Hlavné menu

  • Prednáška pre II. ročník programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení

    V rámci viacročnej spolupráce SOŠt Tlmače a firmy PRAMET Šumperk sa konala dňa 20.11.2015 v dielňach SOŠt Tlmače odborná prednáška firmy PRAMET o výrobe a používaní VRD(vymeniteľné rezné doštičky)so zameraním na sústruženie. Prednášky sa zúčastnili žiaci 2.D triedy pod vedením majstrov odbornej výchovy Bc. Štefana Napa a Bc. Miroslava Bernáta. Pre  odborný a profesionálny rozvoj je nevyhnutnou súčasťou výuky, aby boli včas a dostatočne oboznámení danou problematikou a najnovšími produktmi pri trieskovom obrábaní. (sústruženie, frézovanie, vŕtanie). Spoločnosť PRAMET sa zaoberá vývojom a výrobou VRD plátkov zo spekaných karbidov. Firma si dlhodobo udržuje jednu z vedúcich pozícií výroby daného sortimentu po celom svete. Zároveň je popredným dodávateľom do firmy ZF SACHS Levice, kde sa naši žiaci stretávajú s danými výrobkami v rámci odbornej praxe. Odbornú prednášku a ukážky produktov nám pripravil obchodný zástupca západoslovenského kraja pán Ladislav Gajdošík, za čo sme mu veľmi vďační.

    Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu...

    Majstri odborného výcviku SOŠt Tlmače

    Bc. Štefan Nap , Bc. Miroslav Bernát

       

  • Kačacie hody

    A zase jedna z vydarených akcii OZ PŠaV pri SOŠt Tlmače. Dňa 20. 11. 2015 sme uskutočnili akciu "Kačacie hody" a dopriali sme si aj oddych a relax v športovom areáli v Kalnej nad Hronom, ktorá ponúka návštevníkom wellness bazén s viacerými vodnými atrakciami. Po kúpaní sme sa presunuli do Koliby u Šidla, kde sa nám už zbiehali chúťky na dobrú kačacinu. Nálada bola vynikajúca a domov sme si odniesli príjemné zážitky. Tešíme sa na ďaľšie posedenie pri Mikulášovi, kroré bude dňa 4. 12. 2015 o 13:00 hod. v školskej jedálni SOŠt Tlmače.

       

  • Žiaci našej školy v Srbsku na súťaži - s medailovým umiestnením

    Nie je to tak dávno, čo sme písali o súťaži Mladý zvárač organizovanej Strednou odbornou školou technickou v Tlmačoch, kam pozvanie prijali aj hostia zo Srbska.  Neubehlo veľa dní, a podobnú súťaž sa podujali zorganizovať aj v srbskí kolegovia, inšpirovaní práve skúsenosťami získanými v SOŠT  Tlmače.  Na súťaž pozvali aj žiakov z tlmačskej SOŠT. Do Srbska cestovali v dňoch 13. -15. novembra 2015. Slovenskú delegáciu tvorili zástupcovia SOŠT Tlmače, SES Tlmače a CZO Trnava.

    Prvý ročník zváračskej súťaže žiakov stredných škôl v Srbsku organizovalo Družstvo za unapredivanje zavarivanja u Serbiji (DUZS) spoločne s Technickou školou Kolubara - Lazarevac a firmou v zastúpení Ing. Ivana Zabunova.

    Súťaže sa zúčastnilo 55 účastníkov zo 16 škôl Srbska. Pozvanie dostala aj SOŠT Tlmače. Na súťaži školu reprezentovali žiaci IV. E. Frederik Machajdík (MMA 111) a Dalibor Víťaz (MIG-MAG 131/135) a žiak III. E. Matúš Sliezik (TIG 141). Sprevádzali ich Bc. Ján Salaj, inštruktor a technológ zvárania a Bc. Viliam Sitáš, vrchný majster odborného vzdelávania SOŠT Tlmače. SES Tlmače na súťaži zastupoval Zdenko Šikeť, inštruktor, technológ zvárania. Nechýbali ani zástupcovia Cechu zváračských odborníkov Trnava, doc. Ing. Jozef Jasenák, PhD., vedúci certifikačného orgánu a Ing. Dušan Malárik, člen certifikačného orgánu.

    Súťažilo sa v štyroch metódach zvárania. MMA (111) - zváranie elektrickým oblúkom obalenou elektródou, MIG/MAG (131/135) - zváranie v ochrannej atmosfére CO2. TIG (141) zváranie v ochrannej atmosfére Ar, GAS (311) zváranie kyslíkovo- acetylenovým plameňom.

    Výsledky žiakov SOŠT Tlmače:

    1. miesto v metóde MMA (111) - Frederik Machajdík

    1. miesto v metóde TIG (141) Matúš Sliezik

    2. miesto v metóde MIG/MAG (131/135) Dalibor Víťaz.

    Naši žiaci išli veľmi dobre pripravení na túto súťaž, čo potvrdzujú aj dosiahnuté výsledky. Gratulujeme im a tešíme sa, že pokračujú v dosahovaní výborných výsledkov v podobných súťažiach. Vzorne reprezentujú Slovensko a našu školu. Držíme im palce do ďalších súťaží, Mladý zvárač 2016 v marci a Zlatý pohár Linde v apríli 2016, kde bude 20. jubilejný ročník spojený aj so súťažou jednotlivých štátov.

    Poďakovanie patrí Zváračskej škole SES Tlmače za spoluprácu pri odbornej, teoretickej a praktickej príprave žiakov na súťaž. Firme Proficut Srbsko - Ing. Ivanovi Zabunovovi za organizačne zabezpečenie súťaže pre slovenskú delegáciu, CZO Trnava sa podporu pri zabezpečení dopravy súťažiacich na súťaž. Naše poďakovanie patrí aj TŠ Kolubara - Lazarevac za pozvanie, srdečné prijatie a sprievodné akcie.

    Bc. Ján Salaj

  • Tlmačskí študenti pokračujú v šľapajách svojich predchodcov a ukázali, že majú veľké srdce

    Tlmačskí študenti pokračujú v šľapajách svojich predchodcov a ukázali, že majú veľké srdce
    3. 11. 2015

    Motto : „Pre teba kvapka pre niekoho celý život“ bola výzva pre  študentov SOŠ technickej v Tlmačoch, ktorí sa rozhodli prekonať strach, nezištne darovať krv a tak pomôcť ľuďom, ktorí ju potrebujú.  Dňa 03 11. 2015 sa v našej škole, pod záštitou mobilnej transfúznej jednotky Nitra, uskutočnil odber krvi, ktorej sa zúčastnili  hlavne študenti.  Pán Hencz, a iní darcovia z okolia školy prichádzajú  podporiť našich študentov  pravidelne. Maličkú dušičku z toho čo ich čaká, mala hlavne takmer tretina prvodarcov z tretích ročníkov- príkladom im boli viacerí pedagógovia, ktorí sú už niekoľkonásobní darcovia. Akcia bola veľmi úspešná. K odovzdaniu najvzácnejšej tekutiny pristúpilo 46 darcov, od ktorých bolo urobených 42 odberov. Počas odberov vládla veľmi príjemná a pohodová atmosféra, a väčšina žiakov chce v darcovstve pokračovať. Presvedčila ich aj skutočnosť, že príjemcom bude, podľa pani Tábiovej z Národnej transfúznej stanice, krv k dispozícii možno už zajtra ráno. Ďakujeme všetkým, ktorí darovali krv a pomohli zachrániť zdravie a život chorým ľuďom.

    Menovite ďakujeme žiakom:Tatiana Valentínyová, Nikolata Šálková, Kristína Jašeková, Andrea Gásparová, Lenka Jarošová, Katarína Matušková, Ladislav Leszko, Martin Péli, Daniel Poláček, Tibor Jelenský, Branislav Hronec, Attila Gyurgyonovič, Maroš Budovec, Ladislav Rehén, Stanislav Géci, Dalibor Víťaz, Patrk Tužinský, Erik Senci, Matúš Kúdela, Martin Chlebo, Milan Gunda, Róbert Šeliga, Peter Žiga, Dárius Kinči, Peter Vajda, Lukáš Nagy, Róbert Bokon, Šimon Balla, Ernest Duba, Patrik Dorák, Patrik Michalský, Denis Foťko

    Pedagogický zbor:Terézia Sládková,  Božena Hudecová, Pavol Ďurovský,Marián Sabala, Michal Kupči, Olga Papcunová, Martin Šandrík,

    Darcovia: Mária Šalaváryová, Zuzana Mrázova, Anna Šmirinová, Miroslav Hencz, Gabriela Čížová, Mária Lysayová, Róbert Spasič 

                                                                                                                          Papcunová Olga

       

     

  • Halloween

    Halloween
    29. 10. 2015

    Žiacka školská rada usporiadala Halloweensku noc v škole. Zúčastnili sa jej žiaci a žiačky všetkých ročníkov. Masky, ktoré sa zúčastnili tejto akcie, sa nemuseli ani maskovať. Ich nadšené tváre a žiariace oči hovorili o všetkom. V poobedňajších hodinách  sme si spoločne so žiakmi vyzdobili a pripravili poslucháreň, naše šikovné dievčatá sa  postarali o výborné občerstvenie a chalani zabezpečili hudbu a plátno na premietanie  večerných filmov. Predseda Žiackej školskej rady Maroš Budovec, žiak I.F triedy, privítal  prítomných, oboznámil ich s programom večera a organizačnými pokynmi. Asi najviac sa  zúčastneným páčila karaoke a súťaž v tanci, ktorý predviedli žiaci z I.A triedy. Účastníci  dokázali, že do života žiakov Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch nepatrí len  príprava na vyučovanie a nadobúdanie praktických skúseností, ale aj zábava. Mladosť je  radosť a pre každého pedagóga je šťastím vidieť úsmev na tvárach žiakov. Za úsmev sa  neplatí. Dokážeme ním oceniť a povzbudiť iných, ale aj vyjadriť uznanie, že sme urobili  niečo dobre. Veríme, že táto príjemná akcia bude naďalej súčasťou študentského života a aj v nasledujúcom školskom roku sa môžeme tešiť na podujatie, ktoré je dôkazom tvorivosti tlmačských žiakov. Atmosféra z noci je zdokumentovaná na fotkách na stránke školy.  Ďakujeme maskám za účasť na akcii, slušné správanie a tešíme sa na ďalšiu akciu, ktorú bude organizovať Žiacka školská rada.                                                                            

          PaedDr. Dana Vargová

      

     

  • Školské kolo Zenit v elektrotechnike 2015

    Školské kolo Zenit v elektrotechnike  2015

    Súťaž sa uskutočnila dňa 22.októbra 2015. Súťaž bola rozdelená na dve skupiny. Skupinu A tvorili žiaci prvého ročníka. Skupinu B tvorili žiaci tretieho a štvrtého ročníka.

    Súťaž bola rozdelená na dve časti – písomnú a praktickú. V písomnej časti žiaci museli  vyplniť test z elektroniky. V praktickej časti museli žiaci zrealizovať  zapojenie dvojfarebného kvietku na doske plošného spoja.

    Žiaci počas celej súťaže boli aktívni, pracovali a dodržiavali BOZP počas práce.

    V skupine A obsadili prvé miesto Nicolas Kasan 1.E, druhé miesto Barát Tomáš 1.E.

    V skupine B osadili prvé miesto Bátovský Patrik 4.D, druhé miesto Búri Dávid 3.D.

    Žiaci boli odmenení vecnými cenami.                                                                                                  Ing. Pavol Zajac                                                                                                                                                                                            

                

  • Odborná exkurzia vo firme ABB Bratislava

    Odborná exkurzia vo firme ABB Bratislava

    Dňa 14.10.2015 sa žiaci SOŠ technickej v Tlmačoch zúčastnili odbornej exkurzie v rámci DOD vo firme ABB Bratislava. Na vlastné oči si tak mohli prezrieť technicko-realizačné zázemie robotiky ABB, možnosti využitia automatizácie a robotiky v priemysle a jej výhody v podobe kvality výrobkov a nízkych výrobných nákladov.  Počas prezentácie si naživo vyskúšali ovládanie viac než 10 robotov a dozvedeli sa od technikov ABB základné informácie o tom, ako roboty fungujú, kde ich možno využiť a ako ich aplikovať v mnohých priemyselných odvetviach.

    Akcia bola pre žiakov prospešná aj z dôvodu ukážok fungujúcich robotických pracovísk, po prvý krát bol predstavený aj unikátny dvojramenný robot YuMi, ktorého ovládanie si prítomní odvážlivci mohli vyskúšať cez dotykový panel.

    Veľmi zaujímavé boli napríklad ukážky prekladania potravinárskych výrobkov na výrobnej linke, lakovanie, oblúkové a bodové zváranie diecov, opracovanie odliatkov, ukážka čistenia foriem suchým ľadom s mobilnou robotickou aplikáciou, flexfinishing – opracovanie výrobkov frézovaním, brúsením a leštením, ako aj ukážka offline programovania robotov v programe RobotStudio s 3D vizualizáciou pomocou virtuálnych okuliarov Oculus.

    Medzi úsmevné atraktivity DOD rozhodne patril robot IRB140, ktorý si s návštevníkmi zahral "Človeče, nehnevaj sa" a robot IRB120, ktorý písal vopred naprogramované slová na tabuľu.

    Pre dnešných náročných žiakov sú takéto exkurzie veľkým prínosom, keďže si vedia ľahšie predstaviť  prepojenie teoretických vedomostí s ich praktickým využitím v konkrétnej prevádzke.

    Ing. Bronislava Tomljenovičová

         

  • Tlmačskí programátori stážujú v Brne

    Tlmačskí programátori stážujú v Brne

    Vďaka ďalšiemu získanému grantu z programu Európskej únii študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch vycestovali tento týždeň na odbornú stáž do susednej Českej republiky, tentoraz do Brna, kde počas vyše dvoch týždňov budú získavať nové vedomosti, zručnosti a skúsenosti vo svojom odbore. Takáto príležitosť sa naskytla 10 študentom odboru programátor obrábacích strojov a zariadení, ktorí spolu s majstrami odborného výcviku chcú svoje doterajšie vedomosti a zručnosti znásobiť a obohatiť. Ich viac ako dvojtýždňovým domovom sa stala SŠSE v Brne.

    Desať žiakov tretieho a štvrtého ročníka, odboru programátor obrábacích strojov a zariadení, môže vďaka získaním finančným prostriedkom z programu celoživotného vzdelávania Erasmus rozšíriť si svoje odborné zručnosti v oblasti programovania a obsluhy CNC strojov a naučiť sa veci, ktoré sa na domácej „alma mater“ nemajú možnosť naučiť.

    „Aj naša škola sa zapojila a vypracovala projekt v rámci výzvy programu Erasmus plus, ktorá bola zverejnená a ponúknutá pre stredné školy. Projekt bol úspešne schválený na obdobie dvoch rokov, čo nás veľmi potešilo. Už tento týždeň vycestovalo desať vybraných študentov na svoju prvú odbornú stáž do Českej republiky. Je to pre nich výzva, aby aj takýmto spôsobom nadobudli nové zručnosti a skúsenosti, ktoré potrebujú pre výkon svojho budúceho povolania,“ prezradila koordinátorka projektu a zástupkyňa školy Mgr. Mária Medzihradská.

    Záujem o odbornú stáž bol medzi tretiakmi a štvrtákmi obrovský. Bol to doslova boj o miesto. Nedostali sa však všetci, len tí, ktorí splnili kritériá pri výbere účastníkov. Aj to svedčí o tom, že o projektoch, ktoré škola robí kolujú medzi žiakmi pozitívne správy.

    Prioritným zámerom je rozšírenie odbornej pripravenosti žiakov pre ich budúce profesionálne zaradenie do pracovného pomeru. „Keďže častou požiadavkou súčasných zamestnávateľov v oblasti strojárstva je zvýšiť pripravenosť žiakov na programovanie a obsluhu CNC obrábacích strojov a zariadení rozhodli sme sa aj týmto spôsobom pripraviť budúcich absolventov našej školy pre ich povolanie. Vďaka schválenému projektu budú môcť absolvovať naši študenti počas dvoch rokov odborné stáže v partnerských školách, ktoré majú kvalitné a moderné vybavenie k výchovno-vzdelávaciemu procesu,“ doplnila riaditeľka SOŠt Ing. Janka Mrázová.

    Tak poprajme chlapcom z Tlmáč počas nasledujúcich dní veľa úspechov a mnoho nových zážitkov, ktoré ich istotne čakajú.

    Mgr. Marián Sabala

  • Stužková v IV.E triede

    Stužková v IV.E triede

    „Navždy sa zachová v pamäti stužková, keď si sa nesmelo, choval tak dospelo, až si sa čudoval, tá naša stužková“, to sú slová známej slovenskej piesne, ktoré v sebe skrývajú veľkú životnú pravdu.

    Stužková znamená istý prelom, ktorý nám dáva jasne najavo, že detské časy máme za sebou a realita dospelosti  s pocitom povznesenosti, snov, túžob, nádejí, odvahy a sebavedomia sa blíži. Stužková slávnosť je slávnostné podujatie, na ktoré prichádzajú študenti so svojimi rodičmi a profesormi, aby si pripli symbolické vizitky dospelosti.

    Študenti Strednej odbornej školy technickej z Tlmáč, kolektív IV.E triedy, ktorý tvorí 20 žiakov dvoch odborov mechanik strojov a zariadení a pracovník marketingu sa stretli na slávnostnom odovzdávaní zelených stužiek v hoteli Lev dňa 2. októbra 2015.

    Do prípravy na slávnostné podujatie sa zapojili všetci žiaci s veľkým nadšením. Dlhé hodiny strávené s nacvičovaním programu a organizáciou priniesli aj bohaté ovocie a veľkú radosť v očiach všetkých prítomných.

    Slávnostná ceremónia, ktorá je spojená s odovzdávaním stužiek, so spevom Gaudeamus igitur, poďakovaním rodičom a učiteľom bola výbornou príležitosťou na spoločné stretnutie.

    Nádherné priestory, slávnostné oblečenie, zelené stužky, hudba a tanec umocňovali nezabudnuteľné momenty, ktoré zostanú navždy v ich spomienkach. Príprava nástupu, študentského valčíka a  bohatého programu ich naučili disciplíne a organizačným schopnostiam, ktoré určite využijú aj na maturitnej skúške.

    Fotky zo stužkovej sú prístupné v našom fotoalbume

    Kolektív IV.E triedy

  • Športu zdar!

    Športu zdar!

    Šport je druh pohybu, ktorého účelom je napríklad snaha rekreovať sa alebo  vylepšiť si zdravie a kondíciu. Stále viac sa šíri a potvrdzuje poznanie, že dostatok pravidelného a primeraného pohybu patrí nielen k základným podmienkam zdravia, ale i k udržaniu dobrej kondície.  Pravidelné športovanie uvoľňuje napätie, odbúrava stres, pomáha vyčistiť hlavu, zlepšuje imunitný systém. Aby sme odpútali pozornosť žiakov od počítačov, tabletov a televízie, zorganizovali sme  medzitriednu športovú súťaž. Úvodným športovým podujatím  pre žiakov prvého ročníka  bol turnaj vo futbale. Žiaci troch tried  I.A, I.D a I.E sa stretli v telocvični našej školy a chlapci do poslednej minúty hrdo bojovali o cenné body v každom jednom zápase turnaja. Svojich spolužiakov prišli povzbudiť aj dievčatá z odboru pracovník marketingu. Svojou prítomnosťou asi skôr hráčov z I.E rozptýlili. Tí svoju vysokú prehru  s I.D triedou len veľmi ťažko predýchali. Možno aj preto sa chlapcom  z I.D triedy v silnej konkurencii podarilo umiestniť na prvom mieste, k čomu im srdečne blahoželáme! Obdiv patrí aj chlapcom z I.A triedy, ktorí chcú  déčkarom prehru oplatiť v basketbale.

    Mgr. Oľga Papcunová

  • Výzva pre žiakov – lezecká stena

    Výzva pre žiakov – lezecká stena

    Oprava neúspešnej maturitnej skúšky nie je novinka. Aj v minulom školskom roku sa našli študenti, ktorí si v septembri skúšku dospelosti museli zopakovať. Pokiaľ žiaci bývalej IV.E triedy prežívali stresy a napätie pred skúškou, ich nasledovníci, žiaci z I.E triedy, mohli otestovať svoju odvahu i šikovnosť a postaviť sa zoči-voči desaťmetrovej lezeckej stene. Je to disciplína, ktorá pomáha žiakom sústrediť sa na každý krok, vedie ich k rozvážnosti, k disciplinovanosti, k rozmýšľaniu a k zodpovednosti. Sú nútení zvážiť a zhodnotiť svoje sily, učia sa riešiť rizikové situácie, prekonávať strach z pádu a z hĺbky. Po úvodnej inštruktáži, ukážke a pod dohľadom inštruktorov a s istením, si na stene vyskúšali svoje schopnosti a zručnosti v jednotlivých úchytoch. Nebola to len skúška odvahy, zodpovednosti i precíznosti, ale treba povedať, že ich výkony chlapcov, ale hlavne dievčat boli pozoruhodné. Zdolali previsy, rozličnú obtiažnosť ciest, čo je na začiatočníkov, ktorí sa s lezeckou stenou stretli po prvýkrát obdivuhodné. To, že prekonali ostych a strach, bolo vidieť na ich úsmeve po zdolaní cesty, ale aj na rýchlejšom a suverénnejšom pohybe na lanách a stene. Striedanie pocitu istoty a neistoty, napätia a uvoľnenia, sa odrazili na dobrej nálade, nadšení a výbornej atmosfére zo školskej akcie.

    Mgr. Oľga Papcunová

  • Cezpoľný beh

    Cezpoľný beh

    Medzi našimi žiakmi sa každoročne nájde množstvo športových talentov. V krásnom prostredí, v Kalnej nad Hronom, sa 29. septembra 2015, sa hľadali tie atletické, na Majstrovstvách okresu Levice v cezpoľnom behu. Žiaci SŠ súťažili v behu na päť kilometrov a žiačky sa popasovali s 3 kilometrovou traťou. Výkony žiakov v súťaži boli vyrovnané a hoci dobré rozloženie síl nám neprinieslo pódiové umiestnenie, statočne sa snažili zamiešať karty. Do súťaže sme vyslali reprezentačný tím v zložení: Ernest Ujhelyi a Adam Arvay z II.D triedy, Adam Rychtárik z I.E triedy. Za dievčatá školu reprezentovala Zuzka Švecová z II.E triedy. Súťaže sa zúčastnil aj Patrik Desat z I.E triedy. Keďže Patrik bol náhradník a nesúťažil, so Zuzkou odbehol celú trať a dodal jej morálnu podporu. Aj napriek neúspechu a sklamaniu, musíme pochváliť prístup chlapcov i Zuzky k súťaži, ich zodpovednosť a chuť bojovať.

    Mgr. Oľga Papcunová

  • Školská jedáleň v školskom roku 2015/16

    Školská jedáleň v školskom roku 2015/16

    Aj v školkom roku 2015/16 majú  žiaci a zamestnanci školy možnosť stravovať sa v školskej jedálni. Naďalej ponúka 2 druhy obedov, z ktorých si stravníci môžu ľubovolne vyberať. Priemerná platba sa uhrádza dopredu a to buď bankovým prevodom, alebo poštovou poukážkou. Výdaj obeda je v školskej jedálni v čase od 11:40 do 12:15, v jedálni v závode SES, a.s. je to 10:40 až 11:00.

     

     

     

    Prihlasovanie a odhlasovanie stravy:

    Pre tento školský rok sme pre Vás pripravili príjemné zmeny, ktoré ušetria Váš aj náš čas. Prihlasovanie na obedy A alebo B ako aj výdaj stravy bude od 1. októbra elektronické, všetky podrobnosti sa dozviete v priebehu septembra. Každý žiak má svoje prihlasovacie údaje do elektronickej žiackej knižky, pomocou nich sa bude prihlasovat aj na stravu. SOŠt zabezpečí stravníkom školenie, kde dostanú presné pokyny "ako na to".

    Výdaj stravy bude realizovaný pomocou čipových príveskov, takže už žiadne stravenky... Odhlasovanie zo stravy prebieha rovnako elektronickou formou. Prívesky bude nutné používať v škole a aj v závode SES, a.s.

     

    Pravidelné mesačné platby:

    Priemerná platba za obedy je naďalej 20,- € mesačne. Túto sumu je potrebné uhradiť na účet školskej jedálne mesiac vopred k 15. dňu v mesiaci. Na konci školského roka sa priemerné platby sumarizujú a na základe odhlásenia z obedov stravník doplatí nedoplatok, alebo mu bude vrátený preplatok. Platbu môžete realizovať:

    - bankovým prevodom na účet SK 91 8180 0000 0070 0031 2970

    - poštovou poukážkou na adresu: SOŠt Tlmače, Kozmálovská cesta 9, 93528 Tlmače

    Variabilný symbol je v oboch prípadoch identifikačné číslo žiaka, ktoré je uvedené na žiackom preukaze.

     

    Neodobratá a neodhlásená strava:

    Za neodobratú a včas neodhlásenú stravu sa finančná náhrada neposkytuje.Každú neprítomnosť v škole, ako sú školské akcie a výlety si stravník odhlásenie zo stravy zabezpečí sám alebo jeho zákonný zástupca. Ak sa v školskej jedálni nevarí z objektívnych dôvodov, stravníci sú odhlásení vedúcou ŠJ.

    Marta Kovácsová, vedúca jedálne

     

  • Úsmev ako dar 2015

    Úsmev ako dar 2015

    Dňa 26. 5. 2015 prebiehala v uliciach Tlmáč a Levíc verejná zbierka 1 deň úsmevu, ktorú každoročne organizuje spoločnosť Úsmev ako dar. Široká verejnosť sa tak zapojila do pomoci deťom, ktorým chýba to najdôležitejšie – bezpečie vlastnej rodiny. Získané finančné prostriedky sa použijú na starostlivosť o ohrozené rodiny s deťmi, deti v náhradnej starostlivosti a rodiny, ktoré sa tieto deti rozhodli prijať.

    SOŠt v Tlmačoch sa už po 4. krát zúčastnila tejto akcie, naše dobrovoľníčky, dievčatá z odboru pracovník marketingu  vyšli  do ulíc, aby verejnosť oslovili a predstavili jej problematiku detí vyrastajúcich mimo vlastnej rodiny. Za dobrovoľný príspevok odmenili darcov nálepkou v tvare srdiečka, ktoré je symbolom spolupatričnosti s týmito deťmi a otvorenosti voči ich potrebám. Podarilo sa im vyzbierať 154,77 €, aj napriek zlému, upršanému počasiu. Touto cestou by sme sa všetkým, ktorí boli ochotní prispieť na dobro veci chceli úprimne poďakovať.

    Vieme, že rodina, to nie je len materiálne zázemie, ale aj základ našich budúcich hodnôt, postojov, našej identity a vzťahu k okolitému svetu. Deťom, ktoré takúto šancu nemajú je potrebné dať možnosť vyrastať s tými, ktorí im poskytnú potrebnú lásku a stanú sa ich novou rodinou, kde by sa cítili prijímané, chránené a milované.

    Takže ešte raz, ďakujeme ......       

    Ing. Bronislava Havranová

  • Štvrtáci POSZ = zamestnanci ZF Sachs

    Štvrtáci POSZ = zamestnanci ZF Sachs

    Dňa 29. mája 2015 dostali  čerství maturanti SOŠT v Tlmačoch, študijného odboru „Programátor obrábacích  strojov a zariadení" maturitné vysvedčenie a od 1. júna 2015 majú o prácu už postarané. Vďaka dobrým výkonom počas odbornej praxe, im svoje dvere  otvoril jeden z významných zamestnávateľov v Levickom okrese, spoločnosť ZF SACHS Slovakia a.s.

    Samotná spoločnosť robí všetko preto, aby študenti mali záujem študovať tento technický odbor a dosahovali nielen v škole, ale aj na praktickom odbornom výcviku, čo najlepšie študijné výsledky. Svedčia o tom aj podmienky vytvorené pre študentov odboru. Študenti tretieho a štvrtého ročníka vykonávajú odbornú prax priamo v závode ZF SACHS Slovakia a.s. Levice, kde majú vytvorené veľmi kvalitné podmienky pre vzdelávanie a nadobúdanie praktických skúseností priamo vo výrobnom procese. Spolupráca medzi SOŠt Tlmače a ZF SACHS Slovakia a.s.  je na vysokej úrovni a trvá už šesť rokov.

    K dispozícii majú aj dve cvičné pracoviská, ktoré sú odrazovým mostíkom dovtedy, pokiaľ nie sú zaradení  do výrobného procesu spoločnosti, kde pracujú priamo na moderných CNC obrábacích strojoch – frézovačkách, sústruhoch, vŕtačkách a obrábacích centrách. O spokojnosti a výbornej spolupráci svedčí aj to čo pre našich študentov spoločnosť ponúka.

    Jedná sa o prospechové štipendium pre študentov 3. a 4. ročníka, pričom výška mesačného štipendia sa podľa dosiahnutého prospechu pohybuje až do výšky 80 eur, k tomu treba pripočítať aj výšku odmeny, ktorú naši študenti dostávajú za odpracované hodiny odborného výcviku. Takto ponúkame žiakom možnosť prilepšiť si už počas prípravy na svoje povolanie. Ďalšou možnosťou firmy je poskytovanie bezplatnej stravy, pracovného oblečenia a pracovnej obuvi.

    Aj touto cestou vyslovujem poďakovanie spoločnosti za výborné podmienky vytvorené pre študentov odboru programátor obrábacích strojov a zariadení. Teší nás, že naši študenti a absolventi sú dnes veľmi žiadaní na pracovnom trhu, čoho dôsledkom je ich stopercentná zamestnanosť. A čo odkázať čerstvým absolventom? Držíme palce  a veľa úspechov do budúceho pracovného života!

    Bc. Miroslav Bernát – majster odbornej výchovy

  • Podpor školu

    Ak zvyknete nakupovať cez internet či už elektroniku, oblečenie, letenky alebo čokoľvek iné, vyberte si z overených e-shopov kliknutím na tento banner. Vyberte si e-shop a pokračujte v nákupe bežným spôsobom na zvolenom e-shope. Našej škole poskytnú percento z nákupu. Nič Vás to navyše nebude stáť a škole pritom prispejete na podporu rozvoja a vzdelávania Vašich detí.
    Ďakujeme.

  • Prednáška firmy Pramet 2015

    Prednáška firmy Pramet 2015

    Dňa 07.5.2015 sa konala v dielňach SOŠt Tlmače prednáška firmy PRAMET Šumperk. Prednášky sa zúčastnili žiaci 2.D triedy pod vedením majstrov odbornej výchovy Štefana Napa a Bc. Miroslava Bernáta. Pre  odborný a profesionálny rozvoj je nevyhnutnou súčasťou výuky, aby boli včas a dostatočne oboznámení danou problematikou a najnovšími produktmi pri trieskovom obrábaní. (sústruženie, frézovanie, vŕtanie). Spoločnosť PRAMET sa zaoberá vývojom a výrobou TK plátkov zo spekaných karbidov. Firma si dlhodobo udržuje jednu z vedúcich pozícií daného sortimentu po celom svete. Odbornú prednášku a ukážky produktov nám pripravil obchodný zástupca západoslovenského kraja pán Ladislav Gajdošík, za čo sme mu veľmi vďační.


    Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu...

    Dielne odborného výcviku SOŠt Tlmače

  • Deň matiek

    Mama

    Si slnkom môjho dňa. Si ako mesiac, ktorý v diaľke vidím,

    obdivujem.

    Si strom, o ktorý sa môžem oprieť.

    Si podstata, o ktorej píšem.

    Si moje srdce, moja láska, môj svet.

    Si tá, ktorá všetky problémy odoženie.

    Si tá, čo mi dala život a naučila ma, čo to je.

    Učila si ma ako sa brániť, čo je dobré a čo zlé.

    Si tá, ktorá sa o mňa starala a pomáhala vidieť

    to dobré i v časoch, keď ma ovláda iba zlosť.

    Tá, ktorá ma pozná najlepšie. Vieš, kedy dokážem viac a kedy mám dosť.

    Si osoba, ktorá ma naučila, čo sú sny.

    A tiež tá, ktorá ako jediná počuje moje tiché vzlyky.

    Si moja duša, moja opora,

    tá najlepšia priateľka, akú som dostať mohla.

    Mama, ty si mi dala silu, aby som sa života nebála.

    Si  jediná, ktorá pri mne zostala,

    aj keď nádej bola pre mňa mizivá.

    Tvoje meno budem vždy vyslovovať s láskou,

    nehou a hrdosťou.

    Môžem niekoho ľúbiť viac než teba?

    Nie, to sa nedá, pretože ty si dar zo samotného neba.
    Si víla, ktorej krídla chránia ma.

    Ktorej i tie najmenšie kúzla na tvári úsmev mi vyčaria.

    Dohliadala si na mňa, keď som vyrastala, smiala sa či plakala.

    Teraz, keď som dospela, budem sa starať ja o teba.

    Z mojej lásky táto báseň vzniká.

    Veď vieš, tá láska, ktorá aj keď svet a ľudskosť mizne, ona nezaniká.

    Eliška Kováčová, IV.D

  • Luxus na brehu Dunaja, v srdci Európy - Hotel Kempinski

    Luxus na brehu Dunaja, v srdci Európy - Hotel Kempinski

    Dňa 5. mája 2015 sa žiaci Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch – odbor pracovník marketingu zúčastnili exkurzie vo výnimočnom hoteli v rámci výučby odborného výcviku.

    Cieľom exkurzie bolo oboznámenie sa s organizáciou hotela, kultúrou, históriou, tradíciami a nadýchať sa atmosféry hlavného mesta. Bratislava je  bohatá na kráľovské dedičstvo a moderné pamiatky. Bratislava - malé veľké mesto - malé veľkosťou, veľké ponukou zážitkov. Má bohatú minulosť a pestrý kultúrny život, mesto známych celebrít, hudobníkov, spisovateľov a vedcov...

    Prioritným zámerom tejto akcie bolo oboznámiť sa s prevádzkou hotela.  Priestranné izby a apartmány s exkluzívne riešenými kúpeľňami nás príjemne prekvapili s nadčasovým dizajnom. ZION SPA - svet relaxu pre najnáročnejších, miesto, kde si v absolútnom súkromí vychutnávate pokoj  a oddych.

    Inovatívna kuchyňa je založená na sezónnych organických produktoch a regionálnych špecialitách, ako aj delikátnych jedlách tradičnej európskej kuchyne.

    Či už prichádzate do mesta na obchodné stretnutie alebo za oddychom, hotel  ponúka široký výber výhodných balíčkov s ktorými môžete spoznávať krásy mesta a jeho okolia. Každý jeden z nás si zobral so sebou príjemnú atmosféru, plno zážitkov, úžasný pocit z videného a hlavne inšpiráciu pre svoje budúce povolanie. 

    pracovníčky marketingu

  • Žiaci SOŠt Tlmače na medzinárodnej súťaži mladých zváračov

    Žiaci SOŠt Tlmače na medzinárodnej súťaži mladých zváračov

    Vo Frýdku-Místku  sa v dňoch 14. -15. apríla  konal  19. ročníku medzinárodnej zváračskej súťaže žiakov stredných škôl o Zlatý pohár LINDE 2015.  Súťaže sa zúčastnilo celkovo 124  mladých zváračov  zo  60 škôl, z toho 19 zahraničných súťažiacich. Svojich favoritov vyslala   Čína, Ukrajina, Slovensko a Česká republika. V hodnotiacej komisii mala zastúpenie každá krajina. Slovensko zastupovali  doc. Ing. Jozef  Jasenák, PhD. a  Ing. Marek Tačovský z Cechu zváračských odborníkov Trnava, Zdenko Šikeť, zváračský inštruktor SES Tlmače.

    Súťažilo sa v štyroch metódach: TIG (141) - zváranie v ochrannej atmosfére Argónu, MIG/MAG (135) - zváranie v ochrannej atmosfére CO2,,  MMA (111) – zváranie  elektrickým oblúkom obalenou elektródou,  GAS (311) – zváranie  kyslíkovo-acetylénovým plameňom.

    SOŠT Tlmače reprezentovali tretiaci  Frederik Machajdík,  MMA (111) a Dalibor Víťaz, MIG/MAG (131/135) a druhák Matúš Sliezik, TIG /141).  Pedagogický sprievod zabezpečovali inštruktor zvárania Bc. Ján Salaj, majster odborného výcviku a Jozef Kotora, majster odborného výcviku.

    Úroveň súťaže sa z roka na rok zvyšuje a konkurencia rastie. Nie je jednoduché stáť na stupňoch víťazov v silnej medzinárodnej konkurencii. Všetky krajiny vyberajú starostlivo svojich zástupcov na súťaž. Pre zaujímavosť uveďme, že prísne to bolo napríklad v Číne, kde vyberali až z 13 tisíc mladých zváračov. Na súťaž sa dostalo len 5 sútažiacich.  

    Tlmačania  sa ani tento rok na súťaži nestratili..Pekné  3.  miesto a teda bronzový pohár LINDE priniesol domov Frederik  Machajdík. Pripomeňme, že Frederik sa súťaže zúčastnil aj vlani, kedy skončil siedmy. Teraz mu už medailové umiestnenie neušlo! Piate miesto získal Matúš Sliezik a 40. miesto patrilo Daliborovi Víťazovi.

    K priebehu súťaže nám viac povedal Bc. J. Salaj: “Každý súťažiaci v jednotlivých metódach musel zvládnuť zavarenie troch súťažných zvarov na plechoch v rôznych polohách. Všetky súťažné zvary museli chlapci zvládnuť do časového limitu 90 minút. Každý zvar bol hodnotený  samostatne a súčet bodov tvoril poradie v jednotlivých metódach zvárania.  Za výsledky bola zodpovedná odborná hodnotiaca komisia zložená z komisárov z jednotlivých zúčastnených krajín.  Súčasťou súťaže bolo aj stretnutie s jednotlivými školami a firmami zaoberajúcimi sa zváraním. Veľmi zaujímavé bolo stretnutie s predstaviteľmi čínskej delegácie. Hlavný predstaviteľ tejto delegácie Dr. Zhenying Liu mi odovzdal osobné  pozvanie za slovenskú delegáciu na celosvetové finále vo zváraní ARC CUP – International Welding Competition, ktorá sa bude konať v júni 2016. Veľmi si toto pozvanie vážim, znamená to, že našu krajinu, ale aj mladých zváračov, ktorí ju na súťaži zastupujú vnímajú čínski kolegovia s uznaním a rešpektom.“

    Poďakovanie podľa jeho slov patrí všetkým zúčastneným žiakom za vzornú reprezentáciu  školy a celého Slovenska na  náročnej súťaži.  Za zabezpečenie dopravy pre súťažiacich patrí poďakovanie CZO Trnava. Výstroj a reklamné odevy pre súťažiacich zabezpečila spoločnosť Mahe s.r.o. Svit. Poďakovanie za cenné odborné, teoretické a praktické rady počas prípravy žiakov patrí Zváračskej škole SES Tlmače, ktorá aktívne pomohla s prípravou žiakov na súťaž.

    História uplynulých  ročníkov súťaže potvrdzuje, že mladí zvárači z Tlmáč tu majú svoje pravidelné zastúpenie a  podarilo sa im získať vzácne ocenenia už viackrát. Prvý bol v roku 2007 Ivan Laurečník, nasledoval  František Holečka (2009),  Štefan Farkaš  a Matúš Dóka (2010), Peter Jakubík  (2011),  Dávid Baláž (2013 a 2014 ). Mená týchto úspešných mladých zváračov sú zapísané veľkými písmenami v kronike súťaže.  Dosiahnuté úspech y budú dozaista motiváciou pre ďalších žiakov SOŠT  Tlmače.

    Vanda Prandorfyová

    Fotky zo súťaže:  Zlatý pohár Linde 20154 - 14. - 15.04.2015

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35