Hlavné menu

  • Naša zbierka „S úsmevom“

     

    Dňa 30.05.2013 sme sa my žiačky Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch zúčastnili verejnej finančnej zbierky pre podporu činnosti spoločnosti „Úsmev ako dar“.

    Táto dobrovoľnícka organizácia pre podporu detí z detských domovov dáva šancu ohrozeným deťom prežiť dôstojný a plnohodnotný život v rodinnom zázemí, pomáha im pripraviť sa na samostatný život a podporiť ich nadanie a talent.

    Zbierky sme sa zúčastnili aj vlani a tento rok sa nám opäť podarilo vyzbierať takmer 200 €, a to aj napriek nepriaznivému počasiu. V uliciach Tlmáč, pred SES a.s. Tlmače a Lidl Levice, sme oslovovali okoloidúcich a vysvetľovali im, čo je hlavným cieľom tejto akcie. Boli sme milo prekvapené, ako ochotne na zbierku reagovali niektorí ľudia a že kvôli nám si boli pre peniaze v bankomate.

    Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa dokázali uskromniť v prospech dobrej veci. Keď sa všetky, keď aj drobné príspevky vyskladajú, vznikne suma, ktorá už dokáže pomôcť ľuďom v núdzi, tým, ktorí to majú v živote podstatne ťažšie, a aj napriek tomu sa snažia zvládať zložité životné situácie so vztýčenou hlavou. Sme rady, že im môžeme urobiť radosť a vždy sa budeme snažiť ponúknuť pomocnú rukudobrej veci, takže budúci rok sme tu „S úsmevom“ znovu.

     

                          žiačky II.D triedy – pracovník marketingu

  • SOŠt Tlmače na MSV v Nitre

     

    Nitra bola v dňoch 21. - 24. mája dejiskom 20. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu. Súčasťou bol aj Eurowelding, ktorý sa uskutočnil v pavilóne M5 so zameraním na zváranie a zváracie technológie. Výstavy sa zúčastnili popredné svetové firmy zaoberajúce sa touto zváracou problematikou, predajom zváracej techniky a príslušenstva na zváranie.

    Veľkú a zaujímavú expozíciu tvorila aj Slovenská zváračská spoločnosť, pobočka Trnava z ponukou jej zváračských aktivít v rámci výchovy zváračského personálu.

    Do tejto aktivity bola zapojená aj Zváračská škola pri SOŠt Tlmače, ktorá mala vlastnú expozíciu a tvorila súčasť výstavy Eurowelding. Okrem výstavy výrobkov a prác našich žiakov sa  žiaci aktívne zapájali do ukážok zvárania a predvádzali rôzne metódy a polohy zvarov.  Ukážok a prezentácií sa zúčastnili žiaci III. E triedy odboru mechanik strojov a zariadení so svojimi pedagógmi Jánom Salajom a Jurajom Babecom.

    O materiálové a technické zabezpečenie  sa postarali firmy Mahe s.r.o. Svit, Airproducts Slovakia, Rehm – Zvarmedia a všetko sa konalo pod patronátom Slovenskej zváračskej spoločnosti – pobočka Trnava a docent Jasenák.

    „Výstavu hodnotím veľmi pozitívne, pretože sme sa prezentovali medzi poprednými zváračskými firmami a urobili sme dobrú reklamu našej škole a našim zváračským aktivitám, za ktoré sa nemusíme v slovenskom zváraní hanbiť. Zváranie na našej škole je na veľmi dobrej úrovni a budeme pokračovať v ďalšom rozvoji a aktivitách v tejto oblasti“ – povedal J. Salaj.

    Počas veľtrhu navštívil výstavisko aj minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský, ktorý si so záujmom pozrel práce žiakov SOŠt Tlmače, kde ho o. i. zaujal záhradný rodinný gril ocenený počas výstavy Mladý tvorca cenou TOP výrobok.   

    Ján Salaj

  • Nádejný technik 2013

    Dňa 13. júna 2013 sa v priestoroch SOŠt Tlmače uskutoční súťaž žiakov 8. a 9. ročníkov ZŠ. Žiaci budú súťažiť v 3 disciplínach:

    • test všeobecných technických znalostí
    • technické kreslenie
    • zručnosť a presnosť

     

    Z jednej ZŠ možno prihlásiť jedno súťažné družstvo za 8. a jedno za 9. ročník. Cestovné náklady hradí vysielajúca škola, SOŠt Tlmače zabezpečí občerstvenie a obed pre žiakov a ich pedagogický dozor.

    Súčasťou akcie bude aj prehliadka školy (odborné učebne, športová hala...), priestorov pre odborný výcvik a ukážky prác našich žiakov.

    Tešíme sa na Vašu účasť.

     

  • 28. 5. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Medzinárodný strojársky veľtrh Agrokomples Nitra 2013

    Pridané fotky: Maturity 2013

  • Obedy na jún 2013

    Obedy na posledný mesiac školského roka - jún 2013. Dobrú chuť.

  • Literárna súťaž "Mojej matke"

    Dňa 6. mája 2013 sa v Šuranoch konal 7. ročník literárnej súťaže "Mojej matke". V kategórii próza 1. miesto za najkrajšie vyznanie mamičke získala žiačka II. D triedy Eliška Kováčová. Gratulujeme...

  • 15. 5. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Zlatý pohár Linde 2013

  • School dance 2013

    Podporte našu školu v súťaži School dance 2013...

  • Floorball cup 2013

    Srdečne Vás pozývame na športové podujatie Floorball Cup 2013, ktoré sa uskutoční 31. mája 2013 v športovej hale SOŠt Tlmače. Bližšie info v propozíciách súťaže..

  • 8. 5. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané video: Mladý tvorca 2013 - 18.04.2013

    Pridané fotky: Mladý tvorca 2013 - 18.04.2013

  • 25. 4. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Pracovníčky marketingu v Hoteli Sheraton

  • Cena predsedu Nitrianského samosprávneho kraja

    V dňoch 18.-20.04.2013 sme sa zúčastnili výstavy Mladý tvorca v priestoroch Agrokomplexu v Nitre. Prezentovali  sme  sa TOP VÝROBKOM – Záhradný rodinný gril a strojárskymi výrobkami ako aj ich predajom. Hlavným cieľom výstavy bolo propagovať našu školu a predstaviť sa širokej verejnosti výsledkami nadobudnutých odborných vedomostí a získaných praktických zručnosti naši študentov a zároveň inšpirovať žiakov základných škôl a ich rodičov pri výbere budúceho povolania.

    Súčasťou výstavy bolo vyhlásenie víťazov súťaží. Naša škola získala : CENU PREDSEDU NITRIANSKÉHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA ZA NAJLEPŠIU EXPOZÍCIU STREDNEJ ŠKOLY NITRIANSKEHO KRAJA.

    Výstava sa stala motiváciou nielen pre našich študentov, ale aj pre pedagogických zamestnancov , ktorí  takto prezentujú nezastupiteľnú úlohu cieľavedomej a náročnej práci pedagóga, ktorá usmerňuje tvorivú činnosť mladých ľudí.

    Odborný výcvik- Hudecová Božena

  • Zlatý pohár Linde 2013

    Vo Frýdku Místku  zápolili mladí zvárači na 17. ročníku medzinárodnej súťaže žiakov stredných škôl o Zlatý pohár LINDE 2013  v dňoch 15. - 17. apríla.   Súťaže sa zúčastnilo celkovo 128  mladých zváračov (doteraz najviac v histórii súťaže) zo  63 škôl. Svojich favoritov vyslalo  Nemecko, Čína, Bielorusko, Ukrajina, Slovensko a Česká republika.

    V hodnotiacej komisii mala zastúpenie každá krajina, Slovensko zastupovali Jozef Jasenák a Anton Koleno z Cechu zváračských odborníkov Trnava a Zdenko Šikeť, zváračský inštruktor SES Tlmače.

    Súťažiaci zvárali metódami: 141 (TIG) - zváranie v ochrannej atmosfére Argónu, 135 (MIG/MAG) - zváranie v ochrannej atmosfére CO2,, 111 (MMA) – zváranie obalenou elektródou,  311 (GAS) – zváranie plameňom.

    SOŠT Tlmače reprezentovali žiaci Dávid Baláž,  (metóda 111/MMA), Samuel Kolen (metóda 141/TIG), obaja žiaci III. E triedy a Matúš Kúdela (metóda 135 MIG/MAG), žiak II. E triedy.

    V silnej konkurencii sa Tlmačania nestratili a opäť potvrdili, že žiaci SOŠt Tlmače patria na tejto súťaži k uznávanej špičke. Vynikajúce 1.  miesto a Zlatý pohár LINDE pre jednotlivcov získal Dávid Baláž (rozhovor s D. Balážom), zároveň s ním víťazný pohár pre zúčastnenú najlepšiu školu vo zváraní prebral aj zvárací majster Ján Salaj. Nestratili sa ani ďalší dvaja žiaci - Samuel Kolen získal 3. miesto a Matúš Kúdela 32. miesto. Okrem pohárov žiaci získali veľmi hodnotné vecné ceny od sponzorov súťaže.

    Medzinárodná súťaž je vždy príležitosťou na stretnutie so zahraničnými delegáciami, výmenu skúsenosti a informácií o pripravovaných súťažiach v ďalších krajinách. „Súčasťou  programu boli aj stretnutia zahraničných delegácií s delegáciou z Ukrajiny, ktorú viedol profesor Anatolij Kaydalov, viceprezident Ukraian Welding Society. Slovenská delegácia bola pozvaná na súťaž „Benardos GOLD CUP  - Ukrajina 2013, ktorá sa uskutoční v auguste. Veľmi významné bolo stretnutie s delegáciou z Číny, ktorú viedol prezident čínskej zváračskej spoločnosti  a hlavný organizátor medzinárodnej súťaže ARC CUP 2014 International Welding Coptetition. Slovenská delegácia dostala ďalšie oficiálne pozvanie na túto celosvetovú súťaž, ktorá bude v Pekingu v júni 2014“ – informoval nás Ján Salaj, vedúci slovenskej delegácia a tlmačského tímu. Na záver dodal: “Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným žiakom za vzornú reprezentáciu našej školy a celého Slovenska na takejto náročnej súťaži. Slová uznania patria aj organizátorom za úspešné zvládnutie tejto súťaže, sprievodné akcie ako aj stretnutia s významnými sponzormi a spoločnosťami, ktoré sa zaoberajú zváraním a podporujú ho. Bolo to pre nás inšpirujúce a veľmi podnetné.“

    Nahliadli sme aj do histórie uplynulých 16. ročníkov súťaže, kde sa Tlmačanom podarilo získať vzácne ocenenia. Prvým z nich bol v roku 2007 Ivan Laurečník, po ňom pohár priniesli  František Holečka (2009), Štefan Farkaš  a Matúš Dóka (2010),Peter Jakubík (2011.  Mená týchto úspešných mladých zváračov sú zapísané veľkými písmenami v kronike súťaže a je skvelé, že tento rok k nim pribudlo aj meno Dávida Baláža.

  • Obedy na máj 2013

    Prinášame jedálny lístok na máj 2013. Dobrú chuť!

  • 6 rád, prečo sa mladým oplatí vyučiť remeslu!

    Ako neostať po škole na Úrade práce? Prečítajte si článok z denníka Nový čas a prihláste sa na štúdium na SOŠt Tlmače!

  • Mladý tvorca 2013 - Agrokomplex Nitra

    V dňoch  18.4. - 20.4. 2013 sa na výstavisku Agrokomplex v Nitre bude konať 21. ročník celoštátnej prezentačnej výstavy výrobkov študentov  stredných odborných škôl - Mladý tvorca 2013. Hlavným organizátorom výstavy je Ministerstvo hospodárstva SR.

    Školy predstavia svoje výrobky v oblasti strojárstva, elektrotechniky a energetiky, drevospracujúcej výroby, odevov z tkanín, pletenín, obuvi a koženej galantérie, farmácie a chemickej výroby, sklárstva, polygrafie a papiernictva i umelecko-dizajnového spracovania výrobkov remeselnej výroby.

    Najvýznamnejšou súčasťou podujatia bude súťaž „Top výrobok“, určená pre študentov  a Cena za inováciu a technickú tvorivosť, určená pre pedagogických pracovníkov. Najvyššie ohodnotený TOP výrobok bude na slávnostnom vyhodnotení výstavy ocenený „Cenou ministra hospodárstva SR“ a budú udelené aj ďalšie ceny, ktoré odovzdajú školám zástupcovia z jednotlivých samosprávnych krajov. Aj naša škola bude tento rok súťažiť o „Top výrobok“ – Rodinný záhradný gril .

    Srdečne pozývame  širokú verejnosť  na výstavu a návštevu do nášho stánku  Strednej odbornej školy technickej  Tlmače, kde  budeme prezentovať  a predávať svoje strojárske výrobky  našich študentov  ako sú zveráky veľké ,  stojany na kvety, svietniky, krbové súpravy, koše na drevo , kotlinky malé, atď.

    Hudecová Božena- odborný výcvik                                                                                                

  • Mladý zvárač 2013

    Súťaž MLADÝ ZVÁRAČ preverila praktickú zručnosť žiakov stredných odborných škôl v piatok, 22. marca. Šiesty ročník  zorganizovala Strená odborná škola technická Tlmače, Cech zváračských odborníkov Trnava a Slovenské energetické strojárne a.s. Tlmače.

    Zastúpenie na súťaži mali žiaci stredných odborných škôl z Dvorou nad Žitavou, Čadce, Krupiny, Hlohovca, Šiah, Topoľčian, Tlmáč, Trnavy, Podbrezovej a Martina.

    Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo o 9. hodine v priestoroch Školiaceho strediska SES. V mene organizátorov všetkých na 6. ročníku privítala Jana Mrázová, riaditeľka SOŠT. Súťažiacim zaželala pevnú ruku pri zváraní a čo najlepšie výsledky. Poďakovala SES a.s., ktoré  poskytli svoju Zváračskú školu na súťaž, organizačnému tímu, ktorý  pripravil všetko na túto náročnú súťaž a sponzorom, ktorí venovali hodnotné ceny. Pozvanie na slávnostné otvorenie prijala Ľubica Libová, vedúca odboru školstva, mládeže, športu a kultúry NSK.  Súťažiacim sa prihovorila so slovami: „Viem, že máme veľmi šikovných žiakov, dnes máte príležitosť všetky získané vedomosti, ktoré  vám odovzdali majstri odborných výcvikov v škole pretaviť do súťažných výkonov.

    Žiakom sa prihovoril aj odborný garant súťaže Jozef Jasenák, z Cechu zváračských odborníkov Trnava: “ Som veľmi rád, že sa táto celoslovenská súťaž sa koná v SES Tlmače, pretože sú tu najdôstojnejšie podmienky na Slovensku. Oceňujeme tu najmä  priestorové možnosti, ktoré sú  vytvorené v tejto firme. O získanie zváračskej kvalifikácie je neustály  záujem, je to bezkonkurenčne vyhľadávaná profesia na  trhu práce, preto verím, že vedomosti, ktoré ste získali počas výcvikov vo vašich zváračských školách dnes zúročíte, k čomu vám želám veľa úspechov.“

    Na pôde SES privítala hostí Miroslava Takáčová, vedúca Sekcie  získavanie a rozvoj ľudských zdrojov. Zdôraznila, že tlmačské strojárne podporujú tvorivé nápady vedenia SOŠt Tlmače a vzájomná spolupráca je veľmi dobrá. Zdôraznila, že kvalitných zváračov je na trhu práce stále málo, preto  spoločnosť SES  podporuje ich rast aj formou štipendií.

    S priebehom súťaže žiakov oboznámil Viliam Sitáš. Zároveň predstavil hodnotiacu komisiu v zložení Jozef  Jasenák, predseda,  členovia Marek Tačovský , Cech zváračských odborníkov Trnava,  Juraj Varannay, technológ zvárania SES Tlmače, Zdenko Šikeť, zváračský inštruktor SES, Golis Ján  SOŠT Čadca

    Sponzorov súťaže predstavili žiaci SOŠt Tlmače Peter Jakubík, Lukáš Múčka.

    Po skončení oficiálneho úvodu si ladí zvárači vyžrebovali súťažné čísla a pustili sa do práce. Súťažili v troch kategóriách: metóda 111 MMA - 6 súťažiacich, metóda 135 MIG 16 súťažiacich, metóda 141 TIG 4 súťažiaci. Na zváranie mal každý k dispozícii 90 súťažných minút.

    Kým si prakticky preverovali zvárači svoje zručnosti, ich pedagógovia si mohli pozrieť priestory Zváračskej školy SES, ale aj dielne SOŠt Tlmače. Pripravená bola aj prezentácia firmy  MAHE s.r.o. Svit , Fronius Slovensko a Kovintrade Nitra.

    Popoludní sa všetci zišli na pôde školy na slávnostnom vyhodnotení. Pred vyhlásením súťaž zhodnotil predseda poroty.  Zdôraznil, že nebolo dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa, pretože už svojou účasťou na celoslovenskej súťaži mladí zvárači preukázali, že majú vedomosti a zručnosti, aby mohli vykonávať profesiu zvárača.  Za veľmi vyrovnanú kategóriu označil tú, kde sa zváralo metódou 135 MIG., kde porota mala problém rozhodnúť o poradí na  prvých šiestich miestach. Táto kategória sa  ukázala   veľmi úspešná v porovnaní s ostatnými dvomi kategóriami, kde určite aj   faktor trémy zohral svoju rolu.

    Prví traja víťazi v každej kategórii získali hodnotné ceny aj krásne poháre. Hlavnú cenu – zvárací invertorový zdroj venovala firma MAHE s.r.o. Všetci súťažiaci dostali aj upomienkové predmety od SES a.s. Tlmače. Najlepší zvárači postupujú na 17. Ročník medzinárodnej súťaže, ktorá bude v apríli vo Frýdku Místku.

    Na záver  riaditeľka SOŠt, Jana Mrázová povedala.“Všetci, ktorí ste tu dnes boli, ste už víťazmi, pretože ste sa popasovali s náročnými úlohami,  porovnali ste si svoje odborné zručnosti so žiakmi z iných škôl a viete, kde treba čo zlepšovať.“ Poďakovala účastníkom súťaže, sponzorom, Zváračskej škole SES a všetkým, ktorí prispeli k úspešnému priebehu šiesteho ročníka.

    Výsledky súťaže Mladý zvárač 2013 tu.

    Fotky zo súťaže tu.

    Video zo súťaže tu.

     

  • 2. 4. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky 

    Pridané fotky: Mladý zvárač 2013 - 22.03.2013

    Pridané video: Mladý zvárač 2013 - 22.03.2013

  • Plagát roka 2013 - Nástrahy života online

    Dňa 18.3. - 5.4.2013 sa koná výstava tvorivých prác študentov SŠ Nitrianskeho kraja s názvom Plagát roka 2013 - Nástrahy života online. Našu školu reprezentuje Martin Péli, žiak I.E triedy.  Plagát si môžete prezrieť tu. Maťo, držíme Ti palce.

  • Obedy na apríl 2013

    Obedy na apríl 2013 v pdf. Dobrú chuť!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35