Hlavné menu

  • Zlatý pohár Linde 2015

    Dnes odchádzajú reprezentovať   našu školu vo zváraní do Frýdku Místku (ČR) žiaci : Machajdík Frederik, Víťaz Dalibor a Sliezik Matúš.

    V dňoch 14. a 15. apríla 2015 sa uskutoční 19. ročník medzinárodnej súťaže žiakov stredných škôl vo zváraní pod názvom "Zlatý pohár Linde", organizovaný  SOŠ Frýdek-Místek(ČR) .  Súťažiaci si zmerajú svoje zručnosti vo zváraní obalenou elektródou, plameňom, v ochrannej atmosfére CO2 a TIG.Žiaci trénovali a zodpovedne sa pripravovalina súťaž pod vedením majstra odborného výcviku Bc. Jána Salaja.

    Takže držíme palce našim žiakom a želáme šťastnú cestu.

    Dielne odborného výcviku SOŠt Tlmače

  • Mladý tvorca 2015

    Naša škola sa v dňoch  28. - 30. apríla zúčastní na výstave Mladý tvorca 2015. Srdečne Vás pozývame na 23. ročník tejto výstavy, ktorá sa bude konať na výstavisku Agrokomplex - Výstavníctvo Nitra. Budeme propagovať odbornú činnosť našej školy, poskytneme prehľad  o odboroch na  škole ako aj ukážky hotových výrobkov našich žiakov.

    Pozývame všetkých žiakov, rodičov, študentov, pedagógov, zamestnávateľov ako aj širokú verejnosť a tešíme sa, že navštívite stánok  SOŠT Tlmače.

    Dielne odborného výcviku SOŠt Tlmače
  • Mladý zvárač 2015 - Víťazom opäť SOŠt Tlmače

    Mladý zvárač 2015 - Víťazom opäť SOŠt Tlmače

    Stredná odborná škola technická Tlmače, pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Nitrianskeho samosprávneho kraja, v spolupráci s Cechom zváračských odborníkov v Trnave a Slovenskými energetickými strojárňami Tlmače usporiadali 25. marca ôsmy ročník súťaže MLADÝ ZVÁRAČ.

    Na súťaži mali zastúpenie žiaci stredných odborných škôl z Čadce, Hlohovca, Krupiny, Šiah, Topoľčian a Tlmáč, z Českej republiky pricestovali žiaci zo Žďáru nad Sázavou a nováčikmi boli mladí zvárači zo Srbska - žiaci z Technickej školy Kralja Petra, Obrenovac a Technickej školy „Kolubara“ Dosteja Obradovica, Lazarevac. Celkovo 34 mladých zváračov súťažne bojovalo o krásne poháre a hodnotné vecné ceny venované sponzormi. Generálnymi  sponzormi súťaže boli opäť  firmy Vapexim Martin a Mahe Svit.

    Slávnostné otvorenie sa konalo v priestoroch Školiaceho strediska SES a.s.. V mene organizátorov súťažiacich a ich pedagógov privítala Ing. Jana Mrázová, riaditeľka SOŠT Tlmače. Vyjadrila potešenie, že účasť súťažiacich stúpa, prekročila už rámec Slovenska a stáva sa medzinárodnou súťažou. Otvorenia sa zúčastnila aj PhDr. Ľubica Libová, PhD. vedúca odboru vzdelávania NSK a Mgr. Iveta Verešová, referentka pre odbornú činnosť.  Pozvanie prijal aj primátor mesta Tlmače Miroslav Kupči, ktorý sa zúčastnil otvorenia, priebehu, ale aj vyhodnotenia súťaže.  

    Doc. Ing. Jozef Jasenák, PhD. z Cechu zváračských odborníkov Trnava v príhovore pripomenul, že v súčasnosti bol prijatý nový zákon o odbornom vzdelávaní, kde sú zakomponované prvky duálneho vzdelávania. Stredná odborná škola technická Tlmače prvky duálneho vzdelávania už dlhé roky organizuje a má na to vytvorené všetky predpoklady.  „Táto škola prvky duálne vzdelávanie už dlhé roky organizuje a má na to vytvorené všetky predpoklady, okrem toho, že je tu zriadené Centrum zvárania, sú tu aj dlhoročné skúsenosti, vzorové pre oblasť zvárania“  - povedal.

    Po náročnom  súťažení sa popoludní stretli súťažiaci žiaci aj ich pedagógovia na vyhodnotení  na pôde SOŠt Tlmače. Hodnotné ceny boli pre žiakov veľkou motiváciou,  o tom, kto ich dostane a postaví sa na stupne víťazov  rozhodla hodnotiaca komisia v zložení: doc. Ing. Jozef Jasenák , PhD. a Ing. Marek Tačovský – Cech zváračských odborníkov Trnava, Ing. Michal Mráz a Zdenko Šikeť, SES a.s. Tlmače, doc. Ing. Jozef Pecha, Eenergoinvest Mochovce, Tomáš Darida, ŠOŠ Šahy.

    Prvé miesto v súťaži  družstiev opäť vybojovalo družstvo ŠOST Tlmače, pred  zváračmi zo Šiah a Topoľčian.  V kategórii  Metóda 141 TIG zvíťazil Matúš Sliezik (Tlmače), 2. Peter Vajda (Tlmače), 3. Peter Čerko (Šahy). V metóde 111 MMA vyhral Frederik Machajdík (Tlmače),   druhé miesta boli udelené dve - Dárius Kinči (Tlmače) a Ľubomír Ďurkovič  (Šahy), tretí bol Vladimír Okša (Topoľčany).  V metóde 135 MIG si pohár za prvé miesto odniesol Ivan Broš (Hlohovec), druhý bol Marek Durák  (Hlohovec) a bronz získal Andrej Pecháč

     (Topoľčany). Raritou v súťaži bola mladá zváračka Jelena Ačimovič zo srbského Lazarevacu, ktorá získala mimoriadnu cenu vo zváraní metódou 111  MMA.  Bolo to za osem rokov prvý raz, čo sa súťaže zúčastnila žena.

    Na záver riaditeľka školy Ing. Jana Mrázová poďakoval všetkým účastníkom 8. ročníka súťaže  so slovami: “Verím, že ste nabrali skúsenosti, porovnali ste svoje zručnosti aj s ostatnými žiakmi a dúfam, že sa uvidíme aj na  súťaži aj na budúci rok, možno ešte vo väčšom počte.“  

    Vanda Prandorfyová

    video: Mladý zvárač 2015 - 25.03.2015

    fotky: Mladý zvárač 2015 - 25.03.2015

    vyhodnotenie súťaže Mladý zvárač 2015

  • Veľtrh študentských spoločností 2015

    Veľtrh študentských spoločností 2015

                Dňa 26. marca 2015 sme sa ako študentská spoločnosť BIG DREAMS zúčastnili na veľtrhu študentských spoločností v bratislavskom nákupnom centre Avion. Naša škola sa na veľtrhu zúčastnila po tretíkrát. Tohtoročným predmetom náplne práce našej študentskej spoločnosti bola bufetová činnosť v školskom bufete výroba a predaj kovaných výrobkov z našich dielní.

                Ako študentská spoločnosť sme sa od septembra 2014 v rámci predmetu aplikovaná ekonómia svedomito pripravovali na veľtrh za pomoci pani učiteľky Bronislavy Havranovej, ktorá nám pomohla spoločnosť rozbehnúť a hlavne nás pripraviť na jej vedenie a spravovanie. Nikoleta Jašeková predstavuje prezidentku spoločnosti, Iveta Benčaťová viceprezidentku pre ľudské zdroje, Dominika Dombiová viceprezidentku pre marketing, Veronika Kotorová viceprezidentku pre financie a Tatiana Valentínyová viceprezidentku pre výrobu. Samozrejme, s prevádzkou spoločnosti nám pomáhajú aj ostatné dievčatá. Úspešne zorganizované akcie nás motivovali a posúvali ďalej v našej činnosti. Musíme uznať, že všetky tie poobedia, večery, ba i noci strávené prácou pre študentskú spoločnosť sa naozaj vyplatili. Veríme, že sme zaujali i napriek konkurencii, na veľtrhu sa zúčastnilo 61 firiem z celého Slovenska. Porotcovia nás chválili i napriek menším nedostatkom. Celý veľtrh sa odohrával v pozitívnej atmosfére a kolektíve skvelých ľudí. I napriek celodennej robote a maximálnej vyčerpanosti sme si veľtrh užili, načerpali mnoho nových skúseností a hlavne sme predstavili našu študentskú spoločnosť širšej verejnosti.

                Určite by sme sa chceli na veľtrhu študentských spoločností zúčastniť aj budúci rok. Bol to príjemne a navyše aj užitočne strávený deň. Chcela by som v mene našej spoločnosti povedať jedno veľké ďakujem všetkým, čo nám pomáhali a pripravovali nás na veľtrh. 

    Fotky z veľtrhu sú prístupné v našom rozšírenom fotoalbume.

    Veronika Kotorová, žiačka III.E  triedy

  • 27. 3. 2015

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Veľtrh študentských spoločností - 26.03.2015

    Pridané fotky: Mladý zvárač 2015 - 25.03.2015

    Pridané video: Mladý zvárač 2015 - 25.03.2015

  • Jazykový kvet

    Dňa 16.3.2015 sa konala  na ZUŠ v Nitre celoslovenská jazyková súťaž „JAZYKOVÝ KVET“, na ktorej nechýbal ani náš žiak II.D triedy Dávid Búri. Žiaci súťažili v troch vekových kategóriách v prednese poézie, prózy i drámy. Každý prednes sa odohrával v anglickom jazyku a hodnotil sa nielen samotný umelecký výkon, ale i správna výslovnosť, prízvuk, intonácia a rytmus hlasu. Náš žiak Dávid sa predstavil úryvkom z rozprávky Charlie and the Chocolate Factory (Karolko a jeho čokoládová továreň) od veľmi obľúbeného anglického spisovateľa Roalda Dahla. Výnimočnosť tejto súťaže spočívala  v jej realizácii pod záštitou prezidenta SR  J. E. Andreja Kisku. Tejto súťaže sa Dávid zúčastnil po prvý krát a – hoci nepostúpil -  domov si priniesol certifikát o účasti  a pozitívnu motiváciu do budúcoročného kola. Dávidovi srdečne  blahoželáme!

    Mgr. Katarína Riecka

  • My a história

    Dňa 6.2.2015 sa v priestoroch posluchárne Strednej odbornej  školy  technickej v Tlmačoch uskutočnilo divadelné predstavenie  pod názvom MY A HISTÓRIA z Bratislavy. Zábavným,zrozumiteľným a pritom poučným spôsobom sme sa razom preniesli až do 5.storočia. To, že vystúpenie hercov a pripravené kulisy boli na profesionálnej úrovni , svedčil vysoký záujem zo strany žiakov, ale i komunikácia  s hercami počas predstavenia. Interaktívne prvky jednotlivých divadelných scén vtiahli vybraných žiakov priamo do deja našej histórie.  Od sťahovania národov, invázie  Húnov a Turkov,osídľovania krajiny nemeckými kolonistami a slovenského národného obrodenia sme sa dostali  až po súčasnosť.V jednej chvíli si Tatari chceli podmaniť naše územie, onedlho Nemci rozvíjali banskú činnosť a neskôr Turci dobíjali našu krajinu. Šikovnosť a pracovitosť nášho ľudu rozšírila vznik banských miest kvitnúcich dodnes. Samozrejme, herci nezabudli pripomenúť korene slovenského jazyka a Ľudovíta Štúra, ktorý sa o jeho kodifikáciu zaslúžil. Nadšenie z pútavo pripraveného spracovania našej histórie vyjadrili všetci diváci veľkým potleskom na záver predstavenie.

    Mgr. Katarína Ružičková

  • Řemeslo Vysočiny 2015

    V dňoch 17. a 18.02.2015 sa uskutočnila  na Strednej škole technickej Žďár nad Sázavou (ČR) významná súťaž v odborných vedomostiach žiakov stredných škôl  pod názvom ŘEMESLO VYSOČINY 2015.

    Súťažiaci mali možnosť porovnať svoje znalosti v dvoch kategóriách . Prvá kategória bola určená pre žiakov  odboru mechanik strojov a zariadení. Druhá kategórie bola určená pre žiakov  odboru obrábač kovov so zameraním na sústruženie. Akcie sa zúčastnilo 8 dvojčlenných družstiev, z toho  bolo 6 družstiev z Kraja Vysočina a 2 družstva so Slovenskej republiky.

    Tejto súťaže sa zúčastnili aj  žiaci  našej školy Marek Tysowecki  a Róbert Lacko s majstrom odbornej výchovy Štefanom Napom, ktorí úspešne reprezentovali SOŠt Tlmače v klasických obrábacích strojoch: obrábač kovov so zameraním na sústruženie. Do tejto kategórie sa zapojilo 16 študentov .Naši žiaci  Marek Tysowecki sa umiestnil na  7. mieste a Róbert Lacko na 8. mieste.

    Pre účastníkov bola vyhlásená súťaž o najúspešnejšiu školu v súťaži v odbore obrábač kovov so zameraním na sústruženie  a mechanik nastavovač . Poradie bolo stanovené na základe priemerného zisku bodov na jednu súťaž.

    Vyhodnotenie súťaže prebehlo na radnici mesta. Naša škola skončila na krásnom druhom mieste.  Hodnotné ceny pre víťazné školy venovala firma PrametTools, s.r.o., Šumperk . Cenu 10 000 Kč pre  Strednú odbornú školu technickú Tlmače odovzdal Róbertovi  Lackovi  a  Marekovi  Tysoweckému zástupca firmy pán Jiří Jurman .

    Súťaž bola rozhodne prínosom pre našu školu, lebo prispela k rozvoju spolupráce medzi školami a umožnila sa podeliť o skúsenosti škôl z Českej republiky.

    Týmto ďakujeme Marekovi Tysoweckému a Róbertovi Lackovi  za peknú reprezentáciu školy.

    Štefan Nap

  • 13. 2. 2015

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Študentský ples 2015 - 13.02.2015

    Pridané fotky: Deň otvorených dverí - 13.02.2015

    Pridané video: Študentský ples 2015 - 13.02.2015

    Pridané video: Deň otvorených dverí - 13.02.2015

  • 3. 2. 2015

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Propagácia školy - Srbsko 2015

    Pridané fotky: Drozdovo na Lyžiach - 15.01.2015

    Pridané video: Náborové video pre rok 2015 - My, študenti SOŠt v Tlmačoch

  • Mladý zvárač 2015

    Stredná odborná škola technická v Tlmačoch pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Nitrianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Cechom zváračských odborníkov v Trnave a Slovenskými energetickými strojárňami v Tlmačoch usporiadajú  8. ročník akreditovanej súťaže pre žiakov „Mladý zvárač“. Hlavnými partnermi súťaže sú firmy MAHE, s.r.o. Svit a VAPEXIM, s.r.o. Martin.

    Súťaž je vyhlásená ako súťaž jednotlivcov. V tomto ročníku bude vyhlásené aj víťazné družstvo s najvyšším počtom bodov. Súťaže sa môžu zúčastniť len žiaci študijného alebo učebného odboru, ktorí absolvovali príslušný základný kurz zvárania pre danú metódu alebo ho práve absolvujú. Z každej školy je možné prihlásiť dvoch žiakov pre každú metódu (MMA, MIG-MAG, TIG). Súťaž sa uskutoční 25.03.2015 v dielňach SOŠt Tlmače, ktoré sa nachádzajú v areáli SES, a.s., ul. Továrenská 210,  935  28 Tlmače.

    Pre víťazov v jednotlivých kategóriách a víťazné družstvo sú pripravené hodnotné ceny od popredných zváračských firiem, ktoré sa budú podieľať na organizácii súťaže. Súčasťou akcie bude i bohatý sprievodný program vrátane prezentačného dňa firiem zaoberajúcich sa výrobou či distribúciou zváracej techniky.

    V prípade Vášho záujmu vyplňte priloženú prihlášku a zašlite na našu adresu do termínu 06.03.2015 poštou, alebo e-mailom na adresu: bozena.hudecova@sostlmace.sk

     

    Informácie:          dokumenty na stiahnutie:

    pokyny pre účasť, harmonogram, súťažné zvary, prihláška

    výkresová dokumentácia

     

                              Bc. Viliam Sitáš – 0907 791 514

                              Bc. Ján Salaj – 0905 274 213

  • Ďalší skvelý lyžiarsky výlet

    Dňa 15.01.2015 sa naša škola SOŠ technická v Tlmačoch  opäť zúčastnila školského výletu na Drozdove. Bolo krásne slnečné počasie, nič krajšie sme si na jednodňový výlet spojený s lyžovaním a korčuľovaním nemohli priať. Tí, ktorí majú radi kolektívne športy sa do sýtosti vybláznili na ľade s hokejkami, medzi prestávkami sa vrátili do detských čias a osedlali boby a lyžice.  Z pod kopca bolo počuť radostné výkriky, smiech a prudké brzdenie.

    V 36-člennej skupine našich športovcov sa našli aj zdatní lyžiari s vlastnou výstrojou, tí, ktorí sa len začali učiť základom snowboardovania si zapožičali boardy v skiservise pod vlekom.

    Úžasné bolo najmä to, že sme mali kopec sami pre seba a v rade na vlek sme vôbec nečakali.  Celkove musím služby tohto strediska pochváliť, pretože svah bol super upravený, bufet otvorený, vlek fungoval bez porúch a slniečko sa na nás usmievalo zo všetkých strán.

    Nesmelé výkony s pádmi a vzdychaním na začiatku dňa vystriedali šťastné úsmevy a spokojnosť pred záverečnou, kedy každý študent vyšiel vlekom až na samý vrch a bez úrazu zdolal 700 metrovú zjazdovku.

    Ohlasy žiakov, ako aj nás učiteľov po príchode domov boli viac ako pozitívne a už teraz sa tešíme na ďalšie lyžiarske výkony po polročnom vysvedčení.

    Veď ako sa hovorí, nie len školou a prácou je človek živý, dôležité a nezabudnuteľné sú pre nás zážitky, príhody a nové skúsenosti do života. 

    Ing. Bronislava Havranová

     

    fotky z akcie: Drozdovo na Lyžiach - 15.01.2015

  • Certifikáty ISO 9001

    Od roku 2014 je SOŠt Tlmače držiteľom certifikátov ISO 9001:2008 pre systémy manažérstva kvality a požiadavky na kvalitu pri tavnom zváraní kovových materiálov.

  • Štatistický zázrak z Tlmáč

    Dňa 22.12.2014 bol na stránkach Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR zverejnený článok o SOŠ Tlmače. Článok pojednáva o projekte „Ak mi niečo vysvetlíš – zabudnem, ak mi to ukážeš – zapamätám si, ale ak to urobím – pochopím“. Článok a krátke video si môžete pozrieť na www.minedu.sk

     

  • 24. 12. 2014

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané video: Vianočná akadémia 2014 - 19.12.2014

    Pridané fotky: Vianočná akadémia 2014 - 19.12.2014

  • Vianočná akadémia 2014

    Posledný deň pred nástupom na prázdniny sa na SOŠt niesol v duchu Vianoc.  Všetkých žiakov a zamestnancov školy svojim spevom slávnostne naladili umelci z agentúry Cultura Humana z Bratislavy. Ku krásnemu zážitku z vianočných kolied a piesní  prispel svojou hrou na klávesy aj žiak IV.D triedy Marcel Vávra. Po koncerte sa prítomným prihovorila riaditeľka školy Ing. Jana Mrázová. Nasledovalo vyhodnotenie jednotlivcov a tried školy v rôznych kategóriách ako napríklad: najlepší žiak, najlepší športovec, najlepší zvárač, najpracovitejší žiak na odbornom výcviku, najlepší reprezentant v Zenite elektro,..., trieda s najlepšou dochádzkou, trieda s najlepším prospechom, atď.. Veľký ohlas mali aj víťazi ankety najkrajšia baba školy a najkrajší chalan školy . Všetci ocenení jednotlivci i zástupcovia víťazných tried boli  riaditeľkou školy obdarovaní drobnými praktickými darčekmi a sladkosťami. Na zimné prázdniny sa teda žiaci a zamestnanci SOŠt rozchádzali takto príjemne naladení. Všetkým prajeme Šťastné a veselé...

    Ing. Ružena Žilková

  • Vianočný volejbalový turnaj

    Predvianočné dni  sa tradične od nepamäti nesú  v znamení veľkého upratovania. Telocvikári SOŠ technickej v Tlmačoch, tiež pripravujú  na predvianočné dni športový sviatok v podobe „Vianočného volejbalového turnaja“ žiakov  o putovný pohár riaditeľky školy. Tohtoročný turnaj sa uskutočnil - 17. decembra 2014, v školskej telocvični, kde sa zišlo 77 mladých hráčov a hráčok zastúpených v 8 volejbalových družstiev školy. Starší žiaci prišli obhajovať alebo zlepšiť svoje umiestnenie z minulého roka. Prváci sa zase nebojácne postavili  proti starším spolužiakom a ukázali svoje volejbalové a kondičné schopnosti a zručnosti. Najväčšie dramatické situácie a herné výkony sa ukázali medzi  štvrtákmi a tretiakmi.  Triedy IV.E a IV.D, ktorí sa spojili v jeden silný celok , síce  skupinu Samo z III.E triedy porazili, ale pri rovnosti bodov, tretiaci mali lepšie skóre. Tretiaci sa tak stali nielen majstrom školy vo volejbale  ale pripravili štvrtákov o putovný pohár.

    Mgr. Oľga Papcúnová

  • Olympiáda z anglického jazyka

    Dňa 10.12.2014 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo anglickej olympiády. Záujem o súťaž prejavili títo jazykovo-zdatní žiaci: Tomáš Straka (2.D),Jozef Hapena (2.D),Samuel Švolík (3.E)Peter Žiga (3.E),Patrik Bátovský (3.D),Katarína Hlaváčová (2.E),a Nikoleta Šálková (2.E).Olympiáda pozostávala z  dvoch častí: ústnej a písomnej. Písomná časť obsahovala cvičenia mapujúce úroveň zručnosti počúvania a čítania s porozumením, slovnú zásobu a gramatické javy. Ústna časť testovala jazykovú kompetenciu rozprávania opisom obrázku a simulačnej situácie (role-play). Najlepší „jazyčníci“ obsadili tieto nasledujúce pozície: 1.miesto:Samuel Švolík,2.miesto:Peter Žiga a 3.miesto:Tomáš Straka.Výhercom ako i všetkým zúčastneným prajeme veľa radosti zo štúdia anglického jazyka.

    Mgr. Katarína Riecka

  • 5. 12. 2014

    Aktualizovali sme modul Videá a fotky

    Pridané fotky: Mikuláš 2014 - 05.12.2014

  • Deň otvorených dverí na SOŠt Tlmače

    Dňa 7.11. 2014 sa v SOŠ technickej –Tlmače uskutočnil DOD plný kreativity, ukážok prác našich žiakov, ich vedomostí a schopností. Svoje zručnosti študenti  prezentovali  na stanovištiach podľa odborov.  Vo vstupnej hale školy návštevníkov vítali žiačky z odboru pracovník marketingu prezentáciou svojich manuálnych zručností.  Absolventi základných škôl pod vedením terajších žiakov a odborných učiteľov prezentovali programovanie CNC strojov, zapájanie plošných spojov, kreslenie jednoduchých technických výkresov prácu v grafickom programe NXT, 10 – prstovú metódu, online  učebnicu ekonómie a mnohé iné činnosti týkajúce sa výučby na škole. Jednotlivé stanovištia boli spojené s prezentáciou odborov SOŠt pre budúcich žiakov a ich rodičov. Veríme, že každý zúčastnený si z našej ponuky štúdia vybral.

     

    fotky z DOD

    Mgr. Katarína Ružičková

                                            

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35