Hlavné menu

  • Naši mechatronici v Centre vedecko-technických informácií

    Jubilejný 20. ročník jesenného podujatia Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2023 (TVT 2023) sa začal v pondelok 6. a potrvá do nedele 12. novembra 2023. V utorok 7.11.2023 naši žiaci mechatronici naštívili Centrum vedecko-technických informácií SR. V rámci tejto návštevy absolvovali prednášku s názvom Ako robotika mení svet a Slovensko s profesorom Františekom Duchoňom, riaditeľom Ústavu robotiky a kybernetiky na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FEI STU) a predsedom Národného centra robotiky.

    Robotika mení svet nielen vo výrobe, ale aj vo všetkých činnostiach okolo nás. Dnes už neexistuje sektor, do ktorého by neprenikla. Na prednáške mali možnosť vidieť, aké roboty jestvujú a koľko z nich okolo nás pôsobí. Zistili, aké roboty na našom území dominujú, a aké sú výsledky výskumu a vývoja v oblasti robotiky na Slovensku. Prezentované boli predovšetkým riešenia vytvorené v Ústave robotiky a kybernetiky FEI STU v Bratislave. Dozvedeli sa tiež, čo zaujímavé sa deje v priestoroch Národného centra robotiky, a uvideli mnoho videí s dosiahnutými výsledkami.

    Po prednáške nasledoval aj špeciálny robotický workshop vedeckej cukrárne od FIRST Global Slovakia, o. z., v rámci ktorého sa chlapci ponorili do sveta robotiky a objavovali kúzlo robotov. Vyskúšali si efektívne plánovať, konštruovať a programovať v zábavnom a interaktívnom prostredí.

  • Z Kysúc naši žiaci priniesli bronz a striebro

    Sekcia odborného, ďalšieho a celoživotného vzdelávania pri Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore dňa 8.11.2023 zorganizoval už XVII ročník „Celoslovenskej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov Stredných odborných škôl“ – ktorá prebiehala na pôde Strednej odbornej škole strojníckej v Kysuckom Novom Meste.

    Súťaže sa mohli zúčastniť žiaci 3. a 4. ročníkov odborov strojný mechanikmechanik strojov a zariadení. Súťaž pozostávala z praktickej a teoretickej časti.

    Našu školu reprezentovali žiaci tretieho ročníka z odboru mechanik strojov a zariadení, menovite Peter Štefanka a Pavol Lasab, ktorí v kategórií jednotlivcov obsadili tretie a piate miesto. V kategórií družstiev obsadili druhé miesto.  

    Ďakujeme naším študentom za reprezentáciu školy na súťaži a prajeme im ďalšie úspechy. Taktiež ďakujeme organizačnému výboru a hodnotiacej komisií za odborné hodnotenie. Poďakovanie patri aj domácej škole SOŠs Kysucké Nové Mesto.

  • Zapojte sa aj VY

  • Branné cvičenie

    Aj keď bolo dnes upršané počasie, naše účelové cvičenie sa vydarilo ;) Skôr narodení túto akciu poznajú pod názvom "branné cvičenie". 
    Žiaci SOŠ technickej v Tlmačoch získavali vedomosti a zručnosti v oblasti zdravotnej prípravy pri podávaní 1.pomoci, prešli  ukážkami civilnej obrany, vyskúšali si cvičnú evakuáciu pri poplachu a pozreli si pútavý dokumentárny film o kybergroomingu. Pohybom preukázali svoje zdatnosti aj na zaujímavých stanovištiach v telocvični. Vyskúšali si teambuilding s drevenými palicami, hod granátom na presnosť, šplhanie na lane a futbal s netradičnou, nafukovacou loptou. 
    Počas zdravotnej prípravy sa dozvedeli, ako dávať umelé dýchanie a masáž srdca a ako postupovať pri rôznych druhoch krvácania.
    Žiaci s nadšením a ochotou pristúpili k plneniu úloh, čím naplnili cieľ účelového cvičenia 😊

  • Mladý elektronik 2023

    Štátny inštitút odborného vzdelávania v dňoch 24.- 25. októbra  2023 zorganizoval už 5. ročník súťaže "SÚŤAŽ MLADÝCH ELEKTRONIKOV Skills Slovakia" – ktorá prebiehala vo vzdelávacom stredisku KIA Gbeľany. Odborným gestorom bola Slovenská spoločnosť elektronikov.

    Súťaž bola určená žiakom prvých a druhých ročníkov stredných odborných škôl SR. Z jednej školy bolo možné prihlásiť maximálne 2 žiakov s 1 pedagogickým sprievodom. 

    Našu školu reprezentovali Daniel Frtús a Adam Kunik. V silnej konkurencii sa nedali zahanbiť a vzorne reprezentovali školu za čo im veľmi pekne ďakujeme.

    Výsledková listina


  • Školské kolo ZENIT v elektronike

  • MLADÝ TALENT VO ZVÁRANÍ

    Dňa 24. októbra 2023 sa v Čadci konal prvý ročník súťaži vo zváraní pod menom „ MLADÝ TALENT VO ZVÁRANÍ“. Súťaž sa skladala z dvoch kategóriách a to v praktickom zváraní a vo virtuálnom zváracom trenažéry. Súťaže sa zúčastnilo desať škôl z celého Slovenska.

    Cieľom súťaže bolo upevniť u žiakov vzťah k zváraniu, rozvíjať ich odborné vedomosti, zručnosti, schopnosti a aktivitu. Taktiež pre pedagógov umožniť vzájomnú výmenu skúseností.

    Časťou súťaže bola aj exkurzia spoločnosti Premont s.r.o., Krásno nad Kysucou, kde pedagógom boli ukázané priestory závodu.

    Praktická časť pozostávala vo vyhotovení dvoch zvaroch pomocou metódy – 135 (CO2). V kategórií  simulovaného zvárania sa zvar vyhotovoval pomocou trenažéra EWM HIGHTEC WELDING.

    Súťaže za SOŠt Tlmače sa zúčastnil Alex Veteráni a Simeon Sziller, žiaci druhého ročníka z odboru mechanik strojov a zariadení. V praktickej časti sa Alex Veteráni umiestnil na štvrtom mieste a na štrnástom mieste Simeon Sziller.  V simulovanom zváraní sa umiestnil na treťom mieste Alex Veteráni a Simeon Sziller na šiestom mieste.

    Ďakujeme naším študentom za reprezentáciu školy na súťaži a prajeme im ďalšie úspechy. Taktiež ďakujeme organizačnému výboru a hodnotiacej komisií za odborné ohodnotenie súťažných zvarov a SOŠ technickej škole Čadca za pozvanie.                                                                                                                        Ing.  Milan Gunda

  • Autosalón NITRA 2023

    Dňa 29.9.2023 sa žiaci II.D, II.E a IV.E triedy zúčastnili 28. ročníka prehliadky osobných, úžitkových a nákladných automobilov, autopríslušenstva, servisnej, manipulačnej i garážovej techniky - výstavy Autosalón Autoshow Nitra.

    Výstava Autosalón Autoshow sa konala v pavilónoch M1, M2, M3, M5, F, A, B, C, N, na vpE a priľahlých plochách pavilónov. Pavilón M4 patril Majstrovstvám SR v elektronických športoch a v pavilóne G sa po prvýkrát uskutočnilo podujatie Happy Baby. Výstavy sa tak spolu rozprestierali na 48 413 m2. 

    Naši žiaci mohli obdivovať vozidlá značiek: VOLKSWAGEN, ŠKODA, SEAT, CUPRA, MERCEDES, KIA, OPEL, VOLVO, HYUNDAI, SUZUKI, HONDA, DACIA, RENAULT, PEUGEOT, JEEP, PATAK, FIAT PROFESSIONAL, NISSAN, SSANGYONG, DONGFENG, VOYAH, SUBARU, DS, CITROEN, MG, MITSUBISHI, LAND ROVER, BENELLI, VANDERHALL MOTOR WORKS, IVECO, ISUZU.

    Európsku premiéru mal v Nitre model DONGFENG SHINE, na česko-slovenskom trhu sa premiérovo odprezentovali modely U-TOUR a T5 EVO EV. Predpremiéru mal na Autosalóne model MG5 z dielne automobilky MG a slovenskú premiéru mal PATAK s elektrickou verziou Patak Rodster.

    Slovenskú výstavnú premiéru mali značky: Volkswagen Touareg, SEAT s modelmi CUPRA Leon, Ateca a Born, RENAULT Clio, OPEL Corsa, NISSAN Ariya, Peugeot 508 a 2008, DS7 E-Tense, CITROËN C5 X PHEV a C4 X, Mercedes-Benz Nová Trieda E, GLC kupé, GLE SUV a GLE kupé, KIA EV 6 GT, JEEP Jeep® Avenger, HONDA CR-V Civic, Civic e:HEV, ZR-V, Jazz, SSANGYONG Torres, Rexton, Musso Grand, Tivoli a Tivoli Grand. 

     

  • Vo výhľade nový odbor

  • Tlmačskí študenti vyrazili po stopách literárnej Oravy

    Orava je región veľmi bohatý nielen na prírodné, kultúrne krásy, ale aj literárne skvosty. My sme sa zamerali na tie druhé, ktoré súvisia s krásou slova v literatúre. Putovali sme na dvojdňovú literárno-poznávaciu exkurziu do prekrásneho prostredia. Pod vedením učiteľov sa tlmačskí stredoškoláci, podľa hesla „lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“, vydali po stopách troch osobností našej literatúry - Pavla Országha Hviezdoslava, Martina Kukučína a Mila Urbana.

    Tohtoroční prváci a druháci, študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, navštívili Pamätný dom Martina Kukučína v Jasenovej, Hviezdoslavovo múzeum v Dolnom Kubíne, Hviezdoslavovu hájovňu na Babej hore, Literárnu expozíciu Mila Urbana, kde spoznali skvosty slovenskej literatúry. Videli ukážky vzácnej a hodnotnej Čaplovičovej knižnice. Cieľom exkurzie bolo sprostredkovať študentom osobnú skúsenosť so životnými príbehmi významných osobností slovenskej literatúry.

    Prvou zástavkou na Orave bolo rodisko Martina Kukučína. Dedinka Jasenová, učupená medzi vrchmi a v nej chalúpka, v ktorej sa Kukučín narodil, útly domček. Všetci sme sa dnu nevošli, a tak sme museli skláňať hlavy pod nízkymi stropmi, ale i históriou a životom ľudí vo vtedajších ťažkých časoch. O jednom z najvýznamnejších predstaviteľov realizmu sme sa dozvedeli veľa, ale prekvapilo nás najmä to, že veľkú časť svojho života prežil v Chorvátsku a v Južnej Amerike, kde našiel inšpiráciu a námety svojich kníh. Naša pozornosť sa sústredila na autorov rodný dom, ktorý bol zrekonštruovaný. Zaujímavý výklad o živote reprezentanta slovenskej prózy bol spojený s prehliadkou fotografického materiálu, ktorý dokumentuje životné cesty a tvorbu v slovenskom, aj v chorvátskom prostredí. Jednotlivé miestnosti sú zariadené dobovým nábytkom tak, ako to bolo za spisovateľovho života. Vedľa rodného domu mali študenti možnosť vidieť i sochu Kukučína v nadživotnej veľkosti.
    Druhou literárnou zastávkou bolo Literárne múzeum Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. V jednotlivých miestnostiach múzea si počas výkladu prezreli obrazový a textový materiál doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalostí básnika. Pozreli si stálu expozíciu o jeho živote obohatenú o kvíz, ktorý ich nabádal pozorne počúvať, aby vedeli správne odpovedať na otázky a vyplniť úlohy.

    Študentom prijalo pekné počasie a preto ich kroky smerovali aj do Hviezdoslavovej hájovne a Literárnej expozícii Mila Urbana, ktorá je jednou z najkrajších turistických atrakcií severného Slovenska.

    Celému podujatiu pridalo na atraktivite aj skutočnosť, že technici z Tlmáč strávili jednu noc mimo domova v penzióne Slanický dvor v blízkosti Oravskej priehrady, čím sa exkurzia zároveň stala výletom plným zábavy a nezabudnuteľných zážitkov. Vieme, že dané poznatky z exkurzie budú využívať dlhé roky, no i zážitky so spolužiakmi im dlho zostanú v pamäti.

            Mgr. Marián Sabala

  • Pozvánka

  • Celoslovenská informatická súťaž iBobor

    Dňa 10.11.2022 sa naši žiaci prvých ročníkov zapojili do celoslovenskej online informatickej súťaže iBobor v kategórii Junior.

  • Študenti z Tlmáč putovali po stopách literárnej Oravy

    Región Oravy je veľmi bohatý na prírodné i kultúrne krásy. My sme sa zamerali na tie druhé, ktoré súvisia s krásou slova v literatúre. Putovali sme na dvojdňovú literárno-poznávaciu exkurziu do prekrásneho prostredia. Pod vedením učiteľov sa tlmačskí stredoškoláci, podľa hesla „lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“, vydali po stopách troch osobností slovenskej literatúry - Pavla Országha Hviezdoslava, Martina Kukučína a Mila Urbana.

    Tohtoroční prváci a druháci, študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, navštívili Pamätný dom Martina Kukučína v Jasenovej, Hviezdoslavovo múzeum v Dolnom Kubíne, Hviezdoslavovu hájovňu na Babej hore, Literárnu expozíciu Mila Urbana, kde spoznali skvosty našej literatúry. Videli ukážky vzácnej a hodnotnej Čaplovičovej knižnice. Cieľom exkurzie bolo sprostredkovať študentom osobnú skúsenosť so životnými príbehmi významných osobností slovenskej literatúry.

    Prvou zástavkou na Orave bolo rodisko Martina Kukučína. Dedinka Jasenová, učupená medzi vrchmi a v nej chalúpka, v ktorej sa Kukučín narodil, útly domček. Všetci sme sa dnu nevošli, a tak sme museli skláňať hlavy pod nízkymi stropmi, ale i históriou a životom ľudí vo vtedajších ťažkých časoch. O jednom z najvýznamnejších predstaviteľov realizmu sme sa dozvedeli veľa, ale prekvapilo nás najmä to, že veľkú časť svojho života prežil v Chorvátsku a v Južnej Amerike, kde našiel inšpiráciu a námety svojich kníh. Naša pozornosť sa sústredila na autorov rodný dom, ktorý bol zrekonštruovaný. Zaujímavý výklad o živote reprezentanta slovenskej prózy bol spojený s prehliadkou fotografického materiálu, ktorý dokumentuje životné cesty a tvorbu v slovenskom, aj v chorvátskom prostredí. Jednotlivé miestnosti sú zariadené dobovým nábytkom tak, ako to bolo za spisovateľovho života. Vedľa rodného domu mali študenti možnosť vidieť i sochu Kukučína v nadživotnej veľkosti.
    Druhou literárnou zastávkou bolo Literárne múzeum Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. V jednotlivých miestnostiach múzea si počas výkladu prezreli obrazový a textový materiál doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalostí básnika. Pozreli si stálu expozíciu o jeho živote obohatenú o kvíz, ktorý ich nabádal pozorne počúvať, aby vedeli správne odpovedať na otázky a vyplniť úlohy.

    Študentom prijalo pekné počasie a preto ich kroky smerovali aj do Hviezdoslavovej hájovne a Literárnej expozícii Mila Urbana, ktorá je jednou z najkrajších turistických atrakcií severného Slovenska.

    Celému podujatiu pridalo na atraktivite aj skutočnosť, že technici z Tlmáč strávili jednu noc mimo domova v penzióne Slanický dvor v blízkosti Oravskej priehrady, čím sa exkurzia zároveň stala výletom plným zábavy a nezabudnuteľných zážitkov. Vieme, že dané poznatky z exkurzie budú využívať dlhé roky, no i zážitky so spolužiakmi im dlho zostanú v pamäti.

        Mgr. Marián Sabala

  • Úspešní absolventi tlmačskej strednej školy

    Jednou z najťažších úloh, s ktorou sa musí absolvent školy popasovať, je nájsť si po absolvovaní školy pracovné miesto alebo vybrať si vhodnú vysokú školu pre ďalšiu prípravu na povolanie. Situáciu majú jednoduchšiu tí študenti, ktorí držia v rukách remeslo. Nie nadarmo sa hovorí: „Remeslo ma zlaté dno.“ Správny výber povolania je teda polovica úspešného uplatenia sa. Tú druhú tvorí vôľa pracovať sám na sebe a vlastná šikovnosť.

    Stredná odborná škola technická v Tlmačoch vzdeláva a vychováva technicky vzdelaných študentov - strojárov, programátorov a elektrikárov už 73 rokov. Škola má tradíciu a dobré meno vo vzdelávaní šikovných strojárov, zváračov, elektrotechnikov či obrábačov kovov. Z jej brán nevychádzajú absolventi, ktorí by húfne zapĺňali rad nezamestnaných, ale práve naopak dosahuje takmer sto percentnú zamestnanosť na trhu práce. Veď práve v dnešných časoch je vysoký dopyt po technicky vzdelaných mladých ľudí.

    „Naša škola má veľmi dobrú spoluprácu s viacerými firmami v našom okrese, ktoré ponúkajú študentom nielen možnosť získania praktických skúseností, ale popri tom aj možnosť finančného prilepšenia si počas štúdia. Študenti sú za prax aj finančne odmeňovaní. Tí najlepší si mesačne privyrobia až do tristo eur,“ prezrádza riaditeľka školy Ing. Janka Mrázová.

    Aj tento rok opustilo brány našej školy 66 absolventov rôznych odborov. Za zmienku stojí aj jedna skutočnosť. Viacero študentov má o prácu už postarané. Onedlho od odovzdávania maturitných vysvedčení nastupujú do zamestnania. Vďaka dobrým výkonom počas odbornej praxe, im svoje dvere pootvorili viacerí významní zamestnávatelia v Levickom okrese. Niektorí zo študentov sa rozhodli pokračovať v štúdiu na vysokých školách. Tí čo už chcú nedočkavo pracovať a zarábať dostali mnoho ponúk už počas štúdia, ktoré teraz využili a našli si svoje pracovné miesto. Nie každý absolvent to má takéto jednoduché, ale technicky vzdelaní mladí ľudia sa na trhu práce uplatnia oveľa jednoduchšie, o čom svedčia aj štatistiky úradu práce. Veď pozrite do nich, ale našich absolventov tam budete zbytočne hľadať. Jednou vetou napísané: Žiadaní pre trh práce.

                                                                                                                           Mgr. Marián Sabala

  • Medzinárodný strojársky veľtrh Nitra 2023

    Dňa 25. mája 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili Medzinárodného strojárskeho veľtrhuhu v Nitre. Výstavné haly nitrianskeho výstaviska Agrokomplex boli 23. – 26. mája naplnené novinkami zo sveta strojov, zvárania, hutníctva, automatizácie a mechanizácie. 

    Medzinárodný strojársky veľtrh sa v Nitre konal už po 28. krát a opäť bolo pre návštevníkov pripravené množstvo expozícií s najnovšími strojmi či technológiami zo sveta strojárstva a elektrotechniky. Široké portfólio odbornosti tento rok zabezpečili aj sprievodné programy a výstavy.

    V rámci sprievodného programu sa zástupcovia našej školy Bc. Ján Salaj a naši úspešní zvárači, zúčastnili  prezentácie "Inovácie vo zváraní", ktorú pripravil Cez zváračských odborníkov z Trnavy. Súčasťou prezentácie bolo odovzdávanie ocenenia pre našich úspešných zváračov, ktorí úspešne reprezentovali našu školu nie len na domácej zváračskej súťaže pre stredoškolákov Mladý zvárač, ale aj v zahranči, konkrétne na súťaži Zlatý pohár Linde vo Frýdku Místku.

  • 24.4.2024 Deň Zeme

    Žiaci škôl z Tlmáč si Deň Zeme pripomenuli aj v pondelok 24.4.. So svojimi vyučujúcimi vyšli do terénu katastra mesta Tlmače a pokúsili sa vyčistiť niektoré zóny od odpadkov, ktoré sme našej Matke Zemi zanechali.

  • Zlatý pohár LINDE 2023 znovu putoval do SOŠT Tlmače

    Vo Frýdku Místku  sa v dňoch 17. -19. apríla 2023  konal  24. ročník medzinárodnej zváračskej súťaže žiakov stredných škôl o Zlatý pohár LINDE 2023.  Súťaže sa zúčastnilo celkovo 95  mladých zváračov  zo  34 škôl z Česka, 7 škôl zo Slovenska a 2 školy z Nemecka.

    Tento ročník súťaže sa uskutočnil po trojročnej pandemickej prestávke. Úroveň tejto prestížnej súťaže aj v tomto ročníku nijako nezaostala, a vrátila sa znovu na tú istú úroveň ako v predošlých ročníkoch.

    V hodnotiacej komisii mala zastúpenie každá krajina. Slovensko zastupovali  doc. Ing. Jozef  Jasenák, PhD. a  Ing. Dušan Malárik z Cechu zváračských odborníkov Trnava.

    Súťažilo sa v štyroch metódach: TIG (141) - zváranie v ochrannej atmosfére Argónu, MIG/MAG (135) - zváranie v ochrannej atmosfére CO2,,  MMA (111) – zváranie  elektrickým oblúkom obalenou elektródou,  GAS (311) – zváranie  kyslíkovo-acetylénovým plameňom.

    SOŠT Tlmače reprezentovali  Peter Štefanka,  MMA (111) , Adrián Mihál, MIG/MAG (131/135)  a Pavol Lasab, TIG /141) všetci žiaci druhého ročníka študijného odboru  mechanik strojov a zariadení II.E trieda.  Pedagogický sprievod zabezpečovali inštruktor zvárania a zároveň aj majster odborného výcviku  Bc. Ján Salaj a majster OV Mgr. Jaroslav Borik.

    Úroveň súťaže sa z roka na rok zvyšuje a konkurencia rastie. Nie je jednoduché stáť na stupňoch víťazov v silnej medzinárodnej konkurencii. Všetky krajiny svojich zástupcov vyberajú veľmi starostlivo. Preto sa aj naša škola a naši žiaci na túto súťaž poctivo a vzorne pripravovali. Nič sme nechceli nechať na náhodu, a to sa odrazilo aj na výsledku.

    Tlmačania  znovu ukázali že patria medzi svetovú špičku vo zváraní medzi žiakmi stredných škôl.  1.  miesto a teda Zlatý pohár LINDE 2023 priniesol domov Pavol Lasab, ktorý stál na najvyššom stupni a zaslúžil sa o víťazstvo v metóde 141 TIG. Ani ostatní súťažiaci z našej zváračskej školy sa nestratili a umiestnili sa na krásnych bodovaných miestach vo svojich kategóriách. Peter Štefanka obsadil v kategórii 111 MMA  5.miesto a Adrián Mihál v kategórii 135 MAG 4.miesto.

    Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným žiakom za vzornú reprezentáciu školy a celého Slovenska na náročnej súťaži. Zásluhu na našom úspechu má aj Zváračská škola pri Tatravagónke Tlmače, ktorá aktívne pomohla s prípravou žiakov na súťaž.

    História uplynulých  ročníkov súťaže potvrdzuje, že mladí zvárači z Tlmáč tu majú svoje pravidelné zastúpenie.Treba pripomenúť, že za posledné obdobie to už bolo naše  desiate víťazstvo. Prvý Zlatý pohár Linde si z Frýdku Místku v roku 2007 priniesol Ivan Laurečník, nasledoval  František Holečka (2009),  Štefan Farkaš  a Matúš Dóka (2010), Peter Jakubík  (2011),  Dávid Baláž (2013 a 2014 )Frederik Machajdík 2016  Jakub Kuruc 2019.Mená týchto úspešných mladých zváračov sú zapísané veľkými písmenami v kronike súťaže.  Dosiahnuté úspechy budú dozaista motiváciou aj pre ďalších žiakov našej školy.

    Bc.Ján Salaj

    inštruktor zvárania-majster OV SOŠT Tlmače

  • Oznam pre maturantov

    Vážení maturanti,

    1. júla 2022 nadobudla účinnosť nová vyhláška č. 224/2022 Z. z. o strednej škole, ktorá (okrem iného) určuje povinnosť stredným školám:– zverejniť maturitné zadania ústnej formy internej časti maturitnej skúšky pripravené príslušnou predmetovou maturitnou komisiou – PK VVP, PKCJ (III. časť, bod 5),– zverejniť maturitné témy pre teoretickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky a praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky pripravené príslušnou predmetovou maturitnou komisiou –  PKEP a PKTP (IV. časť, bod 3).

    V zmysle Usmernenia MŠVVŠ SR, č. 2022/11415:34-A2220  zo dňa 07.12.2021

    7 dní pred termínom konania

    a) ústnej formy internej časti maturitnej skúšky

    • zo SJL a AJ zadania ústnej formy internej časti maturitnej skúšky s cieľom poskytnúť žiakom posledných ročníkov informáciu o tematickom zameraní úloh v jednotlivých maturitných zadaniach. Zverejnenie maturitných zadaní neznamená zverejnenie konkrétnych úloh, obrázkov, grafov, máp alebo literárnych ukážok, ale poskytnutie informácie o skladbe zadania j. len o názvoch príslušných tém a o všeobecnom obsahovom vymedzení úloh a informácie o zameraní jednotlivých úloh z hľadiska požadovaných myšlienkových operácií, kompetencií a metód vykonania maturitnej skúšky.
    • pre teoretickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky obsahujú len názov témy a zoznam odborných vyučovacích predmetov, z ktorých má žiak využiť a aplikovať vedomosti.
    • pre praktickú časť odbornej zložky sa termín ich zverejnenia viaže na formu praktickej časti odbornej zložky (praktická realizácia a predvedenie komplexnej úlohy, obhajoba vlastného projekt ) j. témy sa zverejnia, podľa školou zvolenej formy maturitnej skúšky.

    Zverejnené témy  MS 2023  sa nachádzajú:

    • na nástenke vo vestibule školy
strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35