Hlavné menu

  • Pozvánka na súťaž zváračov "Mladý zvárač 2014"

    V termíne 26.03.2014 usporiada Stredná odborná škola technická v Tlmačoch v spolupráci s Cechom zváračských odborníkov v Trnave a Slovenskými energetickými strojárňami v Tlmačoch siedmy ročník súťaže pre žiakov „Mladý zvárač“.

                Súťaž je vyhlásená ako súťaž jednotlivcov. Súťaže sa môžu zúčastniť len žiaci študijného alebo učebného odboru, ktorí absolvovali príslušný základný kurz zvárania pre danú metódu alebo ho práve absolvujú. Z každej školy je možné prihlásiť dvoch žiakov  pre každú metódu (MMA, MIG-MAG, TIG). Súťaž sa uskutoční 26.03.2014 v dielňach SOŠT Tlmače, ktoré sa nachádzajú v závode SES, a.s, ul. Továrenská 10,  935  28 Tlmače.

                Víťazí v jednotlivých kategóriách obdržia hodnotné ceny od popredných zváračských firiem, ktoré sa budú podieľať na organizácií súťaže. Súčasťou akcie bude i bohatý sprievodný program vrátane prezentačného dňa firiem zaoberajúcich sa výrobou či distribúciou zváracej techniky.

    Propozície súťaže sú dostupné tu.

    Výkresová dokumentácia dostupná tu.

                V prípade Vášho záujmu vyplňte priloženú prihlášku a zašlite na našu adresu do 01.03.2014 poštou, alebo e-mailom na adresu: bozena.hudecova@sostlmace.sk

    Informácie  : Bc.Viliam Sitáš - 0907791514

                       Bc.Ján Salaj - 0905274213

  • 31. 1. 2014

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Študentský ples 2014 - 24.01.2014

    Pridané video: Študentský ples 2014 - 24.01.2014

  • Školské kolo vo volejbale

    Pokiaľ učitelia hodnotili výsledky úsilia žiakov za prvý polrok, žiaci opäť vytvorili nápor do telocvične, kde sa konal, síce v netradičnom čase, ale pre žiakov zaujímavý školský turnaj vo volejbale, podporujúci nielen súdržnosť a tímového ducha, ale i priateľskú atmosféru školy.

    Prihlásilo sa naň osem družstiev. Proti skúseným hráčom sa neváhali postaviť ani žiaci prvých ročníkov. Hralo sa vo dvoch skupinách, systémom každý s každým a do finále postúpili z každej skupiny dve družstvá.

    Boje boli urputné, zároveň sa chlapci i dievčatá držali hesla fair play. Prekvapením turnaja boli výkony viacerých žiakov prvého ročníka, ktorí ukázali svoje talenty i herné schopnosti. Len nedostatočné sebavedomie a rešpekt pred súpermi ich zbytočne oberali o body.

    Víťazom turnaja, tak ako sa predpokladalo, sa stali vlaňajší favoriti zo IV. E triedy, ktorí jednoznačne zúročili svoje skúsenosti proti triedam III. E a II. D.

    Radosť maturantov z výhry neubrala z dobrého pocitu ostatných súťažiacich, veď všetci vytvorili príjemné volejbalové dopoludnie, čo im budú pripomínať diplomy v triedach i putovný pohár riaditeľky školy SOŠt Tlmače.

     

  • Obedy február 2014

    Prinášame obedové menu na mesiac február 2014. Nezabudnite, že v pondelok 03.02.2014 a 24.02. až 28.02.2014 sú prázdniny. Dobrú chuť!

  • Mobilfest 2014

    Súkromná stredná umelecká škola filmová v Košiciach ako organizátor vrámci medzinárodného festivalu filmov Mobilfest 2014 vyhlasuje súťaž filmov natočených mobilným telefónom. Zúčastniť sa môžeš aj Ty, stačí keď do 30.01.2014 umiestniš video na stránke www.mobilfest.eu 

  • Miss Levického okresu 2014

    Máš 15 - 25 rokov a láka ťa svet modelingu? Staň sa prvou Miss Levického okresu a reprezentuj náš okres na Miss Nitrianskeho kraja! Podrobnosti nájdeš v tomto letáku.

  • Svetový deň boja proti AIDS

    Červená stužka je symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS, je aj symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými touto chorobou.  Aj žiaci a  pedagógovia našej školy sa zapojili do 7. ročníka celoslovenskej kampane Červené stužky. Traja navrhli a rôznymi technikami nakreslili pohľadnice s touto tematikou, ktoré sme zaslali do celoslovenskej výtvarnej súťaže. Dňa 2.12.2013 sme prišli do školy  v červenom oblečení a vytvorili tak „Živú červenú stužku", aby sme podporili posolstvá červenej stužky.

    Súčasťou kampane boli aj rozhovory a prednášky pre žiakov na tému HIV/AIDS, ktoré majú  prispieť k rozšíreniu vedomostí o chorobe AIDS a o jej nástrahách.

    Za aktívnu spoluprácu pri realizácii kampane patrí všetkým zúčastneným veľká vďaka.

  • Levicko má talent 2013

    Tradičná talentová súťaž „Levicko má talent 2013“ sa uskutočnila v multifunkčej sále CK Junior dňa 26.11.2013. Finálovému večeru predchádzalo výberové kolo, ktorého sa zúčastnili žiaci a žiačky ZŠ a ŠS,  spolu bolo predvedených  25 čísel rôznych žánrov.  Do finálového večera bolo odbornou porotou posunutých 15 najpôsobivejších vystúpení.

    Ja osobne si myslím, že hľadať talenty je pre ich ďalší rozvoj veľmi dôležité.  Mnohí si neveria. Táto súťaž im však dáva možnosť ukázať, čo je v nich, upevní sa ich  viera v seba samého, dokážu svojim rodičom, učiteľom a kamarátom, že sú v niečom jedineční.  

    Aj tento ročník sa  predstavili  nadaní žiaci bojujúci o priazeň publika a odbornej poroty,  väčšinou v tradičných disciplínach akými sú  spev, moderný a spoločenský tanec, alebo hra na hudobné nástroje. V  menej tradičných disciplínach sa prezentovali aj naši žiaci z SOŠt Tlmače. Mali sme tam celkom 4 vystúpenia.  Sandra Hajdučíková sa predviedla svojím beat-boxom a spolu s Patríciou Kosecovou vytvorili aj spoločné číslo v spojení beat-box a spev, Martin Péli reprezentoval tanec c-walk a duo EJDEM a FAME v zložení Tomáš Lenárd a Adam Lisay zaspievali svoju vlastnú  rapovú tvorbu.

    Porota  mala  veľmi  ťažkú  úlohu, atmosféra v sále bola doslova nabitá energiou, čomu nasvedčoval aj búrlivý potlesk a povzbudivé výkriky ozývajúce sa  sálou. 

    Aj  tento  rok  sa  nám  po minuloročnom úspechu nášho klaviristu  Marcela  Vávru,  ktorý získal cenu poroty, podarilo  krásne  tretie  miesto  v beat – boxe od Sandry Hajdučíkovej. Všetkým  našim zúčastneným  žiakom  patrí  vďaka.  Už  len  to,  že sa dostali do finálovej 15-ky, je krásny úspech. 

  • Šťastné a veselé vianoce

    Prichádza sviatočný čas, na ktorý sa dlho tešil každý z nás. Vôňa koláčov vôkol sa rozlieha, Vianočnej nálade každý z nás podlieha. Zabudnime na smútok, zanechajme zvady, buďme k sebe milí, dobrí a majme sa radi. Prišiel čas Vianočný, zvonček tíško cinká, každému sa splní túžba, aspoň malilinká. Šťastné a veselé želajme si spolu, a potom sadnime spoločne k Štedrovečernému stolu.

    Do nového roka veľa splnených snov Vám prajem. Nech Vaše srdce pre vernú lásku denne bije a šťastie na duši Vám radostne žije. Hm, a aké predsavzatie do nového roka si treba dať? No predsa 24 hodín denne milo sa usmievať...

    Nech sa starosť všetka zruší, nech vždy vládne pokoj v duši. Čo bolelo nech sa zhojí, čo tešilo nech sa zdvojí. Aby boli v novom roku iba slzy šťastia v oku.

    SOŠ technická Tlmače, 2013

  • 6. 12. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Mikuláš 2013 - 06.12.2013

    Pridané fotky: Deň tvorivých dielní - 04.12.2013

  • 20. 12. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Vianočná akadémia 2013 - 20.12.2013

    Pridané video: Vianočná akadémia 2013 - 20.12.2013

  • Obedy na december 2013

    Obedy na posledný mesiac kalendárneho roka - december 2013. Zimné prázdniny sú 23.12.2013 - 07.01.2014 takže v krákej dobe prinesieme aj obedy na január 2014. Dobrú chuť!

  • 20. 11. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Imatrikulácie prvákov - 13.11.2013

    Pridané video: Imatrikulácie prvákov - 13.11.2013

    Pridané video: Slávnostné otvorenie Centra zvárania - 07.11.2013

  • Obedy na január 2014

    Už iba pár dní nás delí od zimných prázdnin. Prosíme preto všetkých stravníkov, aby si do stredy 18.12.2013 nahlásili obedy na január 2014. Šťastné a veselé vianoce, všetko dobré do nového roka, ale hlavne dobrú chuť Vám praje kolektív pracovníčok jedálne.

  • Ďalší štipendisti na SOŠt v Tlmačoch

    V tomto školskom roku prejavilo záujem o  podnikové štipendium, ktoré ponúka SES a.s. študentom 3. a 4.ročníka odboru mechanik strojov a zariadení, 9 žiakov našej školy. Koncom októbra, za prítomnosti pracovníkov sekcie „ Získavanie a rozvoj ľudských zdrojov“ SES Tlmače – Ing. Takácsovej a  p. Forgáča, a Ing. Mrázovej a Ing. Žilkovej za vedenie SOŠt Tlmače, prebehol slávnostný akt podpísania štipendijných zmlúv týmito žiakmi.  Chlapci tým  získali okrem mesačného príspevku do svojho rozpočtu vo výške 27 až 50 eur ( v závislosti od študijných výsledkov) aj istotu zamestnania ihneď po skončení školy, čo je v súčasnej dobe silnou motiváciou. Žiaci končiacich ročníkov absolvujú odborný výcvik na pracoviskách zamestnávateľov v regióne a práve štipendisti sú uprednostňovaní pri zadeľovaní na pracoviská v SES a.s. Treba pripomenúť, že aj tu sú žiaci za prácu odmeňovaní.

    Foto zo slávnostného odovzdávania štipendií tu.

    Ing. Ružena Žilková

  • Mimoškolské aktivity SOŠ technickej v Tlmačoch.

    Od začiatku školského roka 2013/2014 sa žiaci Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch zapojili do mnohých zaujímavých zbierok, súťaží a podujatí. Podnetom na ich účasť bola dobrá vôľa, presvedčenie pomôcť, zlepšenie sa v rôznych aktivitách a prezentácia svojho talentu.

    Spoločnosť O2 vyhlásila zbierku starých mobilových telefónov, ktorá sa končila 31.10.2013. Cieľom bolo vyzbierať čo najviac aparátov a za každý bolo odovzdané 1€ pre charitatívny program „Srdce pre deti“. Ani naša škola nezaváhala a spoločne sme vyzbierali 50 telefónov, čiže sme pre dobrú vec prispeli sumou 50 € .

    Ďalšou výnimočnou celoslovenskou akciou, do ktorej sa naši žiaci zapojili, bola súťaž pod názvom Červené stužky. Tie sú symbolom boja proti AIDS. Účelom tejto súťaže bolo nielen mladým ľudom pripomenúť a vystríhať ich pred závažnosťou ochorenia, alebo aj prostredníctvom fantázie a výtvarného umenia atakovať na povedomie mládeže. Všetci zúčastnení sa do kreslenia pustili s vervou, takže výsledné práce boli naozaj obdivuhodné a zmysluplné.

    Do novembrovej súťaže Levicko má talent sa prihlásili naši dvaja raperi, ktorí zložili pesničku o našej škole. Táto bude odprezentovaná aj na DOD našej školy, ktorý sa bude konať dňa 15. 11. 2013. Do okresnej súťaže sa každoročne zapájame nielen spevom, ale aj hrou na hudobné nástroje a tancom. Sme radi, že naša škola produkuje okrem kvalitných odborníkov v oblasti strojárstva a ekonomiky aj žiakov s talentom na pohybové a umelecké aktivity. Dôkazom je umiestnenie Marcela Vávru v minuloročnom kole súťaže. 

    Čo sa týka ostatných kultúrno-spoločenských akcií, mali sme plné ruky práce  s prípravou imatrikulácií pre našich prvákov, ktoré sa uskutočnili 13.11.2013 a pomaly začíname s prípravou Vianočnej akadémie a Študentského plesu, ktorý organizujeme každoročne, pretože oň majú študenti veľký záujem. 

    Fotky tu.

    žiačka III.D triedy SOŠ technickej v Tlmačoch    Eliška Kováčová    

  • 14. 11. 2013

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Otvorenie centra pre zváranie - 07.11.2013

  • Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre zváranie a nedeštruktívne technológie

     

    Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre zváranie a nedeštruktívne technológie oficiálne otvorila Stredná odborná škola technická Tlmače 7. novembra v dielňach odborného výcviku v areáli SES a.s. Tlmače.  Otvorenie sa uskutočnilo za účasti vzácnych hostí. Pozvanie prijal  Milan Belica, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja, poslanci NSK Imrich Králik a Miloš Zaujec, Helena  Psotová, riaditeľka Úradu NKS,  Ľubica Libová, vedúca odboru školstva, mládeže, športu a kultúry NSK, riaditelia stredných škôl okresu Levice a ďalší pozvaní hostia.  

    Oficiálne otvorenie sa uskutočnilo v priestoroch školiaceho strediska SES, kde účastníkov privítala Ing. Jana Mrázová, riaditeľka SOŠT Tlmače.  V príhovore zbilancovala  doterajšie úsilie, ktoré vyústilo až k otvoreniu Centra odborného vzdelávania a prípravy pre zváranie, ktoré je  jediným v tejto oblasti na Slovensku. "Prvé kroky sme začali robiť už v roku 2007.  Naši žiaci sa najprv zaúčali do zvárania vo Zváračskej škole SES Tlmače. Pre obrovský záujem sme začali s pomocou Ing. Ivana Uhnáka, Cechu zváračských odborníkov Trnava, doc. Ing. Jozefa Jasenáka, PhD. a zanietenosti nášho majstra odborného výcviku Bc. Jána Salaja budovať svoju vlastnú zváračskú školu. Prvé zváracie stroje sme mali zapožičané, ale po krôčikoch sme budovali svoje pracoviská a získali akreditáciu na zváracie metody MIG/MAG,TIG,MMA,zváranie a pálenie plamenom..  Začali sme sa zapájať do súťaží, v ktorých boli a sú naši žiaci úspešní. Najväčším úspechom bolo ocenenie na Medzinárodnom strojárskom veltrhu v Brna, kde bola naša škola ocenená ako škola s najlepšou výchovou mladých zváračov v Česku a na Slovensku. Naše úspechy pokračovali  - medzinárodná súťaž - Zlatý pohár Linde vo Frýdku-Místku, celosvetová súťaž zváračov v Pekingu. Aj akreditácia súťaže Mladých zváračov je pre nás veľkou výzvou. S pomocou projektu "Budujeme centrá odborného vzdelávania a prípravy" sme si tento rok dovybavili našu Zváračskú školu modernými zváracími zariadeniami. Zatiaľ najdrahšie zariadenie - zvárací automat nám poskytuje cvičné pracovisko firmy ZF  Levice, s ktorou spolupracujeme od roku 2010.  Našimi aktivitami sa snažíme napĺňať cieľ - duálne vzdelávanie na stredných školách. Avšak tu nechceme skončiť. Či už svojpomocne alebo vďaka úspešným strojárskym firmám a nášmu zriaďovateľovi, chceme pokračovať v nastúpenej ceste. Pre žiakov pripravujeme odborné prednášky, workshopy s významnými osobnosťami z oblasti zvárania. Veľkým prínosom pre našu školu sú  profesor Blaškovič a docent Jasenák (CZO Trnava), ktorí nás informujú  o najmodernejších zváračských technológiách a postupoch. Tento rok máme pre úspešných absolventov našej školy pripravené práve vďaka Centru osvedčenia o nedeštruktívnych skúškach zvarov, ktoré našim žiakom na základe skúšok bude na konci roka vydávať práve Cech zváračských odborníkov.

    Ak sa nám bude i v budúcnosti dariť tak ako doteraz, naše Centrum budeme modernizovať a zdokonaľovať.  Naši absolventi sú a budú žiadaným artiklom na trhu práce nielen doma, ale aj v zahraničí. Škola spĺňa základné poslanie, výchovu kvalifikovaných odborníkov pre trh práce a nie pre úrad práce" - povedala v príhovore Ing. Mrázová.

    Slová uznania vedeniu školy a celému kolektívu vyslovil v príhovore Milan Belica. "Za posledné dva roky ste urobili veľký kus práce a veľký krok dopredu. Nie je teda náhoda, že vám dnes odovzdáme licenciu,  ktorá potvrdí vaše úsilie, vašu prácu a  stanete sa Centrom, ktoré  bude mať svoj cveng nielen v Tlmačoch, ale aj v širšom ekonomickom priestore. Treba si vážiť danosti, ktoré vštepujete svojim žiakom a  pripravujete  ich  pre potreby praxe.  S nadšením sa pozerám na úspechy vašich študentov, ktorí ešte nie sú dobrúsení do finále,  ale dosahujú veľmi pekné úspechy na medzinárodnom kolbišti."

    Doc. Ing. Jasenák, PhD.  v príhovore pripomenul, že  otvorenie nového Centra  pre zváračov je výsledkom spoločnej snahy, aby sa najhľadanejšia strojárska profesia stretla aj s kvalifikovanými výstupmi. "Sme veľmi radi, že Cech zváračských odborníkov Trnava po tom, čo získal všetky medzinárodné kompetencie, začal vydávať pred pár rokmi certifikáty pre oblasť zvárania, neskôr aj defektoskopie. Prajem pani riaditeľke a celému kolektívu veľa zdaru. Teším sa na vydanie prvých certifikátov. Pred týždňom absolvovali prví pedagógovia a žiaci prvý certifikačný proces, ktorý bude ukončený po skúšaní, vydaním samostatného certifikátu. Verím, že toto nové Centrum  bude návod aj pre iné školy, aby za pomoci ostatných profesijných spoločenstiev budovali možno obdobné centrá v odbore svojej pôsobnosti."

    Za SES sa otvorenia zúčastnila Ing. Miroslava Takácsová, vedúca sekcie Získavanie a rozvoj ľudských zdrojov. "História našej spoločnosti a tejto školy sú prepojené. SOŠT Tlmače je pre nás stále stabilným zdrojom kvalifikovaných odborníkov v profesii zvárač a zámočník. Z nášho pohľadu je najintenzívnejšia spolupráca práve s touto školou v rámci nitrianskeho regiónu. V roku 2008, kedy sme zaznamenali obrovský dopyt po profesii zvárač a zámočník, sme prijali systémové opatrenia v rámci firmy, aby sme túto spoluprácu podporili. Spustili sme štipendijný program - zaviedli priamu finančnú podporu vzdelávania v týchto profesiách. Finančne podporujeme získavanie medzinárodných zváračských preukazov, študenti tejto školy u nás absolvujú platenú odbornú prax v našich výrobných priestoroch, pravidelne sa podieľame na náborovej kampani, sme odborným garantom medzinárodnej zváračskej súťaže a podľa našich možností sa podieľame na rôznych aktivitách, ktoré škola organizuje. Dnešná slávnostná chvíľa je len jedna časť z mozaiky úsilia vedenia školy a zamestnancov tejto školy, ktorí sa maximálne snažia školu zviditeľniť pre nových záujemcov a priniesť moderné kvalitné technológie, ktoré zaujmú a motivujú súčasných študentov.  Výsledkami, ktoré škola dosahuje urobila obrovský pokrok. Chcem vyjadriť osobitné poďakovanie vedeniu školy a zamestnancom, pretože všetko čo robia je výsledkom ich  osobnej angažovanosti, prístupu a iniciatívy. V mene našej firmy chcem vyjadriť poďakovanie za spoluprácu. Do ďalšieho obdobia vám chcem zaželať, aby vám vydržal elán, ktorá máte a aby ste dokázali napĺňať poslanie školy - produkovať absolventov, ktorí sú dobre uplatniteľní na trhu práce."

    Po slávnostnom úvode prišlo na rad strihanie pásky a prehliadka Centra odborného vzdelávania pre zváranie a nedeštruktívne technológie.  Aké je technické vybavenie centra, o tom nás informoval Bc. Ján Salaj, vedúci Zváračskej školy. "Máme tu moderné zváracie zdroje pre technológiu zvárania MMA (111), MIG/MAG (131/135), TIG /141) a zváranie plameňom a nedeštruktívne skúšanie materiálov. Využívame zváracie zdroje od firiem MAHE, ESAB, REHM, FORMIG, KITIN, KEMPPI, plazmové zdroje na delenie a rezanie materiálu od firiem MAHE a REHM. Ochranné zváracie plyny dodala firma LINDE, AIR PRODUCTS, MESSER.  Moderné dovybavenie zváračského centra bolo realizované firmou VAPEXIM - Martin, hlavným distribútorom a dealerom zdrojov na zváranie MAHE. Táto firma je aj s hlavným sponzorom našej zváračskej školy pri zváračských aktivitách - zváračské súťaže, výstavy, prednášky a všetky aktivity usporadúvané našou ZŠ pri SOŠT Tlmače. Vybudovanie Centra je zavŕšením našich zváračských aktivít, ktoré sme vykonávali od otvorenia Zváračskej školy v roku 2008.  Okrem základných zváračských kurzov a úradných skúšok zváračov je možné v našich podmienkach absolvovať aj nedeštruktívne skúšanie materiálov s vydaním platného osvedčenia o tejto skúške.  Dobrí žiaci, ktorí absolvujú základné kurzy a úradné skúšky sa môžu zdokonaľovať aj v tejto oblasti a tým sa odbornejšie pripraviť na oblasť zvárania."

    Vanda Prandorfyová

    Fotky z otvorenia centra: Otvorenie centra pre zváranie - 07.11.2013

    Video z otvorenia centra:

  • Len Ty

    Môj milý, môj drahý,

    tvoje nežné, no silné ruky mi pocit bezpečia dali.

    Tvoje úprimné oči, v ktorých vidím seba,

    jagajú sa krásne, sťa hviezdy z neba.

     

    Si moje všetko, moja nádej, moja viera.

    Si moja sila, podpora - ako kmeň stromu, o ktorý vždy oprieť sa dá.

    Cením si Ťa najviac, ako vzácny kvet, 

    pretože vedz láska, ty si celý môj svet.

     

    Eliška Kováčová. III.D

  • Strojári tlmačskej SOŠt s novými skúsenosťami a zručnosťami

    Vďaka ďalšiemu grantu z projektov Európskej únii študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch sa nedávno vrátili z výmenného pobytu z Českej republiky. Pobudli v Brne, od 14. do 28. Októbra, spolu s majstrami odborného výcviku Štefanom Napom a Miroslavom Bernátom. Ich dvojtýždňový pobyt na SŠSE v Brne sa uskutočnil vďaka projektu Leonardo da Vinci. Desať žiakov tretieho a štvrtého ročníka, odboru programátor obrábacích strojov a zariadení, mohli vďaka získaním finančným prostriedkom z programu celoživotného vzdelávania rozšíriť si svoje odborné zručnosti v oblasti programovania a obsluhy CNC strojov.

    „Naša škola vypracovala projekt v rámci výzvy Leonardo da Vinci Mobility, ktorú zverejnila Európska komisia. Následne bol náš projekt schválený v trvaní 12 mesiacov, čo znamená, že desať študentov odboru programátor obrábacích strojov a zariadení absolvovalo odbornú stáž v partnerskej škole v Českej republike. Taktiež na budúci rok budú môcť ďalší študenti absolvovať rovnakú stáž v druhom turnuse, ktorý sa uskutoční v júni,“ prezradila koordinátorka projektu a zástupkyňa školy Mgr. Mária Medzihradská.

    Prioritným zámerom projektu je rozšírenie odbornej pripravenosti žiakov pre ich budúce profesionálne zaradenie do pracovného pomeru. „Keďže častou požiadavkou súčasných zamestnávateľov v oblasti strojárstva je zvýšiť pripravenosť žiakov na programovanie a obsluhu CNC obrábacích strojov a zariadení rozhodli sme sa aj týmto spôsobom pripraviť budúcich absolventov našej školy pre ich povolanie. Vďaka schválenému projektu mohli absolvovať naši študenti počas pobytu odborný výcvik v partnerskej škole, ktorá má kvalitné vybavenie a moderné programovacie a obrábacie stroje,“ doplnila riaditeľka SOŠt Ing. Janka Mrázová.

    Chlapcov sprevádzali počas pobytu v Brne majstri odborného výcviku. „Počas dvojtýždňového pobytu študenti nadobudli nové skúsenosti a zručnosti na CNC obrábacích strojoch, ktoré má tunajšia škola k dispozícii. Veľmi cennou skúsenosťou pre nich bolo aj oboznámenie sa po prvýkrát s riadiacim systémom Heidenhain, ktorý naša škola zatiaľ nemá k dispozícii. Chlapci si počínali veľmi dobre, v priebehu pár dní dokázali tento systém samostatne ovládať. Náplňou pracovného programu študentov počas odbornej stáže bolo predovšetkým nadobudnutie nových praktických zručností na obrábacích strojoch, ktoré sú moderné a s ktorými sa aj na svojich budúcich pracoviskách môžu stretnúť,“ prezradil jeden z majstrov s dlhoročnou praxou Bc. Miroslav Bernát.

    Okrem nadobudnutých praktických zručností na odbornom výcviku zažili chlapci aj relax. Počas osobného voľna navštívili viaceré kultúrne pamiatky. „Zúčastnili sme sa na viacerých odborných prehliadkach, počas víkendov sme stihli navštíviť aj hlavné mesto Českej republiky, kde sme niektorí z nás po prvýkrát videli známy pražský orloj, či prešli sa po Václavskom námestí. Veľmi pekný zážitok mám z Múzea voskových figurín. Bolo to niečo úžasné. Doprial by som to vidieť aj ostatným žiakom našej školy. Z pobytu si odnášam nielen bohaté skúsenosti, ale aj nádherné zážitky, ktoré som tu so svojimi spolužiakmi mohol prežiť,“ prezrádza nám budúci maturant Lukáš Husár. Vzápätí sa k nemu pripája ďalší z účastníkov stáže Daniel Ištván, ktorý ho dopĺňa. „Aj mne sa tam veľmi páčilo. Naučil som sa ovládať jeden z najnovších programov, videl som aj také programovacie stroje a zariadenia o ktorých som doteraz len počul. Táto stáž mi dala do môjho osobného života veľmi veľa.“

    Projekt nekončí. Na jeho ďalšie pokračovanie sa tešia aj druháci a tretiaci, ktorým sa črtá šanca dostať sa medzi študentov, ktorí na budúci rok budú môcť zažiť to, čo zažili ich spolužiaci. „Aj ja by som chcel vycestovať do Česka. Budem sa usilovať počas školského roka dosahovať čo najlepšie výsledky, lebo nie každý z nás bude mať príležitosť tam ísť. Verím, že triedny učiteľ a majster na výcviku vyberú medzi desiatku aj mňa,“ dodáva terajší druhák Dalibor Víťaz.

    Veľkú zásluhu od vzniku myšlienky až k podaniu projektu a jeho realizácii má zástupkyňa školy Mgr. Mária Medzihradská, ktorá nakoniec dodáva. „Tešíme sa, že sa nám podarilo zrealizovať prvý turnus odbornej stáže. Na budúci rok s v druhom turnuse zúčastní stáže ďalších 14 študentov, medzi ktorými budú aj štyri dievčatá odboru pracovník marketingu. Dievčatá absolvujú stáž v hlavnom meste, v Prahe v jednom z medzinárodných hotelov. Na záver sa chcem sa poďakovať všetkým, ktorí akokoľvek pomáhajú pri realizácii projektu.“

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35