Hlavné menu

  • U nás sa stále niečo deje

    Aj keď študenti našej školy svorne tvrdia : „My už nie sme malé deti J “,  na 1. júna už nikto nie je taký veľký, aby nemohol osláviť Deň detí. Pri tejto príležitosti sa im o pestrý program – zaujímavé, nápadité súťaže, vtipné preteky a športové aktivity, postaral celý pedagogický zbor. Okrem klasického futsalu , v ktorom chlapci  zohrali  proti sebe neľútostné triedne zápasy, sa súťažilo aj v silovom trojboji, stolnom tenise, bedmintone. Ani tento rok nechýbala obľúbená streľba zo vzduchovky a airsoftovej guľôčkovej zbrane. Súťažilo sa v hode podkovou a toaletnou doskou, nechýbala chôdza na chodúľoch, rezanie dreva na čas, , grand prix s fúrikom, triafanie tenisovou loptičkou na presnosť, zhadzovanie plechoviek. Jedinečnú moto-šou pripravili pre žiakov majstri – bratia Lackovci. Vôňa benzínu, burácanie motorov motoriek, adrenalínové ukážky  a  kaskadérske vystúpenia bratov, lahodili oku a uchu našich žiakov. Najväčšou atrakciou boli voľné jazdy na motocykloch po pripravenej dráhe. Ďalší majstri zasa predviedli svoje kuchárske umenie a výborným guľášom nasýtili hladné bruchá žiakov a zamestnancov. Majster Salaj dokázal, že je nielen výborným  inštruktorom  zvárania, ale aj šampiónom v  plieskaní pastierskym bičom.  

    Vidieť spokojné tváre našich „veľkých“ detí svedčilo o tom, že naša snaha nebola márna. Dobrá nálada, príjemná atmosféra, chutný guláš.  Všetci sme sa výborne bavili.

    Už teraz pozývame! Takúto akciu si určite zopakujeme aj budúci rok.

                                                                                                                                     Hatiarová

  • Medzinárodný strojársky veľtrh Nitra

    Žiaci prvých, druhých a tretieho ročníka sa v rámci projektu "Termínus technicus v praxi" dňa 24.5.2022 zúčastnili 27. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre. 

    27. ročník sa však nerodil ľahko, do jeho organizácie zasiahla pandémia a vojnový konflikt na Ukrajine, následný rast cien palív a komodít, ktorý negatívne ovplyvnil celý rad ďalších oblastí, akou je i propagácia spoločnosti formou účasti na veľtrhoch a výstavách. V roku 2022 sa Medzinárodného strojárskeho veľtrhu zúčastnilo 107 spoločností zo 7 krajín sveta. Veľtrh sa konal pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR, v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

    Medzinárodný strojársky veľtrh 2022 v Nitre slávnostne otvoril minister hospodárstva SR Richard Sulík spolu s rektorom Technickej univerzity v Košiciach Stanislavom Kmeťom, dekanom Strojníckej fakulty TUKE Jozefom Živčákom, Ľubomírom Šoošom - dekanom Strojníckej fakulty STU v Bratislave a zástupcom riaditeľa výstaviska Agrokomplex Ondrejom Vaňom.

    Odborný sprievodný program organizoval aj Cech zváračských odborníkov,s ktorým škola úzko spolupracuje pri organizovaní súťaže pre žiakov stretdných škôl  vo zváraní. Mladý zvárač tento rok na tému: Certifikácia personálu - odborná spôsobilosť pre prax a Zmeny v systémoch kvality pre zváranie podľa EN 3834. Súčaťou tohoto sprievodného programu bol aj zástupca našej školy Bc. Ján Salaj ako hlavný inštruktor zvárania v našej zváračskej škole, ktorý predstúpil pred účastníkov s témov "Tradície zváračských súťaží žiakov – získanie odbornej spôsobilosti".

  • Národnú cenu kvality OVP 2022 získala naša technická škola

    Po prvýkrát v roku 2022 vyhlásil Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) a Radou zamestnávateľov pre OVP mesiac apríl 2022 za Mesiac kvality odborného vzdelávania a prípravy. Zámerom projektu bolo podporiť povedomie o význame budovania a zabezpečovania kvality, ale aj prezentovať dobrú prax v tejto oblasti na Slovensku.

    Súčasťou Mesiaca kvality bolo aj odovzdanie Národnej ceny kvality v OVP 2022. Cieľ ocenenia bol jasný – identifikovať a vyzdvihnúť tých poskytovateľov odborného vzdelávania, ktorí sú zárukou kvality  v rámci SR.  Dňa 28. apríla 2022 riaditeľka SOŠ technickej v Tlmačoch Ing. Jana  Mrázová prevzala z rúk Ing. Branislava Hadára, riaditeľa Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, Národnú cenu kvality OVP 2022 v kategórii „Prínos pre komunitu“ so slovami: „ Som veľmi rada, že konečne prišiel rad aj na odborné školy. Táto cena patrí všetkým pedagogickým a aj nepedagogickým zamestnancom, ktorí sa podieľali na výchove a príprave našich absolventov. Chcem poďakovať za podporu nášmu zriaďovateľovi Nitrianskemu samosprávnemu kraju a, samozrejme, všetkým partnerom, ktorí v rámci svojich možností pomáhajú prosperite školy a jej udržaniu kroku v odbornom vzdelávaní.“

    Vytvoriť kvalitnú lokálnu komunitu zapojenú do politiky školy je jedným zo základných stavebných prvkov fungovania odborného vzdelávania a prípravy každej odbornej školy. SOŠ technická v Tlmačoch už 70 rokov pripravuje absolventov študijných a učebných odborov strojárskeho a elektrotechnického zamerania. Za tie roky škola vždy dokázala pružne reagovať na požiadavky pracovného trhu a vyprofilovať svoje odbory tak, aby absolventi našli uplatnenie u zamestnávateľov strategických podnikov nielen Tekovského regiónu. Výborné výsledky škola dosahuje len vďaka spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami, ako sú rodičia, výchovní poradcovia na základných školách, zamestnávatelia, zriaďovateľ Nitriansky samosprávny kraj a v neposlednom rade aj odbornou prípravou samotných žiakov na teoretickom a praktickom vyučovaní. 

    Škola, ktorá nie je budovaná na princípe partnerstva a participácie ako jedna veľká komunita, nemá základné predpoklady na to, aby toto dokázala.

  • Ocenení tlmačskí študenti

    V čase, keď sa blíži koniec školského roka, tešíme sa na letné prázdniny, sa na Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch, uskutočnilo celoškolské kolo súťaže Túry do literatúry. Do triednych kôl sa zapojilo päť tried, od prvákov až po študentov tretieho ročníka. Ich úlohou bolo pomocou „túr do literatúry a jazyka“ vytvoriť jazykovú alebo literárnu nástenku podľa vopred stanovených kritérií. Po prezentovaní a vyhodnotení triednych kôl študenti hlasovali za postupujúcich spolužiakov do celoškolského kola. V celoškolskom kole sa zúčastnilo štrnásť súťažiacich, kde konkurencia bola veľmi silná. Chlapci a dievčatá to však zvládli na výbornú, ich prezentovanie prác bolo na veľmi dobrej úrovni a vyhodnotenie komisie bolo náročné. Na treťom mieste sa zaslúžene umiestnil programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení Dávid Pavlák z druhého ročníka. Striebornú priečku obsadil študent Ondrej Čuchor z II.D triedy. Na prvom mieste a zlatom stupni sa umiestnil druhák, študent odboru mechanik strojov a zariadení Matúš Goral. Všetci ocenení študenti si odniesli zaujímavé vecné ceny. Chceme sa poďakovať všetkým zúčastneným žiakom, ktorí sa zapojili do celoškolskej súťaže Túry do literatúry.

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Exkurzia Tatravagónka Tlmače s.r.o.

    Žiaci odboru mechanik strojov a zariadení a počas odborného výcviku navštívili pod vedením majstra odbornej výchovy L. Lacka priestory nového veľkého zamestnávateľa v levickom okrese Tatravagónku Tlmače s.r.o.

    Postupne prešli jednotlivými prerobenými výrobnými halami spoločnosti a doprovod im robil aj bývalý majster odbornej výchovy M. Bernát. 

    Spoločne s majstrom mali možnosť prezrieť si možno svoje budúce pracoviská.  

  • Týždeň plný pohybu a dobrej zábavy

    Pandémia koronavírusu COVID-19 zasiahla  všetky oblasti našich životov a neobišla ani lyžovačku. Uvoľnenie opatrení prinieslo dobrú správu a nádej o možnosti realizácie lyžiarskeho výcviku na školách. Po minuloročných dobrých skúsenostiach sme stavili opäť na Ski Drozdovo, ktoré ponúka, nielen úžasnú predjarnú lyžovačku. Výborne upravený svah, primeraná náročnosť zjazdovky, ústretovosť a ochota prevádzkovateľa.

    Aj napriek zvolenej dochádzkovej formy, za dodržiavania protipandemických opatrení, chlapci s obrovskou zvedavosťou ako to bude prebiehať, nasadli do autobusu smer novým zážitkom a skúsenostiam. V pondelok obloha zaplakala  nad prvotným nezdarom  začiatočníkov, potom však zavládlo v rozprávkové počasie, takže lyžovačku si všetci užívali plnými dúškami. Pokročilí lyžiari si zlepšili techniku a lyžovali ako im sily stačili. Dokonca aj družstvo začiatočníkov prekonalo nekoordinované pohyby, pády, vypúlené oči a každým dňom sa zlepšovalo a zlepšovalo. Zvládli  brzdenie, oblúčiky a pekne zlyžovali svah  Na konci týždňa väčšina z nich nabrala odvahu a postavili sa spolu so zdatnejšími lyžiarmi  na štart slalomového preteku,  za čo si vyslúžili pochvalu  od vedúceho výcviku p Placheho i inštruktoriek p. Tomljenovičovej i p. Hatiarovej.

    Vďaka dobrým podmienkam sme lyžiarsky výcvik zvládli bez problémov a s  radosťou  môžeme uznať, že na tomto lyžiarskom kurze sa stretli všetci, ktorí majú k pohybu a disciplíne blízko. Môžeme hovoriť o úspešnej školskej športovej akcii  plnej pohybu, dobrej  zábavy, spoločného šantenia na svahu ale hlavne nezabudnuteľných spomienok.

     

                                                                                                    Hatiarová

  • Pozrite si najnovšie video :-)

  • Písali o nás v SME

  • E-Twinning projekt

    Naši študenti sa zapojili do medzinárodného projektu E-Twinning. Partnerskú školu sme si zvolili z Turecka. Projekt je realizovaný online. Našou prvou úloho bolo vytvoriť nástenku na tému "Krásy mojej krajiny."

  • Tlmačskí programátori o ďalší krok vpred

     

    Praha, Brno, Ždár nad Sázavou. To sú mestá, kde sa tlmačskí študenti strednej odbornej školy technickej úspešne zúčastňujú zahraničných odborných stáží prostredníctvom získaných grantov z programu Erasmus Plus. Nie je to po prvýkrát. Najprv schválený kvalitný projekt a potom už študentom nič nebráni na ceste za novými skúsenosťami a zážitkami.

    Tentokrát sa zdokonaľovali vo svojom študijnom odbore v Brne, kde počas dvoch týždňov získavali nové vedomosti, zručnosti a predovšetkým skúsenosti vo svojom odbore. Desať študentov tretieho a štvrtého ročníka dostalo príležitosť, aby si rozšírili a znásobili svoje doterajšie nielen vedomosti, ale predovšetkým zručnosti. Aj vďaka tomu sú o ďalší krok vpred pred ich rovesníkmi.

    Hlavným zámerom je rozšírenie odbornej pripravenosti študentov pre ich budúce profesionálne zaradenie do pracovného pomeru. „Veľmi častou požiadavkou súčasných zamestnávateľov, ktorí spolupracujú s našou školou už dlhé roky je zvýšiť odbornú pripravenosť absolventov odborných škôl na programovanie a obsluhu CNC obrábacích strojov a zariadení, či obsluhy PLC systémov a ich realizácií. Preto ponúkame študentom absolvovať stáže počas štúdia. Je to pre nich príležitosť naučiť sa nové veci, programovacie systémy, zapojenie a ovládanie PLC systémov a zlepšiť sa v tom, čo už vedia alebo doteraz sa s tým ešte nestretli. Vďaka schválenému projektu mali študenti možnosť absolvovať odbornú stáž v partnerskej škole, ktorá má veľmi kvalitné a moderné vybavenie k výchovno-vzdelávaciemu procesu,“ doplnila riaditeľka SOŠt Tlmače Jana Mrázová.

    Vďaka získanému grantu sa nám podarilo zabezpečiť veľmi obľúbenú odbornú prípravu na ich povolanie. „Po dôslednej príprave na stáž a výbere chlapcov z daného odboru, mali príležitosť rozšíriť si odborné zručnosti vo svojom odbore v jednej z hostiteľských škôl v Českej republike. Desať študentov odboru programátor obrábacích strojov a zariadení zavítalo na pôdu strednej školy do Brna, kde mali vytvorené veľmi kvalitné podmienky pre zdokonalenie sa v študijnom zameraní. Bola to pre nich výzva, aby nadobudli nové zručnosti a skúsenosti, ktoré potrebujú pre výkon svojho budúceho povolania, na ktoré sa pripravujú,“ prezradila koordinátorka projektu a zástupkyňa riaditeľky školy Mária Medzihradská.

    Záujem o odbornú stáž pri výbere bol medzi tretiakmi a štvrtákmi aj napriek pretrvávajúcej pandemickej situácii obrovský. Bol to doslova boj o miesto. Nedostali sa však všetci, len tí, ktorí splnili kritériá pri výbere účastníkov. Aj to svedčí o tom, že o projektoch, ktoré škola robí kolujú medzi žiakmi pozitívne správy. „Veľmi sa teším, že na škole máme možnosť vycestovať počas štúdia aj do zahraničia na odbornú stáž. Vďaka tomu máme možnosť pracovať aj na takých strojoch a zariadeniach, ktoré sú úplnou špičkou. Okrem nových skúseností zažijeme veľa zážitkov so spolužiakmi pri spoznávaní kultúrnych a historických pamiatok v Prahe. Aj touto cestou chcem za všetkých stážistov poďakovať zapojeným učiteľom pri príprave a realizácii stáže,“ prezradil tretiak - programátor Jozef Števko.

    Po práci mali študenti čas aj na spoznávanie mesta. Prehliadka historického centra a významných kultúrnych pamiatok ich nadchli svojou pompéznosťou. Pre tých, ktorých história až tak „neberie“, boli veľkým lákadlom adrenalínové možnosti - motokárová dráha, jump park, paintball, laserová aréna, strelnica, bowling či hokejová aréna domáceho tímu.

    „Z odbornej stáže si odnášam nielen bohaté skúsenosti, ale aj nádherné zážitky, ktoré som so svojimi spolužiakmi mohol prežiť,“ prezrádza nám štvrták Dávid Blaško. Vzápätí ho dopĺňa ďalší z účastníkov Sebastián Hajko, ktorý ho dopĺňa. „Aj mne sa tam veľmi páčilo. Naučil som sa ovládať jeden z najnovších systémov v programovaní, pracoval som na špičkovom CNC programovacom stroji, o ktorom som doteraz len počul. Táto stáž mi dala do môjho osobného života veľmi veľa.“

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

    Popisky k fotografiám:

    1. Desať študentov odboru programátor obrábacích strojov a zariadení na odbornej stáži v Brne pri tvorbe CNC programu.

    2. Vo voľnom čase študenti navštevovali kultúrne a historické pamiatky. Prekvapení boli z Labyrintu pod Zelným trhem v historickom centre Brna.

    3. O zábavu nebola núdza. Plnými dúškami si ju vyskúšali v Laser aréne či Jump parku alebo na motokárovej dráhe.

  • Vitajte na SOŠ technickej v Tlmačoch

  • Aj malé kroky k finančnej zodpovednosti znamenajú pre mladých ľudí veľa

    Peniaze – toľko sa o nich hovorí. Sú súčasťou každodenného života, prostriedkom na zabezpečenie životných potrieb, istôt i na naplnenie snov. Najčastejšie  v súvislosti s peniazmi používané slovné spojenie je „Byť finančne zabezpečený.“ Čo to znamená?

     „Finančná gramotnosť nebola nikdy aktuálnejšou témou ako dnes“ Pretrvávajúce názory mládeže, že  si viem ustrážiť a nemám problém s peniazmi, môže mať nepríjemné dôsledky.   Neustriehnu  si hospodárenie, šetrenie, čo ich privedie k zbytočným výdavkom a často aj k zadlžovaniu. A na otázku dôchodkového zabezpečenia, typickou odpoveďou je, že na to má ešte dosť času. Pre správne nakladanie a poznanie hodnoty peňazí, sú dôležité nielen základy matematiky, ale aj logiky a zdravého sedliackeho rozumu.

    Žiakom, ktorí si onedlho budú hľadať prvé zamestnanie, je potrebné tieto súvislosti objasňovať. Ideálne je, ak sa s nimi o tom rozprávajú ľudia z praxe, ktorí im na základe svojich skúseností vedia najlepšie priblížiť veci,“ ako prúdia peniaze, ako majú byť peniaze správne rozložené, aby pracovali pre svojho majiteľa, ako sa pripraviť na riešenie vlastného bývania a ako to spraviť, aby mi nikdy nevypadol príjem a mohol som vždy spokojne spávať.

    Využili sme možnosť vzdelávania žiakov aj prostredníctvom spolupráce s našim bývalým žiakom Mariánom Nagy, ktorý nás oslovil s ponukou Nadácie Partners.

    Cieľom programu, pre žiakov ubytovaných v školskom internáte, je naučiť ich orientovať sa v základných pojmoch z oblasti finančnej gramotnosti a osvojiť si základné zručnosti pre efektívne riadenie a plánovanie svojej finančnej budúcnosti.

    Aj malé kroky k finančnej zodpovednosti znamenajú pre mladých ľudí veľa do budúcnosti. Veríme, že sa žiaci budú viac  zamýšľať nad dôležitými životnými rozhodnutiami, ktoré ich čakajú a uvedomia si, že aj vďaka informáciám budú mať ľahšie a rozvážnejšie rozhodnutia, ktoré ich čakajú po opustení školských lavíc. 

  • Hodina deťom na SOŠ technickej v Tlmačoch

    Dnes, 21.10.2021 sa konala celoslovenská zbierka Hodina deťom. Naša škola s radosťou prijala možnosť zapojiť sa a vyzbierať finančné prostriedky pre prospešnú vec.

    Dnešnú zbierku si zobrali na starosť študenti 2.D triedy, ktorí oslovovali ľudí v centre Levíc, navštívili priestory TATRAVAGÓNKA Tlmače spol. s r.o., Tesco a benzínovú pumpu a svoju cestu ukončili vo svojej alma mater. Do zbierky sa okrem učiteľov, majstrov a nepedagogických pracovníkov zapojili aj naši empatickí študenti.

    Výsledná vyzbieraná čiastka predstavuje sumu 194 €.

    Veríme, že finančné prostriedky pomôžu zlepšiť život tých, ktorí to naozaj potrebujú.

    Ďakujeme všetkým za pomoc a podporu.

    Veď pomáhať je ľudské a každé jedno euro pomôže.

    Na Slovensku trpí chudobou každá druhá rodina s jedným rodičom.

    Pridajte sa prosím k nám a pomôžte im tiež.

    Prispiet môžete na bit.ly/chcem-prispiet-online alebo zaslaním SMS v hodnote 4 eurá na číslo 800. Ďakujeme!

  • ISIC karta pre študentov školy

  • Mechanici mechatronici a mechanici strojných zariadení na návšteve Katedry automatizácie, mechatroniky a robotických technológií

    Dňa 15.10.2021 sa naša trieda I. E zúčastnila exkurzie na Technickej univerzite v Košiciach. Tentoraz  sme si zašli na "kukandu" na Katedru automatizácie, mechatroniky a robotických technológií. Chalani si mali možnosť pozrieť robota, ktorý zachraňuje životy v nemocniciach. Mali možnosť vidieť ako je možné preprogramovať robota záchranára na plniča cukrikov krémovou plnkou. Vyskúšali si programovať PLC v programe TiaPortal, kde si naprogramovali chladiace zariadenie pre "jadrovú elektráreň". Cudzí im nezostal ani ABB zvarovací robot, kde chalani simulovane zvarili čelo Porsche Cayenu v ustavovacom pripravku.

    Akcia mala ucelený charakter a ani jeden zo žiakov nezostal bokom. Radosť a záujem z dobre vykonaných akcií bola obojstranná.

    Ďakujem vedeniu katedry a mojim chalanom za suprový deň.

    S pozdravom Milan Ďurč, triedny

  • Stredoškoláci z Tlmáč získali prvé miesto

    Tlmačskí študenti dosiahli ďalší výborný úspech. Tentokrát na výbornú obstáli v náročnom vedomostnom kvíze, ktorého 22. ročník sa konal v Leviciach. V Dome Matice slovenskej v Leviciach sa stretli trojčlenné družstvá stredných škôl okresu Levice na súťaži „Poznaj svoju vlasť“, ktorú organizuje miestny odbor Matice slovenskej. Zúčastnilo sa jej šesť stredných škôl Levického okresu, ktoré medzi sebou súťažili formou kvízu v troch kolách. Naši študenti úspešne bodovali v silnej konkurencii svojich rovesníkov aj v tomto školskom roku.

    Ako každý ročník súťaže nebolo tomu inak ani teraz. Stredná odborná škola technická v Tlmačoch mala svoje zastúpenie. Trojčlenný tím tvorili študenti štvrtého ročníka technického odboru mechanik elektrotechnik v zložení: Erik Baláž, Jakub Valent a Erik Gálik. Aj keď po prvom kole boli výsledky ešte veľmi tesné, ďalšie dve kolá ukázali rozdiely vo vedomostiach jednotlivých tímov.

    Zúčastnení študenti museli hlboko načrieť do svojich vedomostí o Slovensku a našom regióne. Vo všetkých troch kolách kvízu - slovenská literatúra, história a príroda naše družstvo získalo úctyhodných 36 bodov, ktorý im nakoniec vyniesol najvyššiu prvú priečku, z ktorého mali študenti obrovskú radosť. Otázky boli veľmi náročné a preto nás toto umiestnenie milo potešilo zároveň, keďže konkurencia bola veľmi silná. Získali sme do zbierky ďalšie cenné prvé miesto v tejto súťaži. Úspešnému tímu blahoželáme a ďakujeme za úspešnú a vzornú reprezentáciu SOŠT Tlmače.

                              Mgr. Marián Sabala

  • Zapojte sa do súťaže

  • Novinky zo ZF Slovakia

  • 8.9. 2021 Deň finančnej gramotnosti

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35