Hlavné menu

  • Olympiáda v anglickom jazyku

    Dňa 15. novembra 2017 sa v našej škole uskutočnila olympiáda v anglickom jazyku. Najlepší študenti si mohli otestovať svoje vedomosti z anglického jazyka. Súťažilo sa v kategórií 2D. Olympiáda pozostávala z písomnej a ústnej časti. Olympiády sa zúčastnilo 16 študentov I. – IV. ročníka. Výsledky sú nasledovné:

    1. kategória                    1. miesto - Adrián Ordogh – I.E                                                                                                                         2. miesto – Jaroslav Petrík – III.                                                                                                                       3. miesto – Laura Kálnayová  – IV. E

    Do okresného kola olympiády, ktoré sa bude konať 17. januára 2018 na Strednej odbornej škole pedagogickej v Leviciach  postupuje Adrián Ordogh a Jaroslav Petrík. Všetkým účastníkom olympiády ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a postupujúcemu budeme držať palce.

     

    Mgr. Martin Gábor, PhDr. Peter Izsóf

  • Stužková slávnosť programátorov SOŠT Tlmače

    Ako by to bolo len včera, čo sme prvýkrát prekročili brány našej školy. Maturitný ročník sa nám zdal vzdialený a obraz stužkovej slávnosti sme poznali prevažne z rozprávania. Ale ubehlo to veľmi rýchlo. Uvedomili sme si to nastupujúc pred svojich rodičov a pedagógov. Hlavou nám prebleskli okamihy strávené v školských laviciach aj mimo nich. Poďakovania, ktoré na úvod odzneli, vtisli slzy do očí našich rodičov, ale aj nás.

     „Navždy sa zachová v pamäti stužková, keď si sa nesmelo, choval tak dospelo, až si sa čudoval, tá naša stužková...“, to sú slová známej piesne, ktoré v sebe skrývajú veľkú životnú pravdu. Inak tomu nebolo ani v IV.D triede, ktorej 22 študentov, odboru programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, si túto skladbu spoločne zaspievalo počas stužkovej slávnosti.

    10. november 2017 bol magickým dátumom pre celú triedu IV.D Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch. Na túto slávnosť sme sa zodpovedne pripravovali už niekoľko týždňov dopredu. Na naše prekvapenie sme sa prvotných problémov a pochybností okamžite zbavili a vynaložili sme čo najviac úsilia na tvorbu programu, ktorým sme chceli potešiť všetkých divákov. Najviac úsmevných spomienok v nás zanechá program, ktorým sme sa snažili pobaviť prítomných.

    Plní napätia sme očakávali úvodný tón piesne, ktorá nás sprevádzala pri nástupe a potom sa to všetko začalo. Príhovor, stužkovanie, zábavný program, fotenie, večera, tanec a noc plná zábavy. Do života si odnesieme dobre mienené rady, ktoré do svojho príhovoru zahrnula pani riaditeľka Ing. Janka Mrázová.

    Stužková prebehla bez akýchkoľvek problémov a my, spolu s ostatnými, sme si naplno užívali náš večer. Nádherný večer sa niesol v atmosfére radosti, ale aj vďačnosti. Nezabudnuteľné momenty umocňovali zelené stužky, kvety, slávnostné oblečenie i krásne vyzdobená miestnosť. Zábava pokračovala do skorých ranných hodín a nikto si neželal aby skončila... a opäť sa nedalo nespomenúť na slová klasikov: „A predsa minúty nikdy tak nebežia....“

    Naša stužková slávnosť sa teda skončila nad naše očakávania, a to aj vďaka nášmu triednemu profesorovi Mgr. Mariánovi Sabalovi, ktorému patrí naše poďakovanie za to, že to s nami perfektne zvládol.

    Čo môže byť krajšie ako to, keď ste s ľuďmi, ktorých máte radi a prežívate tie najkrajšie okamihy. Presne taká bola naša stužková slávnosť. Úžasné a nezabudnuteľné štyri roky. Hľadiac na svojich rodičov, akí sú hrdí a pyšní, si uvedomujeme, že jednu etapu už máme za sebou... jednu z tých mnohých... Stužková, to bola pre nás zábava, zážitky, spomienky, jedinečné chvíle, šťastie, radosť, láska, priateľstvo, jednoducho tie najkrajšie okamihy, ktoré si odnášame a na ktoré nikdy nezabudne. A tak ako si mnohí pamätajú tú svoju stužkovú, veríme, že aj tá naša ostane v našich mysliach čo najdlhšie. Stužková slávnosť je však za nami a my sa budeme čo najviac snažiť, aby sme úspešne zložili skúšku dospelosti v máji 2018.

    Študenti IV.D triedy

  • Školské kolo zenit v elektronike

    Dňa 15. novembra sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v elektronike. Zúčastnili sa v nej žiaci II. D triedy v kategórii B a žiaci III. E triedy v kategórii A odboru elektro. Súťaž bola rozdelená na teoretickú časť a praktickú. V teoretickej časti odpovedali na testové otázky, kde bolo účelom preveriť ich teoretické vedomosti získané počas doterajšieho štúdia. V praktickej časti museli realizovať zapojenie nízkofrekvenčného zosilňovača z predloženej dosky plošného spoja, súčiastok a schémy zapojenia. Pri hodnotení praktickej časti sa hodnotilo: funkčnosť zapojenia, rozmiestnenie súčiastok na doske plošného spoja z hľadiska kvality a estetiky a kvalita spájkovania. Môžeme konštatovať, že kvalita teoretických vedomostí je na dobrej úrovni ale aj nadobudnuté praktické zručnosti pri tvorbe praktického zapojenie je na dobrej úrovni. Žiakom tretieho ročníka zapojenia už pri prvom skúšobnom zapojení pracovali. U žiakov druhého ročníka zapojenie bolo funkčné len u žiaka Mikuláša. Tým ktorým zapojenie nebolo funkčné pri prvom zapojení po odstránení závad boli potom funkčné. Víťazi v jednotlivých kategóriách postupujú do krajského kola.

    Kategória A. Miroslav MIKULÁŠ

    Kategória B. Tomáš BARÁT

  • Tlmačskí technici sa zdokonaľovali v Českej republike

    Tlmačskí technici sa zdokonaľovali v Českej republike

    Aj vďaka ďalšiemu získanému grantu z programu Európskej únie Erasmus+ technici Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch absolvovali odbornú stáž v susednej Českej republiky. Tentokrát sa zdokonaľovali v Brne, kde počas dvoch týždňov získavali nové vedomosti, zručnosti a predovšetkým skúsenosti vo svojom odbore. Táto príležitosť sa naskytla 10 študentom odboru programátor obrábacích strojov a zariadení, ktorí si rozšírili a znásobili svoje doterajšie vedomosti a zručnosti. Ich dvojtýždňovým domovom sa stala SŠSE v Brne.

    Cieľom mobility Erasmus+ je strávenie určitej doby v inom členskom štáte EÚ a získať nové pracovné a odborné spôsobilosti. Nie je to po prvýkrát, nakoľko každoročne sa podarí pripraviť kvalitný projekt, ktorý je schválený a študentom nič nebráni na ceste za poznaním. Tretiaci a štvrtáci pobudli v Brne na strednej škole rovnakého zamerania, kde získali nové praktické skúsenosti a zručnosti v študovanom odbore.

    „Vďaka získanému grantu z programu Erasmus+ sa nám podarilo zabezpečiť aj v tomto školskom roku odborné stáže pre našich študentov. Po dôslednej príprave a výbere chlapcov daných odborov mali počas dvoch týždňov príležitosť získať odborné zručnosti vo svojom odbore v hostiteľskej škole v Českej republike. Desať chlapcov odboru programátor obrábacích strojov a zariadení zavítalo na pôdu strednej odbornej školy v Brne, kde mali vytvorené veľmi kvalitné podmienky pre zdokonalenie sa vo svojom študijnom zameraní. Bola to pre nich výzva, aby nadobudli nové zručnosti a skúsenosti, ktoré potrebujú pre výkon svojho budúceho povolania,“ prezradila koordinátorka projektu a zástupkyňa riaditeľky školy Mária Medzihradská.

    Prioritným zámerom je rozšírenie odbornej pripravenosti žiakov pre ich budúce profesionálne zaradenie do pracovného pomeru. „Nakoľko častou požiadavkou súčasných zamestnávateľov spolupracujúcich s našou školou je zvýšiť odbornú pripravenosť študentov na programovanie a obsluhu CNC obrábacích strojov a zariadení, či zváracích metód a ich realizácií, ponúkame našim študentom absolvovať odborné stáže počas štúdia. Je to pre nich príležitosť naučiť sa nové veci a zlepšiť sa v tom, čo už vedia. Vďaka schválenému projektu mali študenti počas dvoch týždňov možnosť absolvovať odbornú stáž v partnerskej škole v Brne, ktoré majú kvalitné a moderné vybavenie k výchovno-vzdelávaciemu procesu,“ doplnila riaditeľka SOŠt Tlmače Jana Mrázová.

    Záujem o odbornú stáž pri výbere bol medzi tretiakmi a štvrtákmi obrovský. Bol to doslova boj o miesto. Nedostali sa však všetci, len tí, ktorí splnili kritériá pri výbere účastníkov. Aj to svedčí o tom, že o projektoch, ktoré škola robí kolujú medzi žiakmi pozitívne správy. „Veľmi sa teším, že na našej škole máme možnosť vycestovať počas štúdia aj do zahraničia na odborné stáže. Vďaka tomu máme možnosť pracovať aj na takých strojoch a zariadeniach, ktoré my nemáme. Okrem nových skúseností zažijeme veľa zážitkov so spolužiakmi pri spoznávaní kultúrnych a historických pamiatok v Brne. Aj touto cestou chcem za všetkých stážistov poďakovať zapojeným učiteľom pri príprave a realizácii stáží,“ prezradil tretiak - programátor Miroslav Matoš.

    Z odbornej stáže si odnášam nielen bohaté skúsenosti, ale aj nádherné zážitky, ktoré som tu so svojimi spolužiakmi mohol prežiť,“ prezrádza nám budúci maturant Jozef Bob. Vzápätí sa k nemu pripája ďalší z účastníkov stáže Andrej Veteráni, ktorý ho dopĺňa. „Aj mne sa tam veľmi páčilo. Naučil som sa ovládať jeden z najnovších programov, videl som aj také programovacie stroje a zariadenia o ktorých som doteraz len počul. Táto stáž mi dala do môjho osobného života veľmi veľa.“

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

        

     

  • Múzeum dopravy Bratislava

    Žiaci Strednej odbornej technickej školy v Tlmačoch, odbor pracovník marketingu sa zúčastnili exkurzie Múzea dopravy v Bratislave.

    Vypočuli sme si pútavú prednášku o doprave, s ktorou sme sa stretli na hodinách odborného výcviku na našej škole a teraz sme to mohli aj pozrieť na vlastné oči.

    Múzeum dopravy sa nachádza v priestoroch skladov a koľajiska prvej bratislavskej železničnej parostrojnej stanice z 19. storočia a priľahlých skladov.

    Cestnú dopravu prezentovala zbierka vozidiel od prvých dopravných prostriedkov s motorom i bez neho cez bicykle, osobné a nákladné automobily medzivojnového obdobia až po vozidlá zo 60. a 70. rokov 20. storočia. Mohli sme vidieť prototypy vyvinuté slovenskými automobilkami po druhej svetovej vojne a vojenské vozidlá. Na koľajisku sme videli parné, motorové a elektrické rušne, nákladné vozne a špeciálne koľajové vozidlá slovenských železníc.

    Jedna z výstavných hál múzea bola vyhradená expozícií železničnej signálnej, zabezpečovacej a oznamovacej techniky, zariadení pre údržbu trate, rovnošatám a ďalším predmetom z histórie železničnej dopravy na území Slovenska.

    Ako pracovníčky marketingu sme si túto exkurziu veľmi užili, získali sme množstvo zaujímavých informácií, vedomostí a zážitkov a už teraz sa tešíme na podobné akcie.

     

                                                                                  Pracovníčky marketingu III.E triedy

  • Technika zlákala aj tlmačských strojárov

    Technika zlákala aj tlmačských strojárov

    Dňa 28. septembra 2017 sme aj my, študenti štvrtého ročníka Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, zavítali do Nitry na IV. ročník Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus 2017, ktorý sa konal na nitrianskom výstavisku. Ako záujemcovia o vysokoškolské štúdium sme mali príležitosť bližšie sa oboznámiť s ponukou jednotlivých študijných odborov slovenských a českých vysokých škôl. Celkovo 235 univerzít, vysokých škôl, fakúlt a ďalších vzdelávacích inštitúcií ponúkalo návštevníkom viac ako 3000 študijných odborov. Na veľtrhu sa zúčastnili okrem slovenských aj vysoké školy zo zahraničia, predovšetkým z Českej republiky, Veľkej Británie, Dánska a Holandska. Svoje zastúpenie mali aj univerzity z Nemecka, Poľska a Číny. Nakoľko už teraz študujeme na SOŠt Tlmače technické odbory - programátor obrábacích strojov a zariadení, mechanik strojov a zariadení, či mechanik elektrotechnik, bolo pre nás zaujímavé pozrieť si pripravené ukážky a bližšie sa informovať o možnostiach technického vzdelávania. Lebo ako je dnes prizvukované a medializované: „S technikou máte budúcnosť!“, sme sa priamo stretli aj na výstavisku. Zaujali nás predovšetkým prezentácie vysokých škôl: STU Bratislava, Žilinská univerzita a dve domáce univerzity SPU a UKF Nitra, kde by sme chceli po úspešnej maturite pokračovať v štúdiu. Mali sme možnosť získať katalógy a brožúry s kontaktmi, termíny podania prihlášok a prijímacích konaní, otestovať sa elektronickým testom „Na čo sa hodíš?“, využiť poradenstvo o štúdiu a veľa iných zaujímavých informácií, ktoré by nám mali pomôcť pri štarte na vysokej škole. Je predsa lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, o čom sme sa presvedčili. Aj vďaka ústretovému a milému prístupu študentov vysokých škôl a ich zástupcov sme o krok bližšie pri rozhodovaní sa a výbere nášho ďalšieho štúdia.

    Mgr. Marián Sabala

       

  • Tlmačský tím dominoval a získal prvé miesto

    Tlmačskí študenti dosiahli ďalší úspech. Tentokrát na výbornú obstáli v náročnom vedomostnom kvíze, ktorý sa konal už po 19-ty krát. V Dome Matice slovenskej v Leviciach sa stretli trojčlenné družstvá stredných škôl okresu Levice na súťaži Poznaj svoju vlasť, ktorú organizuje miestny odbor Matice slovenskej. Zúčastnilo sa jej deväť stredných škôl, ktoré medzi sebou súťažili formou kvízu v troch kolách. Naši študenti sa zúčastnili a úspešne bodovali v silnej konkurencii svojich rovesníkov aj v tomto školskom roku.

    Ako každý ročník súťaže nebolo tomu inak ani teraz. Stredná odborná škola technická v Tlmačoch mala svoje zastúpenie. Trojčlenný tím tvorili študenti štvrtého ročníka technického odboru programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení v zložení: Adam Chrenko, Michal Mucha a Erik Tariška. Aj keď po prvom kole boli výsledky ešte veľmi tesné, ďalšie dve kolá pomaly ukázali rozdiely vo vedomostiach jednotlivých tímov.

    Zúčastnení študenti museli hlboko načrieť do svojich vedomostí o Slovensku. Vo všetkých troch kolách kvízu - slovenská literatúra, história a príroda naše družstvo získalo úctyhodných 49 bodov, ktorý im nakoniec vyniesol najvyššiu zlatú priečku, z ktorého mali študenti obrovskú radosť. Otázky boli veľmi náročné a preto nás toto umiestnenie milo prekvapilo a potešilo zároveň, keďže konkurencia bola veľmi silná. Získali sme do zbierky ďalšie cenné prvé miesto v tejto súťaži. Úspešnému tímu blahoželáme a ďakujeme za úspešnú a vzornú reprezentáciu našej školy.

    Mgr. Marián Sabala

  • Biela pastelka

    Biela pastelka

    Dňa 22. 9. 2017 sa realizovala na Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch a v uliciach Levíc a Želiezoviec verejná zbierka Biela pastelka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii.

    Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

    Jej ambasádorom v roku 2017 je Marek Hamšík, slovenský reprezentant a niekoľkonásobný držiteľ titulu futbalista roka.

    Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, organizátor verejnej zbierky Biela pastelka, je občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priatelia a príbuzní i rodičia nevidiacich a slabozrakých detí. Má 4 022 členov združených v 65 základných organizáciách. Poslaním združenia je poskytovanie sociálnych služieb, obhajoba záujmov ľudí so zrakovým postihnutím zameraná na vytváranie rovnakých príležitostí, zabezpečenie rovnakého zaobchádzania a realizáciu pozitívnych opatrení na prekonávanie a kompenzáciu dôsledkov zrakového postihnutia. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje klientom bezplatne vo všetkých krajoch Slovenska. 

    Naši dobrovoľníci oslovili verejnosť, aby prispeli na dobrú vec svojím príspevkom. Podarilo sa im vyzbierať sumu 190,65 EUR.

    Touto cestou by sme sa všetkým, ktorí boli ochotní prispieť na dobro veci, chceli úprimne poďakovať. ĎAKUJEME.

                                                                                                  žiaci SOŚt Tlmače

  • Deň plný pohybu a športu

    Deň plný pohybu a športu

    O tom, že škola nie je len o sedení v laviciach, ale aj o spoločných aktivitách, pri ktorých môžu študenti  ukázať nielen svoje športové zručnosti, bojového ducha, radosť z pohybu, súťaživosť,  trpezlivosť, ale aj vzájomne sa  spoznať, stmeliť kolektív a  zapojiť sa do športov, ktoré by možno len tak nehrali. Vyskúšať a získať k nim vzťah. Tradičný športový deň, deň plný pohybových aktivít sa niesol v duchu Európskeho týždňa  športu.

     Akcie sa zúčastnili všetci žiaci školy a o dobrú náladu sa postaralo aj nádherné slnečné počasie. Celkovú atmosféru dotváral už neodmysliteľný chutný guláš, o ktorý sa tentokrát postarali Jaroslav Škvarka  a Milan Seneši zo IV.D triedy. Zahájenie dňa spestrili  nadšenci  cvičenia  CrossFit   z Centra funkčného tréningu z Kalnej nad Hronom. Predviedli  silový a kondičný program, ale  vysvetlili  aj zásady zdravého životného štýlu a stravovania.  Bohatú ponuku športových a zábavných aktivít  tvorili netradičné  športy ako: hod klávesnicou, streľba futbalkou na cieľ, streľba zo vzduchovky, šípky, rope skipping, bench press, stolný tenis ........ To je len časť disciplín, ktoré museli zvládnuť študenti počas športového dňa. Najväčšie emócie a napätie sa odohrávalo v telocvični. Päť družstiev tam bojovalo o majstra školy vo futsale.   S veľkým nasadením sa  o titul postavili chlapci z I.D  a z I.A triedy, ale na skúsenosti a už zohratý kolektív žiakov z III.D a IV. E triedy nestačili. Z víťazstva  sa napokon tešil  kolektív žiakov IV.E triedy po úpornom boji so žiakmi z III.D triedy.  Cieľom športového podujatia bolo vytvoriť priestor pre uvedomenie si potreby pohybovej činnosti  a neformálne stretnutie učiteľov  a žiakov. Študenti sa zabávali pri športových aktivitách, víťazili aj prehrávali a tí menej športovo zdatní a odvážni žiaci prispeli k dobrej nálade aspoň povzbudzovaním.

                                                                                                              Papcunová

    foto

  • Začiatok nového školského roka 2017/2018

    Začiatok nového školského roka 2017/2018

    Riaditeľstvo SOŠ technickej oznamuje žiakom a rodičom, že Slávnostné otvorenie nového školského roka 2017/2018 sa bude konať dňa 4. septembra o 8:00 hod. v priestoroch teoretického vyučovania Kozmálovská cesta 9, Tlmače

  • Centrum odborného vzdelávania pre zváranie a nedeštruktívne technológie pri Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch naplnilo svoje poslanie

    Centrum odborného vzdelávania pre zváranie a nedeštruktívne technológie pri Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch naplnilo svoje poslanie

     Súčasťou odborného výcviku žiakov na  Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch je aj zváranie. Tí, ktorým zváranie učarovalo, majú možnosť získať zváračské oprávnenie v našej Zváračskej škole. Škola v roku 2013 získala akreditáciu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na organizáciu jedinečnej súťaže na Slovensku „Mladý zvárač“, ktorú organizuje pravidelne každý rok v mesiaci marci. Najlepší zvárači postupujú na Medzinárodnú súťaž „Zlatý pohár LINDE“ v Českej republike.

        Aj na tejto prestížnej súťaži žiaci školy nesklamali, umiestnili sa na popredných miestach. Práve tu dostali pozvanie od organizátora najväčšej zváračskej súťaže  ARC CUP 2017 INTERNATIONAL WELDING COMPETITION, a zároveň čelného predstaviteľa najväčšej pekinskej univerzity Dr. LIU na jubilejný 70. ročník. Tento sa konal v Šanghaji v dňoch 24. – 30. 6. 2017

    Sprievodnými akciami boli odborné konferencie o moderných metódach zvárania, návšteva výstavy zváračskej techniky a technológií. Súťažilo okolo 310 súťažiacich v troch kategóriách: študenti, mladí profesionáli a profesionáli. Našu školu a celé Slovensko reprezentovali traja žiaci - Patrik Kocúrik, ktorý súťažil v metóde 111, Adam Rychtárik v metóde 141 a najmladší účastník, len 17 ročný Patrik Zolčák v metóde 135. Hoci chlapci súťažili s profesionálmi, odborne sa nestratili a umiestnili sa na krásnom 7, 8 a 11 mieste vo svojej kategórii.

        Byť v Shanghaji a nevidieť krásy tohto  25 miliónového veľkomesta by bol hriech – a preto si pozreli najkrajšie časti – nový a starý Shanghaj, previezli sa miestnym metrom.

         „Videli sme iný svet, inú kultúru, inú kuchyňu, ale tešili sme sa domov na modrú oblohu a krásne Slovensko“,  povedali chlapci po príchode domov.

    A čo dodať na záver – boli sme hrdí, že i v ďalekej Číne, najľudnatejšej krajine, viala Slovenská zástava a pod ňou stáli žiaci Strednej odbornej školy technickej z Tlmáč.

                                                          Ing. Jana Mrázová riaditeľka školy

  • Otvárania mora

    Otvárania mora

         Žiačky Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch odbor pracovník marketingu sa v rámci odborného výcviku v súčinnosti s cestovnou kanceláriou Školtour, v mesiaci máj zúčastnili „Otvárania mora“ v Taliansku na  pobytovom mieste Lignano Sabbiadoro.  

         Miesto sa nachádza v provincii Udine, v oblasti Furlansko - Júlske Benátky.

    Je to obľúbené prímorské letovisko, ktoré sa nachádza neďaleko Benátok

    Terstu.

         Lignano Sabbiadoro je centrom polostrova a skladá sa z veľkého množstva hotelovbarov a prázdninových apartmánov.

         Piesočnaté pláže sú rozdelené do niekoľkých častí, ktoré majú rôzne farby.

    V meste je veľa fontán a námestí. Patrónom mesta je San Giovanni Bosco, zakladateľ rádu saleziánov. Neďaleko mesta sa nachádza zoologická záhrada Punta Verde s viac ako 1 500 druhmi zvierat.

         Mali sme možnosť precvičiť si svoje zručnosti v oblasti sprievodcovských, stravovacích a ubytovacích služieb.

    Nové tradície, zvyky, pamätihodnosti, zábavný park Guliverlandia, večerné prechádzky a prehliadku Benátok.

         Taliansko je ako stvorené na spoznávanie inonárodných tradícií, pamätihodností, zaujímavých atrakcií, životného štýlu, ktorý je nekonvenčným odpútaním sa od nášho spôsobu života a kultúry.

         Hoci životný štýl nie je úplne rozdielny, mohli sme nadobudnúť veľa užitočných skúseností z oblasti cestovného ruchu.

         Mali sme možnosť stretnúť sa s príjemnými ľuďmi a vyskúšať si pôsobenie v cudzokrajnom prostredí.

         Človek sa môže cítiť doma na viacerých miestach a my sme spoznali, že slnečné Taliansko je jedným z nich.

         Ďakujeme majiteľke CK Školtour za možnosť nadobudnutia nových praktických skúseností v rámci nášho odboru.

                

                                                    Simona Škultétyová a Kristína Tarišková, III.E

                                                            (odbor pracovník marketingu)

      

  • Úsmev ako dar

    Úsmev ako dar

    Dňa 11. 5. 2017 sa realizovala na Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch a v uliciach Levíc verejná zbierka „Deň úsmevu“, ktorú každoročne organizuje spoločnosť Úsmev ako dar, ktorá je najstaršou a najväčšou mimovládnou organizáciou pôsobiacou v oblasti náhradnej starostlivosti a pomoci krízovým rodinám.

    Zameriava sa na skvalitnenie života detí v ohrozených rodinách, detských domovoch prostredníctvom individuálnej práce, vzdelávania a sprevádzania. Cieľom verejnej zbierky bolo získať finančné prostriedky na rozvojové a vzdelávacie aktivity pre deti žijúce  v detských domovoch, na vzdelávanie, podporu a pomoc rodinám v kríze, ako aj na podporu náhradného rodičovstva.

    Široká verejnosť sa tak zapojila do pomoci deťom, ktorým chýba to najdôležitejšie – bezpečie vlastnej rodiny.  Každé dieťa potrebuje zažiť pocit, že niekam patrí, aby dorástlo v harmonicky žijúceho jedinca. Mnohým z nich to osud odoprel, ale vždy sa nájdu ľudia ochotní podať pomocnú dlaň. Každý deň nášho života môžeme byť slnečným lúčom pre aspoň jednu z ubolených detských duší.

    SOŠ technická v Tlmačoch sa už po siedmykrát zúčastnila tejto akcie.

    Naše dobrovoľníčky, dievčatá z odboru pracovník marketingu,  oslovili verejnosť a ukázali ľuďom, že osud opustených detí sa ich týka. Týka sa náš všetkých. Všetci sme raz boli deťmi a potrebovali sme pocit lásky, bezpečia a domova, kde sme sa vždy mohli vrátiť.

     Za dobrovoľný príspevok odmenili darcov nálepkou v tvare srdiečka, ktoré je symbolom spolupatričnosti. Podarilo sa im vyzbierať sumu 210,95 €.

    Touto cestou by sme sa všetkým, ktorí boli ochotní prispieť na dobro veci, chceli úprimne poďakovať. ĎAKUJEME ZA DAR SÚCITU A OCHOTY PODELIŤ SA O LÁSKU.                        

                                                                        Kolektív PM

         

  • Sheraton v Bratislave

    Sheraton v Bratislave

    Študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, odbor pracovník marketingu, sa zúčastnili jedinečnej exkurzie v hoteli Sheraton v Bratislave. Táto exkurzia je súčasťou tematického plánu.

    Cieľom exkurzie bolo oboznámiť sa s organizáciou, službami a zaujímavosťami hotela. Vďaka ideálnej polohe v srdci Bratislavy v bezprostrednej blízkosti nákupného centra  Eurovea sa nachádza Hotel Sheraton, ktorý prešiel od minulého roka veľkými zmenami a už patrí do  siete Marriott International a do spoločnosti BHP. Hotel má 209 izieb, 25 luxusných apartmánov, pravú francúzsku reštauráciu Brasserie Anjou, Amber ´s Bar, Port Wilson Lobby Lounge a Zion Spa.

    Či už prichádzate do mesta na obchodné stretnutie alebo za oddychom, hotel  ponúka široký výber výhodných balíčkov, s ktorými môžete spoznávať krásy mesta a jeho okolia. V rámci exkurzie sme mali možnosť vidieť aj rozsiahly nábrežný park vedľa rieky Dunaj aj s promenádou.

    Pracovníčky marketingu sa mohli dozvedieť kritériá v hotelovom biznise ako je talent, flexibilita, pripravenosť, schopnosť na sebe pracovať, ovládať cudzie jazyky, vzdelávať sa,  mať ambície a vášeň pre svoju prácu, prezentovať seba a značku svojím vystupovaním a vzhľadom a v neposlednom rade aj benefity, ktoré sú veľmi lukratívne. Zaznela aj ponuka uplatnenia sa v hoteli – praktické vyučovanie, prax, stáž alebo zamestnanie.

    Každý jeden z nás si uchoval príjemnú atmosféru, plno zážitkov, úžasný pocit z videného a hlavne inšpiráciu pre svoje budúce povolanie.

    Mohli sme vidieť fungovanie hotela v plnej prevádzke, a tak táto exkurzia bola veľkým prínosom pre všetkých.

                                                                                            Kolektív PM 

       

  • Žiaci SOŠ technickej z Tlmače, znovu úspešní na Zlatom poháre LINDE 2017

    Žiaci SOŠ technickej z Tlmače, znovu úspešní na Zlatom poháre LINDE 2017

    Vo Frýdku Místku  sa v dňoch 24. - 26. apríla 2017, konal  21. ročník medzinárodnej zváračskej súťaže žiakov stredných škôl o Zlatý pohár LINDE 2017.  Súťaže sa zúčastnilo celkovo 115  mladých zváračov  z  54 škôl a z toho 21 zahraničných súťažiacich. Svojich favoritov vyslala, Ukrajina, Slovensko, Česká republika a Nemecko. V hodnotiacej komisii mala zastúpenie každá krajina. Slovensko zastupovali  doc. Ing. Jozef  Jasenák, PhD. a  Ing. Dušan Malárik z Cechu zváračských odborníkov v Trnave a  Zdenko Šikeť, zváračský inštruktor SES a.s. Tlmače.

    Súťažilo sa v štyroch metódach: TIG (141) - zváranie v ochrannej atmosfére Argónu, MIG/MAG (135) - zváranie v ochrannej atmosfére CO2,,  MMA (111) – zváranie  elektrickým oblúkom obalenou elektródou,  GAS (311) – zváranie  kyslíkovo-acetylénovým plameňom.

    Strednú odbornú školu technickú Tlmače reprezentovali  Patrik Kocúrik v metóde  MMA (111),  Ivan Poč v metóde MIG/MAG (131/135) a  Martin Kiss v metóde TIG (141).  Pedagogický sprievod zabezpečovali inštruktor zvárania a majster odborného výcviku Bc. Ján Salaj.

    Úroveň súťaže sa z roka na rok zvyšuje a konkurencia rastie. Nie je jednoduché stáť na stupňoch víťazov v silnej medzinárodnej konkurencii. Všetky krajiny vyberajú starostlivo svojich zástupcov na súťaž.   

    Tlmačania  znovu ukázali že patria medzi svetovú špičku vo zváraní medzi žiakmi stredných škol.  3.  miesto  priniesol domov Martik  Kiss v metode TIG-141.  Dalšie 3. miesto  patrilo Patrikovi Kocúrikovi v metode MMA-111 a obaja priniesli domov bronzové poháre LINDE. Ivan Poč sa v metode MIG-135 umiestnil na krásnom 5.mieste. Táto kategória bola najsilnejšie zastúpená a konkurencia bola najvačšia.

    K priebehu súťaže nám viac povedal Bc. J. Salaj: “Súťažiaci v jednotlivých metódach museli zvládnuť zavarenie dvoch súťažných zvarov na plechoch v rôznych polohách. Všetky súťažné zvary museli chlapci zvládnuť do časového limitu 60 minút. Každý zvar bol hodnotený samostatne a súčet bodov určil poradie súťažiacich.  Za výsledky bola zodpovedná odborná hodnotiaca komisia zložená z komisárov z jednotlivých zúčastnených krajín.  Súčasťou súťaže bolo aj stretnutie s jednotlivými školami a firmami zaoberajúcimi sa zváraním."  Podľa jeho slov, poďakovanie patrí všetkým zúčastneným žiakom za vzornú reprezentáciu školy a celého Slovenska na náročnej medzinárodnej súťaži. Výstroj a reklamné odevy pre súťažiacich zabezpečila spoločnosť Mahe s.r.o. Svit. Poďakovanie za cenné odborné, teoretické a praktické rady počas prípravy žiakov patrí Zváračskej škole SES a.s. Tlmače, ktorá aktívne pomohla s prípravou žiakov na súťaž.

    História uplynulých  ročníkov súťaže potvrdzuje, že mladí zvárači z Tlmáč tu majú svoje pravidelné zastúpenie a  podarilo sa im získať vzácne ocenenia už viackrát. Prvý bol v roku 2007 Ivan Laurečník, nasledoval  František Holečka (2009),  Štefan Farkaš  a Matúš Dóka (2010), Peter Jakubík  (2011),  Dávid Baláž (2013 a 2014 )Frederik Machajdík 2016.Mená týchto úspešných mladých zváračov sú zapísané veľkými písmenami v kronike súťaže.  Dosiahnuté úspechy budú dozaista motiváciou pre ďalších žiakov SOŠ technickej Tlmače.

    Zváračská sútaž Zlatý pohár Linde sa konala už po 21 krát. Naša techniská škola sa zúčastnila na posledných 10 ročníkoch.Všetky ročníky boli pre nás velmi úspešné, lebo každý rok sa žiaci dostali na popredné bodované miesta a stáli na stupňoch vítazov.

    Žiaci našej školy za tých 10 rokov získali 8 zlatých, 2 strieborné a 8 bronzových pohárov. To v historii Zlatého Pohára Linde žiadna škola nedosiahla.

    Bc.Ján Salaj,  inštruktor zvárania, majster OV SOŠ technická Tlmače

    foto

  • Vynikajúci úspech žiakov našej školy ma Majstrovstvách okresu v atletike

    Nepriaznivé poveternostné podmienky, studené počasie neprialo mladým športovcom, ktorí sa dňa 20. apríla 2017 zúčastnili Majstrovstiev okresu Levice v atletike žiakov a žiačok.  Preteky prebiehali na štadióne v Leviciach a v konkurencii škôl sa našim žiakom podaril veľmi pekný úspech. Žiaci porovnávali svoje sily a výkony v disciplínach beh na 100 m, 200 m, 400 m, 800 m 1500 m, 3000 m, skok do diaľky a výšky, vrh guľou. Okrem družstva chlapcov nás za dievčence reprezentovala iba Veronika Bohušová z I.E triedy, ktorá si v behu na 1500 metrov vybojovala  druhé miesto.

    Vystúpiť na stupne víťazov sa podarilo Máriovi Líškovi z II.A triedy, ktorý v disciplínach vrch guľou a skok do diaľky získal zlaté medaile a zabezpečil si účasť na Majstrovstvách Nitrianskeho  kraja.

    Vynikajúco si počínal aj Ernest Ujhelyi zo IV.D triedy, ktorý v skoku do výšky nepokoril svoj školský rekord, ale preskokom 172 cm výšky sa tiež z prvého miesta prebojoval na MK v Nitre. Svoje víťazstvo však nemôže obhájiť, pretože práve v ten deň obhajuje odbornú časť maturitnej skúšky.

    Do bežeckých disciplín sa zapojili Lukáš Lacko, Simon Kocman, Tomáš Čík, Maroš Cibulka, Tibor Doboš, Dávid Sebastián Mudrák a Marek Trgiňa.  Podporou v skoku do výšky víťazovi bol Jožko Kasan a Dávid Babinec. Hoci vytúžený cieľ nedosiahli, snažili sa podať čo najlepší športový výkon.

    Všetkým našim reprezentantom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a víťazom prajeme veľa úspechov na MK, ktoré sa budú konať 3. mája 2017 v Nitre. 

                                                                                                                             Papcunová

  • X. ročník Mladý zvárač

    X. ročník Mladý zvárač

    Dňa 22.3.2017 sa konal jubilejný X. ročník celoslovenskej súťaže Mladý zvárač pre žiakov stredných škôl. Aj tento ročník sa konal pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Nitrianskeho samosprávneho kraja.

    Slávnostné otvorenie súťaže prebeho v priestoroch školiaceho strediska SES a.s. Tlmače a samotná súťaž v priestoroch Zváračskej školy. Na súťaži malo zastúpenie 11 stredných škôl zo Slovenska a 2 školy zo zahraničia a to z ČR VOŠ a SPŠ zo Žďáru nad Sázavou a TŠ Kolubara Dositeja Obradovaca Lazarevac zo Srbska. 

    Slávnostného otvorenia X. ročníka sa zúčastnil aj Ing. Ladislav Marenčák, podpredseda NSK a RNDr. Vladimír Gubiš, vedúci odboru vzdelávania a kultúry. 

    Hodnotiaca komisia mala naozaj neľahkú úlohu.

    Výsledky:

    Metóda 111 MMA:

    1. miesto: Dárius Kinči (SOŠt Tlmače), 2. miesto : Patrik Kocúrik (SOŠt Tlmače), 3. miesto: Marek Šaróka ( SOŠ Šahy)

    Metóda 135 MIG:

    1. miesto: Ivan Póč (SOŠt Tlmače), 2. miesto: Kevin Struhár (SOŠ Šahy), 3. miesto: Patrik Zolčák (SOŠt Tlmače)

    Metóda 141 TIG:

    1. miesto: Martin Kiss (SOŠt Tlmače), 2. miesto: Daniel Kleštinec (SOŠt Hlohovec), 3. miesto: Adam Rychtárik (SOŠt Tlmače)

    FOTO

     

     

  • Najlepší lyžiarsky výcvik ...

    Najlepší lyžiarsky výcvik ...

    Dňa 27.2.2017 sme my, druháci a tretiaci Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch vymenili školské lavice za príjemnejšie aktivity spojené so športom a relaxovaním. Zúčastnili sme sa týždňového lyžiarskeho pobytu v krásnom prostredí Drozdova, na úpätí pohoria Pohronský Inovec.

    Po príchode nás milo prekvapil pohľad na chatu so svahom v pozadí a útulný a vkusne zariadený interiér.

    Hneď po ubytovaní a úvodných pokynoch sme sa vybrali, mnohí s obavami na svah.  Naši vedúci nás rozdelili do troch skupín, ja som bol v prvej, takže hneď som zdolával so spolužiakmi kopec až zvrchu.

    Na hlavnom a vedľajšom svahu bolo dostatok snehu, v noci primrzlo a každým dňom to bolo lepšie.  Rannú lyžovačku sme si užívali najviac, zratrákovaný a primrznutý terén bol výzvou aj pre tých menej zdatných lyžiarov.  Musím však všetkých pochváliť, viacerí stáli na lyžiach po prvý krát, a aj napriek úvodným pádom to nevzdali a zo dňa na deň sa zlepšovali. V stredu už všetci jazdili na veľkom vleku, tešili sa, vzájomne sa povzbudzovali a pomáhali si.

    Poobede sme sa vybrali na túru do dedinky Veľká Lehota, kde sme si nakúpili maškrty za odmenu po výkonoch na svahu.

    Štvrtok bol veľký deň, všetci sme zažili preteky so všetkým čo k tomu patrí – bránky, štart, cieľ a  časomer.  Prvé miesta na stupienkoch delili len desatiny, ale v konečnom dôsledku sme boli všetci víťazmi a ocenenými. 

    Pani kuchárky nám varili chutné teplé jedlá, priestory sú tu vybavené biliardom, pingpongovým stolom, stolným futbalom, posilňovňou, takže o zábavu bolo po večeroch postarané.

    Veľká vďaka patrí najmä organizátorom a vedúcim, ktorí nám toto všetko umožnili .

    Veď nie len vedomosťami je človek živý, dôležité sú aj okamihy, zážitky a zábavné spomienky.

    Miroslav Matoš, II.D trieda

  • Študentský ples

    Študentský ples

     V piatok 17. 2. 2017 sa konal 8. ročník plesu Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch. Študentský ples je charakteristický dobrou náladou, zábavou, ktorá sa skončila v skorých ranných hodinách, príjemnou spoločnosťou a občerstvením.

    Všetci chceli tancovať, zabávať sa a stráviť príjemné chvíle v kruhu veselej spoločnosti.

         Tradične sa ples začal úvodným valčíkom v podaní 13 párov. Inšpirovali sa hudbou z Harryho Pottera. Slávnostnú atmosféru plesu umocnilo jeho zahájenie gongom, o ktoré sa postarala pani riaditeľka. Nasledoval slávnostný program.

    Spoločenský tanec predviedol žiak  Vladimír Košúth s tanečnou partnerkou. Po nich nasledovalo folklórne ladené číslo bývalého žiaka Andreja Uhnáka a nášho kolegu Jána Kuníka.

    Zaznela aj populárna pieseň Unikát od Márie Čírovej v podaní pracovníčok marketingu. Hudobný doprovod im zabezpečil Patrik Levák a Marek Bliznák. Alex Botka a Patrik Dohány predviedli majstrovské umenie v podobe tanca DnB step. Atmosféru spríjemnil aj Róbert Plešinský  hrou na flaute. S tanečným číslom Nohy – Black &White, vystúpili aj naši maturanti.

         Po kultúrnej časti programu nasledovalo občerstvenie a bohatá tombola.

    Ďakujeme všetkým sponzorom, vďaka ktorým sa mohlo uskutočniť príjemné podujatie, akým bol tento ples. Vďaka patrí aj pedagógom, ktorí pripravovali žiakov a našim žiakom za ochotu zúčastniť sa jedného z množstva podujatí na našej škole.

    Zábava zbližuje ľudí a otvára priestor komunikovať.

                                                                                                              Pracovníčky marketingu

  • Výročná členská schôdza ZO OZ PŠaV

    Dňa 15.02.2017  sa na SOŠT v Tlmačoch uskutočnila výročná členská schôdza ZO OZ PŠaV. Po prejednaní  a schválení všetkých bodov schôdze  nasledovala príjemná rozlúčka, nakoľko členka výboru pani Helenka Kosorínová odchádza do predčasného dôchodku, tak nám pripravila malé občerstvenie s posedením.

    Pri príležitosti ukončenia  práce v odboroch  sa členovia a riaditeľka školy Ing. Jana Mrázová poďakovali za dlhoročnú aktívnu prácu v odboroch pani Helenke Kosorínovej.

    Milá Helenka  dovoľ mi, aby som Ti pri odchode do dôchodku úprimne poďakovala v mene ZO OZ PŠaV pri SOŠT Tlmače a celej našej školy  za dlhoročnú a obetavú prácu. Počas dvadsaťšesťročného pôsobenia na našej škole si preukázala obetavý prístup pri plnení zverených úloh, kvalitný a zodpovedný prístup pri výkone práce.  Oceňujeme Tvoj aktívny záujem a obetavosť, ktorú si venovala v jej prospech. Tvojím odchodom do dôchodku prichádzame o jednu zo svojich spoľahlivých, poctivých a zodpovedných zamestnankýň.

    Na záver ešte raz srdečná vďaka za všetky roky strávené v našom kolektíve. Prajeme Ti, aby  si v dobrom zdraví a v plnom nasadení dlho spokojne užívala zaslúžený dôchodok a tešila sa z mnohých slnečných dní v kruhu svojej rodiny.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35