Hlavné menu

  • Lyžiarsky kurz žiakov SOŠ technickej Tlmače

    Lyžiarsky  kurz  žiakov SOŠ technickej Tlmače

    V rámci vzdelávacej oblasti telesná a športová výchova, v tematickom celku zdravie a pohyb, majú svoje postavenie aktivity v prírode a sezónne pohybové činnosti ako lyžovanie, turistika, korčuľovanie, plávanie a pod. Vďaka príspevku z MŠV a V SR ,aj v tomto školskom sa žiaci našej školy mohli zúčastniť lyžiarskeho výcvikového kurzu.
    Za miesto pobytu sme zvolili opäť rekreačné stredisko Drozdovo - Nová Baňa , kde dokonale upravená zjazdovka sľubovala kvalitný výcvik. Vítala nás veľká nádielka snehu, silný mráz a iskričkami trblietajúce sa svahy zaplavené slnkom. Jednoducho skvelé podmienky na lyžovanie. Prostredie strediska aj zjazdovka sú vhodné nielen pre začiatočníka, ale i pokročilého lyžiara . Kurzu sa zúčastnili žiaci II.E a II. A triedy . Po vybalení veľkých kufrov sa hneď začalo s osvojovaním lyžiarskych zručností. Deň sa začínal rozcvičkou a prebiehal podľa výcvikového plánu. Všetci sa veľmi zodpovedne borili vo zvládaní a zdokonaľovali sa v lyžovaní a nadobúdali nielen špecifické lyžiarske zručnosti, ale aj nové kamarátske vzťahy. Večerný program sa niesol formou spoločenských hier zameraných na rozvoj komunikačných a sociálnych zručností žiakov, ale aj prezentovaním výukových filmov, z ktorých sa žiaci dozvedeli veľa zaujímavých a dôležitých informácií o pobyte na horách, o výbere lyžiarskeho vystroja a histórii lyžovania.

    Osviežením večera bola Sacherova torta s prskavkovou fontánou pre Lukáša Bajana. Na kurze oslávil 17. narodeniny a od spolužiakov dostal hobľa a snehovú nádielku za krk.

    Svoje lyžiarske majstrovstvo preukázali účastníci v záverečných pretekoch v slalome. Popredné miesta obsadili „ Alexander Botka z II.A, Patrik Zolčák a Adrián Bátovský z II.E triedy. Z dievčat si prvé miesto odniesla Lenka Kosecová, druhé Dominika Drapčaťová, tretie Petra Hercová. Najväčší pokrok zaznamenali tí žiaci, ktorí  sa v pondelok prvýkrát postavili na lyže, ale na konci už všetci  dokázali bezpečne zlyžovať celý svah. Pochváliť musíme Štefana Banovského, Patrika Leváka a Adriána Valentíka, ktorí odskúšali svoje schopnosti nielen v preteku, ale na konci kurzu sa nedalo rozpoznať, či sú začiatočníci alebo pokročilí.

    A keďže výnimka potvrdzuje pravidlo, našiel sa v kolektíve žiak, ktorý neprekonal strach a lyžovanie nezvládol,  ale samostatne sa chce vrátiť a vylepšovať svoju techniku.

    Jednoducho bolo skvele a žiaci sa so strediskom lúčili veľmi ťažko. Ešte, že nám všetkým zostalo veľa krásnych fotografií. A pre nás dospelých je to ocenenie a povzbudenie, že naša práca i lyžiarsky kurz má opodstatnenie.

    Papcunová

     

  • Študenti SOŠ technickej v Tlmačoch opäť rozšírili základňu darcov krvi

    Študenti SOŠ technickej v Tlmačoch opäť rozšírili základňu darcov krvi

    Napriek chrípkovému obdobiu Stredná odborná škola technická v Tlmačoch v spolupráci s Mobilnou jednotkou Národnej transfúznej stanice Nitra, začala rok 2017, tradíciou darovania krvi - vzácnej, jedinečnej tekutiny, ktorá sa nedá žiadnym spôsobom vyrobiť, ani nahradiť. Ochota, odhodlanie i obavy, to všetko sprevádzalo v stredu, 18. 01. 2017, skupinu odvážnych žiakov, ktorí sa rozhodli podporiť dobrú vec a prejaviť svoju solidaritu voči druhým. Dobrým príkladom a motiváciou sú im aj pedagógovia, ktorí ich nielen podnecujú, ale aj morálne podporujú priamo pri odbere. Úspechom tohto dňa nebolo iba odobratie krvi, z hľadiska univerzálnosti veľké množstvo krvnej skupiny 0-, A-, ale skutočnosť, že medzi zúčastnenými boli opäť  prvodarcovia, ktorí tak rozšírili základňu darcov. Darovať krv prišlo viac ako 30 ľudí, no niektorých prihlásených potenciálnych darcov krvi zradilo zdravie a na odberné kreslá sa nedostali. Hormóny šťastia, endorfíny, ktoré sa vyplavujú pri odbere, len zvyšovali dobrý pocit za  dobrý skutok.

    Teší nás, že mladí ľudia chcú nezištne pomáhať niekomu neznámemu, zachrániť možno život a zdravie človeka, ktorého nikdy nespoznajú a ani o ňom nebudú  počuť. Touto cestou je treba poďakovať všetkým, ktorí sa zúčastnili.

    ĎAKUJEME a pozývame vás opäť na odber krvi dňa 04. mája 2017.

                                                                                           Papcunová

          

  • Vianočná akadémia na SOŠt - Tlmače

    Vianočná akadémia na SOŠt - Tlmače

    „Pôsobivá výzdoba, piesne, vôňa ihličia, vanilky i škorice, ale i vyzdobený stromček, toto všetko patrí k čaru najkrajších sviatkov roka, k Vianociam.

    V posledný školský decembrový deň sa na našej škole konala krásna, sviatočná  Vianočná akadémia.  V zaplnenej miestnosti  našej posluchárne sa  vystriedali  viacerí účinkujúci,  ktorí svojimi vianočnými piesňami a básňami, hrou na hudobné nástroje a scénkami navodili  vianočnú atmosféru. 

    Študentská osobnosť školy, tak sme nazvali slávnostné odmeňovanie tých najšikovnejších študentov.  Žiaci boli oceňovaní v nasledujúcich kategóriách: reprezentant školy v športe Adrián Zliechovec, III.D,  reprezentant odboru MSZ – Adam Rychtárik, III.E;  reprezentant školy  odboru MEL – Dávid Búri, VI.D; reprezentant školy odboru POSZ – Kristián Bútora, III.D; najlepšia pracovníčka marketingu – Lenka Kosecová, II.E;  najkrajší chalan školy – Lukáš Bajan, II.E a najkrajšia baba školy - Nikoleta Jašeková IV.E, najlepší prvák – Dávid Erdélyi, I.A; najlepší ruštinár – Erik Sojka, IV.D; najlepší slovenčinár – Marek Blizňák, IV.D; najlepší angličtinár – Nikoleta Šálková, IV.E. Za najpracovitejšieho žiaka odborného výcviku bol zvolený Patrik Kocúrik, III.E a najpracovitejšou žiačkou je Tatiana Valentínyová, IV.E.  Žiaci si chodili prevziať ocenenia  od pani riaditeľky po prečítaní  moderátormi Tatianou Valentínyovou a Erikom Sojkom, ktorým  pomáhala prezentácia s fotografiami študentov, ktorú vypracovala Tatiana Valentínyová, IV.E.

    Vianočnými slovami sa s nami rozlúčili naši zohratí moderátori, zaznela  záverečná pieseň našich dievčat  a všetci sme plní dojmov odchádzali na prázdniny.

    ŽŠR

    foto, video

  • Navždy sa zachová .....

    Navždy sa zachová .....

     

    ... v pamäti stužková. Tieto slávnosti patria medzi najsilnejšie zážitky zo stredoškolského prostredia. Pre budúcich maturantov je práve stužková príležitosťou ukázať sa vo svetle, v akom ich učitelia, rodičia a blízki ľudia možno ani nepoznajú. Atmosférou jej príprav žijú študenti končiacich ročníkov už od septembra. Stužková je ocenením, uctením si dospelosti, vyvrcholením nášho niekoľkoročného snaženia a k tomu patrí samozrejme oslava. Nebola by to ale stužková, skutočná slávnosť, ak by na nej neboli dievčatá a chalani krásne a skvelo vyzerajúci. Tento dôležitý okamžik sa vrýva do pamäte všetkým hlavne preto, že tá tréma pred dôležitou skúškou a následne uvoľnenie znamená obrovský skok do dospelosti. Dúfam, že aj stužková 2.12.2016 v hoteli Atóm Levice, triedy IV.E odboru MSZ a PM zostane dlho v spomienkach mojich študentov.

    PaedDr. Dana Vargová, triedna učiteľka

     

     

  • Exkurzia do Osvienčimu

    Exkurzia do Osvienčimu

    Dňa 8. 11. 2016 sa žiaci zo Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch vybrali spoznávať históriu do Osvienčimu. Túto exkurziu nemožno nazvať zážitkom s pozitívnym vyznením, nakoľko ide o pietne miesto. Miesto, ktoré ukrýva veľa mučivých spomienok, bolesti a sĺz. Je dôležitou súčasťou dejín ľudstva a oplatí sa odkryť jeho trinástu komnatu. Naši žiaci si z návštevy tohto miesta odniesli veľa nových poznatkov, prehĺbili si doterajšie vedomosti a veríme, že nikdy nezabudnú na neopakovateľnú atmosféru. Osvienčim dýcha duchom minulých čias. Môžeme len dúfať, že ľudia si uvedomia, koľko životov vyhaslo úplne zbytočne a človek človeku viac nebude vlkom.

    Maroš Budovec, Ladislav Rehen, II.F

    foto

  • Každé jedno miesto na zemi, ktoré navštívime má svoje čaro.....

    Každé jedno miesto na zemi, ktoré navštívime má svoje čaro.....

    Dňa 8. decembra 2016 si žiaci Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch užili čarovnú atmosféru 16. ročníka tradičných Vianočných trhov v Budapešti, ktoré patria medzi päť najkrajších v Európe.

    Na budapeštianskom námestí sa šírili lákavé vône rôznych dobrôt ako napr. trdelníka, pečených gaštanov, pečienky, maďarských opekaných špecialít, maďarského gulášu, či halászlé, vareného vína a punču.

    Mali sme možnosť vybrať si z ponuky 130 výrobcov ľudovoumeleckých predmetov v obnovených drevených domčekoch, ktoré lákali vianočným tovarom, remeselníckymi výrobkami a gastronomickými pochúťkami.

    Jedinečnú atmosféru, prekrásnu výzdobu, nezabudnuteľné okamihy sme prežili aj v podobe  výstupu na vežu v Bazilike svätého Štefana, kde vidieť celú Budapešť ako na dlani.  

    Za zmienku stojí aj návšteva jedinečného a výnimočného Ária Hotela*****, ktorého majiteľom je slovenský rodák Henry Kallan, kde nás privítali s otvorenou náručou a ukázali nám štýlové zariadenia hotela, kde každá miestnosť je pomenovaná podľa svetoznámych skladateľov a hudobníkov.

    Aj napriek tomu, že nešlo o slnečný deň a zima nás sprevádzala na každom  kroku, žiaci domov odchádzali s úsmevom na perách a s pocitom krásne prežitého dňa.

     

                                                               Kolektív pracovníčok marketingu

  • Technika má budúcnosť - Deň otvorených dverí

    Technika má budúcnosť - Deň otvorených dverí
    23. 11. 2016

    Príjemná atmosféra, množstvo zvedavých očí, moderná technika. Týmito slovami by sa dal charakterizovať deň otvorených dverí na Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch. Neprešiel ani rok a brány našej školy privítali ďalších deviatakov, pred ktorými stojí vážne rozhodnutie, kam na strednú školu. video

    Rušný deň na škole sa začal príchodom autobusov, ktoré priviezli žiakov základných škôl rovno pred brány školy. Tieto autobusy boli zabezpečené spoločnosťou ZF Slovakia a.s. v Leviciach, ktorá je spoločne so školou zapojená do rozvojového projektu zameraného na propagáciu odborného vzdelávania a hlavne nedostatkových odborov. Prvá zastávka návštevníkov bola pri zástupcoch spoločnosti ZF Slovakia a.s., ktorí im predstavili výhody štúdia v duálnom vzdelávaní. „Kolotoč“, ktorý sa potom rozbehol bol plný informácií a zábavy. Priamo na stanovištiach sa deviatakom venovali žiaci jednotlivých odborov. Títo im ukázali zaujímavé učebné pomôcky, ktoré používajú pri vyučovaní, porozprávali im o výhodách štúdia na škole a v danom odbore.  Mohli si vyskúšať prácu konštruktéra pri navrhovaní súčiastky, preveriť zručnosť na zváracom simulátore, spustiť panel s funkčným pneumatickým zariadením alebo ovládať robota. Toto všetko absolvovali v priestoroch školy. Po chutnom obede ich autobusy odviezli do dielní v areáli SES a.s., kde „kolotoč „ pokračoval. Tentokrát si mohli pozrieť ukážky praktických činností, ktoré naši žiaci vykonávajú počas odborného výcviku. Zváranie, robotizované zváracie pracovisko, práca na sústruhoch, ručné spracovanie kovov. Na záver dňa sa autobusmi previezli do Levíc, kde im zástupcovia ZF Slovakia a.s. predstavili Stredisko duálneho vzdelávania, ktorého moderné vybavenie využívajú naši žiaci počas praktického vyučovania.

    John Galsworthy povedal:  "Ak nepremýšľaš o budúcnosti, nemôžeš mať žiadnu." Sme veľmi radi, že návštevnosť bola taká vysoká a v radoch návštevníkov sme mohli privítať aj rodičov. Oni sú tí, ktorí do veľkej mieri vedia ovplyvniť rozhodovanie svojich detí o ich budúcom povolaní.  Dúfame, že sme ich presvedčili - ŠTÚDIUM TECHNIKY MÁ BUDÚCNOSŤ.

    foto

                                                                                                                                                     Ing. Jana Hollá

  • ZENIT opäť na pôde SOŠ technickej v Tlmačoch

    ZENIT opäť na pôde SOŠ technickej v Tlmačoch

    Po niekoľkoročnej prestávke sa naša škola opäť stala realizátorom krajského kola súťaže ZENIT. Rozdiel bol len v tom, že mladých elektrotechnikov tentokrát vystriedali mladí strojári. Súťaž sa konala pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a v spolupráci s Okresným úradom, odbor školstva.

    30. novembra 2016 si v priestoroch školy SOŠ technickej v Tlmačoch porovnalo svoje technické vedomosti a hlavne zručnosti 22 študentov techniky z 10-tich stredných škôl nitrianskeho kraja. 18. ročník súťaže Zenitu v strojárstve bol výnimočný aj tým, že pôvodné 3 kategórie : A –žiaci stredných priemyselných škôl, B1 – strojné obrábanie kovov  a B2 – ručné spracovanie kovov,  boli doplnené o novú kategóriu C – určenú pre žiakov v oblasti programovania CNC strojov.

    Cieľom súťaže je podporiť talentovanú mládež, ktorá rozvíja svoje vedomosti a zručnosti v oblasti strojárstva. Test a praktická časť boli zamerané na overovanie vedomostí a zručností z oblastí základov strojníctva, strojárskej technológie, technickej dokumentácie a strojového obrábania. Rozsah a obsah jednotlivých časti vychádzal z výkonových štandardov pre teoretické  a praktické vzdelávanie pre danú skupiny odborov 23 a 24.

    Po niekoľkohodinovom maratóne krajská komisia vyhodnotila snaženie sa jednotlivých súťažiacich, vyhlásením výsledkov a odovzdaním diplomov a cien.

    Kategória A

     

     

    1. miesto

    Peter Ozsvald

    SPŠ Levice

    2. miesto

    Dávid Macsánszky

    SPŠ Komárno

     

    3. miesto

    Tomáš Kašík

    SPŠ Komárno

     

    Kategória B1

         

    1. miesto

    Matúš Vereš

    SOŠ polytechnická Nitra

    2. miesto

    Tomáš Száraz

    SOŠ technická Tlmače

    3. miesto

    Šimon Gajdoš

    SOŠ technická Vráble

    Kategória B2

         

    1. miesto

    Martin Halo

    SOŠ polytechnická Nitra

    2. miesto

    Henrich Szűcs

    SOŠ technická Komárno

    3. miesto

    Adam Richtárik

    SOŠ technická Tlmače

    kategória C

         

    1. miesto

    Kristián Bútora

    SOŠ technická Tlmače

    2. miesto

    Kristián Lacek

    SOŠ technická Tlmače

    3. miesto

    Csaba Vörös

    SPŠ Komárno

     

     

    Víťazmi boli všetci zúčastnení v duchu súťaže a ako na začiatku celej súťaže zdôraznila PaedDr. Rozália Bezáková z odboru školstva OÚ v Nitre, lebo prejavili svoju Zručnosť, Elán, Nápaditosť, Inovatívnosť a  Talent.

    foto

                                                                                                                                                             Ing. Jana Hollá

      

  • Strojári z Tlmáč zažili koncert na javisku

    Strojári z Tlmáč zažili koncert na javisku

    Študenti SOŠt z Tlmáč sa pravidelne zúčastňujú na rôznych kultúrnych či divadelných predstaveniach. Ani tentokrát tomu nebolo inak. Vybrali sme sa do Nitry, aby sme si vychutnali kultúrny zážitok v podobe pútavého „koncertu na javisku.“ Nečakaným zážitkom pre nás bolo divadelné predstavenie Gazdiná roba, ktorým nás herci Divadla Andreja Bagara v Nitre doslova šokovali. Zaplnené hľadisko nitrianskeho divadla si vychutnalo divadelné predstavenie v koncertnom podaní, ktoré trvalo vyše dvoch hodín.

    Pútavý dej, zaujímavé herecké výkony, výnimočná herecká kresba, či folklórna maniéra nás presvedčili o tom, že náš výber predstavenia bol správny. Skvelá inscenácia, plná dramatických momentov, herci v priam horúčkovitom tempe dynamicky stelesňovali neraz konfliktný stav pomocou výbornej komunikácie, spevu a tanečných prvkov.

    Drsný dedinský príbeh, zasadený do moravsko-slovenského pomedzia z konca 19. storočia, o ženskom údele, odvahe, dobovom emancipačnom zápase dedinskej krajčírky Evy bravúrne zahrala známa slovenská herečka Kristína Turjanová s ďalšími slovenskými hercami. Strhujúci i dojímavý príbeh lásky, vášne a sklamania ukázal aj nám, ako mať v sebe zmysel a pochopenie pre silné city a vášne i v súčasnej dobe.

    Po divadelnom predstavení sme si prezreli námestie Nitry a zastavili sa v nákupnom centre, kde sme mali príležitosť kúpiť si suvenír či nejakú maličkosť na pamiatku. Mestečko Nitra sme opustili v popoludní a s veselou náladou sa vrátili domov kultúrne obohatení a plní pozitívnych dojmov.

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Olympiáda v anglickom jazyku

    Olympiáda v anglickom jazyku

    Dňa 21. novembra 2016 sa v našej škole uskutočnila olympiáda v anglickom jazyku. Najlepší študenti si mohli otestovať svoje vedomosti z anglického jazyka. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: 1. kategória – I. a II. ročník a  2. kategória – III. a IV. ročník. Olympiáda pozostávala z písomnej a ústnej časti. Olympiády sa zúčastnilo 26 študentov I. – IV. ročníka. Výsledky sú nasledovné:

    1. kategória                    1. miesto – Dávid Szabó – II. D                                                                                                                     2. miesto – Jaroslav Petrík – II. D

                                                3. miesto – Jakub Prachár – I. E

     

    1. kategória                    1. miesto – Tibor Hoppan – III. D                                                                                                                      2. miesto -Tomáš Straka – IV. D                                                                                                                             3. miesto -Dávid Búri – IV. D

    Do okresného kola olympiády, ktoré sa bude konať 18. januára 2017 na Strednej odbornej škole pedagogickej v Leviciach  postupuje Tibor Hoppan. Všetkým účastníkom olympiády ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a postupujúcemu budeme držať palce.

     

    Ing. Jana Palajová, PhDr. Peter Izsóff

    foto

  • Workshop pre žiakov SOŠ v Energolande 


    Workshop pre žiakov SOŠ v Energolande 


    Dňa 9.11.2016 sa žiaci 1.D triedy SOŠ technickej v Tlmačoch, ako aj žiaci z okolitých škôl zúčastnili exkurzie v modernom priestore Energolandu v JE Mochovce.

    Išlo o pútavý workshop Nitrianskeho samosprávneho kraja zameraný na zvýšenie informovanosti žiakov stredných škôl o energetickej únii a energetickej bezpečnosti. 

    Vypočuli sme si 3 prednášky významných odborníkov z energetiky, ktoré nám pomohli pochopiť pre nás neznáme princípy elektrární, rôznych druhov výroby elektrickej energie, možné riziká a nebezpečenstvá a dozvedeli sme sa, čo je to energetická únia a aké sú jej úlohy.

    Niektorí smelší žiaci mali možnosť prispieť v diskusii svojimi otázkami k prehĺbeniu našich vedomostí. 

    Po chutnom občerstvení sme si prezreli zaujímavú expozíciu zameranú na energiu a všetko, čo s ňou súvisí. Informačné centrum zahŕňa 33 moderných interaktívnych sekcií, my sme si vyskúšali rôzne interaktívne hry, jazdu na bezemisnej motorke, cestu strojom času, prešli sme pretlakovou komorou a videli zmenšený model jadrového reaktora.  

    Na záver príjemne strávených 2 hodín v Energolande sme boli 3D filmom vtiahnutí do zmien, ktorými prešiel vesmír od Veľkého tresku až po súčasnosť, so zameraním na energiu a jej využívanie.

    Zábavnou formou sme tak získali množstvo užitočných informácií, vedomostí a zážitkov a už teraz sa tešíme na podobné akcie.

                                                                                                 S.Némová 1.D,  Ing. B.Tomljenovičová

       

     

  • 2. 10. 2017

    Aktualizovali sme modul Koordinátori

  • Mochovce – Energoland

    Mochovce – Energoland

    Dňa 16.júna 2017 sa žiaci tried I.D a II.E zúčastnili exkurzie do atómovej elektrárne Mochovce – Energoland.  Pri vstupe do Energolandu nás privítal sprievodca a exkurzia sa mohla začať. Prvou časťou bol teplotný skener, na ktorom si mohli žiaci pozrieť aké spektrum elektrickej energie vyžaruje ľudské teplo. Nasledovala časť, v ktorej žiaci vytvárali energiu pohybom a tá sa zároveň zobrazovala  na veľkoplošnej obrazovke. Zaujímavosťou bol príbeh Odysea o vzniku planéty Zem a vízii do budúcnosti. Efektivitu dejovej línie doplňovalo 3D zobrazovanie. Žiaci si mohli otestovať svoje vedomosti na elektronickom teste, ktorý ponúkal motocyklový model. Predstavou reality bol prechod cez tlakové komory, ktoré simulovali vstup do reaktorovej časti. Záverečnou časťou bol výjazd okolo atómovej elektrárne Mochovce, kde si žiaci mohli pozrieť jednotlivé budovy a bloky elektrárne.

    Exkurzia bola na vysokej úrovni z hľadiska informácií a precíznych zobrazovacích prostriedkov a vizualizácii. Žiakov jednotlivé prezentácie a informácie zaujali. Výborný spôsob získavania nových poznatkov sa v budúcnosti škola bude snažiť sprostredkovať aj žiakom z iných tried.

    Ing. Pavol Zajac  16.06.2017

        

  • Deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci

    Deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci

    Žiaci Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch sa zúčastnili v Bratislave dňa 15. júna „Dňa otvorených dverí v Prezidentskom paláci“, pri príležitosti 3. výročia inaugurácie prezidenta Andreja Kisku.

    Žiaci sa tejto exkurzie zúčastnili v rámci predmetu občianska náuka. Poslaním výchovných predmetov je rozvoj osobnosti človeka vo viacerých oblastiach. Jednou z nich je aj spoznávanie politického a spoločenského života v SR.

     Žiaci prvého ročníka mali možnosť  vidieť prehliadku Prezidentského paláca a sériu krátkych prezentácií o práci v Prezidentskom paláci. Okrem toho videli aj  vystúpenia čestnej stráže a vojenskej hudby.

    Veríme, že táto exkurzia bola pre všetkých zúčastnených obohatením, veľa nového sme sa naučili a videli sme prácu jedného z najvyšších ústavných činiteľov v praxi.

                                                                      Žiaci I.E triedy

     

     

  • Tradičný netradičný kurz ochrana života a zdravia

    Tradičný netradičný kurz ochrana života a zdravia

         V čase, keď sa žiaci štvrtých ročníkov potili za zeleným stolom, naši tretiaci sa stretli v Drozdove na Novej Bani. Nešlo o náhodné stretnutie. V dňoch 22. - 24. 05 2017, sa študenti zúčastnili pobytového kurzu, aby si v praxi overili získané poznatky a vedomosti z učiva o ochrane života a zdravia, prírody a ekológii životného prostredia. Súčasne rozvíjali telesnú zdatnosť a psychickú odolnosť. Tiché a čarovné okolie Drozdova im poskytlo všetko, čo k tomu potrebovali. 
           Pobyt sme začali nenáročným výstupom na vrch Inovec. Nádherná príroda, šum vetra v listoch stromov, spev vtáčikov a omamná vôňa konvaliniek, nám spríjemňovali cestu na vrchol vo výške 901 metrov. Pre niektorých to bol vyčerpávajúci výstup, no za ten výhľad to stálo. Súčasťou programu prvého dňa bola aj opekačka. Študenti si nielen pochutnali na špekačkách a slanine, ale podujali sa navariť guláš. Okrem výborného kuchárskeho umenia si precvičili v praxi, dodržiavanie potrebných bezpečnostných predpisov pri práci s ohňom v prírode. Večer sa niesol nielen  príjemným posedením pri ohni,  ale aj chutným gulášom. Laura Kálnayová pridala pár krásnych a uchu lahodiacich trampských piesní.

    Druhý deň nás čakal obrovský adrenalín pri lezení  na Starohutskom vodopáde. Pod dohľadom a inštruktážou, hasiča, záchranára a odborníka v lezení, Braňa, v jednej osobe. Chlapci a dievčatá III.D a III.E získali základné poznatky z horolezectva a pohybu na skalách. Vnikli do tajov horolezeckej výstroje, výzbroje, základov istenia a zaisťovania pri lezení a zlaňovaní. Zatiaľ čo spolužiaci preverovali svoje fyzické a lezecké schopnosti a prekonávali strach zo spúšťania sa lanovou dráhou, zostava ako stvorená na pokorenie prekážok  /Škvarka, Tariška, Mucha, Rychtárik/ si vyskúšali kúpanie a sprchovanie sa asi v 16 stupňovej vode. Podvečerný program bol zameraný na nácvik streľby zo vzduchovky. Študenti sa naučili ako majú manipulovať so zbraňou a osvojili si techniky streľby. V závere chlapcov potešila najmä streľba na terč. V súťaži jednotlivcov sa najlepšie umiestnil Maroš Belecký. Lukáš Varga zaujal jedinečným  tureckým posedom pri streľbe a dobrou muškou.

    Športové aktivity, ktoré sú s kurzom spojené, nie každého zo začiatku nadchýnali.  Po hode polenom na diaľku, či hodom lopty, futbalom, volejbalom, najväčšiu pozornosť a záujem si získal tenisový turnaj, ktorý sa hral pri umelom osvetlení do neskorých nočných hodín. Na nudu počas kurzu, nebol čas.

             Cieľ kurzu ochrany života a zdravia sa nám podarilo naplniť. Domov sme odchádzali s  množstvom dôležitých praktických, teoretických skúsenosti a vedomosti . Zážitky a zábava v nás zostanú ako krásna spomienka na študentský život.

                                                                                                                                             Papcunová

     

  • Prezentácia ročníkových prác odboru pracovník marketingu

    Prezentácia ročníkových prác odboru pracovník marketingu

    Prezentácia ročníkových prác odboru pracovník marketingu je už dlhoročnou tradíciou na Strednej odbornej škole technickej v Tlmačoch.

    Prezentácie sa pravidelne zúčastňujú všetky ročníky odboru pracovník marketingu. Ich úlohou bolo vypracovať ročníkovú prácu z cestovného ruchu zo Slovenskej republiky alebo zahraničia podľa vopred stanovených pokynov. Následne mali žiačky prostredníctvom PowerPointovej prezentácie odprezentovať a obhajovať svoju práce.

    Dievčatá boli veľmi šikovné a komisia mala náročnú úlohu. V čase blížiacich sa prázdnin sme mali možnosť sa zasnívať, spoznávať krásy nášho sveta. 

    Najúspešnejšie študentky podľa ročníkov boli:

    1. za druhý ročník Lenka Kosecová – Česká republika - Praha
    2. za tretí ročník Simona Tarišková – Spojené arabské emiráty – Dubaj.

     

    Po prezentovaní a vyhodnotení si všetky študentky odniesli zaujímavé a cenné informácie.

    Chceme sa poďakovať našim šikovným dievčatám za ich nápaditosť, usilovnosť a prezentačné zručnosti. Veríme, že dievčatá nadobudli nové zručnosti, zdokonalili sa vo vystupovaní na verejnosti a užitočným spôsobom prepojili teóriu s praxou.

    Úlohou školy je pripraviť študentov po teoretickej i praktickej stránke. Naše študentky sú živým dôkazom toho, že ak človek chce dosiahnuť svoj cieľ, dokáže to. Dúfame, že nepoľavia v úsilí a na budúci rok sa stretneme pri ešte úspešnejších prezentáciách ročníkových prác.

    Odbor pracovník marketingu

     

  • Deň detí mesta Levice

    Deň detí mesta Levice

    Pracovničky marketingu dňa 3.júna 2017 v Mestskom parku v Leviciach pomáhali v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom a Levickou informačnou agentúrou na Dni detí mesta Levice.

  • Úspech v krajskom kole

    Úspech v krajskom kole

             V Nitre sa 3. mája 2017 uskutočnili „Majstrovstvá kraja v ľahkej atletike“. Okres Levice a samozrejme SOŠ  technickú, reprezentoval Mário Líška  z II.A triedy - víťaz v skoku do diaľky a vrhu guľou z „Majstrovstiev okresu“. Je potešujúce, že Mário sa dokázal presadiť aj v silnej konkurencii škôl, ktoré sú na šport zamerané a  svojím 2. miestom v skoku do diaľky určite nepovedal posledné slovo.

    K úspechom našich žiakov môžeme zaradiť aj reprezentáciu a šírenie dobrého mena školy na „Majstrovstvá kraja v orientačnom behu“.  Žiaci Tomáš Barát, Pasqule Scerbo, Jozef  Grajciar a Adam Rychtárik síce neobsadili medailové miesta, ale počas celého podujatia  podávali vynikajúce výkony.

         Veríme, že aj v nasledujúcom školskom roku, vedenie školy podporí talentovaných žiakov a umožní im realizovať sa v rôznych súťažiach a olympiádach.

     

                                                                                                                                            Papcunová

     

  • Odbor Pracovník marketingu na odbornom výcviku

    Odbor Pracovník marketingu  na odbornom výcviku

    Každoročne sa zúčastňujú naše dievčatá odbor pracovník marketingu - na odbornom výcviku u zamestnávateľov v okrese Levice.

    Jedná sa o zamestnávateľov - Hotel Golden Eagle, Business hotel Astrum Laus, Hotel Lev, Penzión u Mlynárky Dudince, Ranč u Bobiho - Nový Tekov, Faxcopy Levice, Školtour cestovná kancelária, Levická informačná agentúra, Schoeller´s bar  Levice.

    foto

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35