Hlavné menu

  • Slovensko očarilo svojimi  krásami

    Stretnutia  v rámci medzinárodného projektu V4 Gen Mini- Grants  podporeného medzinárodným vyšehradským fondom pokračovali v dňoch 04.03.2024 až 08.03.2024 stretnutím troch zapojených škôl (Stredná odborná škola technická v Tlmačoch, Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium a SPŠS Betlémská v Prahe)   na Slovensku na pôde Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch.

    Program stretnutia začal pondelňajším príchodom účastníkov do Tlmáč, pokračoval  obedom a prehliadkou školy pod vedením pani riaditeľky Ing. Jany Mrázovej. Po prehliadke nasledovalo ubytovanie v priestoroch školského internátu. V popoludňajších hodinách sme sa vybrali do okresného mesta Levice, kde sme sa prešli po meste, prezreli sme si Námestie hrdinov a Levický hrad.

    V utorok počas dopoludňajšieho bloku si účastníci pod odborným dohľadom kvalifikovaných pedagógov   mali možnosť vyskúšať prácu  s CAD/CAM systémami a taktiež mali možnosť nahliadnuť do tajov zváračského povolania pomocou práce so zváračskými simulátormi od spoločnosti Fronius, ktoré študentov veľmi zaujali a podnietili k ďalšej činnosti.

    Popoludní sme navštívili Banskú Štiavnicu, kde sme mali možnosť obdivovať malebné zákutia tohoto historického banského mesta. Návštevníci sa prešli po námestí Svätej Trojice a obdivovali barokové súsošie Svätej Trojice s Immaculatou a svätcami, Radničné námestie, Kostol Nanebovzatia Panny Márie, Starý zámok, Nový zámok, Klopačku či botanickú záhradu v areáli historickej baníckej a lesníckej akadémie.

    V stredu sa dopoludňajší pracovný blok niesol vo vynikajúcej pracovnej atmosfére. Účastníci projektu  mali možnosť pracovať s technológiu budúcnosti -  virtuálnymi okuliarmi a k nim prislúchajúcim príslušenstvom, pomocou ktorého bolo ich úlohou  poskladať vo virtuálnom priestore zváracieho robota či sústruh. Táto aktivita študentov úplne pohltila a vyvolala u nich obrovské nadšenie. Dopoludnie sme zakončili v študentskej strojárskej dielni SOŠt Tlmače, kde si študenti mohli vyskúšať pod dohľadom majstra odborného výcviku vyrezávanie menoviek, znakov či tvarov z plechu pomocou plazmovej  rezačky. Popoludní sme navštívili spoločnosť Tatravagónka Tlmače, kde si mali účastníci možnosť prezrieť výrobné haly, v ktorých sa montujú rôzne typy vagónov. Popoludnie sme zavŕšili príjemným kúpaním sa v jedinečných termálnych kúpeľoch na Slovensku – Podhájskej, čo bolo pre všetkých príjemným osviežením.

    Vo štvrtok sa študenti počas dopoludňajšieho bloku venovali programovaniu CNC obrábacích strojov, mali možnosť pracovať s programami Heidenhain a Sinumerik. Každý účastník mal možnosť vyrobiť si vlastnú súčiastku podľa pokynov majstra odborného výcviku.  Práca bola pre študentov prínosom v ich odbornej profilácii.

    Neskôr sme sa presunuli do Nitry, kde sme absolvovali prehliadku hradu  s odborným výkladom v anglickom jazyku. Po prehliadke sme sa premiestnili do Gravity Laser Arény, kde si žiaci mali príležitosť vyskúšať jednu z najmodernejších foriem zábavy plnej adrenalínu-Laser Game. Po tomto strhujúcom zážitku sme pokračovali prehliadkou firmy Fanuc, kde si prišli na svoje najmä nadšenci automatizácie a robotizácie. Deň plný rôznorodých zážitkov sme zakončili prehliadkou mini poľnofarmy v spojení s ochutnávkou špecialít z diviny.

    Záverečný deň návštevy vyvrcholil súťažou vo virtuálnom zváraní, vyhodnotením súťaže i celého spoločne stráveného týždňa a cestou domov.

    Poslednou zastávkou v rámci projektu bude návšteva našej partnerskej školy v meste Győr v Maďarsku na ktorú sa už všetci veľmi tešíme.

    PhDr. Peter Izsoff

  • Šikana, kyberšikana a trestnoprávna zodpovednosť

    Dňa 27.2.2024 sa na SOŠ technickej v Tlmačoch opäť realizovala preventívna aktivita zameraná na šikanu, kyberšikanu a trestoprávnu zodpovednosť. Našich žiakov prišla s touto témou oboznámiť preventistka Monika.

    Život stredoškolákov ponúka mnoho nástrah a zakázaných vecí a nie každý vie, ako sa správne rozhodnúť, ako vedieť odmietnuť, alebo ako pomôcť spolužiakovi pri jeho problémoch.

    Šikanovanie patrí v súčasnosti medzi najčastejšie sociálno-patologické javy v školskom prostredí. Následky týchto problémov vidíme často aj v médiách, kde je šikanovanie vyvíjané žiakmi voči spolužiakom označované za jeden z najčastejších typov násilia medzi mladistvými a niekedy končí tragicky. Ide nielen o fyzické, ale aj psychické problémy mladých ľudí, ktoré môžu mať dlhotrvajúce dopady na ich vývoj, vzdelávanie a sociálne začlenenie.

    Informačné technológie a sociálne siete so sebou prinášajú aj elektronické šikanovanie - kyberšikanu, t.j. zneužívanie mobilných telefónov a internetu na posielanie nevhodných, agresívnych a nenávistných textových správ, alebo fotiek s cieľom zastrašiť, alebo zosmiešniť jednotlivca, príp. viacerých užívateľov internetu.

    Je veľmi dôležité informovať žiakov, že takéto formy správania nie sú len neškodnou zábavou, ale môžu naplniť skutkovú podstatu priestupku alebo trestného činu.

    Žiaci prvého a druhého ročníka si vypočuli túto zaujímavú prednášku, vyplnili pripravené dotazníky a viedli s preventistkou otvorený dialóg

  • Do policajného zboru už po strednej

    Npor. JUDr. Monika Barnová včera 27.2.2024 informovala našich žiakov IV.D a IV.E triedy končiaceho ročníka o možnosti, ako sa stať príslušníkom Policajného zboru. Počas prednášky k tejto téme im boli poskytnuté všetky informácie o práci polície, informácie k pozíciám v PZ, viedli spolu vzájomné diskusie o podmienkach prijatia do PZ. Počas prechádzania ppt prezentácie im boli vymenované aj benefity, ktoré je možné získať vstupom do PZ.

    Našim študentom sa prednáška veľmi páčila, získali veľa zaujímavých a dôležitých informácií o tejto práci. Veríme, že niektorí sa touto profesnou cestou aj vyberú, pretože dopyt po policajtoch je v súčasnosti vysoký.

  • „ V Praze bylo blaze“

    Koncom roka 2023 sa naša škola spoločne so zahraničnými partnermi z Maďarska ( Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium) a Českej republiky(  SPŠS Betlémská v Prahe) zapojila do medzinárodného projektu V 4 Gen Mini- Grants  podporeného medzinárodným vyšehradským fondom. Začiatkom januára 2024 nám bol projekt schválený, a tak sme si mohli naplánovať program návštev jednotlivých škôl v troch rôznych krajinách.

       Prvou školou, ktorú sme mali možnosť navštíviť, bola SPŠS Betlémská v Prahe. Počas 5 dňovej návštevy (12.02.2024 - 16.02.2024) sa sedem študentov našej školy spolu  s dvomi sprevádzajúcimi učiteľmi a  rovnakým počtom účastníkov zo školy z Maďarska malo možnosť oboznámiť s odborným zameraním hosťujúcej školy a následne, počas ďalších dopoludní strávených na škole, i aktívne participovať na pridelených, odborne zameraných úlohách. Prvá aktivita, ktorou sa žiaci zaoberali, bol  počítačový návrh v programe Auto Cad a následné vypálenie ozubených kolies na páliacom stroji. Počas ďalších dní si účastníci projektu mali možnosť vyskúšať, prípadne sa zdokonaliť v práci s PLC programovateľnými automatmi.

        Neskôr mali žiaci možnosť pracovať v programe Solid Edge, kde si vyskúšali 3D modelovanie výrobku, ktorý by sme mohli voľne nazvať „finger spinner“. Učiteľ odborných predmetov z hostiteľskej školy si pre žiakov pripravil aj kreatívnu úlohu - skladanie a programovanie robotov VEX, ktorá žiakov nadchla a ďalej motivovala.   

      V popoludňajších hodinách sme všetci absolvovali prehliadku pražských pamiatok s odborným výkladom fundovanej sprievodkyne, ktorý násobne umocnil náš zážitok z videného. Navštívili sme pamiatky, ako napr. Pražský hrad, Katedrála svätého Víta, Karlov most, Staromestské námestie Staromestský orloj či opulentnú Parížsku ulicu. Počas záverečného dňa návštevy prebehlo vyhodnotenie aktivít a cesta spať domov.      

       Projekt bude pokračovať návštevou Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, na ktorú sa už pripravujeme a zároveň veľmi tešíme, nato budú projektové stretnutia zakončené návštevou partnerskej školy v Maďarsku.   Peter Izsóff

  • Deň otvorených dverí

  • Kam po strednej?

    Žiaci IV.D, IV.E a I.F triedy SOŠ technickej v Tlmačoch sa dňa 29.1.2024 zúčastnili prednášky o možnostiach vysokoškolského štúdia na MTF STU v Trnave, po úspešnom ukončení maturitných skúšok.

    Školu nám predstavili samotní študenti 4.ročníka Dominik a Michal, ktorí pomocou ppt prezentácie a vlastných skúseností predstavili stredoškolákom výhody štúdia na tejto škole. Dozvedeli sme sa, že je to jedna z najlepších slovenských univerzít v oblasti zamestnania absolventov, pretože najväčší záujem na trhu práce je o absolventov technických univerzít (rebríček portálu Profesia.sk).

    Na fotkách a videách sme si prezreli zrekonštruované priestory, pekný a cenovo dostupný internát a najmodernejšie výukové technológie.

    Všetky prednášky, cviká, internát, bufet, aj jedáleň sa nachádzajú na jednom mieste, je tu široké športové vyžitie zdarma priamo na internáte, kde je telocvičňa, posilka, aj plaváreň.

    Do centra mesta to majú žiaci na pešo len 12 minút, parkovanie majú umožnené zadarmo pred internátom, môžu získať sociálne, prospechové a mimoriadne štipendiá a pravidelne sa zúčastňujú študijných pobytov v zahraničí.

    Na výber majú 8 študijných programov v 5tich oblastiach, ide o Priemyselné manažérstvo, Aplikovanú informatiku a automatizáciu v priemysle, Mechatroniku v technologických zariadeniach, Počítačovú podporu výrobných technológií, Výrobné technológie, Výrobné zariadenia a systémy, Materiálové inžinierstvo a Integrovanú bezpečnosť.

    Žiakom sa tieto nové informácie veľmi páčili, pozorne počúvali, kládli otázky a bolo vidieť, že niektorí začali rozmýšlať práve nad touto VŠ.

    Motiváciou pre nich môže byť aj to, že jeden z prednášajúcich - Dominik Zajko je absolventom našej školy v odbore "programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení". Tak im držme palce pri správnom rozhodovaní sa o ďalšom štúdiu !!!

  • Odborná exkurzia žiakov druhého ročníka

    22.1.2024 žiaci II.E (MME) a II.D (POSZ, MEL) mali možnosť nahliadnuť do výrobných priestorov dvoch významných a jedinečných firiem v Leviciach. 

    Ako prvú navštívili výrobu v podniku Spilatex Levice. Žiakov privítal a spoločnosť im predstavil Ing. Ján Pančák - prokurista spoločnosti. Spoločnosť Spilatex sa zaoberá spracovaním špeciálnych druhov umelých vlákien, ktoré vykazujú výnimočné vlastnosti ako je nehorľavosť, vysoká pevnosť, tepelná odolnosť, oteru vzdornosť, odolnosť voči chemickým látkam, antistatické a antibakteriálne vlastnosti. Disponuje najmodernejšou technikou prevíjacích automatov s integrovaným meraním dĺžky prevíjanej priadze. Všetky stroje sú vybavené najmodernejšími čistiacimi zariadeniami priadze s automatickým rozpoznávaním cudzích vlákien. Spoločne s materským závodom disponuje kapacitou viac ako 60 000 vretien, čím sa kapacitne radí k najväčším výrobcom špeciálnych priadzí v Európe.

    Druhou firmou, ktorú chlapci navštívili bola spoločnosť ANDRITZ Kufferath s.r.o., Levice. Žiakov privítala HR manažérka Lucia Hudáčková. Firma je popredným európskym špecialistom vo vývoji, výrobe a distribúcii tvarovacích sít pre papierensky priemysel. Žiaci mali možnosť vidieť výrobné oddelenie tkáčovne spojov, kde sa z viacerých rozmerov plastových tkanín rôzneho druhu vyrába finálny produkt – nekonečný pás. Pre našich chlapcov bolo asi najzaujímavejšie oddelenie kovovýroby, ktoré sa zameriava na výrobu nerezových prírub a rôznych zváraných, zakružovaných produktov z perforovaných a dierovaných plechov. Ako posledné navštívili servisné centrum, ktoré sa zaoberá generálnymi opravami strojov pod názvom Refiner a šnekových skrutiek PSF. 

    Týmto chceme poďakovať všetkým zástupcom horeuvedených spoločností, ktorí si našli na našich žiakov čas a naozaj podrobne sa im snažili predstaviť ich podniky a celú výrobu.

  • Poďakovanie školám s dobrým srdcom

  • Vianočná akadémia

    21. decembra 2023 sa v jedálni našej školy konala Vianočná akadémia. Žiaci, pedagogickí a aj nepedagogickí zamestnanci sa v tento deň mali možnosť chvíľu pozastaviť a zamyslieť sa nad pravým významom Vianoc a posolstve, ktoré v sebe tieto sviatky ukrývajú.

    O kultúrny program sa postarali šikovní žiaci z jednotlivých tried. Nechýbala hudba, tanec a novoročné želania. Každé vystúpenie bolo jedinečné a pripravené s láskou.

    Súčasťou Vianočnej akadémie bolo aj oceňovanie žiakov. Z rúk pani riaditeľky si prevzali mikiny s logom školy. 

    Na záver riaditeľka školy zaželala všetkým žiakom a zamestnancom príjemné sviatky, šťastie, pokoj v duši, lásku a pevné zdravie v rodinách.

     

  • Súťaž mladých elektronikov v Trenčíne

    V dňoch 12. a 13. 12. 2023 sa naši žiaci zúčastnili súťaže mladých elektronikov. Ako prvé   mali za úlohu riešiť test pozostávajúci z otázok z oblasti elektrotechniky, elektroniky a výpočtovej techniky. Súčasťou testu boli aj otázky týkajúce sa ochrany a bezpečnosti pri práci s elektrickými zariadeniami a základnej znalosti elektrotechnickej angličtiny.  Druhou častou bolo praktické zapojenie. Úlohou súťažiacich bolo vytvoriť a zapojiť elektronický obvod podľa predloženej schémy zapojenia. Zhotovené elektronické stavebnice  žiaci predviedli na záver komisii. Súčasťou hodnotenia praktickej časti bolo samozrejme overenie funkčnosti zapojenia, hodnotila sa kvalita spájkovania, tvarovanie súčiastok a aj čas zhotovenia. 

    Súťaže za zúčastnilo 48 žiakov stredných a základných škôl z celej Slovenskej republiky. V tejto konkurencii sa naši elektrotechnici umiestnili na 19 mieste Nikolas Kesckes a 22 mieste Patrik Opálený.   Našim žiakom ďakujeme za reprezentáciu.                                                                                 Ing. Ján Kunik

  • Tlmačskí prváci si užívali vianočnú náladu s Martinom i Patrikom

    Vianočná nálada je v nás, vianočná nálada... Aj tento verš, či pieseň od známej slovenskej speváčky Kristíny, nám vnukol myšlienku počas hodiny slovenskej literatúry zájsť si v tomto predvianočnom období na vianočné trhy. Nebolo treba veľa.  Hlavná myšlienka a chytľavá melódia skladby nás presvedčila k zorganizovaniu návštevy hlavného mesta Slovenska, Bratislavy.

    Kultúrno-poznávací výlet do historického centra Bratislavy stál za to. 12. decembra 2023 sa študenti prvého ročníka tlmačskej SOŠt stretli tentoraz nie v našich školských laviciach, ale na vlakovej stanici v Leviciach, aby spoločne s triednymi učiteľmi vyrazili do Bratislavy. Po rýchlo ubehnutej jazde vlakom a plní očakávaní naše ďalšie kroky smerovali po uliciach Bratislavy. Samozrejme sme si dopriali pohľad na viaceré kultúrne, či historické pamiatky mesta, ktoré sme aj poznali alebo o nich už niektorí aj počuli. Neobišli sme viaceré inštitúcie tu sídliace, ako napríklad Úrad vlády SR, Grasalkovičov alebo prezidentský palác, Ministerstvo financií SR, Bratislavský hrad, Slovenské národné divadlo...

    Nevedeli sme sa dočkať opravdivej vianočnej atmosféry. Tak sa aj stalo. Vôňa pečenej kačaciny, plnených lokší, chleba s cibuľou a masťou, kapustnice, vareného vína či punču. Tie všetky a ešte množstvo ďalších aróm rozvoniavalo široko-ďaleko. Staré mesto nás privítalo nádherne vyzdobené, plné vianočných dobrôt, rôznych chutí a s pestrou ponukou na inšpiráciu vianočných darčekov pre svojich najbližších. Túto príjemnú predvianočnú atmosféru sme si dopriali a vychutnali s plnými dúškami.

    Neodchádzali sme naprázdno. Ale naopak s vianočnými ozdobami, s medovníkmi či s drobnými darčekmi, z ktorých mnohé zakotvia pod vianočnými stromčekmi. Veď to množstvo tovaru, dnes ponúkaného, nám dávalo príležitosti vybrať pre svojich rodičov, súrodencov, rodinu, či priateľov, čo len malú spomienku. Pripomínajúcu nám vo sviatočný čas, ktorý sa blíži, prežitú atmosféru v našom triednom kolektíve.

    Nebolo to však len o „materiálnych zážitkoch“, ale predovšetkým o tom, aby každý jeden z nás zažil príjemnú predvianočnú náladu, dobrý pocit z videného, načerpal vianočnú atmosféru, inšpirácie pre prípravu nielen vianočných sviatkov a pochopil dôležitosť, že kolektív tvorí každý jeden z nás, a inak tomu nie je ani u nás prvákov tlmačskej školy.

    Každý si našiel svoje. Bolo čo vidieť a kde ísť. Niekto si vychutnal dlho očakávanú novú Perinbabu, iní zas vianočný punč so skúseným a dlhoročným moderátorom z televíznej obrazovky Patrikom Hermanom, ďalší prehodili zopár slov so známymi športovými reprezentantmi, napríklad futbalistom Martinom Škrteľom...

    Bola to pre nás príležitosť lepšie sa spoznať, pretože vianočné trhy ešte viac zbližujú. Malé námestie, kde je natesno stánkom, predávajúcim i návštevníkom, nechtiac inšpiruje k úvahám aj o symbolickej blízkosti ľudí.

              Mgr. Marián Sabala

  • Imatrikulácie

    Dňa 6.12. 2023 žiaci III.D triedy pripravili pre našich prvákov, ale aj pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy naozaj úsmevné, adrenalínové a originálne imatrikulácie, ktoré prebiehali v jedálni. Túto mikulášsku stredu sa naši prváci stali právoplatnými členmi „cechu strojárov“ na Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch. Prešli si rôzne disciplíny, spolu to bolo 12 úloh, ktoré odhalili ich trpezlivosť, súťaživosť, motorické zručnosti, fyzickú kondičku, talent na spev a tanec, všeobecné vedomosti a rozhľad, ako aj triafanie sa do cieľa.    
    Prváci I.A, I.D a I.E triedy sa tohto "nebezpečného" dňa trošku obávali, nevedeli, čo ich čaká, ale po zúčastnení sa skonštatovali, že imatrikulácie boli perfektné. Plniť aktivity na jednotlivých úlohách ich veľmi bavilo, ako vidieť aj na týchto fotkách. 
    Diváci a spolužiaci ich povzbudzovali a vytvorili skutočne súťaživú a bezstresovú atmosféru, ktorá vytvorila priestor bližšie sa spoznať so staršími spolužiakmi. 

    Na záver III.D trieda vyhodnotila výsledky tejto medzitriednej súťaže a odovzdala prvákom sladkosti.

  • Podajme pomocnú ruku

    🐕❣️PODAJME POMOCNÚ RUKU ÚTULKU❣️🐕

    My, 4.D trieda z SOŠ technickej v Tlmačoch sme sa na základe prosby našej triednej učiteľky pred stužkovou slávnosťou rozhodli pomôcť dobrej veci - finančne podporiť útulok OZ Šťastný domov v Leviciach. Zatiaľ sa nám podarilo v rámci triedy vyzbierať krásnych 100 €. Touto cestou by sme chceli požiadať aj ostatných našich žiakov, ale aj verejnosť v Tlmačoch o drobný príspevok pre túto charitatívnu zbierku. 
    Vaša pomoc nemusí byť len finančná, ale aj materiálna, v podobe už nevyužívaných textílií, ktoré v zimnom období zahrejú (plachty, uteráky, deky), alebo granuliek. Naša zbierka potrvá do 20.12.2023, aby sme do Vianoc mohli v mene školy a nášho mesta urobiť týmto opusteným nemým tváram aspoň trochou pozornosti radosť. Krabička so zbierkou sa nachádza v bufete školy SOŠ technickej na prízemí.  Všetkým darcom vopred ďakujeme !!!

  • ZENIT v strojárstve 2023

    Tradične koncom novembra prebiehajú na vybraných školách celého Slovenska krajské kolá súťaže ZENIT. Naša škola tento rok zastrešovala 24. ročník súťaže. 8 škôl NSK, 28 súťažiacich v jednotlivých kategóriách. Takto vyzerala pôvodná bilancia pred začiatkom súťaže. Súťažiaci si preverili svoje odborné vedomosti a aj praktické zručnosti v štyroch kategóriách. Kategória A je určená pre žiakov stredných priemyselných škôl, ktorí predviedli svoju zručnosť pri pevnostných výpočtoch, tvorbe technologických postupov a spracovaní technickej dokumentácie pomocou CAD systémov. Kategória S je zameraná na overenie praktických zručností žiakov  pri strojovej výrobe súčiastok podľa výkresovej dokumentáci a kategória R je zasa zameraná na overenie praktických zručností pri ručnej výrobe súčiastok. V kategórii C preukázali súťažiaci svoje praktické zručnosti vo výrobe súčiastky pomocou technológií CNC.

    Všetci súťažiaci sa počas súťaže snažili vydať zo seba to najlepšie a ukázať svojim rovesníkom a svojim pedagógom svoju: Zručnosť, ElánNápaditosťInvenciu a Tvorivosť.

    Po celodennej námahe predsedníčka krajskej komisie Ing. Renáta Kleinová vyhlásila výsledky v jednotlivých kategóriách. Výsledková listina

    Ďakujeme vštkým našim žiakom, ktorí vzorne reprezentovali našu školu a samozrejme aj majstrom a vyučujúcim, ktorí týchto žiakov na súťaž pripravovali. V dvoch kategóriách R a C nám medailové umiestnenie uniklo len o pár bodov, ale v kategórii S si zlatú priečku odniesla aj v tomto ročníku Melánia Plašeková z III.D triedy. Týmto skvelím umiestnením si aj tento rok zabezpečila postup do celoslovenské kola súťaže zenit v strojárstve. GRATULUJEME. 

    Hollá

  • Základom je prevencia

    28.11.2023 sa na SOŠ technickej v Tlmačoch konala sociálno – výchovná aktivita zameraná na prevenciu drogových závislostí. Išlo o kynologickú ukážku so služobným psom Gondorom spojenú s prednáškou preventistky Moniky, ktorá priblížila žiakom problematiku drog, ako aj to, že hazard s nimi je nebezpečný.

    Diskutovala so žiakmi o závislostiach na rôznych legálnych a nelegálnych drogách, akými sú alkohol, cigarety, žuvací tabak, energetické nápoje, marihuana, LSD, metamfetamín, pervitín, extáza, kokaín, hašiš a heroín. Informovala ich aj o tom, že v prípade nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi ide o obzvlášť závažné trestné činy a že už 14 roční mladí ľudia sú testoprávne zodpovední.

    Protidrogová prevencia na školách má veľký význam, pretože je zameraná na budovanie vzťahu k zdravému životnému štýlu, na ochranu duševného a telesného zdravia, na prevenciu rizikového správania, ako aj na zlepšenie psychomotorickej klímy na škole. Rizikový životný štýl, ktorý ľudia závislí od psychoaktívnych látok žijú je pre nich veľkým ohrozením a má na nich negatívny zdravotný a sociálno-ekonomický dopad. Trápia sa tak nielen jednotlivci, ale aj ich rodiny, komunity a vlastne celá spoločnosť.

    Dnešná akcia mala zo strany pedagógov, ako aj samotných žiakov veľmi dobrú odozvu, preto sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s PZ a s odborom kynológie v Leviciach. Nezabúdajme, že prevencia je naozaj dôležitá, mnohým už pomohla pri životných rozhodnutiach a ak môžeme, tak pomáhajme.

    Ing. Bronislava Tomljenovičová

  • Ďakujeme všetkým DARCOM

    Na SOŠ technickej v Tlmačoch sa v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a Červeným krížom uskutočnil dňa 30.11.2023 dobrovoľný odber krvi.

    Sme veľmi hrdí na našich odvážnych žiakov - darcov, ktorým patrí veľký obdiv a srdečná vďaka za to, že sa v tak hojnom počte na tejto humánnej akcii zúčastnili.

    Z roka na rok vidíme, ako záujem o darovanie krvi silnie a že žiaci, naša budúcnosť sa k tomto činu stavajú veľmi zodpovedne a šľachetne. Je to tým, že pochopili hodnotu tohto nevyčísliteľného daru – ľudskej krvi. Pevne veríme, že sa na takýchto solidárnych akciách zúčastnia aj v budúcnosti a poskytnú nádej ľuďom, ktorí ju najviac potrebujú. Ten pocit, že sme možno práve v týchto chvíľach zachránili život niekoľkým ľuďom, je neopísateľný.

    Všetkým darcom z celého ďakujeme.

    Ing. Bronislava Tomljenovičová                                                                                         Foto: PATRES SK

  • BURZA INFORMÁCIÍ 2023

    Tento rok sa opäť Burza informácií konala 30.11.2023 v priestoroch ÚPSVaR v Leviciach. Burza informácií je výborným prezentačným priestorom pre stredné školy, ktoré propagujú svoje študijné odbory a predstavujú záujmy a ciele škôl. 

    Ďakujeme Saške Bednárikovej a Adamovi Kunikovi, ktorí spolu s Ing. Kunikom a Bc. Lackom zastupovali na burze našu školu. Potešila nás informácia, že o štúdium na našej škole je zo starny žiakov 9. ročníka veľký záujem. 

     

  • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

    Dňa 24.11.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Súťaže sa zúčastnilo 21 žiakov prvých a druhých ročníkov. V kategórii prvých ročníkov sa na stupňoch víťazov  umiestnili nasledovní žiaci:

    1. Dávid Sabo I.D 52b.
    2. Peter Vývlek I.D 48 b.
    3. Patrik Pilárik I.D 43b.

    V kategórii druhých ročníkov sa na prvých troch  miestach umiestnili títo žiaci:

    1. Roman Lazícius II.E 58 b.
    2. Tomáš Baďo II.E 57b.
    3. Marek Biely II.E 56b.

    Na okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku postupuje Roman Lazícius z II.E triedy. Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme a zároveň prajeme do ďalších rokov štúdia veľa radosti s anglickým jazykom.

    PhDr. Peter Izsὁff a PaedDr. Martin Gábor

  • Upozornenie

    Národný bezpečnostný úrad  SK - CERT,

    upozorňuje na nebezpečnú skupinu „Přidej co nejvíc lidí," ktorá

    sa na sociálnej sieti Whatsapp šíri medzi žiakmi a sprístupňuje 

    deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd.

  • Navštívili sme CERN v Trnave

    Uýchľovač častíc v Univerzitnom vedeckom parku CAMBO Materiálovotechnologickej univerzity STU na Prednádraží v Trnave je v porovnaní s tým vo Švajčiarsku podstatne menší a nemá kruhový tvar. Aj napriek tomu s ním dokážu veľké veci. Urýchľovač častíc je pre mnohých laikov neznámy pojem, viacerí si zrejme predstavia podzemný tunel vo Švajčiarsku. Je najznámejší, najväčší, má približne dvadsaťsedem kilometrov a nachádza sa na francúzsko-švaj-čiarskych hraniciach. Po celej Európe je iba niekoľko menších, dohromady približne šesť. Rovnako ako aj v Trnave. Ten v porovnaní s tým švajčiarskym je iba drobček. Nemá kruhový tvar, je priamy a zmestí sa do haly s dĺžkou približne 30 metrov.

    Na vlastné oči si ho 8.11.2023 mohli pozrieť aj naši žiaci z II. E a II. D triedy. 

    Okrem zaujímavej prednášky v priestoroch urýchľovača si mohli žiaci prezrieť aj dalšie zaujímavé laboratóriá v ktorých sa pripravujú budúci inžinieri.  Sprevádzali ich samotní študenti a vyučujúci, ktorí sú absolventmi školy. Rovnako aj v radoch pedagogických zamestnancov našej školy by sa niekoľko našlo :-).  Fakulta bola založená v r. 1986 a má viac ako 30 ročnú tradíciu vo vzdelávaní. Je jednou z najúspešnejších fakúlt na Slovensku. Žiaci dostali informácie priamo od tých najpovolanejších, teda tých, ktorí si fakultu vyskúšali na vlastnej koži. Predstavili im študijné programy týkajúce sa výrobných technológií, automatizácie a mechatroniky. Žiaci mohli vidieť výrobný cyklus pre automatizovanú výrobu, ukážku synchronizovanej kooperačnej činnosti priemyselných robotov, CNC výrobu súčiastok na 5 – osových frézkach, laserové zváranie a meranie súčiastok modernými optickými 3D skenermi a priemyselnou počítačovou tomografiou. Žiakov veľmi zaujala práca s robotmi a ich riadiace systémy, ktoré sa budú učiť už počas štúdia  aj na našej škole.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35