Hlavné menu

  • Imatrikulácie 2013

    SOŠt Tlmače dňa 13.11.2013 organizuje imatrikulačnú slávnosť, ktorá sa bude konať v školskej jedálni o 9:00 hodine. Srdečne pozývame všetkých prvákov, žiakov vyšších ročníkov ako aj pedagogických pracovníkov školy.

  • 7. 11. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané video: Centrum pre zváranie - Oboznámenie sa so školou SOŠt Tlmače

    Pridané fotky: Projekt Leonadro da Vinci 2013 14. - 28. 10. 2013

  • Obedy na november 2013

    Prinášame jedálny lístok na november 2013 v pdf dokumente. Vzhľadom na jesenné prázdniny, ktoré začínajú v stredu, prosíme stravníkov, aby si obedy B nahlásili do pondelka 28.10.2013. Dobrú chuť!

  • Svetový deň výživy u žiačok odboru pracovník marketingu

     

    Svetový deň výživy vystihuje citát: „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie.“ François de La Rochefoucauld

     

    16. október je svetovým dňom výživy.  Odbor školstva, mládeže, športu a kultúry z ÚNSK odporučil všetkým zariadeniam školského stravovania, aby vhodnou formou spropagovali zdravú výživu.  Keďže sme sa na tento deň pripravovali už vopred, pracovníci marketingu pripravili prezentáciu k tomuto významnému  dňu a svoje práce predstavili  10. októbra 2013. Žiaci mali za úlohu spracovať informácie z oblasti zdravia, odpočinku, stravy, pohybu, pitného režimu, výživy, ale hlavne mali opísať svoj vlastný životný štýl a aké zmeny by uvítali v oblasti zdravého životného štýlu u seba.  V neposlednom rade prezentovali to, čo sú ochotní urobiť preto, aby žili zdravšie. To, čo jeme, nám môže predĺžiť, ale aj skrátiť život. Výživa sa stáva dôležitým nástrojom prevencie a liečby mnohých chorôb a preto si aj žiaci uvedomujú, aké je dôležité pristupovať ku svojmu zdraviu zodpovednejšie.  Na 16. október si naši žiaci a pripravili ochutnávku zdravej výživy, ktorá zahŕňala potravinovú pyramídu pre žiakov a zamestnancov školy v školskej jedálni. Žiaci sa v tento deň zapojili do rôznych aktivít, ako sú rozdávanie ovocia po škole, ochutnávka jablkových špecialít, zdravých potravín a mnohé iné.

     

    žiačky odboru PM

  • Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre zváranie a nedeštruktívne technológie

     

    V roku 2008 bola pri Strednej odbornej škole technickej, Kozmálovská cesta 9, Tlmače, a  za aktívnej spolupráce s Cechom zváračov a zámočníkov v Trnave, založená zváračská škola.

    V Zváračskej škole pri SOŠT Tlmače majú žiaci školy možnosť získať najmodernejšie teoretické a praktické zručnosti v oblasti zvárania a zváračských technológií. Svoje vedomosti a praktické zručnosti si môžu porovnávať so žiakmi ostatných škôl na celoslovenskej súťaži Mladý zvárač. Organizátorom tejto technickej súťaže je naša škola. Od roku 2013 je súťaž akreditovaná MŠVVaŠ SR v kategórii „C“. Organizačný poriadok je zaregistrovaný pod názvom „Mladý zvárač“ a pod číslom 2013-25/25131:32-925.

    Najlepšie výsledky a popredné umiestnenia dosahujú naši žiaci. Víťazi postupujú na medzinárodnú súťaž „Zlatý pohár Linde“ vo Frýdku - Místku, ktorá sa koná každý rok. Práve pre dobré výsledky na týchto zváračských súťažiach sme boli vyhlásení za „Zváračskú školu roka“ na medzinárodnom strojárskom Weldingu v Brne v roku 2011.

    Aj z pohľadu zamestnávateľov majú práve naši absolventi veľmi dobré uplatnenie na pracovnom trhu. O nezamestnanosti absolventov nemožno hovoriť. Dosahujeme takmer 96 percentnú zamestnateľnosť absolventov našej školy.

    V roku 2013 sme podali projekt „Budovanie centier odborného vzdelávania a prípravy“, ktorý bol vyhodnotený ako mimoriadne zaujímavý. Projekt bol úspešný a umožnil nám vylepšiť si materiálno-technické vybavenie zváračskej školy, zabezpečiť odborné prednášky, semináre a ukážky nedeštruktívnych skúšok zvarov.

    Na základe uvedených skutočností sme požiadali nášho zriaďovateľa Nitriansky samosprávny kraj o schválenie pôsobenia školy ako centra pre zváranie. Od septembra 2013 pôsobí Stredná odborná škola technická Tlmače ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre zváranie a nedeštruktívne technológie.

  • Technické vzdelávanie a projekt WASTRE

    V nasledujúcich rokoch je potrebná reforma školstva. Cieľom reformy je premena tradičného encyklopedického memorovania a neživotného školstva na poznatkovo-hodnotné vzdelávanie, na humánnu výchovu. Osobnosť má byť tvorivá, kreatívna a aktívna. Technické vzdelávanie je jednou z možností ako  tieto ciele dosiahnuť. S technikou sa deti oboznamujú už v útlom veku a pokračujú v jej poznávaní v predškolských zariadeniach, kde sa ich tvorivosť rozvíja pomocou technickej hračky. Systematicky pokračujú vo vzdelávaní v sekundárnom a primárnom stupni základných škôl. Cieľom technického vzdelávania je hľadanie nových názorov a súvislostí pre posilnenie postojov žiakov. Pomocou moderných informačných technológií, didaktických pomôcok  sa vytvárajú nové možnosti učebných systémov. Pôsobia na vnímanie žiakov, umožňujú rýchlejšie osvojovanie vedomostí, zručností a pracovných návykov s technikou. Nestačí do tradičných metód zapojiť len techniku, treba zmeniť aj spôsob vyučovania. Je viac inovatívnych možností v technickom vzdelávaní. Môžeme vo výučbe využívať kooperatívne vyučovanie, problémové vyučovanie ale veľmi vhodná inovatívna forma je projektové vyučovanie. Projektová metóda slúži na motiváciu, kognitivizáciu, socializáciu osobnosti. Hlavným subjektom je žiak, ktorý je  nútený rozmýšľať, samostatne pracovať, tvoriť, objavovať, riešiť problémy. Problémy vychádzajú z vopred pripravených tém, ktoré nie sú zadané v učebniciach. Pri ich riešení sa využívajú vedomosti z viacerých predmetov. Pozitívnou stránkou projektového vyučovania je celistvý pohľad na riešený problém a integráciu viacerých vyučovacích predmetov. Výstupný produkt žiakovej práce je projekt. Môže mať formu výrobku, plagátu, ilustrácie, tabuľky, diagramu, maľby, spracovaného textu, reklamy, maľby. Je to výrazná zmena v porovnaní s tradičným spôsobom výučby. Záujem o túto modernú formu vzdelávania zo strany učiteľov a aj samotných žiakov je celosvetový. Dokazujú to mnohé  medzinárodné súťaže  v projektoch. Niektoré projekty sa realizujú každoročne a je v nich zapojený veľký počet žiakov ale  aj samotných pedagógov. Z hľadiska zamerania sa jedná o projekty jazykové, technické, projekty na rozvoj školy, teleprojekty a iné. Riešia sa v rámci školy ako školské projekty, v rámci SR ako národné projekty, v rámci Európskej únie a tiež projekty s celosvetovou účasťou ako medzinárodné projekty. Riešenie a realizácia projektov sa uskutočňuje na našej škole každoročne.

    Avšak projekt Wastre sa odlišoval od tých ostatných, pretože sa týkal problematiky odpadového hospodárstva. Naši študenti tak vlastným úsilím nadobúdali vedomosti ohľadne životného prostredia. Oboznamovali sa druhmi odpadu a jeho triedením. Najviac ich však zaujímali nové technologické postupy pri jeho spracovávaní. Tiež ich zaujala téma bioodpadov a jeho ekologického spracovania a následného využitia. Samostatným štúdiom tejto problematiky pochopili vzťah ekonomika – životné prostredie. Testy projektu Wastre riešené cez interne dnešných študentov inšpirovali  natoľko, že za pomoci pedagógov vytvorili referáty a prezentácie týkajúce sa danej problematiky. Výsledky ich prác sú zverejnené na stránke školy.

  • Svetový deň cestovného ruchu

     

    Dňa 25. septembra 2013 pracovníčky marketingu  Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch v rámci odborného výcviku sa zúčastnili exkurzie na Mestskom úrade a na Kalvárii. Mali sme možnosť prezrieť si priestory Mestského úradu v Leviciach, kde sa konajú zasadnutia mestského zastupiteľstva a rôzne významné rokovania. Nezabudnuteľným zážitkom bolo stretnutie s Mgr. Miroslavou Bakulovou, ktorá nás oboznámila s činnosťou a prácou mesta, ako i so stratégiou rozvoja cestovného ruchu v našom regióne. Ďalej sme pokračovali návštevou Kalvárie s pani PhDr. Holbovou Katarínou, pričom sme si vychutnávali krásu, ktorú nám ponúka náučný chodník - nádherný výhľad na mesto a okolie, ale hlavne sme sa dozvedeli drahocenné informácie o histórii a vzniku Kalvárie.

    Samozrejme, nemohla chýbať ani spoločná fotka do kroniky.

    Exkurzia bola veľmi poučná a zaujímavá a verím, že v každej z nás zanechala hlboký zážitok.

     

    Katarína Hlaváčová I.E pracovníčka marketingu

  • Kvapka krvi opäť prilákala prvodarcov

    Pár minút z nášho dňa, chvíľka strachu, malé štipnutie ihlou, obetovanie 450 ml krvi a potom víťazný pocit, ktorý stojí za to. Krvi je nedostatok. Je potrebná nielen na výrobu liečiv, ale hlavne na záchranu života človeka, ktorý môže stáť na hranici života a smrti. Jedného dňa tým človekom môžeme byť aj my sami.
    Krásna a nezištná akcia darovania krvi sa už za tých päť rokov stala tradíciou a súčasťou študentského života v SOŠ technickej v Tlmačoch. Spája všetkých, ktorí nemyslia len na seba a chcú nezištne pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú.
    Odber krvi sa uskutočnil vďaka Národnej transfúznej služby SR - mobilnej odberovej jednotky  Nitra, priamo v našej škole. Celkovo sa prihlásilo 35 záujemcov, z toho 28 darovalo krv, traja boli vyradení lekárom a štyria sa nedostavili.  Príkladom sú im aj dlhoroční darcovia krvi z radov pedagógov, hlavne p. učiteľka Mgr. Sládková. Darovanie krvi berie ako samozrejmosť, veď do darcovského kresla si už sadla  47 krát. Medzi darcami bolo opäť mnoho mladých prvodarcov, ktorí využili príležitosť, spolu s kolektívom prekonať strach i samého seba a prispieť k humánnemu činu.

     „Z tejto akcie máme príjemný pocit, urobili sme niečo dobré a teší nás, že prvodarci  sa k nám opäť vrátia a veríme že sa stanú  našimi dlhoročnými darcami.“, povedala p. MuDr.Fábiová z NTS Nitra.

    Všetkým darcom srdečná vďaka. Mgr. Oľga Papcunová                                         

  • 26. 9. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Darovanie krvi - 23.09.2013

     

     

  • Obedy na október 2013

    Jedálny lístok na október 2013 sťahujte tu. Prosíme všetkých stravníkov, aby si obedy II nahlásili do 25. septembra 2013. Dobrú chuť!

  • Športový deň na SOŠt Tlmače

    Dňa 19. septembra 2013 sa na SOŠt v Tlmačoch koná športový deň pre študentov školy a žiakov ZŠ. Súťažiť sa bude v halovom futbale, plážovom volejbale a varení gulášu. Pripravená je výborná hudba, diplomy a vecné odmeny.

  • 5. 9. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Zahájenie školského roka 2013/14 - 02.09.2013

    Pridané video: Zahájenie školského roka 2013/14 - 02.09.2013

     

  • Obedy na september 2013

    Dňa 02.09.2013 sa začína školský rok 2013/14. Aj v tomto školskom roku budeme prinášať jedálny lístok formou pdf dokumentu, ktorý si každý mesiac môžete stiahnuť. Okrem toho je pre Vás pripravená sekcia "jedálny lístok", kde je možné prezrieť obedy za aktuálny týždeň. Každý stravník má na výber z dvoch obedov, výber sa vždy nahlasuje na kalendárny mesiac dopredu. Môžete tak spraviť osobne u pani vedúcej jedálne, alebo na emailovej adrese marta.kovacsova@sostlmace.sk. Dobrú chuť!

  • 2. 7. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané video: Ukončenie školského roka 2012/13 - 28.06.2013

    Pridané fotky: Ukončenie školského roka 2012/13 - 28.06.2013

    Pridané fotky: Floorball Cup 2013 - 31.05.2013

     

     

  • Medzinárodný projekt Wastre

    Pozývame Vás na prezentáciu spojenú s diskusiou na tému: Triedenie odpadu - áno či nie? Bližšie info tu.

  • Nádejní technici súťažili

     

    V tomto hektickom období, v čase príprav na záverečné skúšky a v čase koncoročnej klasifikácie, sme si na SOŠT v Tlmačoch vyhradili čas a zorganizovali prvý ročník súťaže pre žiakov  8. a 9. ročníka základných škôl  – „ Nádejný technik 2013“. Do súťaže sa prihlásilo osem dvojčlenných družstiev žiakov z levických základných škôl.  Súťaž, v ktorej súťažiaci preukázali svoje vedomosti a zručnosť, pozostávala z troch disciplín:

    1. test všeobecných technických vedomostí,
    2. narysovanie výrobného výkresu súčiastky
    3. praktická realizácia – výroba súčiastky.

     

    Prvé dve disciplíny absolvovali súťažiaci v priestoroch školy, tretia bola realizovaná v dielňach školy v areáli SES a. s. , kde bola súťaž aj vyhodnotená.  Ôsmaci sa nedali zahanbiť svojimi staršími rivalmi a v celkovom hodnotení obsadili prvé a tretie miesto. Celá súťaž prebiehala v tvorivej a priateľskej  atmosfére.  Všetci účastníci získali nové skúsenosti a možnosť porovnať sa s rovesníkmi, víťazi aj vecné odmeny .

     Veríme  že všetci súťažiaci a ich pedagogický dozor si odniesli  z návštevy našej školy len dobré dojmy a do ďalších ročníkov súťaže z ich škôl zasa prihlásia svoje družstvá. Výsledková listinafotografie z priebehu súťaže sú  na webovej stránke našej školy.

    Ing. Ružena Žilková

  • Prezentácie ročníkových prác odboru pracovník marketingu

     

    Dňa 3. júna 2013 sa uskutočnila záverečná prezentácia ročníkových prác študentov Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch odboru pracovník marketingu. Mali sme za úlohu odprezentovať prácu súvisiacu s cestovným ruchom podľa zadanej témy.

    Prváčky prezentovali dvojdňový zájazd pre študentov v rámci Slovenskej republiky. Mali sme možnosť spoznávať krásy našej republiky prostredníctvom rôznych fakultatívnych výletov, mohli sme športovať a vyskúšať si tradičné adrenalínové športy, zažiť kopec zábavy pri súťažiach, ktoré organizovali jednotlivé firmy našich žiačok a mnohé iné.

    Druháčky nás prostredníctvom svojich zájazdov zaviedli do rôznych krajín Európy, Ázie, Afriky i Ameriky. Samozrejme, aj ich zájazdy boli prepracované do najmenších detailov a myslím si, že ich účastníci by boli nadmieru spokojní.

                                                                      pracovníci marketingu I.E a II.D

  • 14. 6. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Nádejný technik 2013 - 13.06.2013

  • Vo Floorball cupe 2013 poznáme najlepší tím!

     

    Hoci  florbalový turnaj  sprevádzalo nepríjemné, upršané počasie, vo vynikajúcej  hernej i diváckej kulise sa odohrali  všetky zápasy.  V tomto ročníku Florbal Cup 2013 si v priebehu dňa zmeralo sily a techniku hry desať družstiev zo strednej školy  a dvoch základných škôl tekovského regiónu. Usporiadatelia rozdelili účastníkov do dvoch skupín, v ktorých sa hralo systémom každý s každým. Zápasy mali tradične veľmi dobrú úroveň,  čomu zodpovedala i výborná atmosféra v telocvični. Celý turnaj   priniesol skvelé individuálne výkony, dramatické momenty i emócie.  Zápasy boli vyrovnané od prvej do poslednej minúty, útoky sa prelievali na obe strany a nebolo núdze ani o vypäté situácie. Finálový zápas priniesol krásne športové súboje, ktoré boli vyrovnané až do posledných sekúnd  a s celkovým výsledkom 4:2 sa víťazom stala - trieda III.E, čím obhájila minuloročné prvenstvo. Druhé miesto patrí skupine chlapcov zo Základnej školy Čajkov a bronzovú priečku obsadila trieda II.A, ktorá porazila Slnečnice z  II.E triedy.  Menej skúsení mladší žiaci, prvých ročníkov sa  umiestnili tesne pod stupňami víťazov, ale ich výkony sú prísľubom do ďalších rokov. Veľký obdiv si zaslúži družstvo zo Základnej školy z Hronských Kľačian, ktoré   napriek výškovej a váhovej prevahe potrápilo súperov vo svojej skupine.
    Všetkým florbalistom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, peknú hru v rámci fair play  a pevne veríme, že ich nadšené športové výkony povzbudia a motivujú ďalších spolužiakov.

        Víťaznému tímu v zložení: Valentíny P., Baláž D., Hupka M. a Slúka T., gratulujeme k obhajobe  titulu!

     

    Oľga Papcunová

  • Súťaž v technickom kreslení – školské kolo

     

    V dňoch 28.5. a 4.5.2013 sa konala súťaž v technickom kreslení prvého, druhého a tretieho ročníka strojárskych odborov. Žiaci preukázali svoje zručnosti a vedomosti v zobrazovaní strojových súčiastok. Hodnotilo sa: správnosť prekreslenia súčiastky z axonometrického zobrazenia na pravouhlé pri dodržaní zásad technického kreslenia (kótovanie, hrúbka čiar, rozmery...)

    Najlepšie výsledky dosiahli:

    III. ročník:   Peter Kováč, Radek Ostáš, Róbert Heimlich, Juraj Titurus,                                 Matúš  Reguľa a Michal Bóna – z III.E

    II. ročník:   Peter Brandis, Miroslav Gulyáš, Andrej Gulyáš -  II.E, Filip Moravski – II.D

      I. ročník: Marek Tysowecki, Róbert Lacko – I.D, Samuel Stroška – I.E

    Na celoštátnej súťaži v Bratislave nás budú reprezentovať: Peter Kováč, Radek Ostáš, Peter Brandis, Miroslav Gulyáš.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35