Hlavné menu

  • Zlatý pohár LINDE 2014 - Dávid Baláž získal ďalšie zlato

    V silnej konkurencii sa žiaci SOŠT Tlmače nestratili. Vo Frýdku- Místku  na  18. ročníku medzinárodnej súťaže žiakov stredných škôl o Zlatý pohár LINDE 2014, v dňoch 14. - 16. apríla, opäť svojimi výkonmi vzbudzovali rešpekt.  Súťaže sa zúčastnilo celkovo 130  mladých zváračov  zo  65 škôl. Svojich favoritov vyslalo  Nemecko, Ukrajina, Slovensko a Česká republika. V hodnotiacej komisii mala zastúpenie každá krajina, Slovensko zastupovali  doc. Ing. Jozef Jasenák, PhD. a  Ing. Anton Koleno z Cechu zváračských odborníkov Trnava, Zdenko Šikeť, zváračský inštruktor SES Tlmače.

    Súťažilo sa v štyroch metódach: 141 (TIG) - zváranie v ochrannej atmosfére Argónu, 135 (MIG/MAG) - zváranie v ochrannej atmosfére CO2,, 111 (MMA) – zváranie obalenou elektródou,  311 (GAS) – zváranie plameňom.

    SOŠT Tlmače reprezentovali žiaci maturant Dávid Baláž (metóda TIG 141),  druháci Dalibor Víťaz ((metóda 135 MIG/MAG) a Frederik Machajdík ( metóda MMA 111).

    Tlmačania  opäť potvrdili, že žiaci SOŠT  Tlmače patria na tejto súťaži k uznávanej špičke. Vynikajúce 1.  miesto a Zlatý pohár  LINDE pre jednotlivcov získal Dávid Baláž. Pripomeňme, že vlani získal zlato na tejto súťaži v kategórii 111/MMA. Zároveň s ním víťazný pohár  pre zúčastnenú najlepšiu školu vo zváraní prebral aj zvárací majster Ján Salaj.  Nestratili sa ani ďalší dvaja žiaci -  nováčikovia na súťaži  Dalibor Víťaz získal  13. miesto a Frederik Machajdík siedme.

    K priebehu súťaže nám viac povedal Bc. J. Salaj: “Každý súťažiaci musel zvládnuť zavarenie troch súťažných zvarov na plechoch v rôznych polohách. Všetky súťažné zvary museli chlapci zvládnuť do časového limitu 90 minút. Každý zvar bol bodovaný samostatne a súčet bodov tvoril poradie v jednotlivých metódach zvárania.  Za výsledky bola zodpovedná hodnotiaca komisia zložená z komisárov z jednotlivých zúčastnených krajín.“

    Poďakovanie podľa jeho slov patrí všetkým zúčastneným žiakom za vzornú reprezentáciu  školy a celého Slovenska na  náročnej súťaži.  Za zabezpečenie dopravy pre súťažiacich patrí poďakovanie CZO Trnava. Výstroj a reklamné odevy pre súťažiacich zabezpečila spoločnosť Mahe s.r.o. Svit. Poďakovanie za cenné odborné, teoretické a praktické rady počas prípravy žiakov patrí Zváračskej škole SES Tlmače, ktorá aktívne pomohla s prípravou žiakov na súťaž.

    Ak nazrieme do histórie uplynulých 17. ročníkov súťaže zistíme, že  Tlmačanom sa podarilo získať vzácne ocenenia viackrát. Prvý bol v roku 2007 Ivan Laurečník, nasledoval  František Holečka (2009), Štefan Farkaš  a Matúš Dóka (2010), Peter Jakubík  (2011), Dávid Baláž (2013). Mená týchto úspešných mladých zváračov sú zapísané veľkými písmenami v kronike súťaže. 

    Vanda Prandorfyová

    Fotky zo súťaže

  • Obedy na Máj 2014

    S malým oneskorením kvôli prázdninám a Veľkej noci prinášame obedy na Máj 2014. Prosím nahláste si obedy B na tento mesiac do pondelka 28.04.2014. Dobrú chuť!

  • Floorball Cup 2014

    SOŠt Tlmače organizuje dňa 02. mája 2014 súťaž Floorball Cup 2014.Turnaj sa koná hlavne z dôvodu, že sme prepadli tomuto športu, nie aby sme za každú cenu vyhrali. Chceme nadviazať nové priateľstvá a porovnať herné výkony. Nechceme a nebudeme akceptovať profesionálov  (frajerov v teame).

     

    Hlavné pravidlá nášho turnaja:

    • hrá sa podľa upravených pravidiel

    • hrá vo vyznačenom bránkovisku, či osobne alebo hokejkou je porušením pravidiel

    • zdvih hokejky nad pás je nepovolený, aj keď je hráč sám

    • hrá vo výskoku,  telom nedovolená

    • vulgárne slová  budú trestané vylúčením  na 2 minúty

    • opakované priestupky tým istým hráčom potrestané  vylúčením na 5 minút

    • ostatne pravidlá pri hre ostávajú ako pri florbale

    • vhodné oblečenie (športový úbor, obuv)

     

    Tešíme sa na Vašu účasť! 

    Propozície súťaže

     

  • Exkurzia v hoteli Tulip House

    Dňa  9. apríla 2014 sa študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch odbor pracovník marketingu zúčastnili exkurzie v hoteli Tulip House Boutique v Bratislave. Cieľom exkurzie bolo oboznámiť sa s organizáciou, službami a zaujímavosťami hotela. Tulipe House je jedinečným a v Bratislave  prvým skutočným boutique hotelom pre náročných hostí, ktorý v sebe spája krásu histórie s eleganciou súčasnosti. Nachádza sa v srdci hlavného mesta  neďaleko starých uličiek i univerzity, nábrežia Dunaja a vládnych inštitúcií.  Tulipe House ponúka 11 Executive Suites, 12 DeLuxe Suites a 1 Luxury Suite zariadený v Art Deco štýle a štyri najexkluzívnejšie mezonetové Penthousy. Súčasťou hotela je Tulip Fitness & Spa, konferenčné priestory, Kaviareň Café Tulip a reštaurácia Raphsody, kde okrem medzinárodnej kuchyne sa ponúkajú lahodné dezerty a torty.

    Táto exkurzia, kde sme mohli vidieť fungovanie hotela v plnej prevádzke, bola veľkým prínosom pre všetkých pracovníkov marketingu. 

    Fotky z exkurzie

    žiačky odboru pracovník marketingu

  • Mladý tvorca 2014

    Naša škola sa v dňoch  29. - 30. apríla zúčastní na výstave Mladý tvorca 2014. Srdečne Vás pozývame na 22. ročník tejto výstavy, ktorá sa bude konať na výstavisku Agrokomplex - Výstavníctvo Nitra. Budeme propagovať odbornú činnosť našej školy, poskytneme prehľad  o odboroch na  škole ako aj ukážky hotových výrobkov našich žiakov.

    Pozývame všetkých žiakov, rodičov, študentov, pedagógov, zamestnávateľov ako aj širokú verejnosť a tešíme sa, že navštívite stánok  SOŠT Tlmače.

    Dielne Odborného výcviku SOŠt Tlmače

  • Otestuj sa z matematiky a fyziky

    Strojárska fakulta STU Bratislava pre Vás pripravila testy z matematiky a fyziky. V prípade záujmu sa môžete otestovať na stránke: http://otestujsa.sjf.stuba.sk/

  • Mladý zvárač 2014

    Študenti z rôznych kútov Slovenska sa zišli v stredu, 26. marca na súťaži MLADÝ ZVÁRAČ, ktorú usporiadali - Ministerstvo školstva SR, Nitriansky samosprávny kraj, Stredná odborná škola technická Tlmače,  Cech zváračských odborníkov Trnava a Mahe s.r.o Svit na pôde Slovenských energetických strojární Tlmače. Na súťaži mali zastúpenie žiaci stredných odborných škôl z Dvorov nad Žitavou, Krupiny, Hlohovca, Šiah, Topoľčian, Tlmáč, Súkromnej strednej odbornej školy hutníckej Železiarne Podbrezová a Spojenej školy Martin. Celkovo 27 mladých zváračov si súťažne preverilo praktické zručnosti.

    Slávnostné otvorenie sa konalo v priestoroch Školiaceho strediska SES. V mene organizátorov súťažiacich a ich pedagógov privítala Ing. Jana Mrázová, riaditeľka SOŠt Tlmače. Pripomenula, že od septembra tohto školského roka škola pôsobí ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre zváranie a nedeštruktívne technológie. Poďakovala súťažiacim, účastníkom a firmám, ktoré odbornú súťaž mladých zváračov podporili.  Novinkou je akreditácia súťaže ministerstvom školstva v kategórii C, teda zatiaľ bez finančného príspevku. „Dúfame, že v budúcnosti sa to vylepší, pretože by sme u nás radi na súťaži privítali ďalších žiakov aj z iných škôl.  Našim plánom je pozvať aj kolegov z Ukrajiny a z Číny, čo je však finančne veľmi náročné. Srdečne vítam našich priateľov z družobnej školy zo Žďáru nad Sázavou, ktorí prijali naše pozvanie “ - povedala Ing. Mrázová. Súťažiacim zaželala pevnú ruku  a dobré výsledky.

     

    Užitočná tradícia

    Doc. Ing. Jozef Jasenák, PhD.  v úvodnom príhovore konštatoval, že súťaž má  už  svoju tradíciu a má veľký význam pre profesionálny rast mladých zváračov.

    Na pôde SES privítala účastníkov Ing. Miroslava Takácsová so slovami: “Sme veľmi  radi, že sa tu vytvorila užitočná tradícia a my môžeme byť jej odborným garantom. Predpokladám, že dnes sú tu mladí zvárači, ktorí sú nad priemerom škôl odkiaľ prichádzajú svojimi zručnosťami a svojím záujmom o vzdelávanie. Práve táto súťaž im v meraní síl môže pomôcť a zvýši ich konkurenčnú výhodu. Prajem vám, aby úsilie pracovať na sebe bolo zúročené tým, že získate zaujímavú prácu.“

    Bc. Viliam Sitáš  oboznámil účastníkov s priebehom súťaže a s jej novinkou, ktorou bolo prvýkrát vyhodnotenie družstiev. Takto chcú organizátori zvýšiť záujem žiakov o súťaž a povzbudiť školy, aby posielali do každej kategórie viac svojich žiakov, a to najmä v kategórii zvárania argónom (141 TIG), ktorá je oproti ostatným slabo obsadená.

     

    Veľké finále

    Celé predpoludnie pracovali chlapci na svojich súťažných zvaroch a krátko popoludní ich vyhodnotila odborná porota. Veľké finále spojené s odovzdávaním cien a diplomov sa konalo za účasti všetkých súťažiacich a hostí na pôde SOŠt Tlmače.

    Pred vyhodnotením  poďakovala Ing. Mrázová všetkým, ktorí súťažili: “V našich očiach ste víťazmi všetci. Vďaka za vaše výkony. Práca zvárača nie je jednoduchá, je náročná a zodpovedná, verím, že sa jej budete úspešne venovať aj v budúcnosti.“

    Výkony mladých zváračov zhodnotil predseda poroty: “Bol tu jeden zaujímavý moment - všetky vyhodnocované zvarové spoje mali veľmi dobrú úroveň. Vidieť, že vplyv pedagógov, ktorí vás trénovali na jednotlivých školách bol značný. Myslíme si, že aj v prípade tých, čo skončili na posledných miestach, tak to bolo spôsobené nervozitou a stresom, ktorý je obvyklým faktorom pri súťažiach. Vaše výkony boli veľmi vyrovnané na prvých piatich miestach v každej kategórii, okrem TIG-u, kde sme mali len štyroch súťažiacich. Dnešnú súťaž berte ako skúsenosť do ďalšieho života, trénujte ďalej a zdokonaľujte sa v tejto profesii. Máte veľké predpoklady sa v nej realizovať a získať ocenenia aj v praktickom živote.“ Predseda poroty  vyzval zváračské školy, aby venovali viac pozornosti kategórii TIG, ktorá je v súčasnosti najviac vyhľadávaná a na túto kategóriu treba klásť väčší dôraz.

    Vyhodnotenia sa zúčastnil aj Ing. Ján Kahan, viceprezident Slovenského živnostenského zväzu, prijal pozvanie na súťaž a podporil ju cenami pre víťazov.

    Záverečný potlesk patril všetkým súťažiacim, ale aj usporiadateľom, pretože pripravili súťaž na kvalitnej odbornej úrovni. Verme, že ôsmy ročník priláka o rok do Tlmáč ešte väčší počet  mladých zváračov, ktorí naberú odvahu zmerať si svoju zručnosť v náročnej, ale trhom práce veľmi vyhľadávanej a perspektívnej profesii.

     

    Vanda Prandorfyová

    Výsledky súťaže

    Fotky zo súťaže

    Video zo súťaže 

  • 1. 4. 2014

    Aktualizovali sme modul FRESH bufet

  • Kvapka krvi

    Dňa 29. apríla 2014 SOŠt privíta darov krvi vrámci pravidelnej akcie "kvapka krvi". Budeme radi, keď sa pridáš i Ty. Bližšie info v priloženom letáku...

  • 29. 3. 2014

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané video: Mladý zvárač 2014 - 26.03.2014

    Pridané fotky: Mladý zvárač 2014 - 26.03.2014

  • Prednáška firmy PRAMET

    Dňa 24.3.2014 sa konala predáška firmy PRAMET Šumperk v dielňach SOŠt Tlmače. Spoločnosť PRAMET sa zaoberá vývojom a výrobou TK plátkov zo spekaných karbidov. Firma si dlhodobo udržuje jednu z vedúcich pozícií daného sortimentu po celom svete. Prednášky sa zúčastnili žiaci 2.D triedy pod vedením majstra odbornej výchovy pána Štefana Napa. Pre ich odborný a profesionálny rozvoj je nevyhnutnou súčasťou výuky, aby boli včas a dostatočne oboznámený danou problematikou a najnovšími produktmi pri trieskovom obrábaní. (sústruženie, frézovanie, vŕtanie). Odbornú prednášku a ukážky produktov nám pripravil obchodný zástupca západoslovenského kraja pán Ladislav Gajdošík , začo sme mu veľmi vďačný.
    Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu...

    Dielne Odborného výcviku SOŠt Tlmače

    Fotogaléria k prednáške

  • 24. 3. 2014

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané video: RTVS: Fokus rodina - prečo študovať na SOŠ - 21.03.2014

  • Obedy na Apríl 2014

    Prinášame obedy na Apríl 2014. Dobrú chuť! 

  • Exkurzia v závode Hyundai

    Vybraní žiaci našej školy  sa dňa 06.03.2014 zúčastnili odbornej exkurzie v závode Hyundai v Nošovicích.  Túto možnosť sme využili  vďaka projektu Zručnosti pre úspech (SFF), ktorý  realizuje spoločnosť Hyundai Motors v spolupráci s Junior Achievement n.o. Cieľom je podporovať  technické vzdelávanie mladých ľudí a podnikateľské  zručnosti pre ich budúcu zamestnateľnosť.

    Na spomínanú návštevu nás motivovalo najmä to,  že na Veľtrhu študentských spoločností v Bratislave 15.04.2014 udelí spoločnosť Hyundai cenu za Najlepší nápad pre produkt, alebo službu v automobilovom priemysle.

    Výlet bol veľmi dobre zorganizovaný, do Žiliny sme cestovali vlakom a odtiaľ bol zabezpečený  autobus určený pre niekoľko skupín študentov zapojených do projektu, v rámci celej SR. Po viac ako štvorhodinovej ceste sme dorazili do cieľa. Prvým bodom programu bolo zoznámenie sa s podnikom prostredníctvom filmu, kde bola spracovaná jeho história, výstavba, práce v jednotlivých halách - lisovňa, zvarovňa, lakovňa,  montáž prevodoviek a celková montáž.  

    Neskôr sme sa po úvodnom školení o bezpečnostných predpisoch presunuli na otvorených vláčikoch so slúchadlami v ušiach na prehliadku hál okrem lakovne, kde sa dodržiavajú prísne bezpečnostné a hygienické predpisy. Videli sme veľa zaujímavostí z oblasti automatizácie, mechanizácie, manipulácie, robotiky, prúdovej montáže, strojárskeho priemyslu a automobilovej techniky.  Ohlasy našich žiakov na prehliadku boli veľmi pozitívne, mnohé zariadenia a technológie videli po prvý krát na vlastné oči. Žiak M. Gulyás zhodnotil tento deň nasledovne: „ Moje pocity pred exkurziou boli zmiešané, nečakal som takú  vysokú kvalitu výroby a montáže. Je  priam neuveriteľné, že za 1min vyprodukujú jeden automobil.  Zaujalo ma, aké sú postupy výroby v jednotlivých špecializovaných halách, ako pracujú roboty a ako sú  ľudia zohratí. Bol to pekný výlet a zážitok, na ktorý budeme spomínať ešte dlho.“

    Takže teraz spojíme všetky hlavy dokopy a vymyslíme niečo, čo by mohlo spríjemniť, spohodlniť, alebo uľahčiť cestovanie autom a hor sa reprezentovať SOŠ technickú Tlmače na súťaži.

    Ing. Bronislava Havranová

  • Exkurzia v ZF- Sachs Levice

    V rámci predmetu Cvičenia z technických meraní sa žiaci z odboru Mechanik strojov a zariadení dňa 21.2.2014 zúčastnili exkurzie v závode ZF – SACHS Slovakia  v Leviciach. S týmto závodom naša škola spolupracuje už niekoľko rokov. Výsledkom je cvičné pracovisko v  areáli závodu, ktoré naši žiaci navštevujú počas odborného výcviku a nadobúdajú zručnosti pri ovládaní strojov. Tiež táto firma  našej škole poskytla finančné prostriedky na rekonštrukciu telocvične a učebne informatiky.

    Žiaci počas exkurzie mali odborný výklad pracovníkom firmy. Prešli sme tri laboratória, v ktorých sa vykonáva meranie rôznych súčiastok. V jednom nám pracovníci vysvetlili a ukázali meranie drsnosti a tiež nás oboznámili s modernou technikou merania na 3D súradnicovom zariadení, ktoré je riadené softvérovo. V metalurgickom laboratóriu sa žiaci zoznámili so skúškami materiálov a zložením materiálu. Bol im vysvetlený postup ako sa polotovary dostávajú do výroby na ďalšie obrábanie. Tiež sme navštívili sklad meradiel, kde sa dozvedeli o mechanizácii merania a kalibrácii meradiel.

    Na záver sme prešli celú výrobnú halu s odborným výkladom o jednotlivých strojoch a technologických postupoch pri výrobe súčiastok, ktorou sa tento podnik zaoberá.

    Exkurzia bola pre žiakov vhodná, pretože nadobudli technickú predstavivosť o jednotlivých spôsoboch merania v praxi a tiež technologických postupoch o výrobe v strojárstve.

    Mgr. Dana Vargová

  • Kultúrne poukazy

    Dotačný program "Kultúrne poukazy" je určený pre žiakov základných škôl, študentov stredných škôl a pedagogických pracovníkov týchto škôl. Umožňuje vstup do divadiel, múzeí, galérií, knižníc a kultúrnych inštitúcií prostredníctvom štátom dotovaných kultúrnych poukazov. Bližšie podrobnosti nájdete na stránke www.kulturnepoukazy.sk. Kultúrne poukazy na rok 2014 je možné použiť do 11.11.2014.

  • Řemeslo Vysočiny 2014

    V dňoch 25.a 26.02.2014 usporiadala SOŠT Žďár na Sázovou súťaž v odborných vedomostiach  pod názvom ŘEMESLO VYSOČINY 2014.

    Tejto súťaže sa zúčastnil žiak našej školy Marek Kalman (4.D trieda), ktorý úspešne reprezentoval SOŠt Tlmače v klasických obrábacích strojoch: obrábač kovov – sústruženie. Do tejto kategórie sa zapojilo 16 študentov a Marek Kalman sa umiestnil na peknom 7. mieste. 

    Súťaž bola rozhodne prínosom pre našu školu, lebo prispela k rozvoju spolupráce medzi školami a umožnila sa podeliť o skúsenosti škôl z Českej republiky.

    Týmto ďakujeme Marekovi Kalmanovi za peknú reprezentáciu školy.

    Dielne odborného výcviku 

  • Študentský ples 2014

    Dňa 24. januára 2014 sa v kultúrnom dome Tlmače – Lipník uskutočnil tradičný študentský ples Strednej odbornej školy technickej. Ples sa začal úvodným valčíkom a samozrejme, nechýbal ani sprievodný program uvádzaný 2 moderátormi, ktorí prispeli k pohodovej atmosfére. V programe sa predstavili naši spolužiaci svojimi mimoškolskými aktivitami v podobe hry na klavíri, harmonike, kayone, beat-boxom, spevom.

    Nechýbala ani bohatá tombola a skvelá večera. DJ svojou hudobnou zbierkou potešil všetky zúčastnené vekové kategórie a prispel k príjemnej zábave. Plusom bol pozitívny ohlas nielen súčasných, ale aj bývalých študentov a preto sa už teraz tešíme na jeho ďalší ročník.

    Video a fotky z plesu nájdete v sekcii Videá a fotky

    pracovníci marketingu Veronika Kotorová a Katarína Hlaváčová

  • 18. 2. 2014

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Koncert vrámci projektu Komprax - 14.02.2014

    Pridané videá: Koncert vrámci projektu Komprax - 14.02.2014

  • Obedy na marec 2014

    Prinášame Vám obedy na marec 2014. Vzhľadom na jarné prázdniny, ktoré budú v poslednom februárovom týždni si prosím nahláste obedy B do 21.02.2014. Dobrú chuť!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35