Hlavné menu

  • Mladý zvárač 2018

    „Jedinečný“ - ak by ste v Slovníku slovenského jazyka hľadali toto slovo, našli by ste tam popis významu slova ako zriedka, ojedinele sa vyskytujúci, vzácny, neobyčajný, výnimočný, nevídaný, čo nemá páru. Všetky tieto slová naozaj bližšie popisujú súťaž Mladý zvárač, ktorá sa už jedenásty rok  konala na pôde Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch.  Súťaž je akreditovaná a koná sa pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Cechu zváračských odborníkov v Trnave a s podporou zriaďovateľa Nitrianskym samosprávnym krajom.

    Na jedenástom ročníku súťaže, ktorý sa konal 21. marca 2018 sa zúčastnilo 39 súťažiacich z 11-tich stredných škôl z celého Slovenska. Okrem súťažiacich sme na pôde školy, ktorá zároveň pôsobí aj ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre zváranie a nedeštruktívne technológie privítali množstvo vzácnych hostí.

    Nitriansky samosprávny kraj reprezentoval vedúci Odboru vzdelávania a kultúry RNDr. Vladimír Gubiš a vedúci Oddelenia ekonomických činností Ing. József Kürti.  Za Cech zváračských odborníkov v Trnave sa súťažiacim prihovoril doc. Ing. Jozef Jasenáka.  V radoch hostí boli  aj zástupcovia zamestnávateľov z blízkeho okolia a mali možnosť  vidieť v „akcii“ zručných zváračov, ktorí by v budúcnosti mohli rozšíriť rady ich zamestnancov.

    O významnosti a jedinečnosti súťaže svedčí aj zloženie hodnotiacej komisie, v ktorej mali zastúpenie odborníci v oblasti zvárania  z celého Slovenska.

    Súťažiaci si mali možnosť preveriť svoje zručnosti v troch kategóriách - Metóda 141 TIG zváranie v ochrannej atmosfére argónu, Metóda 111 MMA zváranie obalenou elektródou elektrickým oblúkom a Metóda 135 MAG zváranie v ochrannej atmosfére CO2. Najsilnejšou kategóriu s vysokým počtom účastníkov (18 súťažiacich) bola kategória, v ktorej sa zváralo metódou 135 MAG. V tejto kategórii si s chlapcami zmerali sily dve zástupkyne nežnejšieho pohlavia zo SOŠ Košice Šaca a SŠ Martin.

    Na základe hodnotenia, ktoré prebiehalo za zatvorenými dverami, kedy nezávislí odborníci skontrolovali kvalitu a vzhľad zvarov, boli vyhlásené nasledovné výsledky:

    Metóda 135 MAG:

    1. miesto:           Dominik Ženčák, Spojená škola Martin

    2. miesto:           Patrik Zolčák, Stredná odborná škola technická Tlmače

    3. miesto:           Tomáč Čanecký, Stredná odborná škola technická Čadca

    Metóda 111 MMA:

    1. miesto:           Patrik Kocúrik, Stredná odborná škola technická Tlmače

    2. miesto:           Viktor Galči, Stredná odborná škola Šahy

    3. miesto:           Andrej Trnak, Spojená škola Martin

    Metóda 141 TIG:

    1. miesto:           Adrián Bátovský, Stredná odborná škola technická Tlmače

    2. miesto:           Matej Teknös, Stredná odborná škola Šahy

    3. miesto:           Rajmund Škrha, Stredná odborná škola technická Tlmače

    Najlepší súťažiaci si každoročne odnášajú hodnotné ceny, ktorými do súťaže prispievajú sponzori a partneri súťaže. Ale nie sú to len ceny, ktoré prilákajú každoročne také množstvo súťažiacich. Výborná atmosféra, výmena skúseností, nové informácie v oblasti zvárania, to všetko sú benefity, ktoré súťaž zúčastneným dáva.  Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do zváračskej súťaže „Zlatý pohár Linde“ , ktorú organizuje Střední odborná škola Frýdek-Místek v Českej republike.

    Dúfame, že aj ďalší ročník bude rovnako úspešný a prívlastok „jedinečná“ si naša súťaž aj naďalej zachová .

    Ing. Jana Hollá

    FOTO

  • Krajské kolo Zenit v strojárstve 2018

    Dňa 19.11. 2018 na pôde Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch prebehlo krajské kolo už jubilejného XX. ročníka súťaže. Jej hlavnou úlohou je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ v oblasti strojárstva. Súťaže sa zúčastnilo celkovo 24 žiakov z 11-tich stredných škôl NSK.

    V tomto jubilejnom ročníku sa výrazne darilo našim žiakov vo všetkých kategóriách, v ktorých sme mali zastúpenie.

    V kategórii S - strojové obrábanie si striebornú medailu vysústružil Lukáš Lacko zo IV.D triedy. Od prvého miesta ho delili len 2 body. Najzručnejším zo všetkých súťažiacich v kategórii R - ručné spracovanie bol žiak III.A triedy Dávid Erdélyi, ktorý okrem zručnosti predviedol aj svoje výborné teoretické vedomosti v online teste, ktorý žiaci riešili v teoretickej časti súťaže. Ako sa stalo už pomaly tradíciou, v kategórii C - programovanie CNC, sa žiaci našej školy umiestnili v prvej trojke. Prvé miesto patrilo Erikovi Kalmárovi a tretiu - bronzovú priečku obsadil Pasquale Scerbo, obaja z triedy III.E. Všetci úspešní súťažiaci si prevzali ceny z rúk p. riaditeľky Ing. Jany Mrázovej a diplomy im odovzdala Ing. Renata Kleinová predsedníčka krajskej komisie Zenitu v strojárstve za NSK. 

    Všetkým srdečne gratulujeme a zároveň držíme palce chlapcom, ktorí sa umiestnili na prvom mieste. Čaká ich celoslovenské kolo súťaže, ktoré sa bude konať 12. - 14. februára 2019 v Banskej Bystrici.

    Ing. Jana Hollá

    Fotky

    Výsledková listina

  • Ocenení tlmačskí študenti

    V čase, keď sa blíži koniec školského roka a tešíme sa na letné prázdniny, sa na Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch, uskutočnilo školské kolo súťaže Túry do literatúry. Do triednych kôl sa zapojilo päť tried, od prvákov až po študentov tretieho ročníka. Ich úlohou bolo pomocou „túr do literatúry a jazyka“ vytvoriť jazykovo-literárnu nástenku podľa vopred stanovených kritérií. Po prezentovaní a vyhodnotení triednych kôl študenti hlasovali za postupujúcich spolužiakov do školského kola. V celoškolskom kole sa zúčastnilo dvanásť súťažiacich, kde konkurencia bola veľmi silná. Chlapci to však zvládli na výbornú, ich prezentovanie prác bolo na veľmi dobrej úrovni a vyhodnotenie komisie bolo náročné. Na treťom mieste sa zaslúžene umiestnil mechanik elektrotechnik Michal Jašek. Striebornú priečku obsadil študent, odboru programátor obrábacích strojov a zariadení, Patrik Lenthar z 3.D triedy. Na prvom mieste a zlatom stupni sa umiestnil tretiak, študent odboru mechanik elektrotechnik Tomáš Gutay. Všetci ocenení študenti si odniesli zaujímavé vecné ceny. Chceme sa poďakovať všetkým zúčastneným žiakom, ktorí sa zapojili do celoškolskej súťaže Túry do literatúry. Určite stále vieme oceniť hodnoty, ktoré prinášajú knihy, zvlášť v dnešnej uponáhľanej dobe.

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Odborná exkurzia v ZF Slovakia a.s. Levice

    Dňa 9. 11. 2018 sa žiaci I.E triedy /odbory POSZ a MSZ/ pod vedením hlavného majstra Mgr. Alexandra Gábora zúčastnili exkurzie v závode ZF Slovakia a.s. v Leviciach.   

     

    Účastníkov exkurzie sprevádzala majsterka odborného výcviku Mgr. Martina Šustáková. Prvé kroky viedli priamo do strediska duálneho vzdelávania, kde ich bližšie informovala o priebehu odborného výcviku spolužiakov, ktorí študujú v systém duálneho vzdelávania. Následne navštívili výrobnú halu v prevádzke Levitex. Históriu výrobnej haly im priblížil Ing. Michal  Budač, vedúci výrobnej  haly v Levitexte. Ing. Marian Rumpel zasa sprevádzal našich žiakov po výrobných halách a poskytol odborný výklad o výrobnej  činnosti jednotlivých prevádzok.

    Chceli by sme sa touto cestou poďakovať vedúcemu duálneho vzdelávania  Ing. Marekovi Benedikovi za možnosť zúčastniť sa tejto zaujímavej exkurzie.                                                                   Mgr. Alexander Gábor

  • Nádejný technik 2018

    Ak chceme vychovať mladých a šikovných technikov musíme začať už na základných školách. Veď už na základnej škole dokážu dobrí učitelia nadchnúť žiakov pre techniku v rámci technického vyučovania a úlohou nás – stredných odborných škôl – je túto snahu podporiť.

    Jednou z mnohých akcií, ktoré naša škola organizuje pre žiakov základných škôl je aj súťaž Nádejný technik. Aj tento rok si na pôde Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch porovnalo svoje technické vedomosti a zručnosti 14 nádejných technikov z piatich základných škôl. Boli sme veľmi radi, keď sa v radoch súťažiacich objavili známe tváre z predchádzajúceho ročníka, ale možno ešte viac nás potešil záujem ďalších – nádejných technikov.

    Priebeh súťaže bol rovnaký ako po minulé roky a súťažiaci si prešli teoretickou a praktickou časťou. Obe boli samozrejme obťažnosťou prispôsobené veku a vedomostnej úrovni súťažiacich. V rámci prestávky mohli zasa  nahliadnuť do priestorov teoretického a praktického vyučovania. Po namáhavom dni sa s úsmevom a dobrou náladou tešili na vyhodnotenie.

    Na prvých troch miestach bolo poradie nasledovné:

    1. miesto:  ZŠ Tlmače – Roman Furár, Adrián Drevený

    2. miesto:  ZŠ, Ul. sv. Michala 42, Levice – Matej Kramár, Matúš Goral

    3. miesto: ZŠ Andreja Kmeťa Levice – Igor Smolka, Ján Mederly

    Víťazi si odniesli diplomy a hodnotené ceny, ale ani ostatní neodišli naprázdno. Chceme poďakovať aj učiteľom, ktorí žiakov na súťaž pripravovali. Veríme, že v budúcom ročníku privítame na pôde našej školy ďalších nádejných technikov, lebo zručným a šikovným technikom patrí budúcnosť.

    Ing. Jana Hollá

  • Valentínsky volejbalový turnaj

    „Najväčším šťastím v živote človeka je vedomie, že nás niekto miluje preto, akí sme, alebo skôr aj napriek tomu , akí sme." V duchu tohto motta sa 14. 02. 2018, na Valentína, uskutočnil  športový sviatok v podobe  školského volejbalového turnaja žiakov. Do súťaže sa zapojili žiaci tretieho a druhého ročníka. Maturanti síce protestovali, ale plnenie školských povinnosti , alebo povinná prax je pred maturitnými písomkami nekompromisná. Chlapci prvých ročníkov nenašli odvahu postaviť sa proti starším spolužiakom. Hralo sa systémom každý s každým. V dobrej atmosfére žiaci podávali výborné športové výsledky. Prvenstvo si opäť obhájilo družstvo chlapcov z III.D triedy, ktorí podali veľmi dobrý výkon. Od začiatku si uvedomovali, že je potrebné hrať naplno. Pochváliť ich musíme nielen za bojovnosť, ale aj za najslušnejšie správanie.  Na druhom mieste sa umiestnili žiaci z III. A triedy, ktorí milo prekvapili a víťaza patrične potrápili. Tretie miesto obsadila trieda III.E . Hoci mali zhodne body s triedou III. A , vo vzájomnom súboji vyšli víťazne práve áčkari. Prekvapením bolo  štvrté miesto chalanov z II. E triedy, ktorí sa v prvých zápasoch častými vlastnými chybami pripravili o lepšie umiestnenie a proti skúsenejším súperom to  vôbec  nemali ľahké, ale ku koncu turnaja sa herne zohrali a predviedli tímovú spoluprácu. So  zápalom bojovali o každú loptu, zostavovali útok a snažili sa vykryť celé hracie pole. Veríme, že v nasledujúcich turnajoch zúročia získané skúsenosti a budú vyrovnaným súperom. Chlapcom nechýbala chuť a bojovnosť.  Zvíťazili všetci, ktorí prišli a  spríjemnili  tak sviatok zaľúbených.

                                                                                               Papcunová

     

     

     

  • Výborné výsledky SOŠ technickej Tlmače  z MO Levice v orientačnom behu

    Orientačný beh patrí vo svete medzi rozvinuté športové disciplíny s masovou základňou a množstvom športových podujatí pre všetky vekové a výkonnostné kategórie. Je to športové odvetvie vytrvalostného charakteru, pri ktorej športovec musí prejsť alebo prebehnúť podľa mapy a buzoly trať vyznačenú na mape za čo najkratší čas Orientačný beh si vyžaduje fyzickú kondíciu a mentálnu pripravenosť, harmonicky rozvíja osobnosť športovcov v duchu kalokagatie a súčasne u športovcov pomáha vytvárať vzťah k prírode. Dňa 18. 04. 2018  obklopení krásnou prírodou na úpätí Štiavnických vrchov – v Bátovciach sa konali  školské majstrovstvá okresu Levice v orientačnom behu žiakov a žiačok základných a stredných škôl.

       Výborné výsledky z predchádzajúcich rokov a opäť postup do krajského kola potvrdili  naši žiaci v kategórii SŠ – chlapci.  Vyhral Pasquale Scerbo pred Tomášom Barátom a Jozefom Grajciarom.
    Na Slovensku sa  orientačnému behu venuje iba malá skupina športovcov a preto nás veľmi teší, že chlapci  našej školy nás veľmi pekne reprezentujú a obsadili medailové umiestnenia.

     K úspechu srdečne blahoželáme.                   

                                                                                                  Papcunová

  • Dobrovoľní darcovia krvi v SOŠ Tlmače opäť podali pomocnú ruku

     Aj napriek chrípkovému obdobiu dňa 30. januára 2018 Národná transfúzna stanica Nitra  v spolupráci s SOŠ technickou Tlmače  vykonala výjazdový odber krvi. Do spolupráce podpory darcovstva krvi  - tekutinu, za ktorú sa dodnes nepodarilo objaviť plnohodnotnú náhradu, v snahe pomôcť iným sa žiaci , pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci školy zapájajú už niekoľko rokov. Cieľom  spolupráce je prilákať a motivovať najmä mladých ľudí - prvodarcov, aby sa stali novými členmi rodiny bezpríspevkových darcov krvi a pomôcť tak zabezpečiť dostatok krvi pre tých, ktorí ju najviac potrebujú.  Darovanie krvi  v SOŠ sa stretáva s pozitívnym ohlasom a pravidelne pritiahne množstvo prvodarcov. Záujem pomôcť ľuďom, ktorí nenahraditeľnú tekutinu – krv potrebujú, bol pomerne veľký. Posledná kvapka   prilákala 27 darcov. Po zdravotnej prehliadke úspešne darovalo krv 25 a čo nás najviac teší, že medzi nimi bolo opäť 13 prvodarcov.  Už tradične si príležitosť pomôcť nenechali  ujsť pravidelní darcovia. Medzi nimi aj Božka Hudecová, či Pavol Ďurovský. Medzi  prvodarcov sa zaradili najmä  žiaci tretieho ročníka:  Tomáš Čík, Michal Jašek, Tomáš Barát, Dávid Sebastián Mudrák, Patrik Levák, Kamil Boženík, Adrián Valentík, Boris Dorák, Filip Takáč, Ján Varga, Patrik Kovács, Miroslav Matoš, Nikolas Pokorný. Strach, silné citové zážitky a dojmy , ale výsledok stál zato. Vďaka nim sa zásoby krvi, ktorá poslúži pri náročných operáciách, rozrástli o pár litrov.

    Darovanie krvi patrí k významným humánnym činom, ktorý zachraňuje ľudské životy. Touto cestou SOŠ Tlmače a NTS Nitra vyslovujú uznanie, úctu a poďakovanie všetkým darcom za ich prístup k neznámym ľuďom v núdzi.

                                                                                              Oľga Papcunová

     

  • Lyžiarsky výcvik

     

     

           http://www.zstoporec.sk/images/stories/NADPISY/lye-nadpis.jpg

     

    Na úpätí pohoria Pohronský Inovec sa nachádza čarovné lyžiarske stredisko Drozdovo, ktoré sa v dňoch   8. -  12.1. a 15. – 19.1 2018 stalo pre 60  žiakov Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, za pomoci štátnej dotácie MŠVVaŠ, miestom pre základný i zdokonaľovací  lyžiarsky kurz. Kombinované modro-červené zjazdovky, tri lyžiarske vleky s dĺžkou 700, 700 a 100 m ponúkajú  bohaté športové vyžitie.  Hoci sa u mnohých objavili pochybnosti, ako to bude vyzerať na svahu, nakoľko o snehovej nádielke nebolo  ani chýru, realita v stredisku  príjemne prekvapila. Snehové podmienky boli veľmi dobré a počasie, hoci sa rozhodlo ukázať nám všetky svoje vrtochy, prialo príjemnej lyžovačke. Zažili sme mráz,  sneženie, hustú hmlu, ale aj pekné slnečné počasie. Lyžiarsky  kurz prebiehal podľa výcvikového plánu a splnil svoj cieľ. Vo výcviku sme sa sústredili na zdokonalenie lyžiarskeho štýlu už i nadobudnutých lyžiarskych zručností a techniky zdatnejších lyžiarov pod odborným dohľadom p. Plachého. Základné prvky lyžovania – chôdza, obraty, výstupy, pády, zjazdový postoj, zjazd po spádnici, obojstranný prívrat po spádnici, zastavenie, oblúky v obojstrannom prívrate –  spojiť pojmy s lyžiarskymi schopnosťami  a zručnosťami,  bola namáhavá práca pre p. Papcunovú a p. Bernáta. Žiaci, ktorí  sa v pondelok prvýkrát postavili na lyže, zaznamenali najväčší pokrok. Na konci týždňa všetci  dokázali bezpečne zlyžovať celý svah.  Strach a obavy pri výcviku už v prvých dňoch vystriedala radosť z prvého  úspešného pohybu na lyžiach. Po nesčítaných pádoch a usilovnom absolvovaní výučby sú z nich pokročilí lyžiari. Môžeme spokojne konštatovať, že všetci žiaci zvládli základy lyžiarskeho výcviku. Svoje nadobudnuté, alebo už zdokonalené lyžiarske schopnosti mohli žiaci predviesť na p. učiteľom Plachým pripravenej trati s časomierou, v záverečných pretekoch. Následne boli najlepší žiaci po ukončení uvedenej súťaže ohodnotení peknými diplomami a cenami, pričom sa uskutočnilo aj celkové vyhodnotenie lyžiarskeho kurzu s odovzdávaním sladkých odmien všetkým žiakom i večerným lyžovaním pre vybraných žiakov. Naši víťazi:

     Prvý turnus:    1. miesto:  Filip Rafaj, I.D

                            2. miesto:  JakubTinák, I.D

                            3. miesto:  Tomáš Cmarko, I.D

                          

                           1 miesto: Pasquale Scerbo, II.E

                           2. miesto: Marek Trgiňa, II.E

                           3. miesto: Jakub Kuruc,  II.E

    Druhý turnus: 1 miesto: Richard Ďurček,   II.A

                           2. miesto: Viktor Jasenský, IV.E

                           3. miesto: Frederik Titurus, IV.E

    Víťazmi sa ale stali všetci žiaci, ktorí v zdraví a bez úrazu absolvovali výcvik. Večerný program vypĺňali video ukážky, ktoré dopĺňali teoretickú prípravu. Svoju šikovnosť a kreatívnosť predviedli žiaci počas večerných zábavných programov. Jednotlivé turnusy ubehli príliš rýchlo,  nikomu sa domov vrátiť nechcelo. Na svoje si teda prišiel naozaj každý. Strávili sme  úžasné týždne plné športu, zábavy aj oddychu. Rozlúčili sme sa obohatení o množstvo zážitkov, nielen z lyžovania, ale aj z pestrých aktivít, ktoré sme spoločne organizovali, skúseností a nových kamarátstiev. Kurz sme zvládli bez komplikácií a hlavne bez zranení. Za jeden týždeň sa všetko stihnúť nedá. Tešíme sa, že si žiaci rozšírili spektrum pohybových a športových činností a  prajeme všetkým účastníkom kurzu: „ Veľa úspechov, krásnych  zážitkov a endorfínu šťastia  pri zdokonaľovaní lyžovania.“

     

     

                                                                                                          

     

     
     


     

     

  • Školský internát priamo v škole

    Štvorročné  snaženie sa naplnilo. Časť budovy teoretického vyučovania Strednej odbornej školy technickej sa prebudováva na Školský internát. V súčasnosti prechádza do poslednej fázy – kolaudácie Školského internátu.

    Jedná sa o nadštandardné ubytovanie v dvoj a trojposteľových bunkách, ktoré sú vybavené kúpeľňou a toaletou. Súčasťou školského internátu bude aj spoločenská miestnosť a kuchynka.

    Obrovskou výhodou ubytovaných študentov je aj to, že „ v papučkách“ prejdú do školskej jedálne a školy. K dispozícii budú mať ubytovaní žiaci aj posilňovňu a telocvičňu.

     

    Ako vidno z fotogalérie, vynovené priestory ponúkajú krásne prostredie pre žiakov. Čo dodať na záver. Ďakujeme Nitrianskemu samosprávnemu kraju za finančné prostriedky na  vytvorenie takýchto  krásnych priestorov pre budúcich technikov. A v mene zamestnancov školy a internátu – tešíme sa na prvých ubytovaných študentov.

  • Tlmačskí študenti finišovali v závode Volkswagen

    Bratislavský závod Volkswagen láka stále čoraz viac návštevníkov. Dňa 18. decembra 2017 sa aj študenti II. D a IV. D triedy zúčastnili hodnotnej odbornej exkurzie v najväčšom automobilovom koncerne na svete - závode na výrobu áut Volkswagen Bratislava. VW pôsobí na Slovensku od roku 1991. Bratislavský závod Volkswagen je jediným automobilovým závodom na svete, vyrábajúcim vozidlá piatich značiek pod jednou strechou - Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen Up, Škoda Citigo, SEAT Mii a karosérie pre Porsche Cayenne. Viac ako 99 % jeho produkcie smeruje na vývoz do 148 krajín sveta. Bolo teda čo obdivovať, prezerať a na vlastné oči presvedčiť sa ako prebieha výrobný proces tejto značky áut.

    Takúto príležitosť mal aj druhák Jakub Sádovský, ktorý nám prezradil jeho dojem z exkurzie: „Bola to pre mňa výborná exkurzia, kedy som sa na vlastné oči presvedčil, že tento závod vyrába autá najvyššej kvality za prísnych nielen bezpečnostných, ale predovšetkým technických a technologických podmienok. Tá lanovka na prepravu hotových automobilov bola fantastickým momentom a prekvapením nielen pre mňa, ale aj pre mojich spolužiakov. Majú to fakt vymakané a profesionálne na vysokej úrovni.“

    V rámci zaujímavej exkurzie si študenti technického zamerania prezreli jednotlivé pracoviská a obrovské výrobné haly, kde konštruujú vozidlá pre trh do celého sveta pomocou najmodernejšej techniky automobilového priemyslu. Žiaci mali možnosť spojiť  teóriu s praxou.  Exkurzia bola zameraná na výrobný proces áut, ktorý sa skladá zo 6-tich fáz: lisovňa, karosáreň, lakovňa, montáž, výroba agregátov a Finish center.

    „Zaujala nás predovšetkým lisovňa, kde sme doslova s otvorenými ústami z blízkosti pár metrov mohli v ten deň vidieť výrobu jednotlivých častí karosérie najnovšieho pripravované modelu auta na automobilový trh Porsche Cayenne. Treba povedať, že nám to dalo oveľa lepšiu predstavu o výrobnom procese automobilov. Chcel by som aj ja budúci rok po skončení štúdia pracovať v tejto automobilke, doplnil jeden zo študentov štvrtého ročníka Vladimír Gímeš.

    Videli stovky pracujúcich robotníkov, ako vyrábajú autá. Veľa sa naučili a dozvedeli o výrobnom procese vo fabrike  Volkswagen Bratislava, a to vďaka podrobnému a komplexnému výkladu sprievodcov.

     

    Mgr. Marián Sabala

  • „Mikulášske posedenie"

    A zase jedna z vydarených akcii OZ PŠaV pri SOŠt Tlmače. Dňa 05. 12. 2017 sa uskutočnila akcia „Mikulášske posedenie“ spojené s bowlingom v Sports-Garden Levice. Po výdatnom obede v reštaurácii Baran Levice sme sa presunuli do Sports-Garden Levice na bowling.. Nálada bola vynikajúca a domov sme si odniesli  príjemné zážitky a darčekovú poukážku  v hodnote 20.-€ na nákup v Kauflande.

  • Vianočná Viedeň

    Dňa 12.12.2017 naša škola realizovala výlet do čarokrásnej Viedne, ktorá je podľa mnohých domovom všetkých vianočných trhov. Je tu niekoľko vianočných dediniek, no najväčšie a najkrajšie vianočné trhy sú na námestí pred radnicou - perníky, praclíky, pečené klobásy či obľúbené karamelové mandle, vianočný punč, ktorý sa podáva vo vkusných šálkach.  Vianočná výzdoba Viedne je pravdepodobne najkrajšia zo všetkých miest, mali sme možnosť nasať pravú vianočnú atmosféru v centre Viedne. Obišli sme známe kultúrno-historické pamiatky, ako aj 150 stánkov s tradičnými vianočnými darčekmi, kulinárskymi špecialitami a punčom v nádhernom prostredí okolia Rathausplatz. Okrem toho, že sme pokúpili krásne darčeky, ochutnali z mnohých pochúťok a nasávali nádheru historických budov, zastavili sme sa aj na našom obľúbenom mieste  v McDonald's, ako aj v čokoládovni Hauswirth Kittsee na ochutnávku sladkých dobrôt. Z tohto čarokrásneho miesta sme sa vrátili plní dojmov a zážitkov, pozitívne  a vianočne naladení a už teraz sa tešíme na ďalší školský výlet.                                                                           žiaci SOŠt v Tlmačoch

  • XIX. ročník krajského kola ZENITu v strojárstve

     „Zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť„ jednoducho povedané ZENIT, je súťaž určená žiakom stredných škôl. Jej cieľom je rozvíjať tvorivé kompetencie žiakov, odborné-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti. Dňa 29.11. 2017 na pôde Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch prebehlo krajské kolo už 19. ročníka tejto súťaže, ktorej  úlohou je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ v oblasti strojárstva.  Súťaže sa zúčastnilo celkovo 26 žiakov z 12-tich stredných škôl NSK.

    Súťažiaci si preverili svoje vedomosti v teoretickej časti a zručnosti v praktickej časti v štyroch kategóriách. Kategória A bola určená pre žiakov stredných priemyselných škôl. Praktická časť obsahovo zahŕňala pevnostné výpočty, technologické postupy a spracovanie technickej dokumentácie pomocou CAD systémov. Kategória B1 je zameraná na overenie praktických zručností žiakov stredných odborných škôl pri strojovej výrobe súčiastok podľa výkresovej dokumentácie, vrátane vypracovania technologických postupov. Kategória B2 je zasa zameraná na overenie praktických zručností pri ručnej výrobe súčiastok podľa výkresovej dokumentácie, vrátane vypracovania technologických postupov. Kategória C je relatívne nová kategória a do súťaže ZENIT v strojárstve bola zaradená len druhý rok. V tejto kategórii preukázali súťažiaci svoje praktické zručnosti vo výrobe súčiastky pomocou technológií CNC.

    Po celodennej námahe, predsedníčka krajskej komisie Ing. Renáta Kleinová vyhlásila výsledky v jednotlivých kategóriách:

    Kategória A:

    1. miesto:  Peter OZSVALD, Stredná priemyselná škola Komárno
    2. miesto:  Adam SZENDI, Stredná priemyselná škola Komárno
    3. miesto:  Peter DRAPÁK, Stredná priemyselná škola Levice

    Kategória B1:

    1. miesto:  Andrej SOJKA, Stredná odborná škola technická Šurany
    2. miesto:  Adam ŠABO, Stredná odborná škola technická Zlaté Moravce
    3. miesto:  Filip ČENTÉŠ, Súkromná stredná odborná škola polytechnická Nitra

    Kategória B2:

    1. miesto:  Jaroslav HORŇÁČIK, Súkromná stredná odborná škola polytechnická Nitra
    2. miesto:  Ľubomír HORKA, Súkromná stredná odborná škola polytechnická Nitra
    3. miesto:  Jakub KURUC, Stredná odborná škola technická Tlmače

    Kategória C:

    1. miesto:  Tomáš SZÁRAZ, Stredná odborná škola technická Tlmače
    2. miesto:   Erik TARIŠKA, Stredná odborná škola technická Tlmače
    3. miesto:   Adrián PAPP, Stredná priemyselná škola Komárno

    Všetkým víťazom gratulujeme a držíme palce na celoslovenskom kole, ktoré sa bude konať v dňoch 20.- 22. marca 2018 na Strednej odbornej škole polytechnickej v Dolnom Kubíne.

    Ing. Jana Hollá

    foto

  • Prosím zapojte sa

  • "Stredná škola nie je cieľ, ale cesta"

    "Stredná škola nie je cieľ, ale cesta" pod týmto mottom sa niesla celá akcia, ktorú organizovali Európska komisia, Mesto Levice, Úrad práce sociálnych vecí a rodiny Levice, Mestský parlament mládeže, Obecná rada školy pri Meste Levice pod záštitou Branislava Ondruša, štátneho tajomníka MPSVR SR a Dušana Chreneka, vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR.

    Cieľovou skupinou tejto akcie neboli len žiaci končiacich ročníkov ZŠ, ale aj najmenší "materáci" a "základniari". Bola to jedinečná príležitosť predstaviť, aj tým najmenším, niektoré profesie, s ktorými sa v bežnom živote nemajú možnosť stretnúť. Priližne 30 stredných škôl odprezentovalo svoje študijné a učebné odbory. Veľmi nás potešila aj účasť rodičov.

    Pripravili sme si rôzne aktivity, prostredníctvom ktorých sme chceli aj tým najmenším čo najviac priblížiť profesie na ktoré sa žiaci štúdiom na technickej škole v Tlmačoch pripravujú. Robot, ktorý poskladá Rubikovu kocku, súťaž šikovné prsty, zvárací simulátor, jednoduchý test priestorového videnia. To všetko si mohli návštevníci vyskúšať a tí najšikovnejší si odniesli aj vecné ceny od spoločnosti ZF Slovakia a.s., . Zvarovací simulátor si vyskúšal aj Ing. Šefan Mišák, primátor mesta Levice. 

    Veľmi pekne chcem poďakovať všetkým chlapcom, ktorí na prezentácii zostali až do konca a vydržali ten osem hodinový maratón v ktorom hájili farby našej školy.

    Ing. Jana Hollá

  • Strojári z Tlmáč zažili strhujúci príbeh na javisku

    Študenti SOŠt z Tlmáč sa pravidelne zúčastňujú rôznych kultúrnych či divadelných predstaveniach. Ani tentokrát tomu nebolo inak. Vybrali sme sa do Nitry, aby sme si vychutnali kultúrny zážitok v podobe pútavého a strhujúceho príbehu na javisku. Nečakaným zážitkom pre nás bolo divadelné predstavenie Štefánik - slnko v zatmení, ktorým nás herci Divadla Andreja Bagara v Nitre doslova šokovali. Totálne naplnené hľadisko nitrianskeho divadla si vychutnalo divadelné predstavenie v skvelom podaní, ktoré trvalo vyše troch hodín.

    Pútavý dej, strhujúci príbeh človeka a štátnika, zaujímavé herecké výkony, výnimočná herecká kresba nás presvedčili o tom, že náš výber predstavenia bol správny. Skvelá inscenácia, plná dramatických momentov, herci v priam horúčkovitom tempe dynamicky stelesňovali neraz konfliktný stav pomocou výbornej komunikácie, spevu a pohybu.

    Milan Rastislav Štefánik, slovenský a svetový hrdina, tak možno pomenovať tohto človeka. Divadelná hra zachytáva jeho prerod z mladíka, ktorý sa vzoprel otcovi, na zrelého muža zomierajúceho vo chvíli, ako sa dotkol zeme republiky, ktorú sám založil. My ako diváci sme prežívali najzásadnejšie okamihy jeho životnej cesty. Tie najšťastnejšie chvíle, keď mal príležitosť pozorovať a zaznamenávať pohyb nebeských telies alebo keď stretáva svoju najväčšiu lásku. Ale aj chvíle pochybností a trápenia, keď mu v napredovaní bránili sily mocnejšie než on sám, keď proti nemu stoja armády, tisíce kilometrov zamrznutej zeme alebo ho zrádza vlastné telo.

    Príbeh nás previedol od Košarísk po Tahiti, od parížskeho salónu až po nevľúdnu Sibír. Štefánikov príbeh je predovšetkým príbehom o človeku plnom obdivuhodnej vnútornej sily, cítiť jeho odhodlanie, ctiť jeho smelosť, obdivovať jeho jasnozrivosť a nechať sa unášať jeho imagináciou. A hlavne veriť, že jeho odkaz je v nás hlboko vpečatený.

    Po divadelnom predstavení sme si prezreli námestie Nitry a zastavili sa v nákupnom centre, kde sme mali príležitosť kúpiť si suvenír či nejakú maličkosť na pamiatku. Mestečko Nitra sme opustili v popoludní a s veselou náladou sa vrátili domov kultúrne obohatení a plní pozitívnych dojmov.

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Navždy sa zachová v pamäti stužková...

    Piatok, 27.októbra 2017, pre niekoho deň ako každý iný, no pre nás žiakov 4.E triedy zo Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch to bol nezabudnuteľný deň s veľkým D.

     Ranné vstávanie sa nezaobišlo bez  motýlikov v bruchu a nedočkavosti, kedy už bude ten dlho očakávaný večer. Treba ešte absolvovať návštevu kaderníčky, kozmetičky, nagélovať neposlušné vlasy, uviazať kravatu, obliecť sa do krásnych šiat, nového obleku a konečne vyraziť  tou správnou nohou na cestu, pre nás žiakov cestu „do neznáma“.

     Po príchode do spoločenskej sály v SOŠ služieb Levice sme zostali stáť vo dverách s otvorenými ústami a bez slov. Krásne vyzdobená sála, vyparádení spolužiaci, z vážnych triednych učiteľov sa stali učitelia na nespoznanie.

    „Aká si krásna, pekné šaty, tá košeľa sa ti hodí“ chvála sa ozývala z každej strany. Pomaly začali prichádzať hostia a náš veľký večer sa mohol začať. Cesta k zeleným stužkám bola tak blízko, no naše tváre boli vážne, triasli sa nám nohy a potili dlane.

      Po slávnostnom nástupe prišli na rad príhovory, pri ktorých sme si všetci zaspomínali na časy, ktoré sú už len v krásnych spomienkach.  Zrazu nastala tá dlho očakávaná chvíľa – odovzdávanie stužiek. To bolo radosti a ten pocit... Bolo jednoducho super, mať na hrudi túto vecičku - nádej na veky vekov…  Po Gaudeamuse, odovzdaní darov triednej učiteľke,  kvetov rodičom a pedagógom a prípitku sme sa usadili každý na svoje miesto a čakali na slávnostnú večeru.

     Po jej konzumácii sa nám dosť ťažko tancovalo s plným žalúdkom,  ale dopadlo to nad očakávanie dobre, myslím, že aj vďaka výbornému DJ-ovi a skvelým ľuďom. Rozprúdili sme poriadnu zábavu, ale po tanečkoch sme sa začali pomaličky, nenápadne vykrádať  z parketu a pripravovať sa na kultúrny program. To bolo stresu ako to dopadne, viete si predstaviť že tie nácviky nás fakt veľmi nebavili. Aj tak ale všetko dopadlo tak, ako malo. O pol noci sme si prevzali častušky, chutné tortičky, napili sa z džbánu a zaspievali si  neodmysliteľný hit  „Nie sme zlí“.

     Spokojnosť bola videná a počutá všade - u rodičov, žiakov, pedagógov, ako  aj hostí. Večer dopadol tak, ako mal a nohy nás boleli ešte aj v stredu.

     Všetci sme sa nakoniec zhodli, že ešte jednu takúto akciu by sme brali. Stužková, to vám je vec! Vrelo odporúčam.

     4.E trieda

  • Exkurzia vo firme RIBE Slovakia

    Nie je ničím výnimočným, že žiaci Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch sa okrem teoretického a praktického vyučovania zúčastňujú aj výchovno – vzdelávacích exkurzií súvisiacich s ich študijným odborom. Tentokrát  programátori obrábacích a zváracích strojov a zariadení z triedy I. D mali možnosť nahliadnuť do výroby firmy RIBE Slovakia v Nitre, ktorá je dodávateľom špeciálneho spojovacieho materiálu pre európsky automobilový, letecký a spotrebný priemysel so zameraním na malú a stredne sériovú výrobu s takmer 2000 typmi výrobkov. Jej hlavným výrobným programom sú pevnostné diely - najmä skrutky vyrábané tvárnením z drôtu za studena. Naši žiaci tak mali možnosť vidieť presný postup výroby skrutiek používaných v automobiloch renomovaných značiek, ako sú napr. BMW, Mercedes, či Jaguár, a tak sa presvedčiť o možnostiach svojho uplatnenia po skončení strednej školy, nakoľko celá výroba v navštívenej spoločnosti je realizovaná pomocou kovoobrábacích programovacích strojov. Naše poďakovanie patrí p. vedúcemu výroby, ktorý nám poskytol podrobné informácie o výrobných postupoch a ochotne zodpovedal na naše zvedavé otázky.

     

                                                                                                                                             PaedDr. Rastislav Brezina

  • Pravda o drogách …

    Dňa 20.11. 2017 realizovala naša SOŠ technická v Tlmačoch zaujímavú a poučnú prednášku na tému drogy s pánom Ing. Rastislavom Bobčekom PhD.,z občianskeho združenia Slovensko bez drog. Ich hlavným cieľom je podať študentom pravdivé informácie a fakty o užívaní rôznych nelegálnych drog, o ich škodlivých účinkoch a hrozbách, ktoré sú veľkým problémom dnešnej spoločnosti. 

    Toto občianske združenie podporujú rôzne známe osobnosti, ako vodný slalomár Matej Beňuš, spevák Rytmus, šampión v chôdzi Matej Tóth,  biatlonový reprezentant Pavol Hurajt, hokejista Marek Uram atď.

    Pán Bobček diskutoval so žiakmi priamo, bez okolkov a vyhovárania sa, získal si v nich dôveru a otvorenosť pri zodpovedaní otázok. Myslím si, že práca s mládežou v tomto smere má veľký význam, žiaci tak pochopia, že žiť bez drog je správne, môžu šíriť osvetu a byť príkladom pre ostatných.

    Prednáška pozostávala z viacerých  tém o drogách, deti sa dozvedeli, ako drogy fungujú, prečo vzniká závislosť, čo sú najčastejšie príčiny toho, že niekto začne brať drogy, ako je to s drogami,  vitamínmi a minerálmi v tele, ako drogy vplývajú na myseľ, alebo ako dlho zostávajú drogy v tele.

    Prednášajúci prostredníctvom skutočných príbehov zo života vysvetlil žiakom, čo všetko môžu drogy spôsobiť im samotným, priateľom, rodine a ako každý závislý jedinec ostáva časom sám, sám so svojimi problémami. Dúfame, že si žiaci utvorili vlastný názor a  rozhodnutie, že drogy brať nikdy nebudú. 

                                                                                                                                                                                                                         Ing.B.Tomljenovičová

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35