry. Videli ukážky vzácnej a hodnotnej Čaplovičovej knižnice. Cieľom exkurzie bolo sprostredkovať študentom osobnú skúsenosť so životnými príbehmi významných osobností slovenskej literatúry pochádzajúcich z tohto regiónu.

    Prvou zástavkou na Orave bolo rodisko spisovateľa Martina Kukučína. Dedinka Jasenová, učupená medzi vrchmi a v nej chalúpka, v ktorej sa Kukučín narodil, útly domček. Všetci sme sa dnu nevošli, a tak sme museli skláňať hlavy pod nízkymi stropmi, ale i históriou a životom ľudí vo vtedajších ťažkých časoch. O jednom z najvýznamnejších predstaviteľov realizmu sme sa dozvedeli veľa, ale prekvapilo nás najmä to, že veľkú časť svojho života prežil v Chorvátsku a v Južnej Amerike, kde našiel inšpiráciu a námety svojich kníh. Naša pozornosť sa sústredila na autorov rodný dom, ktorý bol zrekonštruovaný. Zaujímavý výklad o živote tohto reprezentanta slovenskej prózy bol spojený s prehliadkou fotografického materiálu, ktorý dokumentuje životné cesty a tvorbu v slovenskom, aj v chorvátskom prostredí. Jednotlivé miestnosti sú zariadené dobovým nábytkom tak, ako to bolo za spisovateľovho života. Vedľa rodného domu mali študenti možnosť vidieť i sochu Kukučína v nadživotnej veľkosti.
    Druhou literárnou zastávkou bolo Literárne múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. V jednotlivých miestnostiach múzea si počas odborného výkladu prezreli obrazový a textový materiál doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalostí básnika. Pozreli si stálu expozíciu o jeho živote obohatenú o kvíz, ktorý ich nabádal pozorne počúvať, aby vedeli správne odpovedať na otázky a vyplniť úlohy.

    Študentom prijalo pekné počasie a preto ich kroky smerovali aj do Hviezdoslavovej hájovne, ktorá je jednou z najkrajších turistických atrakcií severného Slovenska.

    Celému podujatiu pridalo na atraktivite aj skutočnosť, že technici z Tlmáč strávili jednu noc mimo domova v penzióne Slanický dvor v blízkosti Oravskej priehrady, čím sa exkurzia zároveň stala výletom plným zábavy a nezabudnuteľných zážitkov. Vieme, že dané poznatky z exkurzie budú využívať dlhé roky, no i zážitky so spolužiakmi im dlho zostanú v pamäti.

        Mgr. Marián Sabala

  • U nás sa stále niečo deje

    Aj keď študenti našej školy svorne tvrdia : „My už nie sme malé deti J “,  na 1. júna už nikto nie je taký veľký, aby nemohol osláviť Deň detí. Pri tejto príležitosti sa im o pestrý program – zaujímavé, nápadité súťaže, vtipné preteky a športové aktivity, postaral celý pedagogický zbor. Okrem klasického futsalu , v ktorom chlapci  zohrali  proti sebe neľútostné triedne zápasy, sa súťažilo aj v silovom trojboji, stolnom tenise, bedmintone. Ani tento rok nechýbala obľúbená streľba zo vzduchovky a airsoftovej guľôčkovej zbrane. Súťažilo sa v hode podkovou a toaletnou doskou, nechýbala chôdza na chodúľoch, rezanie dreva na čas, , grand prix s fúrikom, triafanie tenisovou loptičkou na presnosť, zhadzovanie plechoviek. Jedinečnú moto-šou pripravili pre žiakov majstri – bratia Lackovci. Vôňa benzínu, burácanie motorov motoriek, adrenalínové ukážky  a  kaskadérske vystúpenia bratov, lahodili oku a uchu našich žiakov. Najväčšou atrakciou boli voľné jazdy na motocykloch po pripravenej dráhe. Ďalší majstri zasa predviedli svoje kuchárske umenie a výborným guľášom nasýtili hladné bruchá žiakov a zamestnancov. Majster Salaj dokázal, že je nielen výborným  inštruktorom  zvárania, ale aj šampiónom v  plieskaní pastierskym bičom.  

    Vidieť spokojné tváre našich „veľkých“ detí svedčilo o tom, že naša snaha nebola márna. Dobrá nálada, príjemná atmosféra, chutný guláš.  Všetci sme sa výborne bavili.

    Už teraz pozývame! Takúto akciu si určite zopakujeme aj budúci rok.

                                                                                                                                     Hatiarová

  • Medzinárodný strojársky veľtrh Nitra

    Žiaci prvých, druhých a tretieho ročníka sa v rámci projektu "Termínus technicus v praxi" dňa 24.5.2022 zúčastnili 27. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre. 

    27. ročník sa však nerodil ľahko, do jeho organizácie zasiahla pandémia a vojnový konflikt na Ukrajine, následný rast cien palív a komodít, ktorý negatívne ovplyvnil celý rad ďalších oblastí, akou je i propagácia spoločnosti formou účasti na veľtrhoch a výstavách. V roku 2022 sa Medzinárodného strojárskeho veľtrhu zúčastnilo 107 spoločností zo 7 krajín sveta. Veľtrh sa konal pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR, v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

    Medzinárodný strojársky veľtrh 2022 v Nitre slávnostne otvoril minister hospodárstva SR Richard Sulík spolu s rektorom Technickej univerzity v Košiciach Stanislavom Kmeťom, dekanom Strojníckej fakulty TUKE Jozefom Živčákom, Ľubomírom Šoošom - dekanom Strojníckej fakulty STU v Bratislave a zástupcom riaditeľa výstaviska Agrokomplex Ondrejom Vaňom.

    Odborný sprievodný program organizoval aj Cech zváračských odborníkov,s ktorým škola úzko spolupracuje pri organizovaní súťaže pre žiakov stretdných škôl  vo zváraní. Mladý zvárač tento rok na tému: Certifikácia personálu - odborná spôsobilosť pre prax a Zmeny v systémoch kvality pre zváranie podľa EN 3834. Súčaťou tohoto sprievodného programu bol aj zástupca našej školy Bc. Ján Salaj ako hlavný inštruktor zvárania v našej zváračskej škole, ktorý predstúpil pred účastníkov s témov "Tradície zváračských súťaží žiakov – získanie odbornej spôsobilosti".

  • Národnú cenu kvality OVP 2022 získala naša technická škola

    Po prvýkrát v roku 2022 vyhlásil Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) a Radou zamestnávateľov pre OVP mesiac apríl 2022 za Mesiac kvality odborného vzdelávania a prípravy. Zámerom projektu bolo podporiť povedomie o význame budovania a zabezpečovania kvality, ale aj prezentovať dobrú prax v tejto oblasti na Slovensku.

    Súčasťou Mesiaca kvality bolo aj odovzdanie Národnej ceny kvality v OVP 2022. Cieľ ocenenia bol jasný – identifikovať a vyzdvihnúť tých poskytovateľov odborného vzdelávania, ktorí sú zárukou kvality  v rámci SR.  Dňa 28. apríla 2022 riaditeľka SOŠ technickej v Tlmačoch Ing. Jana  Mrázová prevzala z rúk Ing. Branislava Hadára, riaditeľa Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, Národnú cenu kvality OVP 2022 v kategórii „Prínos pre komunitu“ so slovami: „ Som veľmi rada, že konečne prišiel rad aj na odborné školy. Táto cena patrí všetkým pedagogickým a aj nepedagogickým zamestnancom, ktorí sa podieľali na výchove a príprave našich absolventov. Chcem poďakovať za podporu nášmu zriaďovateľovi Nitrianskemu samosprávnemu kraju a, samozrejme, všetkým partnerom, ktorí v rámci svojich možností pomáhajú prosperite školy a jej udržaniu kroku v odbornom vzdelávaní.“

    Vytvoriť kvalitnú lokálnu komunitu zapojenú do politiky školy je jedným zo základných stavebných prvkov fungovania odborného vzdelávania a prípravy každej odbornej školy. SOŠ technická v Tlmačoch už 70 rokov pripravuje absolventov študijných a učebných odborov strojárskeho a elektrotechnického zamerania. Za tie roky škola vždy dokázala pružne reagovať na požiadavky pracovného trhu a vyprofilovať svoje odbory tak, aby absolventi našli uplatnenie u zamestnávateľov strategických podnikov nielen Tekovského regiónu. Výborné výsledky škola dosahuje len vďaka spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami, ako sú rodičia, výchovní poradcovia na základných školách, zamestnávatelia, zriaďovateľ Nitriansky samosprávny kraj a v neposlednom rade aj odbornou prípravou samotných žiakov na teoretickom a praktickom vyučovaní. 

    Škola, ktorá nie je budovaná na princípe partnerstva a participácie ako jedna veľká komunita, nemá základné predpoklady na to, aby toto dokázala.

  • Ocenení tlmačskí študenti

    V čase, keď sa blíži koniec školského roka, tešíme sa na letné prázdniny, sa na Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch, uskutočnilo celoškolské kolo súťaže Túry do literatúry. Do triednych kôl sa zapojilo päť tried, od prvákov až po študentov tretieho ročníka. Ich úlohou bolo pomocou „túr do literatúry a jazyka“ vytvoriť jazykovú alebo literárnu nástenku podľa vopred stanovených kritérií. Po prezentovaní a vyhodnotení triednych kôl študenti hlasovali za postupujúcich spolužiakov do celoškolského kola. V celoškolskom kole sa zúčastnilo štrnásť súťažiacich, kde konkurencia bola veľmi silná. Chlapci a dievčatá to však zvládli na výbornú, ich prezentovanie prác bolo na veľmi dobrej úrovni a vyhodnotenie komisie bolo náročné. Na treťom mieste sa zaslúžene umiestnil programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení Dávid Pavlák z druhého ročníka. Striebornú priečku obsadil študent Ondrej Čuchor z II.D triedy. Na prvom mieste a zlatom stupni sa umiestnil druhák, študent odboru mechanik strojov a zariadení Matúš Goral. Všetci ocenení študenti si odniesli zaujímavé vecné ceny. Chceme sa poďakovať všetkým zúčastneným žiakom, ktorí sa zapojili do celoškolskej súťaže Túry do literatúry.

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Exkurzia Tatravagónka Tlmače s.r.o.

    Žiaci odboru mechanik strojov a zariadení a počas odborného výcviku navštívili pod vedením majstra odbornej výchovy L. Lacka priestory nového veľkého zamestnávateľa v levickom okrese Tatravagónku Tlmače s.r.o.

    Postupne prešli jednotlivými prerobenými výrobnými halami spoločnosti a doprovod im robil aj bývalý majster odbornej výchovy M. Bernát. 

    Spoločne s majstrom mali možnosť prezrieť si možno svoje budúce pracoviská.  

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35