Hlavné menu

  • Tlmačskí technici finišovali vo Volkswagene

    Bratislavský závod Volkswagen láka stále čoraz viac návštevníkov. Dňa 22. decembra 2019 sa aj študenti I.E, II.D a III.E triedy zúčastnili hodnotnej odbornej exkurzie v najväčšom automobilovom koncerne na svete - závode na výrobu áut Volkswagen Bratislava. VW pôsobí na Slovensku od roku 1991. Bratislavský závod Volkswagen je jediným automobilovým závodom na svete, vyrábajúcim vozidlá piatich značiek pod jednou strechou - Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen Up, Škoda Citigo, SEAT Mii a karosérie pre Porsche Cayenne. Viac ako 99 % jeho produkcie smeruje na vývoz do 148 krajín sveta. Bolo teda čo obdivovať, prezerať a na vlastné oči presvedčiť sa ako prebieha výrobný proces tejto značky áut.

    Takúto príležitosť mal aj prvák Peter Szalay, ktorý nám prezradil jeho dojem z exkurzie: „Bola to pre mňa výborná exkurzia, kedy som sa na vlastné oči presvedčil, že tento závod vyrába autá najvyššej kvality za prísnych nielen bezpečnostných, ale predovšetkým technických a technologických podmienok. Tá lanovka na prepravu hotových automobilov bola fantastickým momentom a prekvapením nielen pre mňa, ale aj pre mojich spolužiakov. Majú to fakt vymakané a profesionálne na vysokej úrovni.“

    V rámci zaujímavej exkurzie si študenti technického zamerania prezreli jednotlivé pracoviská a obrovské výrobné haly, kde konštruujú vozidlá pre trh do celého sveta pomocou najmodernejšej techniky automobilového priemyslu. Žiaci mali možnosť spojiť  teóriu s praxou.  Exkurzia bola zameraná na výrobný proces áut, ktorý sa skladá zo 6-tich fáz: lisovňa, karosáreň, lakovňa, montáž, výroba agregátov a Finish center.

    „Zaujala nás predovšetkým lisovňa, kde sme doslova s otvorenými ústami z blízkosti pár metrov mohli v ten deň vidieť výrobu jednotlivých častí karosérie najnovšieho pripravované modelu auta na automobilový trh Porsche Cayenne. Treba povedať, že nám to dalo oveľa lepšiu predstavu o výrobnom procese automobilov. Chcel by som aj ja budúci rok po skončení štúdia pracovať v tejto automobilke, doplnil jeden zo študentov druhého ročníka Sebastián Hajko.

    Videli stovky pracujúcich robotníkov, ako vyrábajú autá. Veľa sa naučili a dozvedeli o výrobnom procese vo fabrike  Volkswagen Bratislava, a to vďaka podrobnému a komplexnému výkladu sprievodcov.

     

    Mgr. Marián Sabala

  • Tlmačskí prváci prijatí do študentského cechu

    Školský rok na strednej škole sa nezaobíde bez slávnostného a zároveň zábavného uvítania najmladších študentov. Takýto deň bol aj 06. december v priestoroch školskej jedálne Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch. Tretiaci nenechali nič na náhodu a pripravili pre mladších spolužiakov, prvákov,  množstvo zábavných úloh, ktorými si mali vykúpiť vstupenku do študentského stavu na ich novej „alma mater“.

    Už tradične bol pre našich nič netušiacich prváčikov pripravený zábavný program. Na úvod im predviedli v krátkej ukážke, ako ten študentský život na našej škole „vyzerá“.

    Čo všetko museli podstúpiť, aby sme ich prijali do študentského cechu? Tou príjemnejšou časťou bolo plnenie úloh prvákmi zo všetkých prváckych tried, napríklad kŕmenie jogurtom so zavretými očami, oholenie balónov od šľahačky, obor víťaz v pretláčaní, menej príjemnou, no o to zábavnejšou sa javila spievanie známych piesní za pomoci mp3 prehrávačov v podaní chlapcov. Po slávnostnom imatrikulačnom sľube a zápise do pamätnej knihy si žiaci prevzali z rúk svojich triednych učiteľov imatrikulačné listy, ktoré sa stali akousi vstupenkou do krásnych štyroch študentských rokov, ktoré ich v tlmačskej SOŠt-ke nepochybne čakajú.

    Sme radi, že nám naša škola umožňuje takto sa spoznávať aj mimo školských lavíc a ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tohtoročnej imatrikulácie.

    Dúfame, že štyri roky, ktoré tu prváci strávia, sa budú niesť v príjemnej atmosfére humoru, ale aj povinností, ktoré študentský život obnáša. Milí prváci, prajeme Vám, nech sú to štyri roky, na ktoré budete dlho spomínať.

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Zenit v strojárstve 2019

    Tradične koncom novembra prebiehajú na vybraných školách celého Slovenska krajské kolá súťaže ZENIT. Naša škola tento rok zastrešovala 21. ročník súťaže Zenit v strojárstve. 10 škôl NSK, 26 súťažiacich v jednotlivých kategóriách. Takto vyzerala pôvodná bilancia pred začiatkom súťaže. Súťažiaci si preverili svoje odborné vedomosti a aj praktické zručnosti v štyroch kategóriách. Kategória A je určená pre žiakov stredných priemyselných škôl, ktorí predviedli svoju zručnosť pri pevnostných výpočtoch, tvorbe technologických postupov a spracovaní technickej dokumentácie pomocou CAD systémov. Kategória S je zameraná na overenie praktických zručností žiakov stredných odborných škôl pri strojovej výrobe súčiastok podľa výkresovej dokumentácie, vrátane vypracovania technologických postupov. Kategória R je zasa zameraná na overenie praktických zručností pri ručnej výrobe súčiastok podľa výkresovej dokumentácie a vrátane vypracovania technologických postupov. V kategórii C preukázali súťažiaci svoje praktické zručnosti vo výrobe súčiastky pomocou technológií CNC.

    Všetci súťažiaci sa počas súťaže snažili vydať zo seba to najlepšie a ukázať svojim rovesníkom a svojim pedagógom svoju Zručnosť, Elán, Nápaditosť, Invenciu a Tvorivosť.

    Po celodennej námahe, predsedníčka krajskej komisie Ing. Renáta Kleinová vyhlásila výsledky v jednotlivých kategóriách. Výsledková listina

    Hollá

     

  • Stužková slávnosť IV. D

    Opäť nastal čas stužkových slávností, jednej z najvýznamnejších udalostí v živote človeka. Pre budúcich maturantov je práve ona príležitosťou ukázať sa vo svetle, v akom ich učitelia, rodičia a blízki ľudia nepoznajú.

    Študenti 4.D triedy zo SOŠ technickej v Tlmačoch sa v piatok 15.11.2019 slávnostne vyobliekali a  pripravili všetko potrebné k oficiálnej, aj kultúrnej časti tohto večera.  Zabezpečili si  reprezentatívnu sálu v priestoroch hotela Atóm, dobrú hudbu, profesionálneho fotografa,  aj kameramana.  Bez prípravy na stužkovú sa to nezaobišlo, študenti si posledné týždne nacvičovali scénky, spievali pesničky, prešli základom spoločenského tanca, naučili sa postupnosť oficiálnej časti. Zažili tak veľa úsmevných príhod, smiechu, nervov z nezdaru, ale aj to patrí k utužovaniu dobrého kolektívu.

    Popri hľadaní vhodných námetov k programu a pri skúškach som si uvedomila, že sa hanbia vystupovať pred spolužiakmi a určite sa teda budú hanbiť aj pred profesormi. V ten večer mali trému, na nácvik programu bolo málo času, a tak sa občas aj zaimprovizovalo. Ale príhovory, poďakovania, šerpovanie  a stužkovanie študentov v oficiálnej časti splnili zaužívané pravidlá a dopadlo to na výbornú. Po rodičovskom a učiteľskom tanci nasledoval kultúrny program, ktorý bol vkusný, zábavný a interaktívny, čo bolo milým prekvapením pre učiteľský zbor, aj pre rodičov.  Nielen zelená stužka – symbol mladosti odjakživa patrí k tomuto večeru, čítali sa častušky, zapaľovali sviečky, premietali fotky z detstva a zbierali sa črepy šťastia popri spoločnom spievaní pesničiek „Stužková“ a „Nie sme zlí“.

    Niektorí prežívali stres viac, iní menej, ale stálo to za to. Veď stužkovú pripravovali najmä kvôli rodičom, svojim blízkym a nám učiteľom. Je to jedna z najkrajších foriem poďakovania, keď nám svojim vystupovaním, slovami, kvetmi a nemými pohľadmi prejavia vďaku a náklonnosť.

    Priznám sa, že na žiadnej stužkovej slávnosti doteraz som sa neubránila slzám. Nebolo to inak ani v ten večer. Atmosféra bola veľmi dojímavá,  študenti sa správali galantne a slávnostne. Som na nich hrdá, zo srdca im želám a budem im držať palce, aby úspešne zmaturovali.


     




     


     

  • Tlmačskí študenti navštívili tábor smrti

    „Tí, čo sa nepamätajú na minulosť, sú odsúdení na to, aby ju znova prežili.“ G. Santayana

    Aj v duchu tohto výroku sme sa rozhodli okrem plnenia si školských povinností aj trochu oddýchnuť si a vybrali sme sa na exkurziu do Poľska. Naše kroky viedli do koncentračného tábora v Osvienčime, ktorý bol počas druhej svetovej vojny nemeckým vyhladzovacím táborom, ktorý postavili na príkaz H. Himmlera. Po napadnutí Poľska sa jeho prvými väzňami stali práve Poliaci. V plynových komorách však našli smrť predovšetkým Židia, ale aj Rómovia, sovietski vojnoví zajatci a ďalší. Zahynulo v ňom približne 1,5 milióna nevinných ľudí.

    „Už pri vstupe do tábora sa mi to zdalo hrozné. No keď sme začali chodiť po jednotlivých budovách, začal som oveľa viac premýšľať, aké to naozaj muselo byť. A tak by sme si mali uvedomiť, ako sa dnes máme dobre.“, prezradil nám tretiak Alexander Kopsa.

    Tábory boli v Osvienčime tri. Ako prvý bol postavený v roku 1940 Auschwitz I. O rok neskôr Auschwitz II. (Birkenau). Zo spomínaných dvoch táborov väzni často odchádzali do pracovného tábora v Monowiciach, Auschwitz III. Väzňov pri odchode a príchode z práce vítal cynický nápis “Arbeit macht frei.”- „Práca oslobodzuje.“

    Dozvedeli sme sa množstvo informácií o živote v koncentračných táboroch cez životné príbehy ľudí, ktorí tu prežili obrovské násilie a utrpenie. Mali sme možnosť pozrieť si stavby, plynové komory, šatstvo, vlasy obetí ako i ďalšie exponáty. Počas výkladu sme položili množstvo otázok adresovaných sprievodkyni. Po spoznaní, aké veľké môže byť ľudské utrpenie zapríčinené ľuďmi, sme prehodnotili význam slobody, ktorú v súčasnosti považujeme ako za neodmysliteľnú a prirodzenú súčasť života.

    „Nechápem, ako mohol človek človeku spraviť niečo tak ohavné a ponižujúce, keď sme si predsa všetci rovní a nemali by sme robiť medzi sebou rozdiely. Určite to treba vidieť, lebo podľa mňa treba to aspoň na chvíľu precítiť, nielen sa o tom učiť.“, prezradila svoje dojmy programátorka Katarína Kováčová.

    Sprievodkyňa sa s nami rozlúčila slovami: „Vážte si, že ste slobodní, lebo keby ste tu museli pracovať pri teplote ­-20°C bez zimného šatstva a obuvi, jesť jedenkrát za deň a vykonávať toaletu len na základe povolenia príslušníkov komanda, vtedy by ste skutočne pochopili, že sloboda je jednou z najdôležitejších hodnôt ľudstva.“

    Táto exkurzia nám pripomenula fatálny omyl ľudstva, dala ponaučenie z chýb minulých a predovšetkým nedopustiť, aby sa v budúcnosti tento omyl zopakoval. Osvienčim je miestom plným bolesti a zúfalstva a platí staré známe, že je „lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.“

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Exkurzia vo firme RIBE Slovakia k.s. Nitra

    Dňa 28. októbra 2019 sa žiaci I. D triedy zúčastnili odbornej exkurzie vo firme RIBE Nitra. Táto firma je jedným z najlepších európskych dodávateľov spojovacieho materiálu v segmente malých a stredných sérií. RIBE Slovakia, výrobný závod Nitra je dodávateľom špeciálneho spojovacieho materiálu pre európsky automobilový, letecký a spotrebný priemysel so zameraním na malú a stredne sériovú výrobu s takmer 2000 typmi výrobkov. Hlavným výrobným programom sú pevnostné diely, najmä skrutky vyrábané tvárnením z drôtu za studena. Žiaci si mali možnosť prezrieť všetky pracoviská v tomto závode, všetko s odborným výkladom p. vedúceho výroby a tak sa na vlastné oči presvedčiť o možnostiach uplatnenia svojich študijných odborov.   

     

                                                                                       PaedDr. Rastislav Brezina

  • Máme nielen šikovných technikov ale aj športovcov

    15. až 17. 11. 2019 sa žiak našej školy Patrik Puckaller zúčastnil Svetového pohára v karate v srbskom hlavnom meste Belehrad. Vo svojej kategórii 18 -20 sa umiestnil na krásnom treťom mieste. 

    GRATULUJEME

     

  • Písalo sa o nás na stránke MŠVVaŠ SR

    Štatistický zázrak z Tlmáč

    Počet ľudí bez práce v okrese Levice svojou hodnotou 15,13 %* prekračuje celoslovenské štatistiky nezamestnanosti. O prácu sa tu uchádza až 8 506* uchádzačov. I napriek tomu študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch nemajú vôbec žiadny problém nájsť si prácu vo svojom odbore. Ako je to možné?     Stredná odborná škola technická v Tlmačoch totiž efektívne využíva eurofondy na to, aby zvýšila šance svojich žiakov na trhu práce.     Za 302-tisíc eur nakúpila výpočtovú techniku, software, či stroje a vybavila učebne interaktívnou technikou. Študenti sa tak zoznamujú s najmodernejšími metódami a formami práce a stávajú sa tak pre svojich budúcich zamestnávateľov mimoriadne atraktívnymi. Nakoľko z nich totiž škola urobila už „hotových ľudí“, budúci šéf nemusí investovať do ďalšieho zaškoľovania. Slúži tak ako príklad pre ďalšie odborné školy, najmä v okresoch, kde sú rady na Úradoch práce nekonečne dlhé.     Osemnásťmesačný projekt vzdelávania s názvom „Ak mi niečo vysvetlíš – zabudnem, ak mi to ukážeš – zapamätám si, ale ak to urobím – pochopím“ je finančne podporený z Európskeho sociálneho fondu. Zámerom je zaviesť vyučovanie odborov ako strojný mechanik, mechanik elektronik, pracovník marketingu, mechanik strojov a zariadení aprogramátor obrábacích a zváracích strojov a zariadenípriamo v praxi.     Príkladom praktického vzdelávania je napríklad výroba konkrétneho žiackeho produktu. Na predmete technické kreslenie si žiaci s pomocou softvéru AutoCad nakreslia technický výkres v grafickom programe. V rámci vyučovacieho predmetu technológia si pripravia technologický postup výroby. Nakoniec na odbornom výcviku si daný návrh výrobku samostatne vyhotovia.        Práve tu si začínajú uvedomovať prepojenie teórie s praxou. „Škola už 63 rokov vychováva kvalifikovaných odborníkov v oblasti strojárstva, elektrotechniky a zvárania no zároveň pôsobí ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre zváranie a nedeštruktívne technológie. Vďaka realizácii projektu Vzdelávanie vychovávame kvalifikovaných odborníkov pre trh práce, ktorí nemajú problém si nájsť uplatnenie“, hovorí o prínose projektu pre oblasť s vysokou nezamestnanosťou riaditeľka školy Ing. Jana Mrázová. „Trendy vzdelávania, odborná náročnosť, rozvoj technológií i konkurenčné prostredie na trhu práce sú pre školu hnacím motorom k úspešnej realizácii projektu a k následným úspechom jej žiakov“, dodáva Mrázová.     Škola sa v projekte zamerala na obnovu a doplnenie didaktických pomôcok, výpočtovej techniky, strojov, zariadení, knižného fondu i softvéru. Vďaka tomuto vybaveniu pedagógovia školy dokážu modernizovať svoje vyučovacie hodiny, aby boli pre študentov atraktívnejšie a pútavejšie. Tomu predchádzalo vzdelávanie samotných pedagógov a ich odborný osobnostný rozvoj v oblasti žiackych projektov a  digitálneho obsahu vzdelávania.  Samotné školenia sú zamerané na programovanie CNC strojov, senzoriku,  PLC systémy či programovateľné stavebnice.     „Vďaka využitiu zakúpených moderných didaktických pomôcok, doplneného knižničného fondu a interaktívneho vybavenia učební sa zmenili aj metódy a formy práce so žiakmi počas vyučovania. Zmeny, ktoré sa uskutočnili až v 23 predmetoch  smerujú k napĺňaniu požiadaviek trhu práce aj vyššieho vzdelávania“, dopĺňa riaditeľku majster odborného výcviku Bc. Miroslav Bernát.     Škola získala na projekt nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 302-tisíc eur a do jeho úspešnej realizácie zapojila 21 zamestnancov a 228 žiakov.Čo na modernú výučbu hovoria študenti?VIDEO - /data/files/4396_tlmace-zostrih.wmv

  • Stužková slávnosť triedy IV.E

    V kalendári svietil 4. október, deň našej stužkovej slávnosti. Konala sa v Leviciach v hoteli Lev. Všetky prípravy, nacvičovania a stresy skončili a my sme plní očakávania stáli pred dverami do sály.

    Dievčatá v nádherných šatách a chlapci v slušivých oblekoch boli v ten deň  najväčšie hviezdy. Oficiálnu časť moderovali samotní žiaci IV.E Marek so Simonkou, ktorí vyzvali k príhovorom pani zástupkyňu a triedneho učiteľa aby mohlo nasledovať stužkovanie. Hrude študentov sa hrdo vypínali s očakávaním pripnutia zelenej  stužky nádeje.

    Po oficiálnej časti nasledoval zábavný program, kde do scénok sa zapojilo všetkých 21 ostužkovaných študentov. Scénky vyvolali obdiv, uznanie a zároveň aj  smiech na tvárach všetkých prítomných. Pred polnocou sa čítali častušky. Boli to básničky o študentoch samotných, o tom, čo ich vystihuje, ale aj o ich snoch a túžbach. O dobrú zábavu počas celého večera sa staral aj DJ Ján Kuník, ktorá pokračovala  až do skorých ranných hodín.

             Trúfam si ako triedny učiteľ v mene celej triedy povedať, že to bola úžasná stužková, ktorá ubehla neskutočne rýchlo. Bol to skvelý večer, ktorý sme si ešte stále ako trieda mohli spolu naplno vychutnať a v budúcnosti si naň všetci určite radi zaspomíname.

    Jaroslav Plachy

  • ZENIT v elektronike 2019

    Súťažilo sa v skupinách A a B. Súťaže sa zúčastnilo 12 žiakov z jednotlivých ročníkov v odbore mechanik elektrotechnik. Súťaž sa skladala z dvoch častí. Prvú časť tvorili písomný test, ktorý preveril hlavne vedomosti žiakov z oblasti elektroniky. Druhá časť bola praktická, pri ktorej žiaci museli zrealizovať elektronické zadanie podľa schémy zapojenia. V tejto časti sa uplatnili najmä zručnosti žiakov. V skupine A, ktorú tvorili žiaci z 3. a 4.ročníka skončil na prvom mieste Jakub Tinák, žiak tretieho ročníka a na druhom mieste, žiak štvrtého ročníka Dominik Balaj. V skupine B, ktorú tvorili žiaci z 1. a 2. ročníka, na prvom mieste skončil Simon Maruška  a na druhom mieste skončil Jakub Chvojka, obidvaja sú žiaci druhého ročníka.Uvedení žiaci získali diplomy, finančné ocenenie a vecné predmety.

    Výhercovia jednotlivých skupín zároveň postúpili do krajského kola ktoré organizuje dňa 28.11.2019 Stredná odborná škola technická vo Vrábloch.

    Výhercom gratulujeme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole.

    Organizačne zabezpečili súťaž majstri odborného výcviku Ing. Zajac P. a Ing. Kunik J.

  • Tlmačania zašli do Nitry na Drotára

    Ako už býva zvykom, nie je tomu inak ani tento školský rok. Okrem vyučovania a odborného výcviku sa zúčastňujeme aj rôznych školských či mimoškolských aktivít. Jednými z nich bývajú aj divadelné predstavenia. Tentokrát sme zašli do Nitry, kde na doskách Divadla Andreja Bagara v Nitre hrali herci nitrianskeho divadla inscenáciu veselohry Drotár, ktorá priniesla vtipné momenty aj vášnivé chvíle. Zábavná rodinná zápletka, alkohol, vtipné momenty, vášeň aj láska. Nič z toho nechýbalo v slovenskej klasike, vo veselohre Drotár z pera Jána Palárika.

    Príbeh obyčajného slovenského drotára sa odohráva v roku 1860 v Pešti. Drotár sa tam vydáva hľadať svojho pomaďarčeného brata. Najprv však v Pešti stretáva krásnu Marínu z Oravy, ktorú prichýlil bohatý strýko Rozumný.

    Marína drotára zavedie za strýkom, ktorý mu hneď ponúkne prácu. Drotár za ten čas všetkým na panstve vyrozpráva príbeh o tom, ako hľadá svojho brata. Až sa jedného dňa, zhodou náhod, jeho brat zjaví na panstve, lebo sa hlási na pozíciu učiteľa. Predbieha ho však istý gróf z Poľska, ktorý bol v tom čase vo svojom rodnom kraji stíhaný žandármi a vzal drotárovmu bratovi maturitný list. Na základe toho listu ho strýko nakoniec prijíma a z poľského šľachtica sa stáva na oko drotárov brat.

    Týmto sa začína zamotávať klbko osudov. Nemalý priestor dostali na pódiu vášeň a ľúbostné pletky, ktoré do hry vnesú dávku emócií. Podstatnú úlohu zohrá aj strýkov nemecky hovoriaci sluha, ktorý o pravde od začiatku vie a snaží sa uviesť všetko na pravú mieru, ale nikto mu neverí. Okrem neho sa v hre objaví aj nemecký žid a český žandár.

    Keďže obdobie, v ktorom sa dej odohráva, je zasadené do čias existencie Uhorska, mohli sme dobovú autenticitu vnímať aj na mnohojazyčnosti hereckých prehovorov. Na pódiu odzneli maďarčina, nemčina, poľština, ale napriek tomu prevažovala slovenčina. Aby diváci pochopili slová hercov v cudzom jazyku, nad pódiom sa nachádzal displej, kde sa premietali preklady v slovenskom jazyku.

    Hra ponúkla skvelý humor mierený často do našich vlastných radov, nádherné kostýmy, nápaditú scénu a okrem vášnivých a v súčasnosti veľmi aktuálnych národnostných a sociálnych sporov, rozporov a konfliktov vytvára autor veľký priestor aj pre ľúbostné vášne.

    V hre sa predstavili herci DAB: Marián Viskup, Andrej Remeník, Barbora Andrešičová, Nikolett Dékány, Tomáš Turek, Peter Oszlík, Martin Fratrič, Branislav Matuščin a Juraj Ďuriš.

    Vychutnali sme si kultúrny zážitok v podobe pútavého a strhujúceho príbehu na javisku. Je to komédia, ktorá hovorí aj o vzťahoch, aj o mladých ľuďoch, aj o zamilovaní, aj vzťahoch s rodičmi, takže nie je dôvod, prečo by si tam niečo nenašiel aj mladý človek.

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • „Športuje celá škola“- spokojnosť zaručená

         Jeden z posledných dní školského roka si  žiaci Strednej odbornej školy v Tlmačoch užili opäť netradičným spôsobom . Priestor pred školou sa zmenil na jedno veľké športovisko.

        Športové dopoludnie pod názvom „ Olympijský deň  - športuje celá škola“ - je oveľa viac než len športové podujatie. Je to deň plný zážitkov, dobrej nálady, keď sa každý žiak  môže stať aktívnym, vyskúšať si rôzne športy,  objaviť čaro pohybu, zažiť  skvelý pocit vzrušenia a adrenalínu z víťazstva, či prehry. Nie je to nič nové, veď aj v histórii letných olympijských hier sa uskutočnili súťaže v netradičných športových disciplínach.

         A športových  disciplín bolo pripravených viac ako dosť. Fúrikový racing, hod deravým hrncom na cieľ, držanie krígľa, či hádzanie a následné hľadanie kladiva v poraste alebo netradičný silový trojboj, je len malá ukážka toho, čo čakalo súťažiacich. Pobyt na čerstvom vzduchu, v prestávkach medzi súťažami  a zároveň povoleným dopingom, si žiaci I.E triedy spríjemnili opekaním špekáčikov.

    Náš  hlavný cieľ - jednoduchými pohybovými aktivitami pritiahnuť k športovaniu aj doteraz neoslovených žiakov sa naplnil.  Veríme, že vzájomná spolupráca – teambuilding, uplatňovanie pravidiel fair-play budú viesť našich žiakov k zdravému životnému štýlu.

         V závere tohto športového stretnutia  si zúčastnení oddýchli pri voňavej, ale hlavne chutnej grilovanej dobrote. Pobyt na čerstvom vzduchu je základom pevného zdravia. Ak sa spojí aj so samotným športovaním, zábavou, oddychom – spokojnosť je zaručená. Nie je preto na škodu vymeniť triedy za pobyt vonku a  na športoviskách.                                                                                                                                             Hatiarová

     

  • Mladý tvorca 2019

    V dňoch 5. a 6. novembra 2019 zástupcovia našej školy prezentovali odbory a výsledky činnosti našich žiakov na výstave Mladý tvorca 2019. Cieľom tejto výstavy bolo podporiť a spropagovať stredoškolské odborné vzdelávanie, vyzdvihnúť perspektívu duálneho systému vzdelávania reflektujúceho na vznik nových typov profesií pri zavádzaní robotizácie a digitálnych technológií do praxe. Spropagovali alternatívy uplatnenia absolventov našej školy na trhu práce a v podnikaní. Výstavu navštívili aj rodičia a žiaci základných škôl, ktorým poskytla väčší prehľad o profilácii našej škôly s cieľom nasmerovať ich na učebné a študijné odbory a povolania žiadané trhom práce. Program podujatia dotvárali interaktívne činnosti pre študentov, workshopy, súťaže Skills Slovakia  a programy  z oblasti záujmovej činnosti žiakov. Zástupcov tu mali rôzne školy nášho kraja ale aj ostatných krajov Slovenska a aj školy zo zahraničia. Mali sme možnosť porovnať činnosť škôl z Čiech, Rumunska atď.

    Ing. Jana Hollá

  • Obvodné kolo vo florbale

    Dňa 23.10..2019 sa naša škola zúčastnila už tradične obvodného kola florbalového turnaja. V rámci okresu sme boli zaradený do „B“ skupiny, ktorej účastníkmi boli : GAV  Levice, SOŠ poľnohospodárska Levice, SOŠ služieb Levice a naša SOŠ technická Tlmače.

    Prvý zápas sme odohrali proti SOŠ poľnohospodárskej Levice. Po dramatickom priebehu sme sa dvakrát ujali vedenia, no súper dvakrát dokázal vyrovnať. Po bojovnom výkone sme však strhli víťazstvo na svoju stranu a zaslúžene zvíťazili v pomere 4:2. Po tomto náročnom zápase sme nastúpili na zápas o prvenstvo proti gymnazistom GAV Levice. Okrem našej vyčerpanosti sme museli uznať kvality súpera, ktoré sa prejavili v podobe ich víťazstva 6:0. GAV Levice svoje kvality potvrdil aj v okresnom kole, ktoré vyhral a bude náš okres reprezentovať v krajskom kole.

    Chlapcom chceme poďakovať za dôstojnú reprezentáciu školy a následne aby ich to aj motivovalo do ďalšej športovej práce.

    Zostava SOŠ technická Tlmače : brankári - Jakubík  Andrej, Židzík Martin, obrancovia – Gutyán Patrik, Kasan Jozef, Cziria Denis, Trgiňa Marek, Zajko Dominik, útočníci – Kristín Ján, Legíň Marek, Šebó Peter, Bogdán     Miroslav, Blaško  Dávid, Gábrš Jakub, Boťťan Ľudovít, Fabian Adam, Lenart Michal

    Jaroslav Plachy

  • Odborná exkurzia v Palárikove

    Aj posledné dni v školskom roku sa snažíme žiakom vyplniť zaujímavými akciami, ktoré sú spojené s ich budúcou profesiou. Tentokrát sme využili možnosť a pozvanie od spoločnosti Otolift Schodiskové výťahy, s. r. o. v Palárikove.

    Žiaci mali možnosť vidieť moderné páliace stroje, ohýbačky, zváracie roboty. Jeden z robotov spoločnosť Otolift darovala aj škole a žiaci ho budú môcť využívať v ďalšom školskom roku na praktickom vyučovaní. Súčasťou prehliadky bola aj samotná montáž výťahových sedadiel a ukážky pracoviska pre ručné zváranie koľajníc výťahov. Zaujímavá časť prehliadky sa odohrávala v priestoroch konštrukcie, kde zamestnaci v programe AutoCad navrhujú design a spracovávajú výrobné výkresy podľa požiadaviek zákazníkov.

    V teplom počasí boli žiaci pozvaní aj na občerstvenie v priestoroch firmy. 

    Týmto chceme poďakovať manažmentu spoločnostia a aj jej zamestnancom za zaujímavú prehliadku a smaozrejme aj za darovaný zvárací automat. 

    Bc. Róbert Lacko

  • Stredoškoláci z Tlmáč obdivovali na autosalóne „rýchle mašiny“

    Po roku sme sa opäť dočkali. Nenechali sme si ujsť Nitriansky autosalón 2019. Netrpezlivo sme čakali, kedy naše autobusy, plné študentov, vyrazia na automobilovú show. Väčšina študentov, Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, sme sa zúčastnili v sprievode pedagógov na 26. ročníku medzinárodného Autosalónu v Nitre, ktorý sa konal v areáli výstaviska Agrokomplex Nitra, kde sme obdivovali okrem automobilových noviniek, „rýchlych mašín“, nádherných dievčat aj prekrásne vyleštené a vytuningované autá.

    Veruže bolo čo obdivovať a pokochať sa na nádherných automobiloch. Zastúpenie tu mala väčšina automobiliek pôsobiacich na trhu, či už Mercedes Benz, BMW, Jaguar, Range Rover, Volvo, Honda a ďalšie kvalitné automobilové značky. Istotne nikomu z nás neunikli ani predstavené premiéry na slovenskom automobilovom trhu. To teda sme boli prekvapení, ale ešte väčšie napätie nás čakalo v pavilóne, kde sme dlhý čas strávili obdivovaním špeciálnych tuningových kúskov.

    Na svoje si prišli aj milovníci automobilových veteránov. Viacerí z nás sme si vyskúšali aspoň na chvíľu sadnúť do historických vozov, ktoré mali neraz dvakrát viac rokov ako my. Svoje expozície ukázali viaceré známe autokluby. Adrenalín stúpal a krv v žilách prúdila naďalej. Súčasťou bohatého sprievodného programu okrem iného bola príležitosť zajazdiť si na vozidlách v teréne na testovacích okruhoch. Kto našiel v sebe odvahu, odniesol si zážitok, na ktorý bude dlho spomínať.

    Vychutnali sme si výbornú atmosféru, odfotografovali mnohé „automobilové tátoše“ a v neposlednom rade sme si odniesli nádherné zážitky a dojmy z autosalónu, na ktoré sme spomínali ešte aj počas ďalšieho vyučovacieho dňa. Už teraz sa tešíme na ďalší a ešte lepší ročník tradičného automobilového podujatia.

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Naši zvárači ocenení na strojárskom veľtrhu v Nitre

    V dňoch 21. až 24. mája 2019 sa na výstavisku Agrokomplex v Nitre konal Medzinárodný strojársky veľtrh. Veľkou súčastou medzinárodného strojárskeho veltrhu je aj výstava Eurowelding Nitra zameraná na zváracie technológie a modernú zváraciu techniku. V pavilóne M5 kde Eurowlding prebieha sa stretli všetky popredné firmy v oblasti zvárania, ktoré predvádzali svoje novinky spolu s ukážkami zvárania.  Okrem odborníkov z odboru si ich mali možnosť prezriet všetci účastnici výstavy.

    Aj tento rok mala na výstave Eurowelding 2019 zastúpenie aj naša zváračská škola, ktorá pracuje pod SOŠ technickou,Tlmače. Zvaračská škola sa prezentovala vo svojom stánku a bola zaradená medzi popredné zváracie školy. V rámci prezentácie sme predstavili všetky svoje aktivita a samozrejme aj svoje úspechy, ktoré sme dosiahli nie len doma ale aj v zahraničí.

    Počas Euroweldingu sa konala aj konferencia o zváraní v priestoroch kongresového centra. Konferencia bola organizovaná certifikačným orgánom Cechom zváračských odborníkov Trnava. Hlavným gestorom bol doc.Ing.Jozef Jasenák Phd. Konferencia o zvárani bola zameraná na duálne vzdelávanie a skúsenosti z duálneho vzdelávania v rámci zvárania na stredných skolách. Dualne vzdelávanie a skúsenosti z duálnym vzdelávaním na našej škole prezentovala pani Ing.Jana Mrázová riaditelka SOŠ technickej Tlmače.

    Jedným z bodov konferencie bolo odovzdávanie zváračských certifikátov najuspešnejším žiakom vo zváračských sútažiach, sko sútaž Mladý zvárač Tlmače a Zlatý pohár Linde Frýdek – Místek.  Ocenení boli aj naši traja najlepší  Patrik Zolčák IV.E, Rajmund Škrha a Jakub Kuruc III.E trieda. Žiaci  získali certifikáty podla STN ISO 9606, ktoré im slávnostne odovzdal doc. Ing.Jozef Jasenák Phd, predseda CZO Trnava a Ing. Dušan Malárik, predseda hodnotiacej zváracej komisie.

    Bc.Ján Salaj, vedúci Zváračskej školy 006/7 SOŠT Tlmače

    viac foto

  • Tlmačskí študenti po stopách literatúry

    V čase, keď sa blíži koniec školského roka a tešíme sa na letné prázdniny, sme sa vybrali zo Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch po stopách slovenskej literatúry, aby sme svoje vedomosti a poznatky získané počas školského roka znásobili a zúročili. Putovali sme vlakom do Martina, kde sme navštívili aj národné pamiatky, ktoré toto mesto na strednom Slovensku návštevníkom ponúka. A má teda čo ponúknuť. Veď Martin v našich dejinách zohrával dôležitú a významnú úlohu pri formovaní nášho národa. Bolo si čo pozrieť a navštíviť.

    Medzi najnavštevovanejšie miesta Martina patrí už tradične popri Matici slovenskej a Slovenskom národnom múzeu aj Národný cintorín. Inak tomu nebolo ani v našom prípade. Veď to, čo sme sa počas školského roka dozvedeli, sme teraz navštívili a videli. Zaujali nás viaceré historické miesta. Múzeum Andreja Kmeťa, Národný cintorín, Matica slovenská, Slovenské národné múzeum, Štefánikov ústav a v neposlednom rade aj centrum Martina.

    Určite aj dnes nám tieto národné a literárne pamiatky majú čo ponúknuť a pripomenúť. Veď história nášho národa je aj vďaka tomu stále živá a prítomná, stále vieme oceniť hodnoty, ktoré nám pripomínajú, zvlášť v dnešnej uponáhľanej dobe.

                                                                                                     Mgr. Marián Sabala

  • Jeden z najlepších je žiakom SOŠ technickej v Tlmačoch

    Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja doc. Ing. Milan Belica, PU. v závere tohto školského roka, podobne ako v predchádzajucich, ocenil najlepších žiakov stredných škôl, ktorí dosialili miinoriadne výsledky vo vedomostných, odborných, športových  súťažiach. Jedným z ocenených žiakov bol aj žiak našej technickej školy. Ocenenie  Jakubovi Kurucovi odovzdal podpredseda NSK Mgr. Marián Kéry. 

    GRATULUJEME 

  • Strojári z Tlmáč obdivovali na autosalóne „rýchle mašiny“

    Po roku sme sa opäť dočkali. Nenechali sme si ujsť ďalší ročník Bratislavského autosalónu 2019. Netrpezlivo sme čakali, kedy budeme môcť vyraziť na výstavu. My študenti II.E triedy Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch, odboru programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, sme sa zúčastnili v sprievode triedneho učiteľa na medzinárodnom autosalóne v Bratislave, ktorý sa konal v areáli výstaviska Incheba, kde sme obdivovali okrem automobilových noviniek, „rýchlych mašín“, nádherných dievčat aj prekrásne vyleštené a vytuningované autá.

    Veruže bolo čo obdivovať a pokochať sa na nádherných automobiloch plných nových technológií a inovatívneho dizajnu. Zastúpenie mala väčšina automobiliek, predstavilo sa 50 automobilových značiek, ktoré priniesli 60 slovenských výstavných premiér, z čoho bola jedna stredoeurópska, a jedna dokonca európska. Videli sme mnoho značiek pôsobiacich na trhu, či už Mercedes, Jaguar, Range Rover, Audi, Volkswagen, Volvo, Honda a ďalšie nemenej kvalitné automobilové značky.

    Istotne nikomu z nás neunikli ani predstavené premiéry na slovenskom automobilovom trhu. Autosalón v tomto roku do Bratislavy priniesol množstvo exkluzívnych automobilových noviniek vrátane najväčšieho, najdrahšieho (Rolls Royce Culinnan) a najrýchlejšieho SUV na svete (Lamborghini Urus), unikátneho futuristického autonómneho konceptu (Renault Trezor), najnovšieho modelu „lietajúceho auta“ (AeroMobil 4.0) a desiatok nových modelov obľúbených značiek, z ktorých viaceré doteraz neboli na Slovensku predstavené. Veľká pozornosť bola venovaná elektromobilite ako jednému zo súčasných trendov - elektrické či hybridné vozidlá mali zastúpenie nielen v portfóliu väčšiny značiek. To teda sme boli prekvapení, ale ešte väčšie napätie nás čakalo v pavilóne, kde sme dlhý čas strávili obdivovaním špeciálnych tuningových kúskov.

    Adrenalín stúpal a krv v žilách prúdila naďalej. Súčasťou bohatého sprievodného programu okrem iného bola príležitosť zajazdiť si na vozidlách v teréne na testovacích okruhoch a polygónoch. Kto našiel v sebe odvahu, odniesol si zážitok, na ktorý bude dlho spomínať.

    Vychutnali sme si výbornú atmosféru, odfotografovali mnohé „automobilové tátoše“ a v neposlednom rade sme si odniesli nádherné zážitky a dojmy z autosalónu, na ktoré sme spomínali ešte aj počas ďalšieho vyučovacieho dňa. Už teraz sa tešíme na ďalší a ešte lepší ročník tradičného automobilového podujatia, na najprestížnejšiu automobilovú udalosť roka, na ktorú počas šiestich dní zavítalo 198 771 milovníkov motorizmu.                         Mgr. Marián Sabala

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače
    Kozmálovská cesta 9, 935 21 Tlmače
  • +421 36 634 19 82
    +421 36 634 23 35